Friday, October 22, 2010

Adat Pertunangan perlukah lelaki hadir. takpun perlukah pakai sedondon.

www.tips-fb.com


Salam Readers,


last time waktu aku cuci mata tengok gambar baju kebaya dari indonesia kat facebook. aku agak tertarik sangat, memang cantik-cantik.. tapi agak meriahlah juga.. hehe mungkin sesuai untuk majlis makan malam, pertunangan mahupun pernikahan.. sampai aku dok asyik tengok tu, ada suara asing yang memang tak asing lagi dok cakap, ala tan. dah suka tu belilah.. ko pon tak lama lagi tunang tu kot, boleh pakai nanti.


 cantikkan? huhu tapi harga pon boleh tahan
baju saja RM200.






hahahaa, rasa nak guling-guling gelak.. tak lama lagi tu bila kan?? hmm mahu 3-4 tahun kot. ye daK? Hmm, jauh lagi perancangan tu walaupun dah dok bermain di minda bila tengok kawan-kawan dok sibuk tunang sana, kahwin sini, nikah sinun.. aku bila lagi? tapi takpe masanya akan tiba juga. nantikan. masa tu.. fesyen dah melambak-lambak.. tak payahlah aku beli sekarangkan.. telan air liur sajalah kalau tengok tu. nanti ikut nafsu beli, pakainya bila pula.. takkan aku nak pergi treat pesakit pakai kebaya glamer weehhhh. buang tebiat ke apa? 


aku pernahlah suarakan dekat bam2.


aku: bam2, kite minatlah kebaya tu.. cantiklah.kite rasa nak beli je.
bam2: kalau awak suka belilah.. nanti boleh pakai.
aku: laaaa nak pakai bile pula? glamer tahu tak. takkan nak g kolej pakai. orang ingat kite ni lampu berkelip bergerak pula.. kalau kite beli buat kite pakai time tunang dengan awak nanti boleh tak ek.
bam2: aik beli sekarang?
aku: haah lah, cantik tau. terliur tengok.
bam2: ehhh alaaaaa, kalau awak beli sekarang, macam mana pula kite punye baju melayu nanti?kan dah tak sedondon..
aku: ( blurrrr kejap, aku cakap tunang ke nikah tadi ) hah? kenapa kena sedondon pula.
bam2: laaa awak takkan tak tengok mana ada orang pakai sorang kaler hijau, sorang kaler merah.
aku: eh awak!! kite cakap pasal tunanglah. mana ada lelaki pon nak pakai sedondon. awak ni mamai ke?
bam2: eh tak ada ke? lelaki tak payah pakai baju melayu ek awak kalau tunang? kite ingat kena pakai sedondon.
aku: (aku dah tak tahan nak gelak) eh dah2 awak ni.. kalau awak nak pakai sedondon pe salah nye, kasi lain dari yang lain sikit.. orang dulu-dulu lelaki tak boleh datang tahu! ni awak nak pakai sedondon pula.haha.adoih.




hmm, dulu aku pernah tanya mak aku, lelaki patut ke datang kalau majlis pertunangan ni? mak aku kata, dulu time mak aku nak bertunang, ayah aku tak tahu pun jalan ke rumah nenek aku, maka ayah aku naik vespa nak tunjukkan jalan.. sampai rumah nenek aku, ayah aku terus patah balik.. tak ada join sekaki.. orang dulu-dulu maluuuuu.... tak join sekali. hmm itulah adat orang dulu-dulu. nama pun pihak lelaki menghantar wakil ke rumah pihak perempuankan.



tapi sekarang lain, yang lelaki pun sibuk ada join sekali orang tua-tua bincang hal pertunangan dan perkahwinan.. sibuk duduk sekali.. lepas tu, ada pula yang ambil gambar bersama sesudah majlis pertunangan selamat dijalankan.. tapi belum lagi aku lihat yang pakai sedondon baju melayu tu kan.. hah, kalau bam2 nak..mungkin kami jadi yang pertama.hehe.. namun zaman semakin berubah bukan.. adat tetap adat tetapi ada juga unsur yang diubah mengikut zaman..



masih menjadi tanda tanya perlukah lelaki hadir sekali di majlis pertunangan? 


aku turut terbaca persoalan tentang ini di blog MIE.



p/s: apa pendapat kamu pula?

31 si gojes suke membebel:

lotikus disarimankan said... [Reply]

kalau ikut adat,lelaki tak payah datang. tapi,sekarang orang main redah je
:-D

Anitadahahs said... [Reply]

rasa macam best bila bertunang ada si tunang dan sedondon pulak tu! memang macam dah jadi trend. Tapi tak mungkin bagi saya kot, sebab mak ayah betul-betul mengikut adat lama. Yang penting ikut kesesuaian keluarga, Kalau keluarga sporting ok je tarahal. Kalau tak bagi tu, tak payah lah mengada.haha :D

nina said... [Reply]

sekarang tak ada hal kot sis pihak lelaki datang gakk..
tapi sweetnye bila dia pon pakai sedondon gak la. ala, nak buat gitu gak la bila tunang nanti. ekekeke...

alinac lover said... [Reply]

aish..xtau nk ckp pe..kalo yong tunang,,maybe my abe kena dtg jugak kot..sbb keluarga dia xthu umah yong ni...hahhaa

angan2 pulak daaaa

♥♥ eija ♥♥ said... [Reply]

bagi akak pulak....
ikut pada pasangan dan family tu sendiri hehe...
akak dulu masa bertunang tunang akak tak mai pun, bagi akak baru tunang buat ape nak kenal tunang kan??
nanti masa nikah kan ade, lagi akak memang ikut adat hehe....
yang warna sedondon tuu bagi akak nampak cantik dimata sahaja bile kita pasangan sedondon dalam gambar nanti mesti cantik untuk di tengok :)
terpulang pada adik :)

obor obor said... [Reply]

sayang. time i tunang, aku takde, suami pun takde, hebat tak? parents and parents je deal. alhamdulillah. one baby is otw! hihi

obor obor said... [Reply]

sayang. time i tunang, aku takde, suami pun takde, hebat tak? parents and parents je deal. alhamdulillah. one baby is otw! hihi

Mr feckry said... [Reply]

time gua hari tu, gua selamber je datang

IntanBerlian said... [Reply]

@lotikus~ huhu betul2 sekarang moden. orang main redah je..

IntanBerlian said... [Reply]

Anitadahahs~ huhu sis, hmm sebenarnya betul lah apa sis kata tu.semuanya ikut kata keluarga jga.ada yang tak boleh terima.ada yang boleh..

IntanBerlian said... [Reply]

nina~ haha jom nina. macam best kan.hehe. harap2 nenek akak tak kisah.haha.

IntanBerlian said... [Reply]

alinac lover~ haha yong, angan kne ade.opss bukan angan2 tu merancang tuk masa depan.haha

IntanBerlian said... [Reply]

alinac lover~ haha yong, angan kne ade.opss bukan angan2 tu merancang tuk masa depan.haha

IntanBerlian said... [Reply]

kak eija~ tq kak. hmm itulah kene minta pendapat mak ayah atuk nenek dulu.huhu tapi skrg dah macam trend kan kak.. laki dtg waktu tunang ni.

IntanBerlian said... [Reply]

obor-obor~ huhu wahhh. seriously? heee klasik nye.hehe.moge berbahagia selamanya...

IntanBerlian said... [Reply]

Mr.Feckry~ selamba takpe.haha.

mie said... [Reply]

itu la..
gue pun konfuse..
nak tunang ke nak kawen trus....
isk isk..

Kyuubi said... [Reply]

apa salahnya jadi sedondon kan? ehehehe. mesti best. hihi

obor obor said... [Reply]

intan, ayeen here

Anna Boleyn said... [Reply]

eh anna dah pernah tengok tau pertuangan yng lelaki pakai baju melayu sedondon kaler dengan pempuan.
btw, adat tu dah tak di ikut sekarang. laki datang je masa bertunang. tujuannya bergambar. muahah ;p

p/s : 2 hari ni anna boleyn happy sangat sebab :

2266 pageviews with 1145 unique visitors for Hana Love Nest! :)

AiTotYati said... [Reply]

salam kenal,

pada pendapat Ai, boleh je datang tapi masa bincang2 tu janganlah yg lelaki ade sama. malu heh. dah hbs diskusi kalau nk bergambar tu bolehlah.

opss tapi janganlah bergambar mcm dah menikah pulak (walaupun hakikatnye ramai benor kapel skrg yg mcm dah nikah padahal belum nikah).

Ai mcm obor obor, masa tunang dua-dua takde. mak pak je deal. kehkeh. sbb masing2 takde cuti. ngehngeh

kakyong said... [Reply]

ikut kan tak perlu.. tp skrg ni rata2 yg kakyong pernah pergi.. termasuk amsa majlis kakyong bertunang dulu 6 tahun yg sudah.. ade jer si jejaka mnyebok.. heheh..

kami memang ade buat baju sedondon.. masih pakai sampai skrg, dah 5 tahun kahwin & anak pun dah 3,,

Nana iidyLL said... [Reply]

dear, if bertunang n akad nikah pd hari yg sm camna plak tu yer...:P

alinac lover said... [Reply]

HEADER TU YONG TEMPAH..HAAH

YONG MANA RETI BUAT SNDIRI~

alinac lover said... [Reply]

yong tempah kat sini

http://weedaleim.blogspot.com/


murah ja..rm10..hehe~

kasi dia gambar..nnti dia reka la mcm yg kita nak~

Anonymous said... [Reply]

Assalamualaikum...

Berasaskan adat, berteraskan konsep ketimuran. Sewajarnyalah ia diikut demi menjaga maruah serta harga diri.

Bukan hanya wanita, tinggi nilainya, begitu juga dengan lelaki selaku bakal pemimpin keluarga. Tinggi juga nilainya.

Sepatutnya tidak perlu hadir ke majlis pertunangan... memadai sekadar menunjuk jalan. Biarkan wajah serta perilaku menjadi persoalan... terjawab jelas apabila selesai diijabkabul kelak. Sementara itu biarlah ia menjadi misteri buat sekelian yang hadir di majlis pertunangan...

Biar si dia (wanita) itu sahaja yang benar-benar mengenal hati budi sang lelaki.

Mudah-mudahan berbahagia hingga ke akhir hayat...

Syamsul Amri bin Hj Ismail
Presiden
Pertubuhan Alumni Debat Malaysia (ADAM)

Tomato Gurl's Life said... [Reply]

rasanya tak perlu..tp tak dinafikan skang dah berubah..tunang pun dah macam kawin..semua sedondon dan siap tempah khemah+catering bagai..gmbr pun duk pelamin cam kahwin padahal hanya bertunang..byk dah ciktom nmpk camtu kat fb kawan2..tapi rs dah jadi xbaik..cam pembaziran..tp ade yg ckp sekali je tunang bkn selalu..wallahualam..

ron said... [Reply]

tahniah²...dah nak bertunang ke intan?
dulu masa aku tunang xde pun dtg, sibuk ngan keje...x sempat balik kg...hehehe

p/s: promote cake/cupcake skali utk majlis pertunangan...hehehe
homemade wife wakron yg buat...
http://muffin-kaseh-azean.blogspot.com

Wen said... [Reply]

heheh takyah la dtg nanti jadi mcm2 karang sapa nak jawab.. takot gaduh pla tem nak tentukan bayaran ( kos perbelanjaan la) hehehhe ni pengalamn yng di cerita kan oleh letcerur saya sendiri... hehehe

Sunduvan said... [Reply]

Wah..saat happy mcm nie baik masuk blog. Hahaha

norinaomar said... [Reply]

tak perlu nak terikut-ikut..lebih manis rasanya bila sedondon pada waktu yang betul..means time nikah..kita boleh bertegas dalam hal ini jika family beria-ia minta..
saya pun kupas isu ni kat blog saya..singgahlah ye

http://noipunyablog.blogspot.com/2011/05/siapa-yang-memulakan-trend-bertunang.html

Related Posts with Thumbnails