Thursday, April 22, 2010

Types of dental braces @ pendakap gigi | kelebihan dan kekurangannya.

www.tips-fb.com

salam semua,


ada seorang rakan yang tak bernama bertanyakan aku apa perbezaan metal braces (pendakap gigi ) dan ceramic braces.. jadi dalam entri kali ini aku nak bagi beberapa perbezaan dari segi kebaikkan dan kekurangan antara satu sama lain..

metal braces atau sebenarnya di panggil stainless steel braces @ silver braces.


sebelum itu,

ini adalah beberapa jenis braces yang ada di pasaran. setahu aku lah kan.

1) TRADITIONAL BRACES

bawah ni ada banyak jenis ok antaranya:


I) Metal @ Stainless Steel 


they can be silver or golden in colour.


silver colour braces



golden colour.
tapi ini bukan gold.
saje nak nampak cantikkan.
kaler lain pon aku rasa wujud.



ligature @ elastic boleh tukar-tukar setiap bulan.
dan boleh pilih kaler-kaler menarik



kelebihan:
 - metal bracket mestilah harga paling murah dalam banyak-banyak jenis ni.
- masa paling singkat kalau nak buat treatment banding dengan yang lain.
- ligature @ elastic kat keliling bracket tu boleh pilih kaler gelap kalau taknak ada staining problem.
- sangat kuat dan jarang patah or pecah or papelah.
- ada options gold atau silver brackets
- sesetengah treatment, short duration dan kurang sakit (kalau mild)

kekurangan:
- More visible than some other types
-         pada awalnya kurang comfortable
-         senang luka dan ada ulcer disebabkan oleh bracket.
   

II) Ceramic @ tooth coloured  braces







kelebihan:
- blend it with most of the teeth..particularly when the teeth are noot too white. not very noticeable in long distance or in photo.
- more comfortable sebab kurang atau tak irritate gums or soft tissue
- very strong

kekurangan:
- clear atau white ligatures kat bracket boleh stains tapi tiap-tiap bulan tukar pon.
- treatment duration longer
- lebih mahal dari metal
- sedikit besar dari metal
- untuk severe cases tak boleh sebab tak dapat nak tahan dengan certains force.


III) Gold braces




yang ni betul-betul made of gold.
khas untuk orang yang allergic stainless steel.
gold bracket dengan gold archwire sekali.satu pakej.
tapi aku caya ada je duit dah terlebih-lebih tu kan
saje buat guna gold.
pencuri kalau tahu tu, dia tak tahu cmne nak cabut
bracket dari gigi tu.
hah kompem dia cabut gigi korang.haha.


2)  CLEAR INSPIRE SAPPHIRE BRACES




clear sapphire braces ni sama macam ceramic juga
but more clear and white.
so sangat-sangat sesuai untuk orang yang
mempunyai gigi yang putih berseri.
kalau gigi ada kekuningan sikit-sikit tu.
lebih elok pakai yang ceramic braces.
tengok gigi mamat kat ats tu putih kan?

kenapa gigi kuning?

kalau gigi kau dah bersih.clear dari plaque dan calculus.
kaler kuning itu disebabkan oleh translucency of enamel.
so bolehlah see through warna dentin (kuning).

kelebihan
- Blend in with most teeth and are not very noticeable
- More comfortable than metal braces
- Very strong
- Do not stain

 kekurangan
- lebih mahal dari yang tradisional one. memanglah kan.. tengok material dia.
- treatment lebih beberapa bulan atau lebih dari metal braces
- Besar sedikit saiznya dari yang biasa
- tak boleh digunakan untuk semua kes. hanya mild cases saje boleh. so yang teruk-teruk kena gunakan metal braces sebab lebih tahan dan kuat bila force diaplikasikan.
- very white in colour.so boleh nampak dengan clear kalau gigi kamu tak seputih suci camtu.

3) LINGUAL BRACES



ada orang sangat tak suka atau pun rendah diri orang tengokkan.
so dia pilih untuk pakai dari bahagian lingual (dalam )

apa kelebihan dan kekurangannya?

kelebihan:
-        orang lain tak kan nampak atau persan pun sebab dari belakang gigi kan.

   
 kekurangan
-        boleh lukakan lidah (sebab besi-besi tu agak tajamlah)
-         susah nak bercakap pada mula-mula sajela.
-         lebih mahal
-         Treatment beberapa bulan lebih dari biasa.
-         Orthodontist must be specially trained in lingual treatment
-         tak boleh digunakan untuk severe cases.


4) VIAZIS BRACES




cuba tengok bentuk bracket tu segitiga kan?
ini juga dikenali sebagai "fast braces"
teknik ini dikenalkan oleh Texas Orthodontist Anthony D. Viasis
bentuknya triangular dan hanya menggunakan low-force square wire.
teknik ni less pain and sensitivity
dan treatment lagi cepat dari metal braces.
and semestinye more costly.


5) SELF LIGATING BRACES @ DAMON BRACES


ok yang ini dikenali sebagai "speed braces"
maksud self ligating ni.. dia takde dan tak perlu gunakan ligature atau 
elastic band around bracket tu untuk hold arch wire.


sebab dia ada sliding door sendiri.

kelebihan?
less food get trapped there.
dan size nye agak kecil.




new : DAMOND 3
half ceramic half metal..


6) INVISALIGN BRACES







yang ini khas untuk orang yang minor cases saja ye..
the "braces" consist of strong  plastic trays that are favricated especially for u.. dan semestinya invisible!

kelebihan:
 - invisible. orang takkan perasan pon.
- senang nak bersihkan sebab boleh buka pon kan.
- takkan irritate gusi seteruk metal braces
- tak kan stain langsung
- the aligners are numbered and worn for 2 weks each, so your time treatment is well established.
- bolehlah tengok komputer simulasi yang tunjukkan bagaimana gigi kau akan bergerak sekaligus dapat tengok macam mana rupa bentuk gigi kau bila habis treatment nanti..

 kekurangan:
 - sangat mahal
- treatment duration lama dari biasa
- untuk sesetengah kes, kau still kene gunakan traditional braces after that untuk betulkan certains problem
- sakit itu tetap ada.gigi bergerak mestilah sakit.
- plastic trays are the computer-fabricared by Align Technologies.
- 6 minggu masa yang diperlukan untuk aligners kau sampai dari kilang. wth. lame gila weh kene tunggu.. so kau perlukan lebih dari 1 aligners.yelah mana boleh biarkan gigi tu macam tu je selama 6 minggukan.
- severe problem tarak boleh ye.


*gambar ihsan pakcik google*

p/s: harap aku menjawab soalan sahabat itu ye.. =D 

56 si gojes suke membebel:

faramira said... [Reply]

say HOOOOO to self ligating braces aka damon braces!!!

kite pakai yang tuh~~~ hehehe

adrinaqamarina said... [Reply]

sis...
rina paling takot jumpa dentist ouh...
ish3...

my frens kat sini gune yang ceramic punya...
every week dye pegi tukar yang kaler-kaler tu...
pe ntah nme dye tadi...
ta tahu pulak de yang lingual punye jugak...
:)
hihi~

helena's said... [Reply]

teringin nak pakai sebab gigi nih macam senget sikit ehh senget?haha


gigi intan mesti cantik kan??

ierahaziera said... [Reply]

i used to wear bracers...
now da bukak after 3 years of treatment....
dlu pkai yg elastic punye bracers...
mmg betol...
byk ulser wujud mule2....

Nurika Jianie said... [Reply]

ini sgt wow lah !
thanks for the info akak chun !
baru tau ade mcm2 jenis dan rupe , tak sangke lak :D

bellar0ssa said... [Reply]

faramira~


wah serius? huhu bape kos?

nabil_potter said... [Reply]

saya guna tradisional braces..

tiap2 bulan pergi tukar colour getah jew..hehehe..

tapi minggu lepas p klinik memang sgt sakit sebab nak tambah bracket baru..yang susahnya sebab 1 gg dah termasuk kedalam..sakit o0o0..terangkat kaki2...heheh

Wan Perlis said... [Reply]

betul ke boh pengdakap gigi ni sakit

faramira said... [Reply]

wat kat kerajaan jer kak ...
kos rm500 lbey ...

diamond tuh rm 800....
(yg nie x mampu la sy)

wawan said... [Reply]

hebatlah! explain macam jawab exam!!!

Hazzy Ishak said... [Reply]

tatau pulak braces ni ada byk jenis...

tqahamdan said... [Reply]

aku pki ceramic .. gagaga~~but still aku soh dentist tuh tukar band kaler2 every month coz clear band die tuh cpt kuning .. aku kan ske mkn asam pedas.. ^^ seb baik bt kat india, murah sket..konpem m'sia terchenta sgt mahal..
p/s: lai 1 n half month bole bukak dh.. yatta!!

♥♥ eija ♥♥ said... [Reply]

akak pakai elastic hehe....

tapi akak tak boleh buat pilihan warna huhu....

doktor yang tentu kan hehe

bellar0ssa said... [Reply]

adrinaqamarina~


huhu, akak pon takot jumpe dentist dik..haha.opsss ni rahsia tau.jangan bagitahu orang.hee

lingual tu tak bape disarankan lah.. nanti senang dapat calculus.sbb susahkan nak bersihkan.

bellar0ssa said... [Reply]

cikhel~

haha. mehlah pakai cikhel.skrg trend tau.. tapikan ada orang kata.. kadang2 senget ke lapis ke.itulah yg manisnye.hee

takde cantik mane pon kak.

bellar0ssa said... [Reply]

ierahaziera~

huhu, ulcer dan braces memang tak dapat dipisahkan..wee

bellar0ssa said... [Reply]

Nurika Jianie~


hehe sama2 adik syg,

bellar0ssa said... [Reply]

nabil_potter~


memang sakit.aku baru balik dr dentist!. tak suka.. benci bile sakit.

bellar0ssa said... [Reply]

wan perlis~


hoho sakit!!! memang sakit.tapi boleh lah tahan.huhu.

yang tak tahan sebab tak leh nak makan.

bellar0ssa said... [Reply]

faramira~


wah agak err bukan sangat murah la tu.

bellar0ssa said... [Reply]

kak wawan~

lol=P

bellar0ssa said... [Reply]

hazzy~


hmm, ada lagi tapi tu pon byk kat luar negara,

bellar0ssa said... [Reply]

tqahamdan~

haha, nanti kat mulut kau nampak getaj je.hehe..leh plak ko demand2 eh.. kat msia mahal woo.. ceramic mahu 5-6k plus.. hmm

bagos2.nak tanggal da..cantik gigi kau pasni.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

kak eija~

hehe cuba akak demand.hehe

syleuphoria said... [Reply]

akak tak tunjuk retainer pun..=(

bellar0ssa said... [Reply]

huhu adik, nak tahu paal retainer eh, ok akan diusahakan. huhu =D

adilahamzah said... [Reply]

salam..

thanks,very informative..

sy lah manusia yg btanya tu =)

Syukie said... [Reply]

Aku penah pakai benda alah ni waktu form 4 means tahun 2005, pada tahun 2008 aku ah stop pakai,..tapi sekarang 2010 aku ade rasa macam gigi aku jongang balik sedikit kedepan, kenapa ye??
tak kan die nak jongang balik Aduih rugi RM4000

bellar0ssa said... [Reply]

adilahamzah~

huhu sama2 dear =D

bellar0ssa said... [Reply]

syukie~

hmm sebenarnya.kalau lepas pakai braces. memang ada kemungkinan akan relapse.. jadi kepada asal.. tp depends juga pada certains cases. masa kau pakai tu.gg bongsu dah tumbuh belum? dan lepas abes.gg bongsu dah tumbuh belum..mungkin bila gg bongsu tumbuh..dia tolak balik kedudukan gg tu..

hal ni mmang tak dapat dielakkan lah.. contohnya kalau gg bongsu penyebabnya.. kene lah cabut.. klo kes crowding.. biasanya akan pakai permanent retainer kt belakang gg utk elkkan relapse.. hmm ape kata ko rujuk balik orthodontist yang bg treatment kat kau.

Syukie said... [Reply]

masa pasan dulu dah cabt 4 gg...ni x kn nak cabut dlm 1~2 gg lg??
abes la gg mcm nie...x nk cabot :(
x da cara len selain cbot gg?

bellar0ssa said... [Reply]

hmm tak2 tak semstinya kene cabut.. g jumpe dentist kau k.. tgk dia kata ape.. memang ada kemungkinan relapse ni..tgkla sama ade kene pakai permanent retainer ke//

zRuss0611 said... [Reply]

dr gigi intan...
nk tnya skit umur brapa elok pakai braces ni ..klu dh brumur leh pakai lg tak... tp x la tua sgt pn dalam 30-an.. agak2 cpt x proses utk teratur balik....

Anonymous said... [Reply]

thankss for the infoooooo!!

Anonymous said... [Reply]

skg study kt jpun...n harga buat braces 15RIBU++.... sedihnye xdpt buat..kna tggu blik msia lg 5 taun...*mase tu dh tue.. :'(

~AiMi SyAhiRAh~ said... [Reply]

Menarik entri ni.. sy pun pkai braces juga. hmpir 2 thn dah.. tak sbr nk bukak tak lma lg..:)

Fancy elastic ligatures for braces said... [Reply]

http://www.facebook.com/pages/Fancy-elastic-ligature-for-braces/170105396356281

CHECK OUT THIS PAGE!
fancy elastic ligatures now in malaysia
choose your favourite pattern mickey,flower or hello kitty in 25 choices of colours!
there's also GLOW IN THE DARK ligature for your braces!
WOW! be the first among your friends to have these cool fancy ligatures for your braces!

AmirFX said... [Reply]

Untuk orang yang dah usia 31 boleh lagi ker pakai braces nie?

gula hangus :D said... [Reply]

Saya pakai self ligating braces, damon braces :D

Intanberlian said... [Reply]

@zRuss0611

sekarang ni faktor umur dah takde masalah..tapi faktor kesihatan gigi diambil kira..sama ade gusi, periodontal ligament (struktur di sekeliling gigi) semua dalam keadaan sihat atau tidak..

Intanberlian said... [Reply]

@Anonymous

hmm mahalnyaaaa dekat jepun!!

Intanberlian said... [Reply]

@~AiMi SyAhiRAh~

Bila dah buka memang best. ghaha rasa freee jeee.

Intanberlian said... [Reply]

@AmirFX

sekarang ni faktor umur dah tak ada masalah. tapi kene ingat juga bila umur kite makin menigkat, kesihatan gigi, gusi dan struktur di keliling gigi juga patut diambil kira. selain itu, relapse(kembali ke keadaan asal) juga sangat tinggi.

Intanberlian said... [Reply]

@gula hangus :D

hehe self ligating ni cepat siktkan.

Fancy elastic ligatures for braces said... [Reply]

Good article ab0ut braces =)

Azlin Yasmin Ali Omar said... [Reply]

hye..saya teringin sangat nk pakai'braces' tu.tapi takut la.agak agak sakit tak ye?

Azlin Yasmin Ali Omar said... [Reply]

hye.saya teringin sangat nak pakai'braces' tu.tapi takut la.agak agak sakit tak ye?

Anonymous said... [Reply]

kat mane ek klinik gg area kl or selangor yg murah cikit untuk wat braces??anyone know???

deijah'z said... [Reply]

ermmm braces kt gg x bukak lagik...sonok jugak pkai braces sbb nt smue akan pndg gigi kite yg special ni...hehehehe =)

Normaiza said... [Reply]

sis nk tnya cara mbayaran nye mcm mne klw nk psng braces ye...

Nurizzah Hazehan said... [Reply]

klu yg INVISALIGN BRACES tu berapa hrga dia ya..klu yg tu skit x??lgi stu berpa lme nk kene pkai benda ni??

Nurizzah Hazehan said... [Reply]

klu yg INVISALIGN BRACES tu berapa hrga dia ya..klu yg tu skit ke??lgi stu berapa lme nk kene pkai benda ni??

Superahah said... [Reply]

eerrgh..
sakit sangat ke? takut pula nak jmpa dentis esok pasang braces *_*

Anonymous said... [Reply]

Tuan tanah..tumpang iklan.
Sape nk psg braces area kl, n9 n melaka tp bmbang dgn kos yg tggi sila add pm fcebook sy Braces Murah.tq

Winner said... [Reply]

Thanks to OP for providing such good information :D . I would like to get my braces soon , anyways I wanted to share a good dental blog with you too http://www.dentistskl.com . Hope u like it too :D

hilda said... [Reply]

assalam kak intan! dekat area salem... dentist mana yg akak bole recommendkan utk buat braces?? sbb in shaa Allah nex year saya sambung study kat VMU :)

Related Posts with Thumbnails