Thursday, May 12, 2011

Mengapa Hawa tercipta di saat Adam tidur?

www.tips-fb.com


As Salam Readers,


Terjumpa di notes Facebook, rasa sangat tertarik dengan bait-bait ayat yang ditinta oleh Pujangga Maya. Penuh makna tersendiri... Lalu kukongsikan di sini bersama pembaca yang lain sekadar dijadikan renungan..


sumber Feryco.com


----------------------------


Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.


Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.


Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.


Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang ....



--------------------------------


Indah bukan?



Seperti yang aku baca dalam Men from Mars, Women from Venus. Memang ada diungkapkan bahawa perempuan dan perasaan tak dapat dipisahkan.. Sememangnya lelaki kurang sensitif dan emosi berbanding wanita. Jadi bukankah satu keindahan di mana kita saling melengkapi antara satu sama lain.. Indahnya hidup bila saling melengakapi dan saling memerlukan. Ada ketikanya sesuatu keputusan perlu diputuskan berdasarkan logik akal bukan emosi.. Ada juga memerlukan emosi. Di situ kita boleh lihat betapa pentingnya lelaki dan wanita. Cuma kitalah yang kena bijak menyesuaikan diri dan memahaminya.Allah menjadikan sesuatu bersebab kitalah yang kena bijak menggunakannya.




5 si gojes suke membebel:

Affieza said... [Reply]

Best entry ni
Inilah hikmahnya Allah jadikan makhluknya berpasang-pasangan kan???
Saling memerlukan antara satu sama lain...

nina suhaina said... [Reply]

nice sharing..men from mars, women from venus tu da ada lam bahasa melayu kan.

Faez Rusni said... [Reply]

indah kan ciptaan Allah..semuanya ade je kene mengene..

ron said... [Reply]

nice info sis, tertarik dengan tajuk Mengapa Hawa tercipta di saat Adam tidur...setiap yang lahir dijadikan berpasang²an

ron said... [Reply]

nice info sis, tertarik dengan tajuk Mengapa Hawa tercipta di saat Adam tidur...setiap yang lahir dijadikan berpasang²an

Related Posts with Thumbnails