Saturday, December 04, 2010

Bagaimana nak selesaikan masalah gigi depan yang jarang (gap in between upper front teeth @ midline diastema) dan pilihan rawatan.

www.tips-fb.com

Salam Readers,


disebabkan ramai juga yang bertanyakan aku soalan yang hampir sama. jadi aku buat post ni ye. Mudah-mudahan aku boleh membantu buat yang memerlukannya :-D


BAGAIMANA NAK SELESAIKAN MASALAH GIGI JARANG HANYA DI GIGI DEPAN?


dalam pergigian ia ditermakan sebagai MIDLINE DIASTEMA ( gap in between the upper front teeth- incisors ) Midline Diastema di boleh disebabkan oleh banyak faktor, antaranya:

1) Perbezaan saiz rahang dan gigi.contohnya kalau gigi tu semua bersaiz kecil, rahang pula besar sudah tentu adanya ruang antara gigi.

2) ada gigi yang hilang dan tak diganti dengan gigi palsu,menyebabkan gigi-gigi lain bergerak ke arah ruang tersebut.

3) abnormal jaw bone stucture

4) Lip biting habit- Biting the lower lip may cause the front teeth to drift apart creating a diastema problem.

5) Tongue thrusting habit - habit of pushing the tongue against the upper front teeth ( boleh sebabkan diastema dan gigi jongang) 

6) Oversized labial frenum.

oversized labial frenum


Pernah tak tengok ada pelakon atau famous individu yang mempunyai gap antara gigi depan ni? ada yang berbangga kerana bagi mereka itu style atau trend, ada pula yang rasa rendah diri dan nak cepat-cepat buat makeover. we called it as MAKEOVER SMILE. semuanya terpulang kepada individu tersebut. ikut pandangan dan rasa masing-masing.


Vanessa Paradis


 Gwen Stefanie before and after treatment of midline diastema


Lara Stone ( model Apple Be Delicous DKNY perfume)


Ronaldo


PILIHAN RAWATAN UNTUK MIDLINE DIASTEMA: ( COSMETIC DENTISTRY TREATMENT )


1) ORTHODONTIC TREATMENT 
yang ni paling selalulahkan, sekarang dah jadi macam trend orang pakai braces.tak kira peringkat usia.. ada yang pakai di usia muda, ada juga remaja seperti aku =D. walaupun treatment ni agak sakit, tetapi masih ramai yang mahukannya, orang kata " BEAUTY IS PAIN !". Gigi akan digerakkan untuk menutup ruangan antara 2 gigi depan tersebut. Jika diastema besar, maka beberapa gigi perlu digerakkan ke arah diastema supaya they are equal gaps between all the front teeth. Biasanya cara ini kita boleh dapat permanent result tetapi mengambil masa yang lama ( more than 1 year for big gap ).


2) COMPOSITE or CERAMIC VENEER
Veneer ni adalah untuk betulkan imperfection contohnya chipped tooth, staining, gaps, cracks.Sedikit bahagian depan gigi akan diremove, kemudian material seperti composite atau ceramic digunakan untuk cover balik bahagian gigi yang dibuang tu.. 

perbezaan antara composite dengan ceramic pula,

#ceramic lagi mahal
#ceramic lagi ikut warna gigi sebab translucent ( natural tooth like appearance)
#lagi tahan lasak berbanding composite (life long selagi tak gigit benda-bendayang keras)
#more conservative sebab hanya sedikit bahagian gigi yang dibuang semasa prosedur tu..
# resist staining berbanding composite.







3) COMPOSITE ATAU CERAMIC (PORCELAIN) CROWN.
Crown pula berbeza dengan veneer. Kalau veneer hanya buang sedikit saja bahagian gigi, tapi crown ni kene alter gigi tu menjadi kecil supaya ada ruang untuk digantikan dengan composite atau ceramic crown. Crown lagi last longer than veneer, boleh tahan sehingga 10 tahun atau lebih. 


Crown ni pula memang ada banyak jenis selain daripada Composite dan Ceramic.Perbezaan antara Composite dan Ceramic ni.

Ceramic ( Porcelain )
# lebih mahal dari composite
# better esthetic ( natural tooth colour)
# lasts longer than composite
#attrites natural teeth ( hakis natural teeth)
# resist staining ( doesn't discolor easily )

perbezaan antara veneer dan crown


alter gigi




selepas gigi di alter dan selepas pemasangan crown



4) COMPOSITE RESTORATION @ BONDING ( TAMPALAN)
kebanyakkan orang lebih suka menggunakan treatmnent, selain dari kos nya yang murah, ia juga cepat kesannya. Bila pergi dentist, dentist akan tampal menggunakan material seperti composite di ruang antara gigi. Tetapi sekiranya gap terlalu besar, cara ini tak digalakkan sebab akan menyebakan gigi nampak lebih lebar dan unnatural. satu lagi kelemahannya adalah, tak tahan lama dan senang tercabut atau patah lagi-lagi bila makan makanan yang keras seperti kacang dan sebagainya. Jika terlalu kerap minum minuman berwarna seperti kopi, lama-kelamaan composite akan stain.



Bonding procedure







SELAIN DARIPADA MASALAH DIASTEMA, MASALAH GIGI YANG PATAH ATAU CHIPPED OFF PON BOLEH DISELESAIKAN MELALUI CARA-CARA SEPERTI:

1) Composite restoration @ dental bonding
2) Veneer
3) Jacket crown






 ketiga-ketiga gambar menggunakan cara rawatan composite restoration @ dental bonding


nak tahu berapa harga di Malaysia boleh klik di SENARAI HARGA RAWATAN GIGI DI MALAYSIA


credit gambar: MR.GOOGLE dan juga di SINI


p/s: kalau ada apa-apa persoalan boleh tanya, insyaALLAH yang mana aku boleh jawab aku jawab ye :-D.
SENYUM SEINDAH SURIA.


35 si gojes suke membebel:

♥♥ eija ♥♥ said... [Reply]

hai adik intan..
lama tak singgah blog adik nie..

tajuk entry adik kali ini sama macam kes akak :)
akak dulu2 memang gigi akak semua jarang-jarang sebab tuu ayah kak suruh buat braces tuu...
akhirnya dah rapat pun hehe
sekarang nie akak pakai yang plastick tuu jer :) bila malam2

nina suhaina said... [Reply]

akak, kalau nak treat gigi pakai braces tu ada tak gigi yang perlu kena buang?

umiey said... [Reply]

so maksudnye this process is basically membesarkan saiz gigi to reduce the gap la ek? permenant ke?

cik helena said... [Reply]

kita nak dengar pasal pemutihan gigi secara kekal ade ke?

Cik Mieyrarif said... [Reply]

naseb baik gigi mya okee

alinac lover said... [Reply]

waa besh la doc intan buat cerita pasal gigi..nak baca lagila

IntanBerlian said... [Reply]

kak eija~ huhu pakai yang plastic tu utk retain kan (retainer)

IntanBerlian said... [Reply]

nina dear~ hmm cabut atau tak gigi semunya kena ambil pelbagai faktor termasuk berapa ruang yang diperlukan, bape besar saiz gigi. jadi hal ini dapat decid hanya selepas consultation dik.

IntanBerlian said... [Reply]

umiey~ yep exactly.. kalau tampalan permanent tapi tak berapa tahan lama brbanding crown.

IntanBerlian said... [Reply]

cik helena~ KAK, InsyaAllah nnati intan akan postkan ye kak.

IntanBerlian said... [Reply]

cik mieyrarif~ heee senyum seindah suria =P

IntanBerlian said... [Reply]

alinac lover~ yong nanti cite lagi pasal gigi eh.huhu

IntanBerlian said... [Reply]

alinac lover~ yong nanti cite lagi pasal gigi eh.huhu

dhyra.com said... [Reply]

Spaced Teeth (Diastema), Beauty Trend 2011?

Steng Julizah @ Sten' said... [Reply]

salam kak..nak tanya..2 gigi kt depan sy ni jarang..pastu gigi kt sblah kiri slpas gigi kt tgh ni da kosong..apa treatment yg sesuai ye kak..??mula2 nk buat braces..tp rasanya x bole sbb ruang gigi yg kosong tu..so,apa cara yg sesuai..??bridge..??crown..??..bole ke..??

Angin Selat Melaka said... [Reply]

Cara paling mudah dan berkesan nak selesaikan masalah jerawat dan resdung pula ada di:

Hapuskan Sumber Pembiakan Resdung Jerawat

Kesihatan gigi ada kena mengena dgn kuman yg membiak-piak di dalaman gusi. Bila byk kuman2 tu dihakis, insyaallah gigi jadi stabil semula sb tiada yg menganggu akarnya. Penting utk anda mengetahui dgn jelas mengenai cara perubatan yg betul. Utk info terperinci, semak muka surat ni:

Info Pembanterasan Sakit Gigi dan Gusi melelaui rawatan Resdung

Semoga dengan maklumat tu, diri akan lebih bersedia dan tahu mengubati dan memulihkan dgn lebih berkesan. Tq!

syeda said... [Reply]

syeda:salam...sy ade mslh gigi jarang dekat bhgian depan...tdi sy gi survey klinik tok wat braces...then 1 klinik suggest kt sye tok wat crown...dentist tu cakap kes sy ni buat crown pon dh ok...lebih murah n singkat mase berbanding braces..so,sy tye kawan2 sye n family sye diorg xbgi sebab diorg cakap nmpk palsu...sekarang ni sy xtau nk wat pilihan ape..awk tolong bgi cadangan kt sye k..ples..

Anonymous said... [Reply]

I do not even get how I arrived up here, yet I thought this report was remarkable.I don't know your history but beyond doubt you're gonna be a eminent writer if you aren't already Cheers!

Before I go, let me thank you for your understanding with my English as (I'm positive you have become aware this at this moment ,), English is not my initial tongue accordingly I am utilizing Google Translate to shape out what to enter what I genuinely intend to articulate.

Anonymous said... [Reply]

I do not even know how I arrived on this web page , nevertheless I think this report is fabulous .I don't grasp who you are yet beyond doubt you're going to be a recognized writer if you aren't already Cheers!

As a final note , permit me thank you for your tolerance with my English as (I am convinced you have figured this by now,), English is not my first language as a result I am utilizing Google Translate to figure out what to record what I sincerely intend to state.

Solehah Shamsuddin said... [Reply]

admin,nak tanye ni.sy btl2 xtahu lgsg sal braces ni.klu kita buat braces, pakai braces kat bahagian atas dan bahagian bawah gigi @ kita cuma pakai bahagian atas yang cuma ada gap je?n skit x lau kita pakai braces lau ada gap ni?sy nk tau sbb sy teringin nak pakai braces dr dlu.tp disebabkan ketakutan sy,sume xmnjadi.harap admin jadi pendorong semangat sy untk pakai braces ni.

Anonymous said... [Reply]

Hi kak..nak tnya biasanya brape cpt nak dpt hasil klu buat rawatan dental bonding ni?

Anonymous said... [Reply]

Nak tnya..biasa brape cepat nak dptkan kesan kalau buat rawatan dental bonding ni?

Anonymous said... [Reply]

erm , intan , nak tanye , klau pkai braces , bleh tak nak pkai blah ats je ?

Anonymous said... [Reply]


saya umur 14 dan gigi depan tak tumbuh2 dari umur 5 tahun,mcmmana nak buat?saya nak buat gigi tanam tapi mcmmana die boleh tetibe ade gigi kat tempat yg takde gigi tu :p hehe please jawab

ain boyka said... [Reply]

tlg suggest cara terbaik utk selesaikan masalah gg depan jarang...gg yg lain ok.yg dpn 2 btg tu je jarang...then td sy ade pegi knik gg..dia cek n nk tampal utk sy..cume doc tu ckp saiz agak bsar sdikit slepas buat penampalan tu.harganya rm250....tp sy xtahu smada perawatan tu dipanggil crown,ceramic or composite...tlg bg pendapat skit.agak2 kekal lama x dgn harga rm250 tu...?
pls reply asap : orkid89@yahoo.com

ain boyka said... [Reply]

Klau crown blh tahan bpa lama?klau composite tagan bpa lama plak?

ain boyka said... [Reply]

tlg suggest cara terbaik utk selesaikan masalah gg depan jarang...gg yg lain ok.yg dpn 2 btg tu je jarang...then td sy ade pegi knik gg..dia cek n nk tampal utk sy..cume doc tu ckp saiz agak bsar sdikit slepas buat penampalan tu.harganya rm250....tp sy xtahu smada perawatan tu dipanggil crown,ceramic or composite...tlg bg pendapat skit.agak2 kekal lama x dgn harga rm250 tu...?
pls reply asap : orkid89@yahoo.com

ain boyka said... [Reply]

tlg suggest cara terbaik utk selesaikan masalah gg depan jarang...gg yg lain ok.yg dpn 2 btg tu je jarang...then td sy ade pegi knik gg..dia cek n nk tampal utk sy..cume doc tu ckp saiz agak bsar sdikit slepas buat penampalan tu.harganya rm250....tp sy xtahu smada perawatan tu dipanggil crown,ceramic or composite...tlg bg pendapat skit.agak2 kekal lama x dgn harga rm250 tu...?
pls reply asap : orkid89@yahoo.com

dani donatello said... [Reply]

Salam, saya mempunyai gap antara dua gigi hadapan.. saya ada membuat tampalan untuk menutupnya tapi hanya bertahan selama lebih kurang 2bulan sahaja.. boleh tak cadangkan rawatan yang lebih baik dan tahan lama berserta anggaran kos? Tq

Anonymous said... [Reply]

Sy nak tanye,gusi depan saya dekat celah2 gigi depan to ade gusi lebihan macam kutil.agak2 klinik bole buang x?

chickchamp said... [Reply]

minx nasihat ..
kalau nak buat braces gigi susu kena tanggal kan x? (gigi susu tu kekal sebab dah takde lagi gigi baru akan tumbuh)..

farish H said... [Reply]

Berapa rate for composite veneer. Rasa gigi i kne pkai tu je kot. Ceramic or braces maybe mhl. Gigi jrg bhgian depan

Anonymous said... [Reply]

Kalau nak bonding gg hadapan yg jarang agak2 nape ehh?

Anonymous said... [Reply]

salam kalau gigi rongak boleh pakai braces tak?

Dg Rabiatul said... [Reply]

Tampalan tu , kalau patah .. Dia patah sekali dngan Gigi ori ?? Mana Yang paling bagus Tampa sakit..? Utk Gigi d dpn jarang .

Related Posts with Thumbnails