Thursday, November 22, 2012

3 bulan attach dengan pakar Peridontik, Restoratif dan Pakar Pergigian kanak-kanak.

www.tips-fb.com

Dear readers,

Lamanya tak update blog =.=

First of all, dah balik dari JB. Now dah mula posting Orthodontics. Alhamdulillah. Pakar yang sangat best.Seorang doktor pakar orthodontic perempuan yang sangat-sangat aku kagumi. huhu. 

Ok, nak cerita sikit pengalaman posting di JB. 3 bulan aku berada di JB aku attach dengan 3 kepakaran. Periodontics, Restorative dan Paediatrics. Dental pun ade paeds ok! 


PERIODONTICS
Secara amnye, Periodontics tu berkaitan dengan gusi. Apa-apa masalah berkaitan dengan komponen di keliling gigi mereka akan deal with it. Dan mereka sangat pakar tentng gusi. hehe. Sebagai contoh, tiba-tiba pesakit datang dengan keadaan gusi yang membengkak, gosok gigi berdarah atau mungkin gigi yang goyang dan pesakit ini tak nak cabut gigi mungkin. Jadi mereka yang nak sangat gigi mereka ini dicabut atas sebab goyang (gusi dah longgar) bukan sebab lubang ye.. mereka akan direfer ke sana. Tapi faham-faham ye bukan senang nk refer refer ni. hehe


Apa aku dok buat di sana?

Of kos kerja aku lebih kepada scaling (cuci gigi). Mula-mula gross scaling iaitu buat cucian gigi secara tak lah details sangat sampai deep sangat dalam gusi tapi still kena make sure bersih. Sebelum tu, kena buat periodontal charting. Arghhhh ini sangat remeh ok. huhuhu. kena teliti satu-satu gigi, tengok pocketting, mobility, gingival recession. Yang pasti kena check satu gigi untuk 6 point. Kena check dekat mana ada plaque ada bleeding on probing. T.T Mula-mula memang terkial-kial. Tapi dah sebulan Alhamdulillah ok! hee.




ni contoh periodontal chart yang kena di penuhkan.



Perbandingan gusi yang sihat dan tidak sihat


Kalau gusi tak sihat, ada ruang yang dalam melebihi 3mm antara gigi
dengan gusi maksudnya gusi tak sihat, ada peridontal pocket.



ni contoh cara nak check periodontal pocket/ pocketing.



 periodontal probe akan dimasukkan ke dalam gusi macam dalam gambar A.




PAEDS
Pakar pergigian kanak-kanak memang sangat mencabar! dah lah kanak-kanak, berkaitan dengan gigi pula tu. adesss. Tak banyak sangat yang dapat belajar dalam tempoh sebulan. Tapi still boleh observe pakar dan senior officers treat pesakit. Yang aku pasti pakar ni memang serious sayang betul dengan pesakit dia, most of the patient he will treat them by himself. huhu. Sangat tabah dan gigih mnghaapi pelbagai kerenah kanak-kanak ini yang most of them have their own medical problems. Ada yang Down syndrome's, hyperactive etc. 

bila petang dan pagi buat ward round, masuk ward paeds rasa sayu tersentap sikit huhu. Kesian budak-budak kecik ni.. kecik-kecik dah berumah di hospital. Pray hard supaya diorang getting better soon. By the way suka environment paeds. Suka staff-staff dekat paeds. Baik sangat. 




RESTORATIVE
Ini department yang paling aku sangat nervous nak pergi sebabnyaaaaaa tetttttt. Huhu aku masa di India tak banyak sangat exposure about restorative and conservative department. Semua orang pun asyik nak cabut gigi je kan. Tapi pakar restorative di HSI Dr. Nor Sitah memang terbaik!!! Sangat-sangat mengagumi Dr. Nor. Sepanjang berada di resto memang beliau tak pernah jemu ajar aku yang sangatlah tak tahu menahu. Rasa malu pun ada bila tanya itu tak pernah buat, ini tak pernah buat. Senior officer Dr. Dell pun sangat-sangat membantu. Staff pun ramah dan baik. Just love being there. Alhamdulillah banyak sangat ilmu yang aku terima di sana. 

Sedihkan, di India tak pernah buat RCT molar.. Crown prep pun tak pernah buat. All the materials and instruments pun berbeza. Tapi nasib baik dapat pakar dan senior yang banyak membantu. I'm so thankful to be posted there. hehe. 




ok ini crown preparation untuk buat crown pada gigi. Gambar 1 untuk gigi depan, gambar 3 untuk gigi belakang.


 Ini pula untuk bridge/ jambatan gigi.



Ini rawatan saraf akar/ root canal therapy untuk gigi depan



Ini rawatan saraf akar/ root canal therapy gigi belakang.



Oklah, till then.

p/s: Banyak nak post tentang gigi. ><

4 si gojes suke membebel:

Gee GTG said... [Reply]

salam.. saya baru jer 3 minggu lepas belajar buat endo guna protaper dengan fixed prostho.. sangat fun.. tapi takut gak endo molar..canal die kecik sgt.. takut file patah..^^

nikasyami said... [Reply]

kat ukm, crown, bridge, denture , rct n so on requirementnye mmg kene fulfill b4 grad..klau x pnh wt lnsg @ mgkn requirement nie x ckp mmg kene bar exam..after that, kene extend@repeat yr..sbb 2 ktorg stress sgt time blaja nie...kene deal ngn byk pt, kene mrh ngn specialist yg agak grg, keje2 simulasi n lab yg x abis2 n terlmpau byk sgt klinik with diff jbtn...kdg2 rse ssh nk balance ant stud ngn klinik...klau teori x brape mantap, siaplah dengar bebelan DR..klau requirement x ckp, kene bar exam plak..rase nk kuar cpt je..nk keje trus..

Mohd Zamri said... [Reply]

Pandailah dr mcm2 reka gg supaya nmpk cantikk..mmg pakar ar..

nikasyami said... [Reply]

bestnye blaja kt india x pyh buat crown, rct molar...ktorg kt ukm kene wt at least 5 crowns n 1 rct molar, klau x kene bar dari msk exam, x leh grad...:(

Related Posts with Thumbnails