Friday, April 16, 2010

masalah gigi jarang | gigi berlapis | implant @ tanam gigi | bridge

www.tips-fb.com

salam semua.


ada yang bertanya macam mana nak selesaikan 
masalah gigi jarang. maka ini aku bagitahu sedikit
berkaitan dengan gigi jarang dan gigi yang berlapis.
serta implant dan bridge

1) kalau sekiranya gigi tersebut jarang di bahagian depan sahaja.
bolehlah buat treatment dengan tampalan @ filling menggunakan
composite material ( warna gigi ) so nilai estetika tu ada.




tetapi perlu diingat: kena menjaga makan supaya tak makan
makanan yang boleh menyebabkan stains.. atau pun kurangkan lah.
contohnya kopi kan.

dan kena perbaharui.aku kurang pasti dalam beberapa bulan or beberapa tahun. tapi mestilah depends on penjagaan korang kan..


kalau nak tahu harga boleh rujuk ke 
entri senarai harga terkini rawatan gigi di malaysia.


2) ok sekiranya ada banyak sangat gap antara gigi, atau pun gigi terlalu crowded @ berlapis. seeloknya membuat rawatan menggunakan pendakap gigi @ braces.

tempoh rawatan mestilah bergantung kepada kes-kes tersebut.

bila korang datang klinik gigi untuk treatment braces ni kan.
doktor akan tengok dan analisis dulu.boleh ke tidak buat treatment.
then plan the treatment.. bagitahu duration.. kadang-kadang kenapa duration treatment bertambah? 

sebab kita tak boleh nak agak gigi tu nak gerak
ke mana lepas pasang besi-besi tu. memanglah kami ada belajar
bagaimana arah yang betul cara yang betul dan force yang sesuai
untuk menggerakkan gigi-gigi tersebut.. tetapi kadangkala ada kemungkinan 
yang tak disangka berlaku.


jadi seeloknye bila dentist nasihatkan cabut gigi sebelum treatment.
maka silalah cabut.sebab nanti hasilnya kurang memuaskan hati.
iyelah dah bayar mahal-mahal kan.. kenalah betul-betul puas hati.


contohnya ada orang nak betulkan gigi yang jarang atau berlapis.
bila tiada ruang kena cabut beberapa gigi tertentu.
so kalau tak nak cabut jadilah jongang sedikit walaupun alignment
gigi dah betul.. takpun ada yang masih ada gap antara gigi ke..


ada juga treatment yang memerlukan surgery. contohnya
severe class III relation untuk mendapatkan gigi yang betul-betul puas hati..


Class III jaw relation








yang ni midline diastema tapi betulkan guna
treatment braces.


braces sekarang ni tak ada lagi khas untuk kanak-kanak atau remaja. malah untuk segenap lapisan umur.. tapi banyak yang perlu diambil kira sebelum membuat treatment ni


kenalah pandai menjaga gigi.selalu bersihkan gigi.
mempunyai status periodontium ( struktur di keliling gigi ) yang sihat
sebab braces banyak pergerakan gigi akan berlaku.

sebenarnye ada kebaikan lain selain kecantikan bila kita
pakai braces ni.. aku cerita di entri lain ye.




3) IMPLANT.
ape itu implant.. implant ni macam tanam gigi.. lebih baik hasilnya dari gigi palsu.
lagi kuat dari gigi palsu.. lebih stabil sebab nama pun tanam gigi kan. dan semestinya kos agak mahal. walau bagus macam mane pun implant still tak boleh lawan kekuatan gigi betul.huhu.








jadi jaga lah gigi betul-betul ok..
yang mana masih boleh diselamatkan.sila selamatkan.




4) BRIDGE
bridge ni pula gigi palsu juga. tapi kena buat crown cutting dekat 2 gigi
bersebelahan kanan dan kiri gigi yang nak diganti tu.











cikhel minta aku buat tips penjagaan gigi

nanti aku postkan ye cikhel.huhu.



p/s: aku cuba jawab persoalan mana yang termampu. =D

54 si gojes suke membebel:

ainhamzah said... [Reply]

sungguh berinformasi
neway, salam ziarah

[[iidyLL_iceneSS]] said... [Reply]

Alhamdulillah gigi masih ok lg..
rsnyer cume kne tampal gigi yg dh blubang...

Hafizuddin Tajuddin said... [Reply]

hmm,gigi memang berlapis,kalau biarkan ape jadi lama2 ye?

zella y said... [Reply]

gigi zella masih ok lg tp nk gi "cuci" gigi la..dh lama "xcuci"

takut la nk jmp doktor gigi...

bellar0ssa said... [Reply]

ainhamzah~


terima kasih sudi ziarah.. =D

bellar0ssa said... [Reply]

iidyLL~

huhu sila tampal sebelum sakit.sebab kalau dah sakit nanti dah involve pulp dah tu..kene buar rct plak nanti kalau pulp tu tak boleh diselamatkan..

bellar0ssa said... [Reply]

hafizuddin tajuddin~



hmm gigi kalau berlapis more prone to food accumulation, so later boleh sebabkan plaque dan seterusnya calculus formation.. bila nak bersihkan dgn betul akan menyebabkan caries. jadi gg berlapis ni more prone to caries formation..

dan sebenarnye gigi berlapis ni, bila kita gosok gigi tak kene semua tempat so, susah nak bersihkan gigi.

bellar0ssa said... [Reply]

zella~

huhu semua orang pon takut jumpe dentist..tapi disarankan pergi bersihkan gigi setiap 6 bulan sekali..

Hafizuddin Tajuddin said... [Reply]

fuh,macam bahaya je...berlapis kat bawah tengah2..satu gigi ke belakang,kecik lak tu...slalu berdarah bile gosok kat situ..

bellar0ssa said... [Reply]

hmm kalau dah berdarah tu maksudnye, gusi tak sihat. ada plaque accumulation.. aku sarankan, prgi jumpe dentist for scaling (cleaning) gigi tu..

seeloknya 6 bulan sekali.

Hafizuddin Tajuddin said... [Reply]

ooo gitu...seram lak dengar..huhu

✿bieyra dhamira✿ said... [Reply]

huhu..
dulu penah xcdnt..then gg 2 retak kat dlm..klu tgk biasa xnmpk..bla da cahaya,bru nampak..tp ritu dentist kata ok g..tp,riso lak..kunk patah cene..huhu

rosealieza said... [Reply]

nak tanya pendapat...saya nak buat crown tapi takut sakit..ada sesiapa yg ada pengalaman

IntanBerlian said... [Reply]

@bieyra~ hmm selagi gg tu takde apa2 masalah jangan risau k. melainkan dah ada rasa sakit atau pon sensitiviti bila minum ke makan makanan panas atau sejuk...

IntanBerlian said... [Reply]

rosealieza~ jangan risau pasal sakit sebab sebelum apa2 prosedur, sememangnya akan diberikan injection local anesthetic untuk elakkan sebarang kesakitan =D

hasnoel said... [Reply]

salam..
ok ade mslh dgn gigi jongang yg mna gigi depan bhgn atas trkeluar.. boleh ke klu xpkai braces tp trus cbut je?
tnggu gusi kdalam dlu bru pkai gg plsu or buat crown..
aper2 email sy yer(hasnoelz@gmail.com)..jwpn anda amat sy nantikn...

IntanBerlian said... [Reply]

ok saya reply di emel ye.

melz said... [Reply]

salam..nk tnye, brape kos utk braces yg wrna putih/lutsinar..? yg tu xbrape menonjol sgt kan? sgan nk pkai kalu nmpak sgt..sbb kerja tiap2 hari jumpa org..mntk penjelasan dan hrga..emel sy, shinichi_enzo@yahoo.com
terima kasih..

NURUL ASHIKIN said... [Reply]

salam,
nak tanya pendapat ni.
dua hari lepas cabut gigi geraham atas kedua terakhir. gigi retak.mungkin sebab tak jaga elok2 waktu pakai band braces dulu. doc suggest buat rawatan root canal dan buat crown atau cabut je.
so saya cabut gigi tu. sekarang menyesal sebab makan dah tak sefeeling dulu. gigi saya dah la sikit sebab dah cabut 4 untuk pakai braces.
so nak tanya buat bridge ok ke? takut pula sebab kalau pakai bridge macam kena kecilkan 2 gigi bersebelahan. nanti sarung bridge, 2 gigi sebelah tu boleh rosak tak?

Anonymous said... [Reply]

salam..sy tikah..saya nak tanya,gigi sy berlapis sebatang je..tepi gigi kapak, gigi tu da lari ke blkg gigi kapak,mcm shy2 jek gigi tu..memang malu sgt lau bab bergambo n makan time..cmne nak betulkan ek??kene pkai braces gak ke??sbb sy just ade sebatang je bermasalah..just hope to get rid of it;D

IntanBerlian said... [Reply]

melz~ dear melz, hmm harga yang tu kurang pasti lah kalau di Malaysia. tapi agak mhal la sebab kalau yang biasa around RM4500+ tapi mungkin kalau dgn kerajaan agak murah. kene pergi hosp atau klinik kerajaan for consultation. maaf intan di india memang tak dapat nak bgtau the details..


tapi tak semua kes boleh pakai ceramic@tooth color braces ni. kalau case complicated memang tak boleh sebab longer the duration..
boleh check kebaikkan dan keburukkan dekat tajuk entri types of dental braces ye.

IntanBerlian said... [Reply]

NURUL ASHIKIN~ dear hmm pada usia yang muda mmang tak sepatutnya cabut.. tapi syikin bolehlah pakai bridge, memang bridge ni akan alter sedikit gigi bersebelahan.. tetapi yang ni akan tahan lama, sekiranya dentist tersebut ada reputasi yang bagus jgn risaulah, gigi takkan rosak. pilihan kedua, bolehlah buat implant tapi lebih costly.. kebaikkan impant ni, dia ada stimulation macam gigi biasa, bermakna jaw bone takkan resorb. malah akan menguatkan tulang.

IntanBerlian said... [Reply]

tikah~ biasanya gigi ni memang memerlukan applianc tak ada cara lain, appliance tak semestinya braces. boleh consult pada dentist untuk keterangan lanjut sebab untuk memilih appliance kna tgk kes ( keadaan gigi, spacing dan saiz gigi semua)dan details seperti umur, case history semua..

Anonymous said... [Reply]

Kalau spacing, kenapa ye perlu cabut gigi? 4 batang?

Miss Afe Adne said... [Reply]

salam..
ok SYA ade mslh dgn gigi jongang yg mna gigi depan bhgn atas trkeluar.. SO ape yg rawatan yg perlu saya dapatkan ye... kos rawatan pon agak2 berapa...x d la jelas saya nye gigi ni...tapi kalau gelak besar tu kantoi la ekekeke...aper2 mohon sgt2 email sy yer(afe.adne@yahoo.com).. jwpn anda amat sy nantikn...

░♥si lampu neon♥░ said... [Reply]

tanam gigi dengan skru tu macam nighmare gilerr OooooOOo



Jeng3x…
# LH Creative : Tempah Kad Kahwin.#
# VAKT (Visual, Audio, Kinestatik, & Tektil).#
# Stock Makanan Aku Di Sekolah Cina.#
# Kereta Viva Saya !#
# Lebam Digigit Jin Tidur Lepas Asar !#

Axieana Yumi Life said... [Reply]

salam...
nk tnya nie. mcm sy gigi geraham 2 terakhir blh bwh dh tiada tp blh x sy nk pkai braces...

cuma skunk nie sy nk g cuci gigi ajer..coz dh ad kekuningan sedikit...

bbsh said... [Reply]

tq Dr Intan ! sgt berinformasi.. kene bgtau kt kawan sy yg sibuk tanye solution gg jarang die tuh.. =)

tomot said... [Reply]

akak...sy dh buat filling tau..mslh sy skrg ni nape tmpat yg filling 2 senang sgt terhakis ye...dlm sebulan buat dh nmpak jarang balik..pdhal xdela mkn main hentam je bila ggit2..lg 1 nak tanye kalo gusi selalu berdarah ssuai x buat braces??

saye musykil said... [Reply]

salam kak intan:
nak tnye gigi saye besar2 & jarang2.. so saye jadi pndiam n tak byk bergaul dgn org sbb rndah diri.. memang nak buat rawaan tapi mahal sgt lahh... klau krajaan murah tak?
ape2 hal tolong email saye ye sebab saye bnyak nak tnye.. thank u!
(afa_coklat@yahoo.com)

Intanberlian said... [Reply]

anonymous~

hmm biasanya spacing tak perlu cabut gigi. spacing ni kene kire berapa space yg ada dan berapa byk space diperlukan. so based on that dentist akan decide sama ada perlu cabut atau just proximal trimming atau tak perlu.

Intanberlian said... [Reply]

Axienna Yumi Life~


hmm gigi 1st molar memang digunakan sebagai anchorage. biasanya kalo dah takde ahak susah sikit. tp adik boleh consult dgn mana2 dentist supaya dentist yg tgk gg adik secara clinically boleh decide ye =D

Intanberlian said... [Reply]

tomot~

peliknya kalau filling boleh terhakis? adik pakai filling apa? GIC atau COMPOSITE. kalau buat rawatan ggi sepatutnya gunakan yg composite sbb memnag thn..

gusi kalau senang berdarah maksudnya ada masalah dengan periodontal. struktur di sekeliling gigi yang support gg, jadi cuba adik bayangkan.. bagaimana gigi boleh banyak bergerak (sewaktu rawatan braces) sekiranya tissue dan struktur di sekeliling gigi itu sendiri tak kuat..

jadi adik kene buat scaling, pastikan gusi sihat.. baru boleh buat rawatan braces. Sebab bila pakai braces, tendency untuk food accumulation pon tinggi, jadi mmg kene jaga hygiene. kene gosok gg setiap kali lepas mkn. etc. =D

Intanberlian said... [Reply]

saye musyhkil~


akak dah emel adik =D

Anonymous said... [Reply]

saya nak tanya laa ader x rawatan yg hasilnya cam brace tapi xpayah pakai brace..maybe surgery ker.coz saya ni laki umo pun dah 20++ xkan nak pakai brace kot...kena gelak laa beb.kalu ader cam yg saya cakap ni rm10k pun sanggup. kalu xder terpaksa laa saya cabut jer gigi kapak tersenget sket ni n tanam gigi baru.kesnya 1 jer malu nak pakai besi tu hehe.anybody help!!

.::Peri Biru::. said... [Reply]

informasi yg menarik n membantu..nak tanya, kalau gigi hanya jarang di depan, pakai braces sebelah atas je boleh tak?

Norkhairiyah Lattif said... [Reply]

sy nak tanya...klu gigi berlubang kat bahagian depan blh tmpal?kos around brp?

Intanberlian said... [Reply]

@Anonymous

memang ade rawatan surgery ni, tapi tak semua rawatan digalakkan surgery. kene pergi consultation dulu dan dapatkan nasihat doktor. sebab ada pelbagai options sebenarnya.

Intanberlian said... [Reply]

@.::Peri Biru::.

Boleh je pakai bahagian atas sahaja. =D

Intanberlian said... [Reply]

@Norkhairiyah Lattif

tampalan warna gigi.

simple: RM80 KE ATAS
complex: RM150 KE ATAS.

Anonymous said... [Reply]

sy nk tanya skit cost buat bridge..4 btg gigi dpn dah rosak teruk. ketahanan bridge berapa lama? bergoyang tak time mkn.. boleh rekemen klinik yg beri harga berpatutan. malulah klau x da gigi usia br 30

Intanberlian said... [Reply]

@Anonymous

bridge n crown ni depends di klinik2 mana. macam yang my mom ni. dia buat untuk ganti 2 batang gigi. bila bridge kan kene potong sikit gigi kiri kanan. so total akan jadi 4 gigi la yng nak dibuat crown. 1 gigi dikira RM 600. ni Klinik gigi DR.INDRAN di Melaka. so total: RM 2400.

di TG. AGAS juga ada satu klinik. tapi saya lupa nama klinik tu. satu gigi RM 400.

bridge ni tahan lama. insyaALLAH MEMANG MELEKAT LAMA.

Anonymous said... [Reply]

salam..actually i pun nk buat rawatan gigi..tp saya xthu ape rawatan yg terbaik la dik..gigi depan ni dia i dah bt rawatan akar n lama2 jd hitam..n ditambah plak gigi depan i ni jarang mcm dalam gambar kat atas tuh..so, bley x adik suggest kan rawatan terbaik tuk i buat..i rase mcm nk buat crown tuh..tp nt gigi still jarang..kalo i buat filling tuh, gigi yg hitam tuh bley ditutup x?

huda_nhy said... [Reply]

salam..i'm new here..dlu mse kcik2,gg sy berlapis..byk la..pas tu mak sy(nurse)g bwk sy g cabut dkt dr gg kt klinik..tau la kn,kalau gg brlapis dh cabut,struktur gg tu dh jd cmni..jarang...now,sy dh jd malu meet new friends,people...low confident..sy dpt tau,kos ntuk rwatan gg ni mmg libatkan kos yg tggi..tp how eh,sy ni bkn dikalangan org yg berkemampuan sgt...please help me...do reply my comment,my email noorhuda_huda@yahoo.com

mi$$ Wh@teveR said... [Reply]

saya ada masalah class III tu. Sblm tau pasal tu, dh pnah jmpa othodontis, bila beliau bgtau pasal masalah tu, dia da bg jalan penyelesaian mcm yg tikah xplain kt ats. Tp parent xbg buat sbb tkt ada side effect mcm ubah bentuk muka tu. My dentist tu pon xsarankan buat. So biar ja la. Tp yg buat saya xtahan bila p praktikum (i'm a preschool teacher to be) kids slalu tegur gigi cgu patah la, cgu xde gg la. So saye jd down sgt. Ni plak lg sbulan nk kawen, lg la down. Pnah dh jumpa dentist lain baru2 ni (swasta jugek, othodontis td pon swasta jugek). Dia pon bg cadangan rawatan untuk wt bridging n crown. Tp kos agak la xmmpu lg untuk masa skrg. Sbb gg saya jarang yg agak serius. So. Tpaks la redha dulu smpai mmpu untuk wat rawatan tu. Kt hospital krajaan bleh buat x? Xtaw sgt, harap tikah dpt bg cadangan

Anonymous said... [Reply]

Salam,,sy pn ad masalah gg bhagian dpan,,dlu sy pernah tampal gg tu,,tp skang bile da tercabut,lubang tu da makin besar and menampakkan warna hitam kt celah2 gg sy,,adakah sy patut cabut gg ni and tanam gg baru?or just tampal blik?..kalau tampal balik,boleh x sembunyikn warna hitam tu?

Anonymous said... [Reply]

slm, sy ada masalah iaitu sy kehilangan sebatang gigi bahagian depan since 2007, sbgi solution sy sy terpaksa memakai gigi palsu sebagai mengantikan gigi asal sy, teknik bagaimana yang terbaik pada sy? tolongla sy

Anonymous said... [Reply]

testing 123

Anonymous said... [Reply]

Salam,sy nk tnye.gg dpn sy yg 4btg ni gg kapak.tp yg bsblhn n gg taring ni ke dpn.2 2 plak 2.jd cuma 2btg yg tgah je ok.sy da g knik n bgtau dktr,sy nk cabut n pki gg plsu.tp dktr xbg.sb dia kte gusi dpn sy tggi.pas2 dia cdgkn wt breces,tp sy xnk.sb byk dgr cite kwn y breces ni myakitkn.jd dktr cdgkn sy wt crown.dia suruh sy g knik swsta sb krjn xd wt.ble g swsta,dktr plak ckp kna wt breces dlu br wt crown.da x cra y plg bek tok sy?dktr kte kalu wt crown tnpa breces dlu,gg 2 tetp akn kdpn.lg 1,gg sy da lpisan kuning.n mkin lme mkin merebak ke gg len.memg xlwa la,smpi kna ejek n kwn2.dktr kte lpisn kkuningn 2 xlh buang sb da sesua2 yg kurang dlm bdn sy yg sbkn gg jd cm2.pe pnyelesaian pling bek tok sy?

Anonymous said... [Reply]

Salam,sy nk tnye.gg dpn sy yg 4btg ni gg kapak.tp yg bsblhn n gg taring ni ke dpn.2 2 plak 2.jd cuma 2btg yg tgah je ok.sy da g knik n bgtau dktr,sy nk cabut n pki gg plsu.tp dktr xbg.sb dia kte gusi dpn sy tggi.pas2 dia cdgkn wt breces,tp sy xnk.sb byk dgr cite kwn y breces ni myakitkn.jd dktr cdgkn sy wt crown.dia suruh sy g knik swsta sb krjn xd wt.ble g swsta,dktr plak ckp kna wt breces dlu br wt crown.da x cra y plg bek tok sy?dktr kte kalu wt crown tnpa breces dlu,gg 2 tetp akn kdpn.lg 1,gg sy da lpisan kuning.n mkin lme mkin merebak ke gg len.memg xlwa la,smpi kna ejek n kwn2.dktr kte lpisn kkuningn 2 xlh buang sb da sesua2 yg kurang dlm bdn sy yg sbkn gg jd cm2.pe pnyelesaian pling bek tok sy?

damia humaira said... [Reply]

Saya penah bt tampaln gigi depan.2 bln kemudian saya mngalami sakit gigi dan bengkak besi y sangat menyakitkn.saya diasarankn utk bt bridge.mcmn prosedur dr awal hingga pemakaian bridge ye.doc suh bg jawapn segera apa rawatn y saya pilih.

damia humaira said... [Reply]

Saya nak tahu prosedur pemakaian bridge daripada proses pemeriksaan..cabutn hinggalah pemakaian..boleh tak bantu saya

Azma zerah said... [Reply]

salam .satu batang gigi depan saya agak tertonjol ke depan@berlapis .so kalau nak ketawa tu kna kontrol sikit .jadi apa rawatan yang sebaiknya sy ambik untuk menyamaratakan gigi saya? berapa anggaran untuk kos rawatan tersebut?boleh emel d zeerah93@gmail.com .tq

zafri aziz said... [Reply]

assalam. saya nak tanya. klau buat treatment implant/bridge ni halal tak ek? maksud sy contoh klau implant, bila kita meninggal sok perlu cabut ke? atau nak biar je? and utk bridge pulak, sah ke kalau kita amik wudhu' sbb tak kena celah2 gigi yg tulen kan. tlg bagi jawapan ye. sy cetek ilmu

Related Posts with Thumbnails