Monday, March 28, 2011

Amazing! hanya selepas 6 hari gempa bumi di Jepun..

www.tips-fb.com

Salam Readers,



Photobucket
gambar atas: keadaan jalan selepas gempa bumi
gambar bawah: selepas 6 hari kejadian berlaku, jalan sudah diperbaiki, begitu juga dengan palang besi di tepi jalan. 


Jepun terkenal dengan pembangunanya yang serba maju. bukan itu sahaja, Jepun adalah sebuah negara yang semua orang tahu penduduknya sangat workaholic dan tak suka membazir masa. Ternyata Jepun sekali lagi membuktikan dunia bahawa walaupun dilanda Tsunami, mereka tidak pernah berputus asa dan patah semangat.


selepas 2 minggu dilanda tsunami, Jepun sedaya upaya memulihkan keadaan yang sedia ada.. lihat je gambar di atas ni, selepas gempa bumi pada 11 Mac, jalan di Ibaraki ni dah terpisah dan pecah-pecah. bukan kecik tapi besar.. crack tu dalam dan panjangnya hingga 150 meter. Amazingly, selepas 6 hari pada 17 Mac jalan itu sudah kembali ke rupa asalnya. whoa. mantap gilaa! sangat cekap dan cepat diorang repair jalan ni.. well Jepun. 


banyak lagi recovery yang lain, contohnya.. banyak rumah yang musnah akibat tsunami maka ramailah penduduk Jepun yang homeless.. jadi banyak perumahan sementara telah dibina dengan segera untuk para penduduk. selepas 6 hari itu juga, Tohoku Expressway juga telah dibuka semula yang sebelum ini ditutup kecuali sebagai laluan kecemasan.


Syarikat-syarikat perkhidmatan talian telefon pun dah set up new transmission station, fix balik power lines yang rosak.. Pejabat pos Jepun pula menghantar trak-trak kepada kawasan yang terkena bencana alam ni supaya penduduk boleh mengeluarkan duit mereka.


malah penduduk pun dah mula keluar bekerja sehari selepas kejadian tersebut. memanglah workaholic mereka ni.. kalau di tempat lain agaknya macam mana ek? adakah sepantas dan secekap ini? atau adakah sehingga berminggu mahupun berbulan? well, it's JAPAN.



p/s: minta dijauhkan dari bencana alam. amin~ 

10 si gojes suke membebel:

zuana's dear diary said... [Reply]

bagus lah jepun nih.. memang rajin!

Aqillah Majid =) said... [Reply]

tabik springggg!

kyo_9 said... [Reply]

memang kencang aa sikap diorang terhadap kerja.. hari nih bencana, esok rilek jer g kerja macam xde ape2 yg berlaku.. tp sebab terlalu sibuk dengan kerja membuatkan sebahagian diorang nih xde life.. tu yg ramai bunuh diri tuh.. purata kematian tahun 2009 ialah 90 orang dalam sehari.. gila x gila~

miszcoolrelax said... [Reply]

mesia nak buat rumah rumah, mintak donation berbulan2.-.-

Affieza said... [Reply]

Hbt kn org2 Jepun ni...walau gempa bumi yg amat dahsyat tp diaorg mmpu bngkit dgn cpt...

lotikus disarimankan said... [Reply]

selalunya negara2 yang membangun macam jepun usa ni diorang ada hot site.kalau berlaku apa2 cth mcm ni, diorang cepat recover

EpoLįƒ¦Kunang2 said... [Reply]

Kalau Malaysia sikap macam Jepun, dah lama dah.. ^^

Meera Aziz said... [Reply]

Jepun memang mantop... sebab tu maju.. memang superb lah diorang buat kerja.

http://amirabdaziz.blogspot.com

saya_arief said... [Reply]

pergh..cepat nye.

IntanBerlian said... [Reply]

zuana's dear diary~ sangat!


Aqillah majid~ kite pon sama! huhu


kyo_9~ hmm betul juga, tapi memang diorang sangat dahsatla. tgk je budaya membaca diorang. hebat2. pastu jalan pon laju gila kan?



miszcoolrelax~ haha, sangat! duit tu entah masuk poket mana dulu.


Affieza~ semangat itulah yang patut kita jadikan contoh!


loti~ hmm aku baru tahu yang itu! huhu



epol~ hmm mesti hebat dan mantap pembangunan msia kan?


meera Aziz~ stuju sangat dengan meera.



saya_arief~ memang sepantas kilat!

Related Posts with Thumbnails