Monday, January 03, 2011

kadang-kadang aku benci "tempe" !

www.tips-fb.com

Salam Readers,






hm, kadang-kadang aku sangat annoyed dengan si tempe. aku sangat menyampah dengan tempe. aku sangat benci tempe. tapi orang kata sedangkan lidah lagi tergigitkan inikan pula dengan si tempe. yang bagaikan aur dengan tebing beb, tak dapat dipisahkan. ke mana aku pergi, mesti dikelilingi tempe. mana aku pergi, pandang kanan pandang kiri, depan belakang tetap tempe yang aku nampak.



haih tempe yang aku cakap ni bukanlah tempe orang jawa tu, yang tu memang aku bedal. nama pun keturunan jawa totok ni! tempe gelaran paling terbaik untuk orang-orang kat India ni. senang cerita budak local la. nak ngumpat pun senang, tsk tsk tsk. tak baik tau intan. aku pun tak adalah tahu celah mana gelaran tempe tu muncul. dah macam tradition pula. sejak dulu kala. memang takde history boleh aku kongsi. sebab aku pun tak tahu.



perangai yang sangat pelik si tempe ni semakin menjadi-jadi sejak masuk internship ni, kerjalah kononnya, sekor-sekor bergaya dengan handbag kenit dan yang lelaki pula berlenggang kangkung tanpa membawa apa-apa instruments. kununnyalah dah matang, tak mainlah bawa beg besar gedabak, penuh kiri kanan bawa barang. macam juniors! hak tuih~ dahlah siap tegur aku dengan kawan-kawan,



" why u bring all the things, look at me.. simple" 




" why so many instruments u bring? u are not final years! "




" hey so many bags? where are u going? picnis eh?"



ceh. komen orang ikut sedap mulut je, nak dijadikan cerita.. pada suatu hari yang indah. disebabkan mamat yang tegur aku dan kawan aku tu nak buat kes, selalunya dia minta je juniors barang-barang. tapi disebabkan juniors semua balik kampung bercuti.. dah tak ada tempat nak menagih simpati. dia pi minta kat kawan aku ni. amik kau. bebellah kawan aku tu. komen orang bawa banyak tapi sekarang nak pinjam aku? rasa nak lempang laju-laju tak? sengih-sengih macam kerang busuk.



dan paling best, adalah seorang mamat ni nak pinjam instrument aku. aku cakap aku nak buat kes.. dia kata ok takpe, buatlah dulu.. dia nak buat dummy work bukan kat pesakit pun kan. dia keep on cakap kena dia kena siapkan kerja ni nak dapatkan completion. kalau tak, tak dapat. HELLLOOOO ada aku kisah? kemudian tu, aku pun sibuklah buat kat pesakit ni. yang paling bakar darah dengan mendidih bila masa aku buat tu, dia asik bugging aku suruh cepat siapkannn.. kali pertama aku angguk. kali kedua mata aku dah senget herot pandang dia semacam.. kali ketiga wah ini sudah lebih!!!! HELLLLOOOOOO MACHAAAAAA! ini barang aku ok! suka hati akulah nak buat lambat ke cepat. kau tu. dah tahu nak dapatkan completion bawalah sendiri. and paling penting ada aku kisah kau siap kerja ke tak? nak PINJAM barang orang buat cara pinjam. ini macam aku pula yang pinjam barang kauu!! haih. memang kecik je aku tengok si tempe ni. dah lah memang kecik! tak aku cakap dalam hati je. (-.-")







entahlah kenapalah duit kerajaan yang JPA bagi kat aku kerjanya nak membeli barang yang asik dirosak dan dihilangkan oleh tempe??? lembut hati sangat aku ni. orang minta bagi. orang minta je bagi.padan muka kena pijak kepalakan. kena jadi macam kawan aku tu, ada seorang tu nak pinjam handpiece dia dia jawab baik punya.



" sorry, i won't give u"

" heh? seriously? " tempe yang minta tu dah blank, mamat tu tak bagi dia pinjam.

" yeah, i won't give u. i bought it for Rs2500. and if anything happened, that's my money. not yours.so better not to give to anyone"

and the tempe blank dan buat muka seposen. padan muka.tapi tu kawan aku, kalau aku? haish,susahnya jadi manusia yang baik hati dan lembut hati ni.. arghhh tolonglah keraskan hati aku.. letak gam ke tak bagi lembut ek?




pernah satu kali tu, kat oral surgery.. instruments aku semua tu Germany Steel. memang mahal. disebabkan aku ada tissue forcep, cikgu minta aku tolong pinjamkan kat seorang kawan aku sebab dia nak buat suturing. aku bagilah.kawan punya pasal walaupun si tempe. lepas sterilization, aku minta balik.. sekali dia bagi aku yang cap ayam punya tooth forcep. apa lagi. aku pun bersuaralah. ni bukan aku punya. aku punya germany steel. bukan cap ayam berak kapur ni!!! dia kata, dia tak tahu. arghhh bengang tahap gaban. nasib baik tak jadi gaban je aku. entah siapa yang curik aku pun tak tahu. aku pasrah walaupun hati terluka. ceh. benci tau tempe!!! tak suka tau tempe!!!!




setiap hari mesti aku rasa macam kedai tempat pinjaman instruments. yang paling tak best,setiap kali diorang pinjam kenapa mesti aku yang kena ingatkan supaya pulang balik? hey tempe kau pinjam reti lah pulang balik!!! entah apa yang diorang bawa pun aku tak tahulah.. PEN sebatang yang memang sah kena ada pun nak pinjam??? biar aku beli seploh batang pen, sapa nak pinjam.. nanti aku sedekah sebatang pen. kesian sangatkan. nak kata miskin, pehhh bapak semua kayaaaa gilaaaaa, pengaruh kuattt tu.. nak lepas exam pun ada yang guna pengaruh dah duitt je!!!  bapak bukan calang-calang orang.. tapi pen sebatang pun nak pinjam? kedekut apa tu? tahap taik hidung masinnnnn.



ada ke patut bila diorang tengok beg aku gebussss semacam dia tanya,


" hey intan, u bring depot ( kedai jual barang-barang dental) inside your bag?"


wuwuwuwuwuwu. kejam tak statement tu. debussssss! rasa nak tumbuk je mulut lancang tu.nyampah tau dengan tempe~!




dahlah, lagi aku cakap, lagi aku tulis, lagi aku ungkit makin menaikkkkk mencanak-canak api kemarahan yang terbuku ni.. kalau korang cam mana, yela aku ni bukan baik hati dan penyabar macam korang wehhhh. tapi marah-marah aku punm dalam hati ada tamannnnn. sebab tu aku cam lekkkk je diorang buat camni. tapi siaplah kalau sampai puncaknya. meletup,mahu jadi perang dunia kot.




p/s: kalaulah aku balik malaysia, budaya yang sama aku jumpa memanglah malang nasib aku.

18 si gojes suke membebel:

hacimun said... [Reply]

kak intan,kak intan!!

kawan sy lagi laser,

kalau tempe nak pinjam barang dy,dy cakap

'i hate people borrow my things.i hate IT!'


hahahaahahahaha


ternganga tempe tu kakaka

ciK LyndaWawa igUana said... [Reply]

oo..lama dah say tak menyinggah di sini..happy new year dara...~=]

Ahn said... [Reply]

wakakakaka.

eh hello, malaysia amalkan budaya membaca la. bukan budaya meminjam.
LOL

ahahah
jk jk jk

pae's faezah said... [Reply]

better tros terang xleh pnjam cam kwn intan tu hehe..nnt abes duet nak beli instrument baru jerk huhu

Affieza said... [Reply]

Tak malulah diaorang ni...kutuk2 org pastu nk pinjam brg org...huhu

EpoLįƒ¦Kunang2 said... [Reply]

Alahai.. siannya Intan.
Belajar untuk kata 'tidak' pulak,
cayok2 k.. ^^

lotikus disarimankan said... [Reply]

xpun letak stikernot for borrow hentam eja pun tak betul....br diorang ada akai...xpun letak stiker sy bukan perpustaakn bergerak

Nana iidyLL said... [Reply]

ini betul2 wat ko pns dh nie bell...kikikiki
sbr2....malaysia camtu ke??errr..xtau lar....

IntanBerlian said... [Reply]

hacimun~ haha, kadang-kadang memang kena bahasakan sikit diorang ni.mmg tak paham bahasa.dah telopong tu buat2lah muke seposen.nyampah kan,

IntanBerlian said... [Reply]

cik lyndawawa iguana~ hee jey dara syg, happy new year tau.

IntanBerlian said... [Reply]

Ahn~ haha kentot kau! kau amalkan budaya apa pula?

IntanBerlian said... [Reply]

pae's faezah~ betul tu dear, tapikan bila dia dah buat muka seposen tu.rasa tak sanggup dan tak reti nak tolakkk.susahkan.

IntanBerlian said... [Reply]

Affieza~
memanglah diorang tu muka tak malu. muke tembok!

IntanBerlian said... [Reply]

Epol~ cuba cuba gak tapi susahnya lah hai. susah btul jadi orang berhati lembut ni =(

IntanBerlian said... [Reply]

Lotikus disarimankan~ haha idea terbaik!

IntanBerlian said... [Reply]

Nana iidyll~

betul weh aku panas sangat. tunggu meletop je!

alinac lover said... [Reply]

dorg ni suka je nak pekena org kan

norina hakimi said... [Reply]

tempe ni memang irritating,annoying!!!benci benci benci benci..bila nina baca intan tulis ni nina pun rasa marah membuak2, sbb nina tau apa yg intan rasa..we are in the same boat..dh tak lama lagi je intan kite kat sini..sabar je la

Related Posts with Thumbnails