Saturday, April 17, 2010

Resepi Kek Coklat Moist Mudah | Happy birthday to mama dan roomate tersayang, Asma.

www.tips-fb.com



aku tayang dulu kek coklat moist ni..resepi sila lihat di bawah nanti ye..


Entri khas buat mama  serta roomate tersayang yang menyambut birthday bulan ni..

1) mama ( 13 April )




happy birthday mama, along jauh sangatlah nak sambut birthday mama.tapi along tak pernah lupa segala jasa baik mama terhadap along... huhu nanti along balik malaysia kita sambut birthday secara pukal ok ma.. 

love u ma! you are the best mom of the world.

ouh yeah, kawan-kawan.. ayah aku tak bagi pergi euro trip. suruh balik malaysia sebab nak buat cuti-cuti malaysia.. huhu ayah kata, rammmaaaaaiiiiiii sangat nak jumpa along kat malaysia ni..hehe.

so aku pergi juga chennai yang awalnya bertujuan nak renew passport untuk travel nanti.. tapi mak aku kata,

takpelah along buat belanja duit tu, renew kat malaysia nanti dengan mama, mama ayah semua nak datang india nanti...

yes!! akhirnya aku meng'enjoykan diri ke chennai dan shoppping!!! of kos.maceh ma.


2) birthday roomateku Norasmalina. ( 17 April )




hah promote sikit asma ni.
 roomate tercintan
 single dan available lagi ni.hehe.


petang tu, aku + pipa + casio sibuk nak buat kek untuk asma.
ini dia resepi mudah yang sedap

chocolate cake moist..

sedap ni tak tipu.haha.

RESEPI:

1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan coklat powder
100gm butter
2 biji telur
1/2 sudu besar esen vanilla
1/2 sudu besar serbuk penaik
susu atau fresh cream

cara-caranya:

1) pukul telur sampai kembang dan campur esen vanilla.

2) campur dengan tepung gandum, serbuk penaik,coklat powder, gula dan minyak masak.. kacau sampai sebati.

3) letak susu sedikit demi sedikit sampai mencapai kepekatan yang dikehendaki.. tak terlalu pekat tak terlalu cair ok.. biar sebati.

4) letakkan kertas ke dalam bekas acuan / aluminium dan sapukan sedikit butter supaya tak melekat dan mudah dikeluarkan.

5) kukus selama 1 jam. check air kukusan, kalau kurang sila tambah ye.jangan sampai kering. *aku suke kek kukus sebab moist sangat*




lepas masak



angkat guna kertas ke atas pinggan
dan sila buangkan kertas tersebut dengan hati-hati.


TOPPING
*tak perlu buat pun takpe sebab dah cukup sedap dah kek tu*

coklat cadbury untuk masak tu cairkan, tambah sedikit butter, susu dan gula. kalau nak lagi pekat gunakan fresh cream ye..



letak coklat topping.



DECORATION
*ikut suka*

1) sapukan coklat di seluruh permukaan kek
2) taburkan gula icing, gunakan penapis.. tabur dengan sekata.
3) letaklah badam di keliling kek tu, macam pagar lah kununnya.huhu
4) potong kiwi secara kepingan nipis ( buah lain pun boleh) 
dan susun atas kek
5)tulis nama 



 tabur icing sugar



 susun buah kiwi



 sesi menulis nama.dan menghias..


yeah dah siap pun.cantik tak huhu.




hasil decoration oleh aku dan steph.

tak lupa dengan bantuan pipa + casio + wancik.


UPDATED:

aku ada satu lagi resepi kek coklat moist yang best~

RESEPI KEK COKLAT MOIST YANG LEBIH MUDAH,MOIST DAN SEDAP.

klik atas tu tau.pastu comparelah mana yang lagi senang bagi korang eh.




p/s: Happy birthday mama.sayang sangat mama
happy birthday asma! huhu moga dapat jejaka yang hensem dan baik hati seperti Kim hyun Joong atau JGS..wee...

p/s/s: silalah cuba resepi ni ok.kalau sedap bagitahu aku.tak sedap korang lah salah buat.haha.

36 si gojes suke membebel:

anastasyea said... [Reply]

sedapnye kek... rasa mcm nak makan kek la plak mlm nie.

aten chan said... [Reply]

wahhh resepi baru!kak intan,dah buat dah post puding roti. ;p

alinac lover said... [Reply]

saya follow kamu sbb kek ni taw..hehe

bellar0ssa said... [Reply]

anatasyea~


jom mkn kek lagi~haha..adeh menggemukkan sungguh.

bellar0ssa said... [Reply]

aten chan~


ten pasni buat kek coklat ni plak.. puding roti tu senang sangat,haha.

bellar0ssa said... [Reply]

alinac lover~


wah tuah kek.haha..maceh syg.

rainbowcloudy said... [Reply]

hepi bestday antie...tima kasih lahirkan anak antie yg kiut n noti2 cket ni... untung antie dia nak jd dentist nnt hehe...

bab2 resipi ni mmg rainbw suka.. nyum2... xcukup satu ni.. kn tmbh lagi kek

asma said... [Reply]

tenks.tan.for.da.cake!!
kek.ni.sgt.shedap.okie..

lebiu.bebeh!(^_^)

p/s:weh.xyahla.smpai.promote.aku.kt.cni..haha
single.la.besh!=p

mie said... [Reply]

wahh!!!!
hepi besday mama n asam..
cute juga auntie asma ni...
gue pun available lagi...
hua hua hau hua...

miss lolly a.k.a luvfareda said... [Reply]

Wargghhhhhhhhhhh buah kiwi :)

FITRIHADI said... [Reply]

ouh happy birtday mama bellar0ssa..hehe sian anak dok jauh dari mama..takpe..belajar itu satu perjuangan! :)

(Al-Fatihah) Lepas Arwah Din Beramboi, Kini Achik Spin Pula Meninggalkan Kita

bellar0ssa said... [Reply]

rainbowcloudy~


huhu kene try tau resepi ni..

bellar0ssa said... [Reply]

asma~


huhu sama-sama.untuk kau.boleh je.hee..

ala ma, ape slhnye.ok patutnye kau single dan not available,,huhu

bellar0ssa said... [Reply]

mie~


haha celah mane dtg asam tu.wee,
haha ko pon single dan available ke mie.

Nurika Jianie said... [Reply]

asam ?

hekhekhek

^0^

Nurika Jianie said... [Reply]

iskkk , nampak menyelerakan sesgt !
kenapa hari ni ?
kenapa tak smlm ?
tertny-tny knp hari ni baru gatal2 nak baca entry ni .
tergugat jiwa .
buka puasa nnt nak makan kek kot .
huaaaa .
HOHO

akak chun da la chun , pastu pandai wat kek lak tu . mmg calon menantu yg ideal ! ngeh3~

faramira said... [Reply]

hambek seripi kat cnie lak~~ngeee~huhuhu

deqyalalink said... [Reply]

fuyoh2 sedap gile laaaaa kek beliau..!! nak sikett!! hanto la muoo sikettt huhuk

bellar0ssa said... [Reply]

miss lolly~


weee suke kiwi gak ke.

bellar0ssa said... [Reply]

fitrihadi~


hehe, ye.. tabah2..lagi bape tahun je ni nak abes.. pasni leh balik msia for good..

bellar0ssa said... [Reply]

Nurika Jianie~


haha, ouh puasa ek dik.. saja menggoda diri lah tu tgk kek cm best ni.lol..

haha.. tah asam gelugur ke apa lah tu..

bellar0ssa said... [Reply]

faramira~

kita tukar2 resepi.hehe..

bellar0ssa said... [Reply]

deqyalalink~


sampai sane, posmen dah bedal sampai habis.haha

ijan said... [Reply]

memang nampak sangat moist dan menyelerakan.

bellar0ssa said... [Reply]

ijan~


huhu sila lah buat weeee.

alinac lover said... [Reply]

yong ingt lg..mula2 yong dtg blog ni..jumpa kek ni la..sbb tu teringat2 smpai skrg.huh! penangan!

Anonymous said... [Reply]

mane dtg coklat powder yunk? bpe sukatan die?

9W2HRZ said... [Reply]

mane dtg coklat powder yunk?bpe sukatan die? tq :)

Intanberlian said... [Reply]

huhu kite guna sukatan cawan dear.. so sukatannyakan yang 1/2 cawan coklat cadbury tu.. gune apa2 serbuk powder pon boleh.

PelikBinAjaib said... [Reply]

Huhu, rasa lapar la pulak tengok kek coklat moist kat atas tu. Nak kena belajar juga la resepi kek coklat moist nie.

Intanberlian said... [Reply]

@PelikBinAjaib
haha silalah belajar =P

AJ said... [Reply]

salam, nk tny..kat bahan2 intan tulis coklat cadbury, means tu kena cairkan ke?

kat cara2 lak, intan tulis coklat powder tp kat bahan2 xde pun..pening sket..

susu lak brape cawan ye?
hehe sori tau, leh explain?
trime ksh ~

Anonymous said... [Reply]

Resepi ni tak lengkap.
Choc powder tak da dlm resepi tetiba dlm cara2 ada pulak.
Pastu susu nak letak byk mana?
Kesian pada mereka yg baru nak belajar baking..terbantut kek..

Intanberlian said... [Reply]

minta maaf semua. sebenarnye yang coklat cadbury tu bukan coklat yang bar tu tapi coklat powder sebab saya gunakan coklat powder brand cadbury that time.

MINTA MAAF FOR ALL THE INCONVENIENCES. thank u. saya dah update tukar yg salah tu. terima kasih ><

Fatnie Ee said... [Reply]

salam susu tu susu ape..susu cair or debu...

Fatnie Ee said... [Reply]

salam ,nk tny ni..susu tu susu ape ye..susu cair or pekat.. n fresh cream tu cmne yer... hehe..

Related Posts with Thumbnails