Thursday, October 27, 2011

Tooth extraction & Dental Instructions After Tooth Extraction.

www.tips-fb.com



Jom layan gambar ini ye.

Ini namanya nak mencabut gigi ye kawan-kawan. 

Ni video, tapi takut aku tunjuk, korang cakap aku ganas

sangatkan. haha. tak sudilah I nak jadi orang yang sangat

ganas di mata korang, padahal I lemah lembut, lemah

gemalai ok.


disebabkan ini gigi quadrant no. 4 kene approach dari belakang ye kawan-kawan. Ni aku dah bagi injection dekat pakcik ni, so, lepas dah numb, baru boleh start procedure.



Cuba letakkan forcep supaya boleh grip gigi betul-betul dekat cemento-enamel junction nak elakkan crown gigi pecah. Nak pastikan forcep boleh masuk betul-betul, kenalah pastikan gusi disekeliling gigi di longgarkan betul-betul guna periosteal elevator.



Pastikan lagi betulkan posisi forcep tu.



Jangan lupa bagi support dekat alveolar bone dan mandible ye. Slowly bagi figure 8 motion. Nak elakkan akar gigi patah. Walaupun susah dan penat kena juga teruskan perlahan-lahan. Bagi pula buccal traction. So, bagilah buccal traction dan figure 8 motion ye sampai gigi boleh dicabut. 



Bila dah cabut, jangan lupa untuk check socket tu.


1) check expose bone ke tidak
2) ada any sharp bone ke tak
3) check inter-radicular bone tu, kalau higher dari buccal & lingual bone plate, kene reduce sikit guna bone ronguer. kalau tajam, make it blunt gune bone file. 
4) any bony exposure kene suture, cover dengan soft tissue untuk elakkan dry socket.
5) letak cotton
6) jangan lupa bagi instruction pada pesakit.



INTRUCTIONS AFTER TOOTH EXTRACTIONS:

1) tak boleh meludah, sebab kalau meludah nanti akan kacau blood clot yang dah terbentuk untuk healing process.Jadi, nanti wound takkan heal dan ambil masa yang lama nak berhenti berdarah.

2) Jangan minum air menggunakan straw, sebab akan create negative pressure dalam mulut. Alasan yang sama dengan jangan meludah.

3) Tak boleh MEROKOK selama sehari sebab boleh kacau wound healing.

4) Jangan minum dan makan makanan yang panas selama sehari.

5) Gigit kapas yang diberikan tightly sekurang-kurangnya 30minit untuk membantu proses wound healing. 

6) Kalau masih berdarah di rumah, dah tak ada kapas / gauze, boleh gigit cold wet teabag selama 30min dekat area tu.

7) Makan soft diet sekurang-kurangnya sehari

8) Jangan makan dekat site yang baru dicabut selama sehari.

9) Makan aiskrim, minum minuman sejuk berais untuk membantu healing process. 

10) Makan ubat dengan betul seperti yang diarahkan oleh doktor.

11) Jangan berkumur-kumur atau gosok gigi selama 12jam selepas cabut gigi. Kemudian, kumur-kumur menggunakan air garam (1/2 sudu teh garam + 1/2 cawan air suam) selepas menggosok gigi dan setiap selepas 2 jam.

12) Boleh makan seperti biasa selepas sehari cabut gigi.


DONE!


 P/S: Tooth extraction is not only about POWER. It is about your techniques or skills. 

17 si gojes suke membebel:

Lieya said... [Reply]

Woooo doctor gigi ye... aduhaiii tak ngeri ke dek oiii??? Akak ni tuh hari sekali pegi cabut gigi graham bongsu, dia punye sakit makkk oiiii... tobat nak pegi cabut gigi lagi..

wifenavy said... [Reply]

Halla hai!!!.. bab yg paling tak suka dlm hidup.. gi jumpa Dr gigi.. Dr lain tak pe lagik

Che Sue said... [Reply]

nyilu pulak mendengar nih..akak ni dah 32tahun idup, tak penah lagi cabut gigi kat dentist!hehhe..penakut tegar! tapi ni gigi bongsu akak mcm kena je cabut sb space dlm molot mcm sempit, dok tergigit isi pipi je and jadi ulser..tapi..tapii...TAKUTTTT!! aaaa...

insidious said... [Reply]

waaaa...dentist tuu..
aduh sakitnye tgk gmbar tu kak..eerrr

shima said... [Reply]

wow!!nice entry...minggu depan sy stat tooth extraction kat patient!! huhuhu.boleh belajar kaat sini :)

Intanberlian said... [Reply]

Lieya~

huhu insyaAllah kak, hee. sakit ke akak. sakit ke pressure eh kak. biasanya kalau doktor dah numb kan gigi sakit tu takde..

Intanberlian said... [Reply]

Wifenavy~

hehe samalah kita. seriously ni dah jadi dentist pon nak jumpa dentist masih nervous. dulu lagilah.siap lari sembunyi hehe

Intanberlian said... [Reply]

Che Sue~

dulukan gigi intan macam akak juga. memang senget sikit. asik kene bahagian dalam pipi tu je. adik kene ulcer je. memang tak tahan terus gi cabut gigi.Selagi source of ulcer tu tak buang repeatedly akan kene ulcer kak..

Intanberlian said... [Reply]

insidious~

hehe gambar je menakutkan. tapi akakkan lemah gemalai. haha.

Intanberlian said... [Reply]

Shima~

hehe congrats dik. all the best for the first patient.

p/s: akak pun budak baru belajar. kalau salah silalah tunjukkan ye.

eve said... [Reply]

salam kak,
mse sy 6 thn,,sy terjtuh dan gigi ats paling depan sy pecah [gigi tinggal setengah]..
mse drjh 6 pulak, doktor tampal gigi sy yg pecah tue..jdnye dh nmpk perfect la..
tp skrg sy da ting2,da 2 thn dgn gigi tmpl tu..
gigi tampal tu da kuning,,
apabila berbual,org slalu bertanye kenapa dgn gigi sy ,kerana gigi sy yg laen2 putih,,tiba2 1 gigi dpn sy kuning... sbb tu org slalu prasan gigi sy mcm tu..
situasi ini amat menyedihkan sy..
akibatnya,sy xde keyakinan lgsg utk menyerlah di sklh krna sy malu dgn gigi sy..

pd pdgn akak,,apakah yg sy patut lakukan pd gigi sy dan ada ke jln penyelesaian utk gigi sy ini?

mohon bantuan~

eve said... [Reply]

salam kak,
mse sy 6 thn,,sy terjtuh dan gigi ats paling depan sy pecah [gigi tinggal setengah]..
mse drjh 6 pulak, doktor tampal gigi sy yg pecah tue..jdnye dh nmpk perfect la..
tp skrg sy da ting2,da 2 thn dgn gigi tmpl tu..
gigi tampal tu da kuning,,
apabila berbual,org slalu bertanye kenapa dgn gigi sy ,kerana gigi sy yg laen2 putih,,tiba2 1 gigi dpn sy kuning... sbb tu org slalu prasan gigi sy mcm tu..
situasi ini amat menyedihkan sy..
akibatnya,sy xde keyakinan lgsg utk menyerlah di sklh krna sy malu dgn gigi sy..

pd pdgn akak,,apakah yg sy patut lakukan pd gigi sy dan ada ke jln penyelesaian utk gigi sy ini?

mohon bantuan~

Intanberlian said... [Reply]

eve~

hmm biasanya kalau composite restoration ni memang akan change colour dik. sebab stains dari cafein, kari etc tu akan incorporated dekat restoration. so memang kene pergi klinik gigi dan gantikan dengan restoration yang baru.

eve said... [Reply]

thanks a lot :)

Anonymous said... [Reply]

If you'd like to indulge in some Hollywood style glamour, 3-D Glitz offers phone cases that are just right for you. If you don't want to use the Apple remote there is another option.
One of the biggest changes is the fact that Apple has
removed the permanent storage (hard drive) from the device.


Feel free to visit my blog apple tv review

Anonymous said... [Reply]

It is a GPS Smartphone and enabled with A-GPS with Google Maps allowing
you to navigate through your city, or an unknown one, with ease.
0 Ice Cream Sandwich is about to be released in Korea and Japan.
On the other hand, Galaxy Note comes with three color
choices – Black, White and Pink.

Feel free to surf to my site: samsung s3

Syamimi Rafee said... [Reply]

Salam, hehe nak cakap thanks sebab buat post ni. Walaupun dah 3 tahun post ni. Tgh dok pening kepala cari gmbr utk tooth grip and support during extraction. Alhamdulillah jumpa gmbr utk mandible support! Nak kena buat presentation ni huhu. Just nak ckp thanks and minta izin guna gmbr ni utk slide saya eh :)

Related Posts with Thumbnails