Thursday, April 15, 2010

Senarai harga terkini segala rawatan gigi di Malaysia.

www.tips-fb.com

salam semua,


memandangkan ada bloggers dan readers yang bertanyakan aku
berapa harga treatments di malaysia..

so aku ada jumpa senarai harga sekarang
yang disyorkan oleh
PERSATUAN DOKTOR-DOKTOR GIGI
di Malaysia.. di blog Dr.Leen.

Kamu semua juga boleh juga terjah blog Dr.Leen kalau
nak bertanyakan soal harga dan sebagainya.
Al-Maklumlah aku hanya pelajar dentistry yang belum khatam pun lagi.huhu.

terlalu banyak ilmu yang aku kena korek2
sana sini.. mungkin suatu hari nanti aku bakal menjadi
dentist terbaik di Malaysia. masa tu
aku jemput kamu semua datang jumpa aku.mahu? haha.


aku comel ni.korang tak nak jumpa ke?
hahahaha.
ok aku suka naik lif sorang.lol.

ok ini senarai harga nya.



1. Diagnosis
a. Consultation – 25 ke atas
b. X-ray periapical atau bitewing – 20 ke atas
c. x-ray panoramic atau cepahamoletric ( utk rawatan orthodontik) – 60 ke atas
d. x-ray occlusal – 40 ke atas

2. Tampalan (filling)
I) Amalgam
a. simple – 50 ke atas
b. Complex – 65 ke atas
c. pin – 30 setiap pin

II) tampalan sewarna gigi ( GIC/Composite)
a. Gigi depan simple – 80 ke atas
b. Gigi depan complex – 150 ke atas
c. gigi belakang simple – 80 ke atas
d. gigi belakang complex – 200 ke atas
e. composite veneers – 250 ke atas

III) Tampalan Sementara – 40 ke atas

3. Crown

I) Ceramic –
1000 ke atas

II) Porcelain bonded to metal crown ( Luar porcelin dalam metal)
a. non-precious metal – 650 ke atas
b. semi-precious metal – 850 ke atas
c. precious metal – 1200 ke atas

III) Full metal crown
a. non-precious metal – 600 ke atas
b. precious metal – 1000 ke atas

IV)Post and core –
250 ke atas

V) Stainless steel crown ( utk kanak-kanak) – 250 ke atas

VI) Ceramic veneers – 1000 ke atas

4. Inlays & Onlays
a. Non-precious metal – 400 ke atas
b. precious metal – 800 ke atas
c. ceramic – 800 ke atas
d. composite – 400 ke atas

5. Simen semula crown yang tanggal – 60 ke atas

6. Rawatan saraf ( bahagian pulp)
I) Pulpotomy ( utk kanak-kanak) – 150 ke atas per visit

II) Rawatan saraf ( dewasa)
a. Gigi depan – 400 ke atas
b. gigi geraham kecil( premolars) – 600 ke atas
c. gigi geraham besar ( molar) – 850 ke atas

III) Rawatan saraf secara pembedahan – 1000 ke atas

* semua harga rawatan saraf tidak termasuk harga tampalan
7. Periodontik
a. Scaling & polishing ( cuci gigi) – 85 ke atas
b. Polishing saja – 65 ke atas
c. Root planning ( cucian ke atas akar) – 80 ke atas utk sebatang gigi
d. simple perio flap surgery – 1000 ke atas ( per quadrant)
e. complex perio surgery dengan graft procedures – 1500 ke atas

* harga graft dan GTR tidak termasuk

8. Gigi Palsu

I) Gigi separuh penuh ( partial denture)
a. tapak acrylic dengan sebatang gigi – 200 ke atas
b. tapak cast metal dengan sebatang gigi – 500 ke atas
c. tambahan gigi – 40 ke atas

II) Gigi palsu penuh
a. tapak acrylic utk atas saja atau bawah saja – 800 ke atas
b. tapak acrylic utk dua2 atas dan bawah – 1600 ke atas
c. tapak cast metal utk atas atau bawah saja – 1200 ke atas

III) Reline
a. gigi palsu tak penuh – 80 ke atas
b. gigi palsu penuh ( dibuat di klinik) – 200 ke atas
c. gigi palsu penuh ( dihantar ke lab) – 300 ke atas

IV) Tambahan gigi ke gigi palsu sedia ada
a. gigi pertama – 85 ke atas
b. tambahan gigi – 40 ke atas

V) repair gigi palsu atau tambahan clasp (cangkuk) – 60 ke atas

9. Cabutan

I) cabutan gigi dewasa
a. gigi depan – 60 ke atas
b. gigi belakang – 80 ke atas
c. cabutan susah – 350 ke atas

II) cabutan gigi kanak-kanak
a. gigi depan – 40 ke atas
b. gigi belakang – 60 ke atas

III) cabutan gigi geraham bungsu secara pembedahan kecil – 600 ke atas

IV) Biopsy dan report – 200 ke atas

V) Incision and drainage ( pembuangan nanah) – 70 ke atas

VI) Post operative review per visit ( rawatan susulan selepas cabutan bermasalah/pembedahan) – 25 ke atas

VII) Rawatan pendarahan berpanjangan selepas cabutan – 80 ke atas

* Ubat di caj berasingan

10. Rawatan Pencegahan

a. Florida – 80 ke atas
b. Fissure sealant utk sebatang gigi – 70 ke atas
c. Preventive resin restoration – 80 ke atas

11. Orthodontik ( braces)

a.Simple removable appliance ( boleh tanggal-tanggal) – 1500 ke atas
b.Braces – 4000 ke atas
c. Functional appliance – 2000 ke atas
d. Retainer – 400 ke atas

12. Implant

a. Prosedur implant ( termasuk skru dan healing cap) – 5000 ke atas sebatang
b. Prosedur prosthetic – 3000 ke atas
c. prosedur sinus lift – 2000 ke atas
d. prosedur tissue grafting – 3000 ke atas
e. surgical stent – 250 ke atas
f. bone maping – 250 ke atas
g. Prosedur guided bone regeneration dengan membrane – 2000 ke atas
h. Prosedur guided bone regeneration tanpa membrane – 1500ke atas
i. implant dengan bantuan komputer – 3000 ke atas
j. Prosedur stage 1 – 3000 ke atas
k. Prosedur stage 2 – 3200 ke atas
l. crown sementara – 1000 ke atas

* harga tidak termasuk consultation, planning, model gigi, x-ray, bahan graft, permanent crown, bridge dan gigi palsu

13. lain-lain caj

a. dental report ( utk insuran, peguam etc) – 200 ke atas
b. custamize sport mouth guard – 400 ke atas
c. night guard ( utk mereka yang gesel gigi) – 400 ke atas
d. merawat gigi sensitive utk sebatang gigi – 40 ke atas
e. pemutihan gigi
I) satu gigi – 100 per visit
II) di rumah – 800 ke atas
III) di klinik gigi – 1500 ke atas
f. house call – 150 ke atas
g. hadir ke mahkamah utk keterangan – 250 ke atas
h. non-expert witness – 500 ke atas
i. expert witness – 1000 ke atas
j. attending dentist statement ( utk insuran) – 50 ke atas



ok. itu sahaja yang aku nak bagitahu.
segala urusniaga dalam RM.
wah macam bisnes apa pula ek.huhu.

hm, memang kalau bandingkan india dengan malaysia
harga berbeza. india agak murah sedikit,
mungkin juga material dan instruments di malaysia mahal.

jadi jumpa lah dentist anda
sekurang-kurangnya 6 bulan sekali.

penjagaan gigi bukan sahaja untuk kecantikkan.
malah untuk penjagaan kesihatan.
dan kehidupan yang sihat.


segala informasi di atas aku creditkan kepada Dr.Leen


sumber: Dr.Leen


p/s: kalau ada apa-apa persoalan.dipersilakan tanya ye. sekian sahaja sayang.wasalam.

93 si gojes suke membebel:

♥♥ eija ♥♥ said... [Reply]

akak kena tang braces tuuu

akak kena sekarang 3000 baru,..

mungkin tambah lagi kot...

akmal hacks said... [Reply]

nak tanya.. harga makin murah or makin mahal yaa??

Nurika Jianie said... [Reply]

wah menarik info nih ! thanks sbb sudi share yaaa ! :D

psstttt.. , ni duk cari gak harga utk kasi gigi shining2 tu.. *puteh berseri lagi suci* ape namenyer yea.. tak pasti plak.. bleaching kot ?

haa , kalau salah tak malu , sbb sy bukan dentist . ngeh3 . alasan ni cukup manja tak akak chun ?

bellar0ssa said... [Reply]

kak eja~


memang msia mahal.huhu.tapi makin lama makin mahal bukan makin murah.

bellar0ssa said... [Reply]

akmal hacks~


harga takkan makin murah sebab material semua makin naik harga..

bellar0ssa said... [Reply]

Nurika Jianie~


adik syg.huhu bleaching namanya.. ada kat blog akak tu. hmm bhagian putihkan gigi dik...


sebab ada word akak chun tu akak bagi setuju! haha

akmal hacks said... [Reply]

owhh..thanks yaa

fikaryna said... [Reply]

intan..akak nak tanya la..kalau macam abg fika nak cabut semua gigi..( suka ngat makan ceklat..banyak gg rosak..huhu..) pastu tanam gg baru..berapa agak2 kosnya..akak baca kat atas x berapa phm istilahnya utk tgk kos nya..huhu..

Hazzy Ishak said... [Reply]

syg, haritu i tanya, tu guna rawatan filling tu ke?

helena's said... [Reply]

intan..nak request bt tips nak jaga gigi..

MC said... [Reply]

kesimpulannya:

jage lah gigi korang baik2...kang da tua xpyah wat gigi palsu haha

uNIqIKA said... [Reply]

kalo kanak2 spt i ni, nk kna wt rwtn ape kt gigi? rse mcm elok jer lg.. gigi susu pon ada lg ni.. hehehe

bellar0ssa said... [Reply]

akmal hacks~


most welcome =D

bellar0ssa said... [Reply]

fikaryna~


kak ryna, huhu kalau boleh lah.seeloknya gigi yang boleh ditampal dan diselamatkan kene jaga. sbb gigi artificial tak sekuat gigi betul

tapi kalau nak tanam gigi.akak chek yang bahagian implant tu ok..

harganya RM5000 ke atas untuk sebatang kak.. implant memang mahal sikit.. sebab better dari gigi palsu..

bellar0ssa said... [Reply]

Hazzy Ishak~


ye syg.. bahagian filling tu.untuk midline diastema kan ( gigi ada gap kat depan) so harga ikut yang simple atau complex untuk gigi depan tu..

guna kan material composite biasenya.. composite lagi thn lama dari GIC..

bellar0ssa said... [Reply]

helena's~


cikhel.. huhu ok nanti intan wat entri itu k...

bellar0ssa said... [Reply]

MC~

haha betul2.kat india ni..de yg umur baru 40 dah buat gigi palsu.

bellar0ssa said... [Reply]

uniqika~


adik. hmm kalau takde rosak tak perlu.. tapi selalu buat check up ok dik..

mai said... [Reply]

nk tanye la,sye ni ade masalah dgn gigi sye..gigi depan sye penah patah and doktor ckp mmg x kn tumbuh dan sye kne buat gigi palsu..tp gigi depan sye tu tumbuh,tp gigi tu kecil smpi skrg...jd sye kena buat rawatan yg macam mane yer?kena buat tampalan ke?

zamfadliez said... [Reply]

salam dr...
saya nak tanya , gigi saya semua dalam keadaan baik kecuali gigi depan skali,dr bayangkn satu batang gigi saya yg dihadapan sekali ter-kebelakang,mksudnya tidak selari dgn gigi lain,nmpak mcm takde gigi depan tapi sbenanya dia kebelakng...dan macam tak sesuai guna rawatan gigi besi,saye just nak tanya berapa harga kalau nak tolak gigi yg kebelakang tuh kehadapan selari dengn gigi yg lain??dan di klinik or hospital mana sesuai tempat yang saya harus laksanakan,kalau boleh bagi maklumat klinik dgn detail lagi bagus,senang saye carik dan saya duduk sg besi..yer dr...??
tolong saye dr....

zamfadliez said... [Reply]

salam dr...
saya nak tanya , gigi saya semua dalam keadaan baik kecuali gigi depan skali,dr bayangkn satu batang gigi saya yg dihadapan sekali ter-kebelakang,mksudnya tidak selari dgn gigi lain,nmpak mcm takde gigi depan tapi sbenanya dia kebelakng...dan macam tak sesuai guna rawatan gigi besi,saye just nak tanya berapa harga kalau nak tolak gigi yg kebelakang tuh kehadapan selari dengn gigi yg lain??dan di klinik or hospital mana sesuai tempat yang saya harus laksanakan,kalau boleh bagi maklumat klinik dgn detail lagi bagus,senang saye carik dan saya duduk sg besi..yer dr...??
tolong saye dr....

Anonymous said... [Reply]

nak tnye jgk! hee. kalau macam i pnh chipped my tooth tau. yg gg depan tu. tp satu je. so dia jd sekerat sbb patah xhabis. huu. sedih. so tyme pg jmpa dentist tu dia tampalkn. masalahnya jd xsama warna dgn gg asal. dia suggest buat crowning xsilap. btul ke? jd mcm mna ye? gg asal akan dicabutkan ke? n brape kos nye?tq!

Anonymous said... [Reply]

nak tanye nieh, yg menyebabkan gigi hitam tuh aper eyh..? n ia dipanggil sbg aper..? "plak" ker..?
aper rawatan yg perlu dibuat utk mghilangkanyer eyh..? ;D
hope reply lah yer.. ;D

IntanBerlian said... [Reply]

@mai ~ maaf sangat sebab lambat reply ye. hmm kalau gg tu kecil untuk dapatkan estetik atau cantik atau lebih elok boleh saje buat crown.. crown ni tahan lasak..

IntanBerlian said... [Reply]

@zamfadliez~ maaf sebab saya lambat reply ye.. hal ini saya tak boleh nak bagi rawatan yang tepat atau sesuai sebab untuk menentukan rawatan terlalu banyak faktor yang mesti dititikberatkan antaranya, umur, jantina, kedudukan gigi. dan semestinya saya mesti melihat sendiri dengan mata kasar saya.. dan lagi saya mesti menitikberatkan juga keadaan gigi mahupun gusi kamu. gusi yang sihat sangat2 diperlukan.

pada pandangan saya, seeloknya saudara bertemu dengan mana-mana doktor gigi sama ada kerajaan ataupun private klinik untuk mendapatkan khidmat consultation atau pun nasihat ye... maaf.

klinik pula, mana-mana klinik mahupun hospital kerajaan berdekatan.

semua masalah boleh dirawat =D

IntanBerlian said... [Reply]

@anonymous~ hmm ye2 seeloknye untuk lebih tahan kene buat crown. sebab kalau setakat tampal.. gg takkan bertahan dengan lama, kerana kadang-kadang tanpa sedar kita menggigit benda2 keras seperti buah epal dan sebagainya.

crown ni bukan cabut gigi tetapi, gigi asal akan ditrim atau dipotong sedikit untuk dapatkan saiz yang lebih kecil, kemudian, material tertentu digunakan untuk buat artificial crown, kemudian akan disarungkan kepada gigi yang telah ditrim tadi...

harga boleh rujuk bahagian crown ye..

IntanBerlian said... [Reply]

@anonymous~ warna hitam ada banyak sebab mungkin disebakan oleh caries / gigi berlubang, yang ini biasanya kene buat tampalan gigi

kalau dibelakang gigi, biasanya ini dinamakan plak/plaque.. plak boleh dibuang dengan sentiasa pergi ke dentist untuk membersihkan gigi melalui prosedur "scaling". seeloknye 6 bulan sekali..

gigi harus dberus seeloknya 2 kali sehari.

Anonymous said... [Reply]

hello saya amyra 24yo nak tanye.

-skg gigi bongsu saya bahagian belakang ade sedikit goyang baru2 ini

soalan:
1)sakit tak kalau cabut gigi seperti ini di klinik?
2)biasa berapa harga akan dikena kan?

P/S:seorang penakut cabut gigi.harap bantu:/
TQ

IntanBerlian said... [Reply]

amyra~ hmm kalau nak cabut gigi ni, takkan sakit kalau LA working. maksudnya injection tu betul2 jadi, so takkan rasa sakit langsung... injection mungkin akan rasa sedikit, tapi bukanlah sakit yang teramat sampai tak boleh di tolerate tu..


harga pula, maaf kurang pasti kalau hospital atau klinik kerajaan.. kalau harga klinik biasa atau swasta


http://intanberlian87.blogspot.com/2010/04/senarai-harga-terkini-segala-rawatan.html


boleh check sini..
harga gigi belakang RM80 dan keatas
kalau gigi tu complicated contohnya tak tumbuh sepenuhnya atau lain harganya RM350 dan ke atas.

miszykikan said... [Reply]

kak Dr..hehehe..nak tnya la pasal crown tu la....byk tak beza antara crown ceramic,full metal crown ngan yg luar porcelain dlm metal...tengkiu....

Fxysche Nas said... [Reply]

NAk tompang tanya..
kalau nk tambah sebatang gigi kt bahagian yang rongak..itu kiranya implant yang mane stu ye?

harganye?
tQ ;)

Adi said... [Reply]

woww..never expect implant teeth that expensive..i thought around hundreds or at most a thousand something per piece..

cinda said... [Reply]

bagus info anda...
heheheh...jom folow sayer...

Chieda Hafiz said... [Reply]

Saya tgh search harga rawatan gigi terus terjumpa blog ni. Bagus2.. byk info psl gigi.. hihi...

Gigi geraham saya berlubang. Dulu dh tampal tapi sekarang ni sakit balik tp xde la teruk. Lepas tu kn kt gusi tepi gigi geraham yg berlubang tu naik mcm 1 biji (cmne nk sebut ehh..).. bile saya picit kan, keluar mcm nanah warna putih dgn darah. Risau dh ni... camane eh? nk kene cabut ker gigi geraham tu?

Lagi satu ada kawan sy cakap kalo kita cabut gigi geraham nnt bila dh berumur sikit rahang kita tak kuat so gigi2 yg lain akan mula gugur.. betulker?

tenkiu.. huhu

Anonymous said... [Reply]

hi kak!
na tnye , sye ad prob sal gg berlapis n gigi taring . ta terator la . so , bole akak suggest any treatment n kos skali ? okie dokie , thanks ^^

Anonymous said... [Reply]

nak tanye siket nie. erm, kalaw kat celah2 gigi jadi warna hitam tuh kenapa eh..? camne nak ilangkan dia..?

Anonymous said... [Reply]

assalammualaikum...saya nk tanya apa treatment yg terbaek utk gigi kapak yg da mati separuh,hitam dan ade kopak cikit???nk tampal ke kene wt rawatan saraf??sekian..

Intanberlian said... [Reply]

miszykikan~

full metal crown ni mmg murah dan tahan. sbb nama pon metalkan. tapi lagi sesuai untuk gg belkang sbb kurg estetik.


untuk luar porcelain dlm metal ni, harganya tgh2 antara full mtal dgn full ceramic. tapi lama2 kan, dekat bahagian cervical gg, ada sedikit appearance metal tu.. tapi ini pon dah kire bagus.

yg full metal ceramic ni mmg mahal..

Intanberlian said... [Reply]

Chieda Hafiz~


hmm, bila dah tampal kemudian sada sakit, itu dinamakan secondary caries. Jadi bila sudah ada sinus opening with pus discharge (benjolan dengn nanah) maksudnya dah jadi kes periapical abscess. kalo gg goyang ni memang susah sikit, sbb pilihan yg ada ialah cabut. kalau tak goyang, masih boleh diselamatkan melalui rawatan ROOT CANAL TREATMENT atau rawatan saraf akar..

biasanya kalau muda2 dah cabut gigi ni memang banyak komplikasinya, antarnya, bone bahagian gg tersebut cepat resorp.. selain tu.. gigi depan dan belakang ruang kosong akan senget tumbuh ke arah tempat ksong.. bukan itu sahaja, gigi berlawanan bhgian atas akan tumbuh ke atas@ ke bawah sebab tiada gg bertntangan bila gg dalam keadaan occlusion.

Intanberlian said... [Reply]

Anonymous~

gigi berlapis, rawatannya tiada pilihan lain selain dari memakai braces =D

Intanberlian said... [Reply]

Anonymous~

hitam2 di celah-celah gigi tu sama ada caries atau pun calculus. kalo caries, rawatannya melalui tampalan. kalau calculus.. rawatannya scaling.. =D

Intanberlian said... [Reply]

Anonymous~

kalau gg kapak sudah berwarna hitam, maksudnya mungkin sudah mati.. rawatannya.. perlu membuat rawatan saraf.. kemudian baru buat tampalan atau crown.

Anonymous said... [Reply]

gigi aq ada lubang di antra 2 gigi bila aq minum air sejuk rsa sngt ngilu adakah..aq rsa dah smpai kat akar..kdng2 tu pndai sakit tba2 apa rwatan untuk gigi aq adakah prlu d cabut..adakah gigi yang sakit sdh tak boleh d tampl

SJ said... [Reply]

hai...sye ada 1 gigi yg blubang rosak ckit kat gigi dpn. kalau nak tampal je, blh ka guna sama warna ngan gigi asal? n brp kosnya? thnks:)

terapi imam muda said... [Reply]

Diriwayatkan dari Aisyah ra, beliau mendengar Rasulullah saw bersabda:
“Sesungguhnya Al-Habbatus Sauda’ boleh menyembuh segala penyakit kecuali Al-Sam”.
Aku bertanya. “Apakah Al-Sam itu? Baginda menjawab, “Al-Sam itu ialah maut”

Riwayat Imam Bukhari.| habbatussauda ubat mujarab |
Habbatus Sauda merupakan sejenis antibiotik semulajadi yang amat berkesan dalam jangka masa yang singkat tanpa mendatangkan sebarang kesan sampingan. Maka dengan izin Allah S.W.T adalah amat sesuai untuk mengubati batuk yang kronik, batuk kokol selsema yang sudah lama, resdung, lelah atau sesak nafas, terutama pada bronchial ashtma dan Cardiac Ashtma, sakit jantung, darah gemuruh,darah tinggi,luka-luka di hati (Cirrhosis of Liver), batu hempedu, batu karang, sakit buah pinggang, gout, kencing manis, luka-luka dalam mulut, sakit tengkuk, tonsilitis, gusi berdarah, mulut berbau, pedih di hulu hati, gastrik, luka-luka dalam perut (ulser), kurang penghadaman dan lain-lainnya.

Anonymous said... [Reply]

Kak! sya berumur 16 thn,gigi 2 gigi sya berlubang besa and disarankan utk cabut.... rse2 akak gigi bru akan tumbuh balik or kna wat implant neyh?

Intanberlian said... [Reply]

@Anonymous

gigi yang sakit masih boleh diselamatkan. tak semstinya mesti dicabut. ada banyak options. salah satunya ialah rawatan saraf gigi. kemudian, blehlah letak crown pada gigi sekiranya crown asal gigi sudah rosak teruk.

Intanberlian said... [Reply]

@SJ

memang boleh, namanya composite restoration.

kalau simple- RM80 KE ATAS
kalau complex- RM150 KE ATAS.

kalau kerajaan mungkin kosnya lagi rendah.

Intanberlian said... [Reply]

@Anonymous

adik, gigi kekal yang sudah dicabut memang takkan tumbuh balik. kita hanya ada 2 jenis gigi. gigi susu semasa kecil dan gigi kekal bila besar.

bila dah dicabut, ada banyak optons untuk menggantikan gigi tersebut. antaranya:

1. gigi palsu
2. crown and bridge
3. implant.

dan implant memang kosnya amat mahal.

nurul said... [Reply]

nak tnya.. kalo night guard yg untuk gesel gigi waktu tdo tu..kena tempah customized atau leh beli jer...

nurul said... [Reply]

nak tnya.. kalo night guard yg untuk gesel gigi waktu tdo tu..kena tempah customized atau leh beli jer...

max said... [Reply]

nak tanye sape2 yang ade pengalaman,
kalau gigi geraham dah patah 3/4 tu,, rate yang dikenakan tu masih cabutan biasa atau cabutan sukar?? tq sgt2..

Anonymous said... [Reply]

lau wat implant tu sakit x... kite pengsan ke mase procedure tu?

Zul said... [Reply]

Nk tanya. Pemutihan gigi tu satu gigi. Satu batang ke semua gigi rm100 per visit?

zharifnoor said... [Reply]

Hai.. Boleh x kalau nk pasang braces kat gigi belah atas je? Berapa kosnya ea tamba dengan cuci gigi semua?

NURUL AMIRA ; ) said... [Reply]

Hi kak Intan, miera ni baru je 14 tahun . Miera ade masalah gigi jarang , so tak ada risiko ke kalau repair gigi ni di usia yg muda?

Anonymous said... [Reply]

akak nak tanya..gigi taring akak nie dah rosak..berlubang.tapi blm patah lg dan..klu tgk dari depan mcm tak nampak sgt tapi keadaannye dah 80% rosak..apa rawatan terbaik ye..klu cabut dan buat
implant tu mcm mahal sgt la..tapi klu dah tak de pilihan terpaksa la..

nantero said... [Reply]

assalamualaikum...saya ingin bertanya mengenai harga rawatn implant untuk gigi geraham bawah belakang

nantero said... [Reply]

assalamualaikum...saya ingin bertanya mengenai harga implant untuk gigi geraham bawah kiri dan kanan?

fariqah said... [Reply]

assalamualaikum kak intan..
saya nak tanya..saya ada masalah 2 gigi depan saya mula bergoyang sedikit, macam dah tak kuat..macam mana saya boleh selamatkan gigi saya tu sebelom terlambat? adakah boleh gunakan teknik crown? saya buntu..huhu

Anonymous said... [Reply]

HAI doctor saya nak tanya kos braces di klinik kerajaan .

Anonymous said... [Reply]

Assalamualaikum

Saya guna gig palsu cast metal atas dan bawah dan banyak gigi dah cabut, nak tambah gigi ke existing metal, tolong bagi contact denture maker pasal denture maker saya Siva diJalan Ipoh kata tak boleh. Faizalza@yahoo.com. Terima Kasih

princess said... [Reply]

salam kak.. nak tnya,gigi lain smua ok rata tp 2 btg gigi ats belah depan macam trjongkit sikit ke depan.. so kalau nk ratakn tanpa pakai brace boleh x?dan berapa harganya?

Anonymous said... [Reply]

salam,kak.. nk tanya,gigi lain smua ok rata tapi dua btg gigi depan belah atas mcm trjungkit ke depan sikit.. so kalau nak ratakan tanpa pakai braces boleh x?dan berapa herganya?

Anonymous said... [Reply]

Mahal... mmg mahal.. Camne la org yg susah nak buat rwtn yg sampai beribu2 tu? Klinik kerajaan cume sediakan yg biase2 je. Cth braces hny utk umur 18thn kebwh... Patut la dentist kt tempat aku tu leh bukak 3 4 cwngn klinik gigi. Bkn tu saja, bini pon 3 4org. Semua bini2 dia pakai mercedis lg... Semuanya hasil drpd cas rwtn yg xmunasabah ni...

Anonymous said... [Reply]

Mahal... mmg mahal.. Camne la org yg susah nak buat rwtn yg sampai beribu2 tu? Klinik kerajaan cume sediakan yg biase2 je. Cth braces hny utk umur 18thn kebwh... Patut la dentist kt tempat aku tu leh bukak 3 4 cwngn klinik gigi. Bkn tu saja, bini pon 3 4org. Semua bini2 dia pakai mercedis lg... Semuanya hasil drpd cas rwtn yg xmunasabah ni...

Anonymous said... [Reply]

Mahal... mmg mahal.. Camne la org yg susah nak buat rwtn yg sampai beribu2 tu? Klinik kerajaan cume sediakan yg biase2 je. Cth braces hny utk umur 18thn kebwh... Patut la dentist kt tempat aku tu leh bukak 3 4 cwngn klinik gigi. Bkn tu saja, bini pon 3 4org. Semua bini2 dia pakai mercedis lg... Semuanya hasil drpd cas rwtn yg xmunasabah ni...

Anonymous said... [Reply]

assalam.kak,saya ada 3 silver fillings.bolehtak saya tukar ke white fillings ? saya malu bila nk gelak or bercakap.or boleh je ke,buad crown terus ? :)

Mr.Patient said... [Reply]

Salam.

Gigi canine saya dah tak ada. Lepas tu lateral incisor jugak saya cabut dan dia tumbuh yang lain. Tapi masalahnya dia tumbuh mengisi ruang kosong dekat canine tu. Jadi gigi kat depan tu memang nampak senget dan agak mencacatkan penampilan.

Apa cadangan doktor untuk memperbaiki gigi saya? Adakah saya patut cabut lateral incisor tu dan buat implan gigi for both lateral incisor and canine? Tapi masalahnya, lateral incisor tu masih dalam keadaan baik? Apa pandangan doktor?

mira said... [Reply]

salam . akak saya umo 15 taHUN . dulu masa kecik masa umo 10 tahun saya terjatuh dan gigi depan saya separuh patah but now doktor dah tampal tapi gusi bengkak pas tu saya pegi jumpa doktor dan doktr cakap gigi saya dah mati dan perlu buang .. kalau remeja mesti la malukan kalau gigi depan kene buang ..family saya cadangkan cabut gigi 2 dan pakai braces ..saya nak pakai braces yang kat dalam dan yang tak nmpak 2 .. tapi saya tak tau berapa harga dia .. kawan saya ada gitau kalau pelajar nak pakai braces dia akan dpat separuh hrga betul ka ?

Anonymous said... [Reply]

pagi td buat putihkan gigi. kos rm1300 n sakit teramat sgt smpai skrg. hasil kurang memuaskan. huhuhu...mendukacitakan. apalagi cara yg tidak menyakitkan utk memutihkan gigi nihhh....???

Unknown said... [Reply]

Assalam..
Nk tye skit.gg geraham byk dh xde,nk mkn ssh..umur 30thn.mcmane nk bt,kene pkai gg palsu atau nk implan tp mahal sgt..ade cdgan x dr.?

Unknown said... [Reply]

Assalam..
Nk tye skit.gg geraham byk dh xde,nk mkn ssh..umur 30thn.mcmane nk bt,kene pkai gg palsu atau nk implan tp mahal sgt..ade cdgan x dr.?

Anonymous said... [Reply]

rawatan akar(RCT) dengan rawatan saraf tu sama je ke?

apit and anuar said... [Reply]

kepada meraka di daerah batu pahat ada masalah pergigian boleh datang ke klinik saya yang baru di buka..harga dan perkhidmatan insyallah terbaik.. klinik pergigian kencana.

Anonymous said... [Reply]

Saya ade kncing manis,da efek gg,gg bhgian atas smua da goyang n trcbut..sye ingt nk cbut smua n buat gg plsuje,ape gg plsu yg sesuai n hrganye?skrg gg ats tggl 9btg je,tu pn smua da goyang.mulut sya juga sgt berbau bsuk n ade ubt x?malu..

Anonymous said... [Reply]

Buka kul bpe?

Anonymous said... [Reply]

salam sis,
sy wt chck up kt klinik gigi u n dokter suruh sy buat rawatan akar kt luar psl klinik kt u xde rawatan 2 tp masalahnye rawatan akar yg mne 1 ek? ROOT PLANING or ROOT CANAL TREATMENT? klu yg root canal treatment 2 bpe costnye? dlm post awk sy pn xtaw yg mne 1 cnsider as root canal treatment~ ni rate klinik swasta or hospitl kerajaan?

Anna Evangeline said... [Reply]

nak tanya ek, klau gigi patah, d hadapan, slain drpd implant, apa lagi yg bagus? utk student. ktorg tak mampu nak baya byk2. so, kena cari yg murah jer. :'(

Anonymous said... [Reply]

salam.. kite nk tanya la..yg tanam gigi depan 2 tu lak bape kos nye?? doc smlm kata sebatang rm700.. so x2 la lau sy nk wat sume kos 1400.. then adakah if skrg cabut then terus pasang or nk kene tuggu lg.. coz nk kene tuggu tu la yg x best nye.. xkn nk terlopong jek plak kan..hehehe

nur afiqah amir azhar said... [Reply]

Salam kak saya nak tanya. Gigi hadapan saya sebanyak empat batang, di bahagian belakangnya mcm ada kesan hitam. Apa nama nya kak? Kalau saya consult dentist, apa agak agak saranan yang akan diberi kpd saya? Gigi tu rosak ke apa kak? Boleh hilang tak kesan hitam tu? Tolong bali feedback secepat mungkin ya.

Anonymous said... [Reply]

Sakit tak nak tanam gigi palsu.. sape ade.pengalaman. sy takut la.

Anonymous said... [Reply]

baru lepas accident.. 2 gigi hilang 4serpih... mahalnye... mane mampu utk student mcm sy... dah la student private je... agak2 ade pengurangan atau bayaran bulanan x?

Anonymous said... [Reply]

111

Anonymous said... [Reply]

boleh tnya klau gigi yg dh di tampal tetapi nak tukr dgn tampalan yg baru boleh tak erk?

Superwoman said... [Reply]

Hi,

Saya nak tanya juga ni. hiks.

Saya masih ada gigi susu. masalahnya gigi susu saya ni kuat sangat. taknak goyang pula. dan disebabkan itu, gigi kekal tumbuh tapi biasalah, berlapis. satu bawah, bahagian depan. gigi kekal tumbuh belakang gigi susu. dan sama juga dgn lagi satu, belah atas bahagian depan, gigi kekal di belakang gigi susu.
Tapi, ada satu lagi pelik, belah bawah, kanan dan hadapan. disebabkan gigi tak rata dan ada satu lagi gigi susu dekat situ, gigi kekal tak boleh tumbuh dekat belakang, dia tumbuh kat depan, bawah. maksudnya, betul2 belakang bibir.

soalannya,
- kalau cabut ketiga tiga gigi susu ni, gigi kekal ni boleh bergerak sendiri ke? maksudnya boleh jadi rata ke? kalau tak rata sangat pun takper, asalkan sekata.
kalau tak boleh, ada suggestion lain tak? terutamanya untuk gigi yang terselit belakang bibir bawah ni.

- lagi satu, kalau cabut ketiga tiga gigi susu ni dalam satu masa (maksudnya satu hari je) boleh tak? susah lah nak amek leave bebanyak.

Thank you in advance Dr! :)

Intanberlian said... [Reply]

@Superwoman

Hi, kadangkala memang ada pesakit yang menghadapi masalah gigi kekal yang berlapis akibat gg susu yang tak tertanggal.

kemungkinan besar posisi gg kekal bkn berada dibawah gg susu. sebab sekiranya gg kekal berada di bawah gg susu, apabila gg kekal bergerak untuk tumbuh pada masa yang sama akar gg susu akan hilang sedikit demi sedikit menyebabkan gg goyang. ini menjawab kepada soalan kenapa gg susu anda masih kuat. ia kerana akarnya masih panjang.

sekiranya anda cabut gg susu, gg kekal tak akan kembali rata seperti biasa. tetapi rawatan boleh diteruskan dengan memakai pendakap gg untuk meratakan gg anda.

cabutan lebih dari 1 bergantung kepada officers yang nak cabut tu la hehe. kadang-kadang kalau tempat jauh2 pon susah jugakan. takut berdarah byk sgt nanti dan tak selesa.

Intanberlian said... [Reply]

@Anonymous

boleh tiada masalah. tapi kalau tampalan dalam sangat pon kena berhati-hati takut terkena pada saraf,.

Intanberlian said... [Reply]

@Anonymous

gigi ditanam dengan ubat bius. insyaALLAH anda takkan rasa sakit.

Intanberlian said... [Reply]

@Anna Evangeline

selain implant, rawatan untuk menggantikan gg yang hilang adalah gg palsu atau jambatan gg (bridge and crown)

Intanberlian said... [Reply]

@Anonymous

Rawatan akar ialah root canal treatment. Root planning itu berkaitan dengan masalah gusi.
ini rate harga klinik swasta. kalau rate rawatan akar di klinik gomen RM4 untuk satu akar.

Intanberlian said... [Reply]

@Anonymous

rawatan akar dan rawatan saraf akar adalah benda yang sama.

Intanberlian said... [Reply]

@Unknown

boleh pakai impan tetapi kosnya agak tinggi. selain itu boleh gunakan gg palsu atau pun crown and bridge (jambatan gg)

Related Posts with Thumbnails