Tuesday, December 07, 2010

Is it all about money in INDIA?

www.tips-fb.com

Salam Readers,


aku nak sedikit kisah yang aku rasa sangat menyakitkan jiwa dan raga aku. kalau duduk kat india ni, kalau tak kena tipu hidup-hidup memanglah takkan sah. memang sentap je rasa jiwa ni. diorang ni kerjanya asyik nak makan duit orang..







kisahnya begini, bilik aku yang tak adalah besar mana tu. muatlah untuk letak katil bujang 2 buah.. bilik yang aku kongsikan bersama seorang rakan aku sejak 4 tahun lepas ni. bil elektriknya memang melampau. boleh mencecah sampai RM 100+ sebulan. bilik yang hanya ada sebuah aircond yang bukannya 24-7 pon aku pasang. asalnya memang aku dan rakan-rakan lain pernah komplen, tapi disebabkan "KONONNYA" hostel yang aku duduk ni dibina berdekatan dengan Medical College, maka rate yang dicharge mesti ikut rate industri macam-macam kilang-kilang,sekolah-sekolah, kolej-kolej dan entah ape jadahnya lagi. bodoh tak? ikut rumah biasa tak boleh ke? mentang-mentang yang duduk ni foreigner...  ok tu boleh lagi aku sabar dan tabah.


ok lagi, yang paling pelik... kenapa meter untuk setiap bilik bukannya diluar bilik? tetapi entah dekat ceruk mana pun aku tak tahu.. tak pernah nampak kat celah mana... bil elektrik yang aku dapat bukannya dari jabatan elektrik pon macam kat malaysia tu.. semuanya siap ditulis.. oleh siapa? mestilah si penipu lidah bercabang. bila komplen, kenapa bil elektrik ni macam ni.. ouh dia kata, bil tu sampai kat management.. so diorang just transfer.. bodoh tak.senang-senang je kalau dia nak tukar sendiri ke bacaan meter. amik untung masuk poket pastu makan duit haram.. biar kembung perut penuh dengan cacing. padan muke tak?




ok itu aku sabar lagi... mahu lagi? kemudian dia ada buat pilihan nak flat rate ke bacaan meter sebab ramai sangat komplen ape hal bilik sekecik tapak kaki monyet tu boleh cecah ratusan ringgit pulak, kalau rupee tu kire ribu riban lah...









so flat rate dia lagi macam taik, nak pakai aircond? bayar Rs1200 ( lebih kurang RM100 kot.) tak nak aircond? ( Rs 800 kalau tak silap aku.) tapi kalau bilik ada mesin basuh kene tambah Rs 500 untuk setiap alat elektrik termasuklah oven ke peti ais dan macam-macam jadah lagilah. jadi katalah kau ada mesin basuh, peti ais,oven... total Rs 1200 + Rs 1500 = Rs 2700 bersamaan RM 240 untuk sebulan.. rasa nak lempang tak? kalau rumah kat malaysia sebesar-besar alam pun tak macam tu lah!!! disebabkan bilik aku ni takdelah semua benda elektrik tu. gunalah meter.. sebab kalau guna meter jarang gilalah jejak nilai Rs1200 tu. dan ternyata menguntungkan.. takkan tertipu bulat-bulat macam flat rate.





satu hari yang indah, tiba-tiba aku tengok list bil elektrik, bacaan meter yang diorang suka reka letak sendiri tu dah tak wujud. bila aku tanya kenapa? dia cakap meter rosak. ok fine. sebab sebulan dia charge Rs500 je. bila aku nak balik malaysia, aku tak bayar lagi.. sebab settle sekalilah lepas balik malaysia. bile balik dari malaysia.. bengang gila aku, yang Rs500 tu dah jadi Rs1200.bila komplen, dia cakap " ouh sekarang ni bila meter rosak guna flat rate Rs1200 " apa hal pulak kau? kenapa tak betulkan meter tu?? " ouh meter tak boleh betul " kepala hangguk dia... sah memang patut kena lempang ni!! adoih rasa macam nak gila layan orang kat sini. sekali bila aku tengok dari 3 bilik yang meter rosak dah jadi 7-8 bilik... dasar penipu lidah bercabang tak, esh emo aku. lantak kau aku tak nak bayar!!





bilik sekangkang kera tu pun dia boleh nak charge lebih-lebih. terus teranglah, hostel yang diorang bina ni pun bukannya kukuh hebat mana, sekali tiup boleh tumbang, menanti runtuh je.. dengan semut melambak-lambak, anai-anai berjuta-juta.. tinggal tunggu masa je, seolah-olah macam bangunan pakai buang.. lepas 5 tahun bolehlah runtuhkan..buat baru ek?





sebenarnya aku memang tak nak bayar, tapi disebabkan makin lama pun aku tetap kena bayar, aku amik keputusan tadi jumpa warden bawa semua bil-bil elektrik aku time pakai meter.. sikit je semua.. then aku cakap elok-elok, " tak boleh ke betulkan meter tu" dia tetap cakap management tak nak betulkan.. aku tunjuk semua bil-bil aku yang sikit tu. takkan aku nak bayar mahal-mahal.. 



" u do one thing, fill in this form and said that u request to reduced the amount because u didnt use AC" 



hmm, oklah, aku terima bila dia nak kurangkan dari RS1200 kepada RS500. aku still tak puas hati sebab masa bulan oktober sebulan tu memang takde kat bilik sebab balik malaysia.. dia still suruh bayar dengan alasan dia dah reduce kan banyak jumlah tu. entahlah.. nak suruh redha ke tak? aku pun tak tahulah. yang aku pelik sangat-sangat. apa kejadahnya bil elektrik kene bayar sama harga macam kau ada kat bilik sedangkan kau tak guna langsung!! takkan dia tak tahu langsung yang penghuni bilik tu balik bercuti. entahlah. nak sangat makan duit orang makanlah.. biar berulat.





sebab tu, kadang-kadang orang kata, jangan dikata.. jangan dihina, jangan dikutuk tempat kita belajar sebab tak berkat.. but please! jangan cakap sembarangan since u r not walking in my shoes. kau takkan faham selagi kau tak berada di tempat ini.so just zip up your mouth.




p/s: nanti aku postkan pasal teeth whitening @ teeth bleaching k..

14 si gojes suke membebel:

adrinaqamarina said... [Reply]

wah, giler ah akak. huhu. orang arab pon camtu jugak, tapi tak de la sangat. bab3 duet ne diorang still jaga la.

mie said... [Reply]

lempang jgn xlempang....
ehehehehee

kasih said... [Reply]

kak intan, alahai gelak je la saya.


kak kelakar bila marah, erk?



okay2, jangan marah lagi. chill..
dugaan macam2... moga Tuhan bukakkan hati dorang, meter tu dibetulkan tak lama lagi.. :D

Oreo said... [Reply]

Oh kak

Itu mg dah melampau.Tak pe ar kak,dah habis dah pon kan.

MMg cekik darah

Affieza said... [Reply]

Intan,
Mmg tak patutlah bayaran mahal sgt nak2 part waktu balik Malysia tu...bknnya guna elektrik pn time tu kn...

Ahn said... [Reply]

ahahahahahahahahahaahaha. nak gelak....

nina suhaina said... [Reply]

melampaunye cekik darah. sabar la ek si. harap2 sis cepat2 dapat pulang malaysia.

wawan said... [Reply]

still kat sana ka? ingatkan dah balik msia. sorry la lama tak mai sini.. hari tu hilang semua bloglist sebab tukaq blog URL.. ni baru jumpa balik =)

Anonymous said... [Reply]

You’d believe together with the multi gazillion cash of investment that wikipedia could acquire some much more servers.

~aslizaahmad~ said... [Reply]

kesian cik berlian.
betol betol.
orang suka cakap jer, but yang rasa tu yang sebenar2nya rasa sakit.

sabar yep. hidup memang banyak dugaan, =)

kak ina kl (1) said... [Reply]

tu semua menjadi kenangan terindah kan..kamu skrg bekerja kat mana?

WAK said... [Reply]

lain hulu lain parang,
lain dulu lain sekarang,
lain padang lain belalang,
macam gitulah perangai orang.

luahan yg ada class...

alinac lover said... [Reply]

lamanya tak datang sini

da balik India ek

sadis juga kena ngn dorg.makan duit!

norina hakimi said... [Reply]

intan, tak yah bayar bulan oct..kitorg tak bayar..bukan nye kite dok kat hostel bulan tu..bila ckp dgn warden, rasa mcm nak tembak die je..geram!!!!!!!!! bang! bang!

Related Posts with Thumbnails