Saturday, July 30, 2011

Resepi Raisin Cookies @ Biskut kismis yang sangat soft and chewy!

www.tips-fb.com

Hello sweetheart!


ahhh nak lagiiiii!!



Entri resepi kembali lagi! Disebabkan dah nak masuk bulan Ramadhan ni.. Lepas tu nak raya pulakan. Mesti berduyun-duyun orang yang dok sibuk nak buat kuih rayakan? Apa kata beralih arah buat cookies nak? Cookies ni kompem sodap! den dah buat banyak kali dah. Eh boleh sampai menjilat bekas-bekas sekali. hehe. Kali ni mahu share resepi RAISIN COOKIES yang sangat chewy. hee. sedap. lembut je.. 


BAHAN-BAHANYA:

2 cups @ 260gm flour
2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1 cup @ 210gm light brown sugar
12 teaspoons @ 170gm unsalted butter (softened)
1 large egg
1/4 cup @ 60ml milk
1 teaspoon vanilla essence
1 cup @ 125gm dark raisin + golden raisin
cornflake*
cashew @ almond *

*ikut suka nak letak ke tak, hehe gue letak. sodap!


CARA-CARANYA:

1) preheat oven 190 degree celcius. Alaskan tray menggunakan aluminium foil.
2) gunakan elektrik mixer, campurkan tepung + baking powder + garam + ground cinnamon.. mix sampai sebati ye.
3) kemudian, masukkan pula brown sugar + softened butter + telur + susu + dan vanila esen. Mix selama satu minit ye.
4) akhir sekali campurkanlah raisin dan yang lain seperti conrflake ke cashew ke atau almond ke. ikut suka nak tambah apa ye. tapi raisin tu wajiblah..
5) bakar selama 8-10 minit. 


*boleh menghasilkan sehingga 4 dozen cookies bancuhan ini.



hasilnya selepas mix.



Dah boleh ngap!


*TIPS: 

1) cookies yang menggunakan brown sugar akan menjadi soft dan chewy.
2) kalau gunakan gula putih biasa cookies menjadi rangup.
3) kalau mix kan kedua-dua gula putih dan brown sugar bahagian luar cookies(tepi) menjadi crispy tapi tengah-tengahnya soft je.
4) 10 minit sudah cukup, walaupun masih lembut.. biarkan je cookies tu dekat luar oven (atas tray), so nanti heat yang masih ada pada tray akan continue to make it bake.
5) Gunakan alas yang berkilat seperti aluminium foil pada tray supaya warna cookies cantik dan tak hangus di bahagian bawah. SEBABnya, aluminium foil atau permukaan kilat akan menyebabkan pembakaran cookies lagi cantik dan sekata.



sedapnya. aku suka gila cookies ni, 
dengan bau cinnamon sikit-sikit.. pembuka selera sungguh.



hehe, siap dah. boleh buat kuih raya. cookies raya!



p/s: Selamat mencuba! kalau sedap bagitahu ye. hehe

5 si gojes suke membebel:

Nava.K said... [Reply]

Nice and look so crispy and tasty.

Intanberlian said... [Reply]

it's really soft and chewy =D

Che Sue said... [Reply]

rajin toi cik adik kita ni bake2..ni nk jadi doktot gigi ke doktot bakery? hehehe...teruja!

Intanberlian said... [Reply]

Che Sue~!

huhu after a long time.heee. nak buka dua2 lah kak.hahaha

Anonymous said... [Reply]

Thx for the recipi.. suke sgt simple but sedaaap..dah jadi biskut raya tahun ni x )

Related Posts with Thumbnails