Wednesday, August 17, 2011

Resepi Black bottom cupcake with cream cheese filling @ Wacky Cake super yummy.

www.tips-fb.com

Yeah, nak share resepi lagi!





Kali ni aku nak share resepi Black-bottom cupcake with cheese cream filling. Mula-mula rasa macam nak try sebab tak susah pun. Senang je. Tapi bila dah buat. wow sedap sangat. hehe.


Cupcake ni senang dan unik sangat resepinya. Kenapa? sebab tak perlu guna telur, butter atau susu pun. Ada orang cakap namanya Wacky Cake. Tak tahu kenapa. Maybe dicipta waktu Perang Dunia ke-2. Hehe. Walaupun takde susu, butter atau telur, tapi yang bestnye.. Rasa cupcake ni sangat moist, spongy with gooey taste. Rasa coklat yang sedap datangnya dari serbuk koko bukan dari melted choc. 


BAHAN-BAHANNYA:

Cream cheese filling:

227gm cream cheese (suhu bilik)
1/3 cup ( 65gm ) gula
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla

( INDIAN VERSION) sebab India takde cream cheese. hehe.

625gm curd kemudian ditapis selama sekurang-kurangnya 7jam
perahan 1/2 biji lime
65 gm gula
1 biji telur
1/2 sudu kecik esen vanilla


Chocolate cupcakes:

1 1/2 cups ( 195gm) tepung gandum
1 cup (200gm) gula - aku guna 150gm gula sahaja.
1/3 cup (30gm) serbuk koko
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
1 cup (240ml) air
1/3 cup (80ml) minyak sayur
1 sudu besar white vinegar (cuka)
1 sudu kecil esen vanilla.


CARA-CARANYA:

Untuk cream cheese filling:

Gunakan electric mixer atau hand mixer, mix cream cheese sampai smooth. Kemudian tambah telur, gula dan esen vanilla. Mix lagi sampai creamy dan smooth.

Untuk chocolate cupcake:
1) preheat oven 177 c.

2) Dalam bekas besar, ayakkan tepung + serbuk koko + gula + garam + baking soda + garam dan kacau.

3) Dalam bekas lain, mix kan semua air + minyak sayur + cuka + esen vanilla.

4) Buatkan lubang di tengah-tengah bahan-bahan kering yang telah diayak.. Campurkan bahan-bahan basah dan kacau sampai sebati.

5) Sediakan 12 bekas cupcake yang besar. Dan boleh bahagi sama rata. Isi sehingga 3/4 penuh ye kawan-kawan.

6) Kemudian gunakan sudu teh, spoonkan cream cheese filling tadi ke dalam setiap cupcake coklat tadi. Dan bolehlah dibakar selama 25 minit.


* bancuhan ini untuk 12 biji cupcake yang bersaiz besar. Kalau medium saiz akan dapat lebih kurang 18 biji.




bahan-bahan basah



bahan-bahan kering



selepas dicampur kedua-dua bahan basah dan kering







tuangkan 3/4 penuh.




sudukan filling di bahagian tengah-tengah cupcake tadi sebelum masuk dalam oven.



selepas bake.



hee, nampak sedap tak?




sebab ade lebih filling tu, aku jadikan toping.. letak sikit hiasan. hehe


memang terbaik rasanya! dah lah senang sangat nak buat.huhu



seperti biasa, sumber resepi dari JOYOFBAKING. website kegemaran aku. bawa ni aku letakkan video dari joyofbaking. senang sikit nak faham hehe.






p/s: selamat mencuba. lagi best dari molten lava cake weh! haha

11 si gojes suke membebel:

scha al ahmad said... [Reply]

wuhoooooooo..
nmpk sgt sdp!
harus cuba nie!

rajinnya intan nie masak kn? ;)

ciK LyndaWawa igUana said... [Reply]

mak ai...nampak sedap..terliur bulan posa ni..hehhehe=]

Bigdaddyz said... [Reply]

apa kata tolong poskan ke rumah baru tahu sedap atau tidak ni...hehe

Papa Mifz said... [Reply]

salam kenal...

wah...nmpk sgt sodap...

kene suh wife cubo buek nih...

♥♥ eija ♥♥ said... [Reply]

lama giler tak singgah blog adik nie :)
wah sekarang dah pandai masak hehe....
nampak sedap lak tuuuu hehe...

zella y said... [Reply]

serious nmpk sedap...
terliur zella kat sni....

Intanberlian said... [Reply]

scha al ahmad~

huhu memang sdp sangat!! huhu, kene cuba tau. hee rajin ikutkan keinginan tekak. haha

Intanberlian said... [Reply]

cik lyndawawa iguana~

huhu, kgn seksa diri di bulan pose hehe

Intanberlian said... [Reply]

Bigdaddyz~

haha pe kata suruh ibu yg comel tu masakkan =P

Intanberlian said... [Reply]

Papa Mifz~

haha mesti cuba wahai papa!

Intanberlian said... [Reply]

kak eija~

waaaah malunye dgn akak yg lagi pandai masak ni.huhu

Related Posts with Thumbnails