Friday, July 16, 2010

Antara lelaki dan perempuan siapa kos hidupnya lagi tinggi?

www.tips-fb.com

Salam readers,


agak lama aku tak update. aku sangat busy.. lagi nak exam lagi busy dengan kuota kes yang melambak. dengan case write-up yang tak sudah-sudah.. buku record. dan semuanya last minute. bengang dengan kolej yang tak de keperimanusiaan langsung.. sakit jiwa lah macam ni.. nak study lagi. adoih... cepat-cepatlah habis final year ni.. tak larat dah ni.


ok tukar topik pula.


pernah korang semua terpikir. antara lelaki dan perempuan siapa yang lebih banyak kos shoppingnya? huhu.



ok kalau PEREMPUAN


PAD TETIAP BULAN
sah-sah kena beli pad setiap bulan kan.. hmm kalau yang pakai brand mahal macam WHISPER tu. hah bapa dah tu.. kalau nak jimat pakailah KOTEX.hehe.





BRA
dan semestinya pompuan kena beli bra. nak pula beli yang gila branded macam victoria's secret, wacoal, la senza and bla3. aku tak amik tahu sangat. lelaki tak yah susah2 kan.. togel pon takde sape kisah.




PENJAGAAN MUKA
Hmm yang ni, siap pakej dari facial wash, scrub, face mask, toner, moisturizer, uv protection, pencerah panda eye, ubat jerawat, bedak sejuk dan entah apa lagi. yep aku pon tak terkecuali.haha.. dah tu kena pula ada kapas muka lah, span muka lah.. hehe,

kalau lelaki pula. ada ke yang lengkap pakej macam ni melainkan dia tu METROSEXUAL.heh. kalau aku dapat laki macam ni.payah le hai.. nak tunggu dia make up berejam mengalahkan aku..


jadi macam ayah aku. sampaikan sabun buku buat basuh baju jadi sabun mandi.hehe.. ayah ayah..




inilah yang aku rasa serasi dengan aku



selain HIMALAYA




TOILETRIES
hm sabun nak yang sjower foam.. pastu siap ada span badan takpon yang jaring-jaring tu bagi buih banyak.. penuh satu badan.. then kalau tak nak basah rambut kena pula beli head cap.


tak masuk shampu lagi, nak pula yang dok straightened rambut tu.. kena ada penjagaan terapi tersendiri. dah beli shampu, kena ada conditioner, kena ada krim protein untuk rambut pula. cukup dari atas sampai bawah?




KEPALA
kenapa aku tak tulis rambut? sebab kalau yang bertudung macam aku ni nak beli tudung banyak-banyak color.. kalau baju hijau tudung hijau.. baju meraj tudung nak merah..pastu kena kejar lembu..


dapat pula sekarang macam-macam pattern.. ada shawl, selendang, tudung siti, tudung wardina, tudung ekin, tudung nur kasih dan entah macam-macam lagi.. tak terikut aku.nasig baik aku duk kat ceruk TAMILNADU.. bila online tu..setakat window shopping online je lah aku mampu..


yang free hair pula.. tiap-tiap bulan nak ubah style rambut.. kejap kerinting pastu lurus balik.. dah lurus kerinting macam orang asli pula lah.. memang macam-macam.. biasalah manusia memang tak pernah uas apa yang ada.. macam aku juga.. tapi jangan asik dok perm iron rambut deyh.. rosak.. pastu tukar-tukar color pula.. kejap oren, kejap biru kejap pelangi.










aku takpakai sebab gila bulat muka aku.hehe




KAKI DAN TANGAN
perempuan nak pergi manicure, pedicure.. tengok macam aku tak payah pergi. dentist ni semua pon gunakan tangan.. elok2 pi manicure esok lusa kene bertukang dekat Prothodontics department.


dapat pula yang asik nak waxing je kan.. bape banyak dah habis tu...laki kalau waxing tu alamatnya kena lah jadi HIJRA~


HANDBAG
pelbagai jenis beg perempuan nak beli. bila aku kata perempuan aku pon tergolong lah sekali.hehe. handbag besar, handbag kecik, handbag sederhana, purse, clutch, nak wat pergi dinner lain... pergi shopping dengan kawan-kawan lain.. nak dating pon lain.. kesimpulannay.perempuan yang takde lebih dari satu bukan lah perempuan normal namanya. ABNORMAL







KASUT
hehe. sandal lain, wedges (bukan potato wedges ok, macam bam2 kata heee) , high heels , peep toe, snickers, crocs.. dan macam-macam lagi.. kalau nak pi dinner ke function kene high heels glamer.. nak pi hangout kawan-kawan pon lain.. kesimpulannya, kalau tengok kat luar bilik anak dara ada 20-30 pasang kasut.. bukan bermakna satu bilik share 20 orang ok..dia sorang je.


ni wedges.hehe

peep toe



BAJU
hehe ini semestinya lah banyak kan.. nak formal tak formal, dress dinner, baju kebaya, kebarung. and macam-macam fesyen lagi.. tak larat aku nak sebut.. adoih padanlah almari aku roboh!!


ACCESSORIES
hmmm dari emas, silver, tiruan semua ada.. cukup dari atas sampai bawah.. hehe. cakap je apa.. kalau mak-mak nenek-nenek tu.. gelang emas.. selagi tak cecah lengan tak sah.. rantai selagi tak labuh lepas dada. tak tebal macam rantai basikal tak sah.. betul ka?


MAKE UP
ada laki pakai make up? pompuan cakap je dari foundation, mascara, eyeliner, eyeshadow, blusher, lip balm, lipstick, lip gloss, lip liner.. segala jenis berus lagi.. pastu kena ada make up remover pula..

hehe, aku tak pakai make up. setakat calit lipbalm dengan eyeliner cukuplah.. eyeshadow? ada-ada orang bagi hadidah birthday.hehe.




baru sikit ni.


MEGA SALE
heh yang ni. kemestian!!! mega sale setiap kali MAC, MEI dan DISEMBER.. weeeee. ala kalau tak mampu tu BELI TINGKAP je lah kan... sampai bising bam2 ikut aku masuk sana sini tapi tak beli.hehe. belikanlah bam2.. jangan bising-bising je. kalau shopping kene dengan girlfriend best!!! masuk fitting room sama2... try baju sampai letih.haha.


ada lagi??


tak masuk perabot dan peralatan rumah lagi. persediaan untuk raya lagi.



KAUM LELAKI

pula?



BOXER
kalau lelaki kena beli boxer, heh 


JEANS
hmm lelaki kalau jeans nak yang mahal aje.. branded. ada gak yang tak kisah brand. tapi still macam-macam jenis seluar kan.. seluar kerja, sukan, kasual.


tapi still tak leh lawan perempuan ek?





BAJU
hmm kemeja lelaki pon mahal pe.. lagi-lagi yang branded formal tu.. kena ada necktie juga kan kalau yang guna.


KASUT
kasut kelas, sandal, sukan, brand sah2 ADIDAS, NIKE, PUMA and bla2. harga cecah mahu 3-4 ratus sepasang kan..




tapi still sama dengan perempuan.

kasut banyak harga tak semahal tu.hehe


KERETA
heh, kalau yang ada kereta tu. yang GILA Kereta, penjagaan rapi gitu.. nak kena make up. kereta pon make up ek..


GADJET
lelaki suka beli gadjet. betul tak?




ape lagi ek?



penat dah aku cuba pikir.

ouh yeah kene belanja awekkssss hehe.


tapi setelah aku tolak tambah darab bahagi. still perempuan lebih ek?

melainkan

yess melainkan

lelaki tu sama je macam perempuan juga.huhu


p/s: tak sihat kena viral fever.. semalam pandai-pandai beli ubat antibiotik sendiri. rupanya induce gastrik aku.dah muntah pula pagi tadi. ponteng posting pergi hospital.. lain kali jangan pandai-pandai prescribed ubat sendiri ek.

pasni maybe dah jarang update sebab sangat-sangat busy. sorry kalau aku tak kunjung balas ok.

25 si gojes suke membebel:

chenta said... [Reply]

perempuan lebih banyak berbelanja sebenarnya..lelaki ni kurg..jrng la lelaki suka shopping..tp jarang juga perempuan tak suka shopping..hahahahha

perempuan selalu beli baju, tp kan baju lelaki lg mahal. kasut diorg, fuh, kite blh beli berpasang kasut dgn harga yg sama utk sepasang kasut lelaki.

kalau bg lelaki rm1000, tak byk brng diorg blh beli sbb semuanya mahal. tp perempuan, mcm2 boleh dapat!

ye tak??

Y a T C i E said... [Reply]

goodluck kak intan!
sila cpt sembuh.

=)

♥♥ eija ♥♥ said... [Reply]

ermmm hehe... ikut kan perempuan..

tapi jangan tekejut ade lelaki yang lagi tinggi maintance dia tau hehe siap tiap2 bulan2 beli vitamin c lagi hehe

nadirah_nor said... [Reply]

get well soon sis!!
blog nih best
so nnti ada masa
cpatcepat update okey!
:)

Anne Boleyn said... [Reply]

of course arh pompuan..segala macam mak nenek kena beli. haha :p

p/s: jom tengok pengalaman hana di Nuffnang Sharring Session jom. :)

nina said... [Reply]

akak..setuju sangat ngan entri akak ni..haha..

psstt..semoga cepat sembuh okehh..jangan lupa makan ubat. take care sis :)

bellar0ssa said... [Reply]

chenta~


betul3.. huhu diorang satu baju pon mahu ratus2 lagi kemeja formal branded tu.. kasut takuah cakaplah kan.. kasut futsal pon dah mahu jejak 3 ratus.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

yatcie~


tq dear..gudluck tooo ok!!

bellar0ssa said... [Reply]

kak eija~

haha. kalau vit c takpe lagilah untuk kesihatan.hehe..

tapi tak tahan tu nak beli perfume, aftershave lagi..haha

bellar0ssa said... [Reply]

nadirah_nor~

heee tq dear.insyaAllah. sebab tgh busy nak exam ni dik.gee

bellar0ssa said... [Reply]

Anne boleyn~

hana memanglah.dah satu pastu kalau suka nak sampai dua bende yang sama..hehe

bellar0ssa said... [Reply]

nina~

hehe tq laling~

zella y said... [Reply]

semoga cpt sembuh...

setuju sgt2..ppuan mmg byk keperluan dr lelaki so mmg kos nya of coz la tinggi hahhhahah

nursarah said... [Reply]

aku tak ada handbag lebih dari 1. kalau aku pakai 1. satu itulah sampai di buruk baru ganti lain...huhu

Nor Lisma Amiruddin said... [Reply]

btol2. nice entry ni. btw, get well soon! :)

aiza said... [Reply]

hAHAHAHA...
stuju seratus peratus!

memang masing banyak belanja je!

edzahid said... [Reply]

laki memang jarang shopping. tp bila shopping..harga barang tu mcm harga berkali2 perempuan shopping.

aha. so habis same byk je. hoho'


My latest entry: Koleksi HDR

azuan said... [Reply]

bundle sudah hahaaa..

bellar0ssa said... [Reply]

zella~


huhu memang2 memang betul perempuan banyak benda nak dibeli nak di jaga. tapi untuk suami gak.haha

bellar0ssa said... [Reply]

nursarah~

hehe, bukan senang nak cari perempuan ada handbag satu ni.. ko lah contoh terbaek.hehe

bellar0ssa said... [Reply]

Nor Lisma Amiruddin~

hehe tq dear.amin~

bellar0ssa said... [Reply]

aiza~


hehe, semua pon ada keperluan masing2 kan.

bellar0ssa said... [Reply]

edzahid~

ok tang ni aku sangat2 bersetuju!!!

bellar0ssa said... [Reply]

azuan~

hehe, orang laki memang suka bundle.weee

-u-n-s-p-0-k-e-n- said... [Reply]

"perempuan yang takde lebih dari satu bukan lah perempuan normal namanya. ABNORMAL"
ehemmmmmmmmmmmmmmm
kalau yg TAKDE LANGSUNG HANDBAG cmne?
fuuhhhh~ *sambil hentak keyboard* hahaha!!!

Related Posts with Thumbnails