Saturday, August 20, 2011

Resepi Red Velvet Kek.

www.tips-fb.com

Hello readers!





asyik share resepi je kan aku ni. haha. Al-maklumlah, bulan puasa ni, banyak tekak ni dok ngidam.Rajin pula tangan ni nak memenuhi citarasa tekak. Lagipun ada yang bertanyakan resepi ni hari tu. Hmm, parcel dari Malaysia pun baru sampai. Hehe. Lama dah nak buat Red Velvet kek ni. teringin nak buat. pewarna pula takde. So, bila parcel dah sampai.. dah ada pewarna pulakan. Tekak dok ngidam je. hehe.


Ada juga yang bertanya, apa bezanya red velvet kek ni dengan kek yang lain-lain.. So bezanya, of kos berkaler merah.hehe. Antara bahan-bahan nak buat kek ni pakai sedikit serbuk koko, so memang ada rasa mild koko di situ. Selain dari tu, ada gunakan butter milk. Jadi, butter milk ni bila bertindakbalas dengan satu komponen dalam coklat, maka terhasillah warna reddish brown ni. Tapi memanglah kene letak sedikit pewarna supaya warnyanya jadi cerah sedikit. Mula-mula tu, memang terperanjat gak, lepas mix warna jadi pink betul.. pekat warnanya, tapi bila dah masak  jadi kaler reddish brown. hehe.


BAHAN-BAHANNYA:

Red Velvet Cake

2 1/2 cup ( 250gm ) tepung yang dah diayak (maksudnya ayak dulu baru timbang ok)
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar (15gm) serbuk koko
1/2 cup (113gm) unsalted butter
2 1/2 cup (300gm) gula --- aku dah kurangkan jadi 250gm gula je.
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cup ( 240ml) buttermilk
2 sudu besar pewarna merah @ merah jambu ---- aku pakai merah jambu
1 sudu teh cuka @ white distilled vinegar
1 sudu teh baking soda


* kalau takde buttermilk jangan susah-susah, ambil susu segar pada suhu bilik sebanyak 240ml kemudian tambahkan 1 sudu besar cuka @ lemon juice.. biarkan selama 5-10 minit.


ok, untuk frosting pula.. ada orang menggunakan buttercream, ada orang gunakan cream cheese. Bagi aku, aku lagi suka cream cheese sebab buttercream ni macam muak sikit. Cream cheese ni memang ada rasa masam manis. memang perfect dengan red velvet kek ni. Oh yeah, ada banyak version resepi ni, aku letak 3 version ye. Ikut korang nak ikut yang mana ok?


Cream cheese frosting: 

RESEPI 1 ( aku ikut resepi yang ini)
250gm cream cheese
30gm butter
1 sudu besar perahan lemon @ lime
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula ising


RESEPI 2
227gm cream cheese (suhu bilik)
227gm mascarpone cheese ( suhu bilik)--- cheese ni sangat susah dicari, kalau ada pun harganya sangatlah mahal.. ni sangat femes dekat Itali. hehe. tapi ada je resepi nak buat mascarpone cheese. Nanti di lain kali aku share ok?
1 sudu teh esen vanilla
1 cup (115gm) gula ising (powdered)
1 1/2 cup (360ml) cold heavy whipping cream (double cream)

RESEPI 3
250gm cream cheese
1 cup (115gm) gula ising 
1 1/2 cup butter


CARA-CARANYA:

preheat oven: 175 c

1) ayak serbuk koko dan tepung dalam satu bekas dan kacau.

2) campurkan buttermilk dengan pewarna merah @ pink

3) dalam bekas lain, mix kan butter sampai kembang dan creamy, kemudian tambah gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan vanilla esen, mix. Masukkan telur satu persatu. Lepas satu biji telur, mix. Kemudian masukkan satu lagi telur dan mix lagi.

4) Kemudian masukkan tepung+koko yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. masukkan tepung, mix.. then masukkan buttermilk mix sampai habis kesemuanya.

5) Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai ada bubbles. Then cepat-cepat masukkan dalam batter yang dah di mix tadi ok! kemudian terus masukkan dalam loyang @ springform loyang ye. Terus bake selama 25-30 minit.

6) bila kek dah siap bake, sejukkan dalam peti ais beberapa jam.. Supaya senang nak dibelah nanti, sebab lepas masak ni, kek agak fragile. Takot terkoyak ke pulakan. huhu.

7) Kemudian terpulanglah nak belah 2 @ 3 @ 4.. huhu. aku belah jadi 3 lapis je. Setiap lapis tu sapukan cream cheese frosting ye. Kemudian dah siap sejukkan lagi dalam peti ais sehari semalam boleh, beberapa jam pun boleh. Bolehlah makan!hee.

paham tak? huhu. 

lepas siap mix sebelum bake. dahsatkan kalernya.huhu



CARA-CARANYA:
ok untuk cream cheese frosting pula,

1) gunakan electric mixer, mix cream cheese sampai creamy. Masukkan bahan-bahan lain.. butter + perahan limau + esen vanilla + susu segar + gula ising.


ni pula cream cheese frosting.


siap dibelah bahagi 3. hehe. gatai sangat nak belah cepat-cepat,
tak mo masuk peti ais. tengok tu.. tak berapa nak clean cut. huhu


Lepas letak frosting



3 lapis red velvet kek!



dah bagi-bagi kawan-kawan.







nah. sape nak seepotong? hehe



ok, bawah ni aku letakkan video tutorial dari blog JOYOFBAKING. siapa yang tak faham aku explain tu, tengok video ni.. lagi senang nak faham. more practical. hehe.






p/s: selamat mencuba kawan-kawan. Seriously rasanya sangat sedap. Tak rugi mencuba. hehe.

47 si gojes suke membebel:

Fatin Syahira Ramli said... [Reply]

wow best gila! dah lama mencari resipi nie ommo ommo! nak try buat masa raya nantilah :)

err nak tanya sikit. ada beza eh unsalted butter dengan butter biasa?

p/s : lawa kek nie seriously! =')

ainul said... [Reply]

wahh.. kamu bt saya rasa lapar :)
teringin mau cuba..

Intanberlian said... [Reply]

Fatin Syahira Ramli~

huhu cuba tau buat, ade video tu lagi senang nk faham..
beza unsalted dgn salted butter ni.. hmm kalo salted tu yg biasa org gune sapu pada roti etc. atau org panggil juga table butter.

tapi unsalted butter ni pula maksudnya cooking butter. takde rasa masin.

hee cantikkan kaler tu.hehe

Intanberlian said... [Reply]

Ainul~

haha jgn kate ainul,intan tgk banyak kali pon still hypersalivation. haha

zella y said... [Reply]

rajinnya!!
tringin nak buat red velvet tp xbuat2 lg...aissshhhh....

Fatin Syahira Ramli said... [Reply]

YEAY! insyaAllah nak buat raya nanti =) excited dah nie hehe. thanks ya!

scha al ahmad said... [Reply]

owhoooooo..
wrnany menarik!
kita carik mud rajin try resipi nieh!
heeeeeee..

Amirrah Zawani said... [Reply]

i tgh buat... jadi cantik.. teruja seketika... weeee!! thanx share resepi :)

Intanberlian said... [Reply]

zella y ~

zella resepi ni wajib buat tau! huhu

Intanberlian said... [Reply]

Fatin Syahirah Ramli~

haha yesss! cuba sampai cantik dan sedap tau. mesti bangga mak, hehe. boleh kawen da.. =P dah cuba bagitahu kite tau cmne.hehe

Intanberlian said... [Reply]

scha al ahmad~

buat time rayaaa! hehe

Intanberlian said... [Reply]

Amirrah Zawani~


wahhhh! dah jadiii. bestkan? bestkan? bestkan? hehe. puas hati lepas red velvet ni dah jadi. seriously. haha.. tahniahh!!!

aten chan said... [Reply]

wahhhh!kak intan x buat bisnes red velvet cake ke?hee ;p

Haura Malina said... [Reply]

waaaa da lama x melawat sini ! huhu
ni doctor ke cheff nih ? hihi. ;)

kak ina kl said... [Reply]

selamat berpuasa dan selamat hari raya intan. Tak balik raya ker tahun ni?

Parika tu lebih kurang macam serbuk cili yang halus, google ajer kalau nak tenguk camner rupanya yer

Norasikin said... [Reply]

Pernah cuba buat kek red velvet ni tp hasil kurang gebu. Saya nak try semua resepi dlm blog ni pulak. Mungkin ada satu yg memuaskan hati

Azmie said... [Reply]

sedapnyer... harus dicuba neh... =)

Intanberlian said... [Reply]

aten chan~

haha nak buat bisnes tu tak lagilah dik oi..

Intanberlian said... [Reply]

Haura Malina~


haha dua pon boleh. tapikan chef tu tak lagilah. tak hebat pon.haha

Intanberlian said... [Reply]

kak ina kl~

tq auntie, huhu tahun ni memang tak balik ke msia la auntie. raya last dekat india ni.

Intanberlian said... [Reply]

Norasikin~

try resepi yang ini, insyaALLAH gebu. sebab saya buat memang gebu jadinya..

Intanberlian said... [Reply]

Azmie~

mesti cuba =D

hatikukata said... [Reply]

http://hatikukata.blogspot.com/2011/09/red-velvet-cake.html

dh try!! best sgttt

Anonymous said... [Reply]

sedap nyer...yum..yummm...

http://www.pakarcoklat.com/hop.php?ref=syarifah

nurul hilmi said... [Reply]

hai intan, waaa.. sangat teruja sampai nak pensan tengok kek ni. seriously gatal nak buat. dah lama cari resepi, resepi dalam blog intan ni yg paling mudah. tengs ye for share. nanti di satu hari yang rajin nak try buat. kekeke

Intanberlian said... [Reply]

@nurul hilmi

hehe cubalah. intan dah banyak kali cuba. memang puas hati dan sedap. kek pun lembut.

Anonymous said... [Reply]

salam. google google for red velvet, saya sampai di blog saudari. dengan keyakinan bahawa blog ini adalah utuk tatapan umum (maaf kalau salah anggapan) saya salin resepi kek red velvet ini. terima kasih. dah saya cuba membuatnya....alhamdulillah berhasil. sedap.
rosnani, kuantan.

Anonymous said... [Reply]

salam. google google for red velvet, saya sampai di blog saudari. dengan keyakinan bahawa blog ini adalah utuk tatapan umum (maaf kalau salah anggapan) saya salin resepi kek red velvet ini. terima kasih. dah saya cuba membuatnya....alhamdulillah berhasil. sedap.
rosnani, kuantan.

Mohammad Majduddin said... [Reply]

woa! nampak sedap! nk try after this, maybe this week.. anyway, ur blog sangat inspire for me. cause saya ialah pelajar dental tahun 1 usm dan saya suka memasak... hehehe..

~~kamek bziee~~ said... [Reply]

As-salam intan.....sy nak share resepi intan bleh tak....nampak sgt sedap....n terima kasih sbb byk kongsikn resepi2 yg mmg sedap dan lazat...jgn lupa lawat blog sy juga k.....^_^

~~kamek bziee~~ said... [Reply]

As-salam....resepi kek velvet ni mmg padat n senang jer nak ikut....wlaupun 1st time nak buat.....n thanks utk resepi2 yg mmg senang n nmpak sgt2 sedap....n jgn lupa yer....follow lh juga blog sy....^_^Y

lampu picit said... [Reply]

nyam2.. adap yea..
rasa die cmne?

eyrajabar said... [Reply]

assalam..
mohon izin untuk minta resepi ye..
Dah tak leh tahan,sana sini red velvet..so sy yakinkan diri untuk mencuba buat sendiri..
harap-harap saya berjaya !

eyrajabar said... [Reply]

assalam
mohon izin minta resepi ye..
dah tak boleh tahan,sana sini redvelvet.
saya yakinkan diri untuk cuba membuatnya.
harap-harap sy berjaya!

noorisalleh said... [Reply]

rancangan nak buat kek velvet ni dah sethn rasanya,tp baru kali ni buat utk bday anak i n ikut resepi u. Memang sedap esp terasa ala2 choc tu..my kids nak suruh buat lagi.diorang pun tolong i jugak masa baking tu..thxs for sharing.semoga diberkati Allah sentiasa

noorisalleh said... [Reply]

rancangan nak buat kek velvet ni dah sethn rasanya,tp baru kali ni buat utk bday anak i n ikut resepi u. Memang sedap esp terasa ala2 choc tu..my kids nak suruh buat lagi.diorang pun tolong i jugak masa baking tu..thxs for sharing.semoga diberkati Allah sentiasa

Dayang Nurfaraheen said... [Reply]

salam..pakai loyang besar mane ek?

mayangsayang said... [Reply]

salam kenal.. sedapnye red velvet tu...

Roshima Jaafar said... [Reply]

terima kasih...akhirnyer dapat gak resepi red velvet..kalu topping guna whipping cream pon ok kan..

Roshima Jaafar said... [Reply]

terima kasih...dapat gak resepi kek velvet...kalu utk topping gn whipping cream ok x?

Anonymous said... [Reply]

cream cheese tu ape??
x kenal..waaaa..
ni 1st time nk wat kek..
bhan wat kek pn x knal lg...
minx tunjuk ajar...

Miss Hadiah said... [Reply]

kalau tak guna unsalted butter, is it ok?

Cikgu Wan said... [Reply]

Salam perkenalan..
Terima kasih atas resepi ini...dah cuba buat..dan hasilnya??????
MABELES!!!!!
tqvm...semoga diberi keberkatan kerana tidak lokek ilmu dan sanggup berkongsi resepi...TQ

ika said... [Reply]

hehe nak tanye kenapa saya punya kek tu x merah? merah tp lbh kpd coklat..ape2 x kena ke?

Azazyla said... [Reply]

unsalted butter? tulis buttercup je kn snang. heheh. snang org phm~

Azazyla said... [Reply]

unsalted butter? tulis buttercup je kn snang. heheh. snang org phm~

lina said... [Reply]

waaa sedapnya dahla perut ni memang dok berbunyi..tah bila saya nak try buat nih..huaaa mood buat kek cepat2 mari..hehe

Related Posts with Thumbnails