Sunday, September 05, 2010

Iklan Hari Raya Aildilfitri 2010 TV3 berbaur krismas?

www.tips-fb.com


Salam Ramadhan readers,


bila aku bace blog 


tadi berkaitan dengan iklan raya dari TV3. hm aku seakan terperanjat.. dari mana datangnya idea mereka nak buat iklan sebegini? dah tak de idea lain ke? sampai iklan tu berbaur perayaan krismas. aku terpikir tadi.. ni nak sambut raya aidilfitri ke krismas? barangkali raya berkembar? hmm, siapa yang bagi idea tu.. bagi aku adalah tak wajar sama sekali..




UPDATED: IKLAN NI TELAH DIBUANG DARI FACEBOOK MILIK TV3.

perwatakan yang seolah-olah santa claus bersama rusanya. walaupun dalam tu seorang atuk membawa cucu-cucunya naik basikal roda tiga.. tapi terbang di langit?  tak terpikir ke iklan sebegini boleh membawa kepada pemesongan akidah buat adik-adik kecik.. yang sememangnya mereka ni sentiasa teruja dengan perayaan krismas? kaji balik pikir balik...



sebab iklan ni macam takde motif. setakat suka ria warna warni dengan berbaur perayaan krismas.. bak kata ABU SAIF ; Tragedi Emosi Krismas di blognya.. buat apa kita jauh-jauh mencari hukum.. panduan Rasulullah SAW sendiri sudah memadai...



bukankah lebih elok simple seperti iklan Petronas.. simple tetapi penuh maksud tersirat. penuh kisah yang boleh dijadikan teladan.. bila masyarakat tengok sekurang-kurangnya tahu apa yang cuba disampaikan...

IKLAN RAYA BARU DARI PETRONAS

hmm iklan ni walaupun tak nampak pun macam raya tapi still mesej nye tu sampai.. tagline nye. 
KEKUATAN SEBENAR KITA TERLETAK PADA HATI.


IKLAN TAHUN BILA NI.TAK INGAT.



IKLAN RAYA 2008


Iklan petronas selalu buat aku bergenang air mata. lagi-lagi iklan ni.. iyelah bila kat perantauan macam ni.. ape lagi yang terbaik selain dapat mengucup tangan mak ayah memeluk cium mereka memohon maaf terutamanya di pagi raya.. sebak doh aku . demmm! wish cud be home this raya.tapi dalam mimpilah.


papepon cuba tengok dan tafsirkan sendiri jika apa yang aku katakan ini salah.



p/s: iklan tak kisah macam mana.yang pasti mesej nya sampai.

16 si gojes suke membebel:

adrinaqamarina said... [Reply]

a'a betol macam krismas. masalah kat budak3 yang tengok nanti. memang la grafik konon cantik tapi kalo dah macam ne tak payah la.

Nana iidyLL said... [Reply]

uiksss
ak yg duk dlm m'sia pn terasa sayu...ni kn ko..

erm...slh satu ptanda kiamat..
hiburan bleluasa...:(

Mr. J pengeRindu said... [Reply]

1Malaysia katakan.

www.pengerindu.com

::aien:: said... [Reply]

siyes ada unsur2 barat.
sedihnyaaaa iklan raya dah tercemar.
terlalu moden lah katakan !

y@n@ M!B said... [Reply]

xpernah nmpk lg iklan ni kt tv3..bc kt blog dahlia's journal tu dia ckp dh ditarik blk...

mslhnye nape tv3 approve je iklan cemni disiarkn eh..mmg xde motif lgsg..director iklan kompem la kristian kot..hehh~

iklan petronas mmg terbaekk!! ^_^

hamzah ian said... [Reply]

seyesly mmg gua nmpk krismes... ape bende beca terbang??? takde semangat raye langsung

Mr Noble said... [Reply]

tu la cam takde idea dah, guna 'santa claus'/krismas.

Fitrihadi.com said... [Reply]

tak perlu canggih sangat sampai bercampur nilai2 yang tak sepatutnya..takkan diorang tak tahu bunga tulip tu lambang budhha..

adoii..kesian siapa yang buat iklan tu sebab bajet tinggi last2 kena tarik..

alinac lover said... [Reply]

sedey tgk iklan~

Hazzy Ishak said... [Reply]

hmmmmmm dah kurang idea kot

zella y said... [Reply]

sape la yg bengong sgt luluskan iklan mcm ni...

byk lg idea utk buat iklan... serius xsuke!

fikaryna said... [Reply]

1st time tgk pun dah rase cam tgk santa klaus..

ntah2..ada unsur negatif dari yg reka iklan tuh..

Aidi-Safuan said... [Reply]

ada yang tafsir iklan nih melampau sangat sampai kan baca buku pon disamakan dengan baca bible. haihh... agak-agak la sket. memang la bible adalah buku. tapi buku tak semestinya bible.

just pendapat peribadi jer. sorry kalau tak setuju

zunitaramli said... [Reply]

haha.jgn terkejut aku xrase iklan ni offensive tan.hehe.yelah,memasing ade pendapat sendiri kan. aku ade tulis kt blog,tp xpublish lagi.xabes tulis lagi.hehe

Nurika Jianie said... [Reply]

niat nak men-1-Malaysia-kan iklan hari raya tu mmg niat yg murni , cuma mmg sgt tak kena . serius sgt tak kena !! apa nak jadi la... adoiiii..

Anne Boleyn said... [Reply]

iklan petronas semua menyayat hati wooh.

yg iklan cam iklan krismas tu memang tak patut betullah. nampak sangat. huhu

Related Posts with Thumbnails