Thursday, August 05, 2010

Bila imbau kenangan masa form 1 kena paksa duduk asrama!

www.tips-fb.com


Salam Readers,



aku gian nak membebel bila lama aku tak membebel.. aitttt jangan salah paham.. membebel kat blog aku ni lah weh... aku pendiam tau.. mana ada bebel-bebel kat luar tu.hehe




hm, nak dijadikan cerita, masa aku call mak aku semalam terus buka cerita pasal aku duduk asrama, belajar jauh-jauh dari keluarga.. yang aku paling terharu tu, ayah aku kata.. dah 11 tahun along jauh dengan keluarga. huhu .. sebak-sebak.. lepas habis belajar ni aku nekad tak nak jauh-jauh dari mama dengan ayah..




bila imbau balik kenangan aku masa form 1, perkhhhh masa tu... aku melalak macam mana tak nak duk asrama, mak aku punyalah hati batu... tak de nye nak cair dengan tangisan comel aku tu... gila kentang! emo doh duk asrama.. yela, aku anak sulung.. mak akunye prinsip.. anak-anak kena duk asrama.. belajar berdikari!! gila kental kan mak aku!!


sekolah SMKA SHARIFAH RODZIAH.
sampai form 3 aku berada di sini, lepas PMR.. aku berhijrah ke STF.
terima kasih cikgu-cikgu sekalian.. jasamu kukenang.

paling ku ingat,

cikgu Zaimah
cikgu Haslina Hassan
Ustzh Noraini
teacher Nadia
cikgu Rubiah
cikgu Ismail


omaigod. memori ku semakin teruk!




tapi bila turn adik aku yang bongsu.. takde plak..haha.. yela bagos juga. sian mak ayah aku takde kawan.. nanti ada yang bercakap dengan kucing pula nanti...keh3...



ouh aku sangat ingat saat aku masuk asrama masa form 1, masa tu sekolah semua perempuan. hehe.. aku mana pernah sekolah campur laki wehhhh. hari-hari aku nangis.. nak balik!!!! aku bukan kira orang ramai ke tengok aku nangis... janji mak aku bersimpati weh.... tapi HARAM!!! takde langsung simpati..huhu







tu ha.. pondok telefon dah macam rumah kedua kot.. haha. kalau dia leh cakap, mahu dia halau aku.. hari-hari kasi banjir kat situ!!



hari-hari mak  dengan ayah aku datang.. hehe lawat anak dia yang cengeng ni kan.. hmm air mata masa tu bergalon galon dah aku bazirkan menagih simpati.. ceh. trick tak menjadi. aku guna trick lain pula.



bukit inilah.. hah ade ke leh banjir??? mana ada weh... tipu!!



aku si pemalas makan kat dewan makan.. gastrik aku menjadi-jadi.. hari-hari aku mogokkkkk!!! tak mahu perg kelas.. duk kat bilik kaunseling..hehe.. memang banyak cikgu kenal aku ni.. haha. aku si cengeng. mak aku hari-hari datang... sian diorang..heeee... tu la sape suh aku duk asrama.



aku ada bestfren dari skolah rendah yang sama masuk skolah asrama tu.. so bila mak dia datang, aku ikot lah.. masa tu.. dia cengeng gak.nangis.. nanti mak ayah dia kata, 

tengok intan tu, tak nangis pon... kuat je..


wah masa tu rasa macam tabah dan hebat gila. rasa banggaaaa takyah cakaplah.. konfiden tinggi mencecah langit beb.. tapi bila mak aku datang, dia pula ikot aku, aku punye turn plak cengeng.. hilang semua ketabahan dan kehebatan aku... mak aku kata,


tengok mira tu.. kuat je.. tak nangis pon....



ahhhhhh sudahhhh!!!! lakonan beb!! haha.



dulu mana ada duduk-duduk atas kerusi ni.. atas lantai je weh!



masa tu, tiap-tiap minggu, mak aku datang amik baju aku nak bawa balik. orang lain basuh sendiri, tapi aku...haha.. takyah cakaplah.. malu!


sampai form 2, aku masih si muka tebal hantar dobi kat mak.. bila petang-petang mak aku datang.. aku sumbat dalam plastik bag, sembunyi bawah tudung labuh (sekolah agama tu)... senyap-senyap aku gi kat keta mak aku... fuhhhh selamat.


sampailah satu hari tu, 


weh tan!! hantar apa tu?? hantar baju kat mak ke??



ceh kantoi... malu beb, kawan aku bahan aku lepas tu.. form 1 pon ramai yang dah basuh baju sendiri.. haha.. lepas tu, aku tobat.. aku cakap kat mak aku...


"ma, tak yah datanglah amik baju, along basuh sendiri,"


masa tu agaknya mak aku sujud syukur kot.. aku dah pandai basuh baju sendiri..




dulu aku macam tu lah... sekarang.. pendek sikit,hehe. ape yang pendek? paham-paham la wehhhh. malas mahu terang kan...  setiap tahun masa kat sekolah dulu.. pendek seinci.. makin naik setahun..pendek lagi seinci.. tapi Alhamdulillah dah tak pendek-pendek da... maintain gitu!!! tunggu panjang... tungguuuuu!!



nak jadikan cerita, mira si kawan aku tu.. duk luar asrama.. tapi aku nekad.. teruskan duk asrama.. memungut kenangan-kenangan manis dan pahit dalam kehidupan seorang pelajar asrama. nah! akhirnya.. pengalaman itu yang mengajar aku setabah ini duduk di negara orang!!!



tq ma dan ayah! heeee..



paling best sekalikan,


bila aku hantar adik aku daftar sekolah awal tahun hari tu, terserempak seorang cikgu yang sangat-sangat aku kenal.. hehe.cikgu geografi aku..


"eh awak!! buat apa kat sini??" kata cikgu tu..


"saya hantar adik saya daftar cikgu!"


" siapa nama adik awak ni?"


" sheela " jawab adik aku



" hah awak, jangan melalak melaung menangis macam kakak awak dulu ye? habis banjir sekolah ni.. nama je atas bukit.. tapi sebab kakak awak.. habis banjir.."



makkkk aiiiii sentappppp beb!!!



perkh, cikgu.. itu kisah lampau dekat 10 tahun lalu... adoih.. malu nye tak dapat lah nak cakapkan.haha..ye memanglah cikgu tu selalu gila tegur aku masa aku dok merempat kat bilik kaunseling dulu.. cehhh!


kumpulan nasyid femes amos.. Wardatuddiniah. tak tahulah kalau dah tukar namakan.hehe. masa ni sapa dapat masuk kumpulan nasyid ni dah kira hebatlah.. femes kot satu melaka.. aku?? aku takde suara macam siti.. setakat nak nyanyi dalam toilet.. memang kira hebatlah aku tu..



pengajaran: ingat kau dah 10 tahun takde orang ingat kau lagi??? so agak-agak nak menangis meroyan ke.. nak buat benda-benda tak semenggah masa zaman sekolah tu beragak-agak ok.. cikgu-cikgu.. memoori mereka sangat kuattt wooo...



p/s: huhu rindu nye zaman sekolah..indah kan?

28 si gojes suke membebel:

adrinaqamarina said... [Reply]

rina pon dari form 1 dok asrama jugak. tapi tak de la nages macam tu. relask je. memang berdikari betul la. dah sekkolah memang betul3 jao dari rumah.

tapi yang kelakarnya, ayah pulak yang lebey3 rindu kat anak sulung dye. hehe~ mama relaks je ag.

memang betul3 indah zaman sekolah ne =)

pae's faezah said... [Reply]

hehe seronok bace crite mase skolah dulu..
rindu jugak kt sharodz tersayang..
jeles nyer tgk lantai dewan dah berubah wajah..dulu pakai lantai parkir jerk kan huhu..
macam2 pengalaman dapat kat sane..
alahai rindu3..

Hamzah Ian said... [Reply]

best ape duk asrama.. bile lu citer balik gua teringat zaman dulu2 pulak.. hehe

DreamLogic said... [Reply]

sy drjh 6 da duk asrama.
pastu nonstop smpai la abes skolah.
nanges gak kih3 :P

ketingting said... [Reply]

hehehe! teringat ingat kenangan kat asrama jugak. paling best duduk asrama, semua xtviti ngan kawan2, bab fly2 xtviti jahat tuh biasa la, mak ayah tatau sampai skrg tesimpan rapi. ehehe! rindu warden!!!! wargggghhh!

fazRul said... [Reply]

mula2..yker ko pdiam..cam tak caya jer..hoho

bgs betui ko yer..kocik2 ag dah bdikari wpun ko tanak tp las2 skli bjaya gak ko harungi semua 2..mmg terbek lar..;)

tp pasal nges 2..ko stil kuat nges ag ker..kikiki

zella y said... [Reply]

hehhehe...
wah...dr form 1 dh duk asrama...
bdk bijak a ni kn hehhe

zella dok asrama time masuk kolej...
mmg mencabar tahap kesabaran,mental dan fizikal....hehhehe

Raihanna said... [Reply]

hehehhe..rindu gila kan teringatkan kenangan sekolah dulu....
benci gila hari khamis...
lauk ikan bucukkkkk...
hahahhahaha....
kalau makan bau satu surau tu...
hehehehehehe...
betul tu intan..
dlu duk kat lantai je kan....
sakit2 montot..
pastu dah bosan..selalu berbual2 ngan kawan2.. hahaha..
datang cikgu haslina..
darah berderau...
keh2

alinac lover said... [Reply]

hahhaa..kelakar la awk..tu la..adoi..cikgu ni kuat memori..nahas je la kalo jumpa lg..kena bahan la gamak nyer~

wawa said... [Reply]

kamu sekolah tun fatimah??
wooo...
budak terer ini...=)

nur_nj said... [Reply]

wahhhh bestnye duk asrama dari form 1...

dulu dok asrama 2 tahun je, form 4 n form 5.

tapi yang bestnya, mmg cikgu2 sekolah boleh ingat lagi anak2 murid dia yang ramai2 tu kan...

miss lolly a.k.a luvfareda said... [Reply]

HAHAHAHA.

l0lly xpenah dop asramaaaaaaaa mase sekolah.

xpenah lalui mende2 gitu.

skng kat u je dop ostel. tapi buat2 bdikari la ekekek.

[[iidyLL_iceneSS]] said... [Reply]

kita serupa......
hahahahahahaha

ak xde ar wat kje notty cm2 waktu sek dl..

cuma ms plkn jer.....
ak rasa tiap2 hr mak akdtg gk ak n hnt mknn..
ank mak ktkn..
smpikn mak ak 2 dh dicam olh p'guard..ngee~~~~

ms 2 dlm almari ak pnuh mknn jer wei...hahahahahaha

IntanBerlian said... [Reply]

@adrinaqamarina~

tabik spring r rina sebab tak nangis.keh3.

IntanBerlian said... [Reply]

@pae~ haha. betol2 dulu mana main duduk ni.. diri je ok..kalo duduk pon atas lantai nunnnn...

IntanBerlian said... [Reply]

@Hamzah lan~

huhu kenangan asrama memang best sgt.

IntanBerlian said... [Reply]

@dreamlogic~ whoaaa awalnye dah duk asrama.. sure sekrang ni tabah je kan duk jauh2.heee

IntanBerlian said... [Reply]

@ketingting~ hehe... mak ayah aku lak tahu je. tapi dia ckp ala biasalah tu kenangan..haha

IntanBerlian said... [Reply]

@fazRul~ hoho.. aku memang "pendiam" pon..hahaha.. ala, nangis sikit2 tu biasalah wehhh

IntanBerlian said... [Reply]

@zella~ heeee, xdelah bijak mana. yang sedang-seang saja...

IntanBerlian said... [Reply]

@raihana~ raiii... huhu, betol2 memang pon aku setuju.. erkk aku tahu ikan tu..ikan jaket.. sampai sekrang aku nekad tak mau makan ikan jaket lagi... berlendir-lendir ok.. eee... cikgu haslina.. aura dia memang dahsat woooo.

IntanBerlian said... [Reply]

@alinac lover~ payahhhh ade cikgu kuat memori.. bahaya!!!

IntanBerlian said... [Reply]

@wawa~ hoho idokle gitu..

IntanBerlian said... [Reply]

@nur_nj~ itulah kelebihan cikgu kan.heee

IntanBerlian said... [Reply]

lolly~ hehe... kamuh leh ke berdikari tu..weee.

IntanBerlian said... [Reply]

@iidyll~ weeee, ko baikkknye... haha.

adoih kan aku dah teringat zaman plkn aku pula.. bestnye weh.

nina said... [Reply]

akak..samalah..saya pon ari2 dok call mak masa form 1. da tu bila saya pegi alumni baru2 ni *dak SMKA gak mcm akak..hihi* ada cg sempat tegur syaa..eh tak menangis lagi nak balik ke skrg..haha..kisah 8 tahun lalu..sy mmg bantai gelak kuat2 time tu. haha..

lotikus disarimankan said... [Reply]

hahahahaha...jatuh saham keje melalak je.tapi,xpe...pemes.kita start duduk asrama bila belajar poli.tu pun gybra.takut kena buli.ahaksss

Related Posts with Thumbnails