Friday, July 09, 2010

Hijra jantina ketiga di India selepas perempuan dan lelaki,mereka bukannya gay !

www.tips-fb.com

As Salam readers,

aku nak berkongsi sedikit pasal kaum PONDAN di India. aku pernah kata dalam entri KLIK SINI pasal pondan ni.. diorang kalau minta sedekah, orang kompem bagi punya lah.. apa kelebihan diorang tu semua?


mereka dikenali dengan nama HIJRA, atau third gender in India. bermakna ada lelaki, perempuan dan hijra for gender in india.. sememangnya kepercayaan mereka sangat berbeza dengan kaum-kaum lain di india.. mereka tak kisah pun orang nak kutuk ke apa ke.. mereka sangat berani menegakkan apa yang mereka mahu kan.



Hijra juga ada seorang "guru" yang mengetuai diorang ni, ada adat resam, kepercayaan, cara hidup dan tradisi. apa yang uniknya, hijra ialah lelaki yang berpakaian seperti wanita..  mereka tak anggap diri mereka ni perempuan atau lelaki.. tapi menganggap diri mereka ni sebagai third gender atau sub-cast atau eunuch @ castrated man.



ada juga yang menjalani pembedahan.. untuk dianggap sebagai TRUE HIJRA dan nak dapatkan gelaran Miss and Mrs serta  untuk mendapatkan HONOUR sebagai Hijra..



kebanyakkan hijra ni tidak diterima oleh ahli keluarga mereka dan dihalau dari rumah.. jadi mereka bekerja sebagai pelacur mahupun penari atau pun meminta sedekah untuk menampung kehidupan mereka ni.. ada yang menjadi pelacur di bawah pengawasan "madam".. madam ni akan meminta separuh wang hasil pelacuran sebagai balasan untuk makanan dan tempat tinggal.


dan ada juga yang bekerja sebagai pembantu rumah dan sebagainya.


dan TAMILNADU ialah negeri pertama di INDIA yang membenarkan kaum transexual ni letak gender diorang sebagai 'T'.. dahsat kan? dah ade gender sendiri tu. malah kalau nak letak 'O' pon boleh sebahai OTHERS..



berkaitan dengan hal sex pula, mereka mengangap sex ni macam entertainment bagi diorang. dan diorang percaya hubungan sesama jenis bukanlah namanya GAY! mereka tak suka dikenali sebagai Gay.. sebab tu mereka akan melakukan hubungan terkutuk ni dengan suami suami orang.. tetapi bukanlah dengan niat untuk mengambil si suami dari si isteri.. tetapi untuk beri peluang kepada lelaki yang tak suka digelar sebagai gay untuk melakukan hubungan terkutuk ni dengan lelaki gak.


ada kepercayaan pula mengatakan oral sex sesama jenis adalah dibenarkan tetapi kalau Hetrosexual.. dan menjadi dosa...

mereka gemar datang ke majlis-majlis kahwin, atau apa-apa sambutan meraikan sesuatu walaupon tak dijemput oleh tuan rumah.. konon-kononnya untuk memberkati majlis tersebut sama ada dengan menari, menyanyi atau main dram.. agaknya itulah cara diorang nak memperkenalkan kelompok mereka kepada masyarakat..




tak rasa menyibuk ke diorang tu?




pasal kesihatan. sudah tentu mereka adalah golongan pertama selain pakcik driver lori yang akan di check untuk screening HIV / AIDS...


lagi mahu tahu kenapa kalau dia minta sedekah kena bagi????

hah bace bawah ni.
They occupy the lowest end of the Indian social hierarchy and, having no ordinary social position to maintain within that hierarchy, hijras are freed from the restraints of ordinary behavior.

 They know that their shamelessness makes ordinary people reluctant to provoke them or to resist their demands for money and hence they trade on the fear and anxiety people have about them to coerce compliance.


A culturally widespread belief in India is that hijras have the power to curse people with sterility and bad fortune, most dramatically by lifting their skirts and exposing their mutilated genitals. The fear and anxiety this belief provokes are sufficient to compel most people to give in to their demands or at least to negotiate with them.


gila lah...baru aku tahu kenapa.

cun gitu


auww seksinye.









opsssi

besarnya dada.

*sumber gambar*



layan video ni pula~



klik bawah ni ek



dalam video ni ada lah kisahkan kehidupan hijra,
minta sedekah,pelacuran dan menari sebagai sumber rezeki.





ini pula pasal hijra yang telah membuktikan nak cari duit bukan semata-mata minta sedekah atau pon pelacuran.. Glady yang tengah belajar di Madras universiti.. dan akan mendapat degree dalam bidang Mass Communication.



sumber:



p/s: sebagai seorang ISLAM.. dah semestinya ini semua salah di sisi agama. bertentangan dengan fitrah manusia.. moga Allah bukakan hati pada mereka yang tergolong dalam golongan ini.

44 si gojes suke membebel:

sI tEDI said... [Reply]

ngerinya manusia2 sekarang ni!

Y a T C i E said... [Reply]

err.gamba yg seksi-seksa tu agak menggelikan.

kesian plak kat glady tu.org cop dia prostitute.

haih.india ni mcm2.

*geleng-geleng kepala*

k.i.w.i said... [Reply]

LOL.mmg aku tak tgk la video tu tan.tgk gmba jek da geli.aha.

plus plus, for those yg suka main ngn maknyah pun bole kategorikan gay.sbb maknyah pun asalnye lelaki.aha

when i was dip, aku penah la sound mmbe aku, kau ni gay ke ape nk g ringan ringan ngn maknyah.errr...aha

Che Sue said... [Reply]

penah tengok hal hijra ni dalam national geograpi kot.. org2 india takut ngan depa ni sb depa percaya hijra ni akan sumpah menjadi..bad luck laa kira.. kan? kan?

Fiq said... [Reply]

mmg takot ar kalau tgk aksi terlebih suydah depa nie. tgk kat discoivery semua..grrr..takut nyahhh..!

zuana's dear diary said... [Reply]

org mcm ni diterima masyarakat ke ey?

Miro Armyrule said... [Reply]

yaks!!..hahaha..macam2 dunia sekarang

Sir Marcello said... [Reply]

jadi tempat mereka dimana kalo di ikut dgn nilai kasta??? paling bawah?

[[iidyLL_iceneSS]] said... [Reply]

aiyooo...hebat sguh ar dunia kat india nie....giler ar...
nek mremang ak tgk pic depa 2...

nadirah_nor said... [Reply]

hijra...dah mcm berhijrah pulakk
apa lahh manusia
mana pi otak ntah..-______-"

nina said... [Reply]

erk agak seram lak tengok gambar2 ni.haha..

.sweet-ants. said... [Reply]

eeuuww...
loya tekak geli tapak kaki i
klu nmpk tepi jalan ni lari lintang pukang la jwbnyer

bellar0ssa said... [Reply]

si tedi~


hmm memang menggerun lagi mngerikan.

bellar0ssa said... [Reply]

yatcie~


hmm ye dik.sebab tu orang panggil incredible india.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

kiwi~

ahn.kawan kau ada ringan2 dgn maknyah? makk aiiii.geli den.

bellar0ssa said... [Reply]

che sue~

memang tepat sekali. sebab diorang takot kene sumpah dengan hijra ni.tu yang diorang bagi je duit. kadang2 bukan sbb nak.tapi terpaksa pon ada.

bellar0ssa said... [Reply]

fiq~

hmm aku pernah tengok hijra tgh nak goda seorang diver lori. auwww takot nyah.

bellar0ssa said... [Reply]

zuana's dear diary~

hmm orang india percaya maka diorang terimalah kot...

bellar0ssa said... [Reply]

Miro Armyrule~


sangat geli kan.euwwww

bellar0ssa said... [Reply]

Sir Marcelo~

yepp paling bawah dalam kasta india.

bellar0ssa said... [Reply]

iidyll~

masalahnye diorang ni tak cun pon.hihi

bellar0ssa said... [Reply]

nadirah nor~

diorang kan memang sesat.huhu sebab tu kita ada pegangan untuk kita berpegang

bellar0ssa said... [Reply]

nina~

nak tengok lebih lagi? sila google.hehe

bellar0ssa said... [Reply]

sweet.ants~


haha dah melambak jumpe ni.heeee

wawan said... [Reply]

selalu jugak tengok dokumentari pasai India ni.. kadang² kesian tengok depa.. tapi nak buat macam mana kan? dilahirkan macam tu bukan satu pilihan

Rashid said... [Reply]

uwekkkkkkkkkkk ...


hehe.. eeeeee gelile tengok golongan ni..

kenwooi said... [Reply]

humans are being weird =/

PinQib said... [Reply]

kt mesia kan ada ?? ak penah nampak.. pakai cam sari gtu.. tp macam suoar la...


Jum singgah belog Pink!

Takdir yang mendukacitakan! !

fikaryna said... [Reply]

intan..gelinya..nasib baik x buat rombongan ke malaysia..hehe..

zella y said... [Reply]

takutnya tgk dorang ni...
rs lain mcm plak....

eh...tringat plak pondan2 kat klang..hahahhaha....

Hazzy Ishak said... [Reply]

dorang cuba mencari ruang dalam komuniti india, dasyat betul dorang ni.

miss lolly a.k.a luvfareda said... [Reply]

whatthenyaaaaaaaaaaaaaaaaaaah !

diyana said... [Reply]

Tamil nadu tu apa kak

Anne Boleyn said... [Reply]

almaaakk aii.. giloss betul lah mereka2 ni. husihh. ngeri lak tengok. huuhu

bellar0ssa said... [Reply]

wawan~

hmm itulah kadang-kadang memang kesian.

bellar0ssa said... [Reply]

kenwooi~yep. exactly.

bellar0ssa said... [Reply]

PinQib~

huhu aku tak prnah jumpa yang kat msia la.

bellar0ssa said... [Reply]

Rashid~

huhu sapelah tak geli.dah la tak cun.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

kak ryna~

agak2 kalau datang msia.kalah kot pondan msia.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

zella~


haha. diorang ni extreme gak.

bellar0ssa said... [Reply]

Hazzy~

diorang ada tradisi sendiri lagi.

bellar0ssa said... [Reply]

lolly~

lol

bellar0ssa said... [Reply]

diyana ~

dear.huhu tu salah satu negeri kat india syg...

bellar0ssa said... [Reply]

Anne Boleyn~

huhu scary kn.tak nampak betul2 lagi tu

Related Posts with Thumbnails