Sunday, November 22, 2009

Beggar VS MakNyah....

www.tips-fb.com

nape dengan tajuk entri aku? btw, memang ade kene mengena antare beggar dengan maknyah..

KES 1
India sangat terkenal dengan peminta sedekahnya yg melimpah ruah sampai tak terbilang..ko pergi je mane2..melambak2..lagi2 bandar besar macam dekat chennai,bangalore n delhi..dah banyak tempat aku pergi.uh..haram satu pon xde yang free dari peminta sedekah..yang sedihnye tuh..budak2 kecik minta sedekah.. sampai hati ke korg tgk??? dah la kadang2 dukung baby..sedih tgk..tapi bile aku bagi je duit..amik ko...berduyun2 datang hurung aku...macam semut hurung gula..sampai ade sekali tu,aku main kejar2 dengan budak2 kecik..rimas aku main tarik2..diorg sgt aggressive..kadang2 ko bagi sikit...dia minta lebih.. kalo kat traffic light tu..dah la naik auto kan.. open air..abes diye nak grab bag aku..baju aku minta2 duit..dekat2 org2 india xde plak.. yang aku malas tu..aku rase sindiket sume ni..kalo korg tgk cite Slumdog Millionnaire...ha cm tu lah...same je..sian budak2 kecik ni jadi mangse...ade yang buta..pernah kat delhi aku jumpe xde kaki..baju ngn comot2.kadang2 budak2 ni pon dukung2 baby..so nak tau x,kalo aku jalan2 tu..aku prepare biskut dlm bag aku..agak2 budak2 ni minta duit..aku hulur biskut..berebut2...memang diorg lapar...baik aku bagi makanan...kalo bg duit belum tentu diorg dapat... then bile aku beli roti kat bakery... aku beli lebih..aku hulur kat diorg yg sememangnye dok tggu kat luar tu..xputus2 minta.. sayu juga hati...tapi menyakitkan hati kalo xreti bahase.. kejar mcm hape.. mak ngn ayah aku selalu pesan..sedekah2 kat diorg tuh..org ssh kan..rezeki Allah same2 kite share...itu mungkin ade bhagian dia..

KES 2
ok.. kisah maknyah? ouH yeah.india juge ade banyakkkkkk maknyah..duh geli siot aku tgk...lenggoknye duh.kalah minachi sini.. dengan sari yg super duper seksi kalah ratu bollywood sedunia... ade sekali tuh.aku nak prgi makan... otw gi kedai makan tuh..tibe2 aku nampak sorang makcik pakai sari berlari langkah berjuta2 million.. bapak laju..terkejut berok aku..sari diye dah angkat paras peha dah kot..seksi xmenahan..aku tengok ade polis tengah hambat.. ouh pencurik kot..aku ckp kat kwn aku.. pastu pakcik auto cakap..nine(tah betol x...) maknyah dalam bahase tamil...ouh patotlah muscle xleh blah..lari mengalahkan gajah..mcm2 lah hai..baru kul 10 bang...awal cari clients..duh..agak2 lah weh..dah la depan kedai makan.. ade sekali tuh plak.aku nampak 2 ke 3 org nyah neh tengah nak cari clients...mak aiii..lenggok diye geli geleman aku tengok...aduh..macam nak bute mate aku ni..dah la geli aku..tau x,ko tu mmg sebijik lelaki tapi wat gaye mcm ulat bulu...adeh.nak gelak pon ade tgk...

KES 3
ok..ape kaitannye beggar ngn maknyah ni plak?? yang ajaib nye lagi pelik dan unik ataukah LAGI JELIK... si golongan nyah ni..dia boleh minta sedekah.. kat traffic light ni..diye dengan lenggang lenggok  mcm nak patah pinggang tuh.. menadah tangan..aku pelik lah..bile ade budak kecik minta xplak si mamat2 motor ni atau org2 india ni bagi..tapi bile nyah minta...laju je bagi..pekejadahnye?? aku xpaham...kompius tahap cipan gak lah..pastu ade kwn aku ckp.. org india percaye yang golongan nyah ni adelah golongan yg SPESIAL opss SPECIAL.. jadi sbb tu diorg bagi sedekah.. agak2 kalo kat malaysia nyah2 ni minta sedekah cmne ek?? mau kene baling dengan kasut tumit..xpon topi keledar....



p/s: perbezaan taraf hidup yang terlalu tinggi menyebabkan terlalu banyak peminta sedekah kat india..aku insaf bile tengok kesusahan mereka sume..dengan rumah yamg xrupe rumah.. susah payah diorg nak cari sesuap nasi..lagi2 bile tengok kesusahan pesakit2 aku kat sini.. memang sayu hati..

12 si gojes suke membebel:

fhad said... [Reply]

itu sudah tentu lah intan.. kat india tu x seimbang ekonomi die.. yang kaya terlampau kaya dan yang miskin tahap gaban.. sampai berak pun xde toilet just labur tepi2 longkang je.. kesian oh.. aku tgk cite tamil pun aku x lalu.. ni kan plak nak g sane.. uwekkk... kalo pegi dekat2 utara india xpe lagi leh gak aku jumpe shah ruk khan.. wakaka... putih sikit dari kicap jalin.. kan?

eza2odette said... [Reply]

nengok slumdog tuh..siyes cam tuh ekh. isk2..sbb tuh la, hujan emas dinegeri orang hujan batu dinegeri sendiri, baiklagi di negeri sndirik ..kan?kan?

p.a.n.a ★ ちゃん said... [Reply]

tp bijak idea la ko bagi diorg biskut..kalo makanan, diorg kenyang..
kalo duit, sindiket bagi makanan tak sedap..kadg2 tak bagi langsong..

euuu..nyah indiya?
geli je ak tgk..kalo nyah jpon takpe la kot..selera sket tekak ak..

bellar0ssa said... [Reply]

to eza2odette~
yep exactly la mcm slumdog tu.xde yg banyak beza pon..pepatah yg mmg betol tapi kene ubah cket tu. hujan batu kat negare org..ujan emas negare sndri.sah2 la nk negare sndri.huhu...

bellar0ssa said... [Reply]

to pana~
kalo aku bg duit,org yg perot buncit goyang kaki tu yang amik..ko agak2 nyah india tu ayu lagi menggode x? haha..

bellar0ssa said... [Reply]

to fhad~
tau xp.aku tk yg kaye melebih2 ok. tah hape2,yg miskin teruk sgt.aku ni..setakat nak nampak oeg berak ke kencing tepi jln.dah lali da.xterbilang.naseb baik aku xterpengaruh.haha.. yg utara tu mcm kicap udang je.. agak2 kalo ko dtg cni.mau pengsan xbgn2 kot fhad,

tqahamdan said... [Reply]

tan..yg maknyah mntk dwet tuh mmg cm2 la.. diorg konon bg restu wateva la..dats y diorg tepok tgn skali 2 tuh..aku penah kena slalu.. dlm auto die tb2 muncul.. bdn kalo cun xpe, ni muscle cam sazali bina bdn,ngan lipstik pink,siap pegang2 tgn aku.. pas2 marah aku x bg dwet,ko jerit polis sudah, lari x cukop tanah..

bellar0ssa said... [Reply]

to tqahamdan~
tau xpe weh,nyampah siot ngn diorg..owh baru make sense nape diorg slalu sgt tepuk2 tgn.nk minta sedekah..pooodahhhcit.ngt aku nak bg restu ngn korg..argh meluat siot.. dah la tergedik2 minta sedekah..rase nk sepuk je..lipstik xleh blah.bajet cub je.haha..kat tmpat aku ok lagi.kt bndar2 cm bngalore mmg la melambak...

k.i.w.i said... [Reply]

aku suke kes 1 kau.sedekah je tan.insyaallah kau akan dpt balasan baik.xkesah la diorg tipu ke ape,jnji urusan kau ngn die da lps.
:)

bellar0ssa said... [Reply]

to kiwi~
thx ahn.hmm kdg2 aku ksian la sgt2.btol gak ckp ko..niat aku nk sedekah kt diorg kan..so kalo tipu tu laen cite..tapi kesian sgt bdk2 tu..

Anonymous said... [Reply]

tbaca entri ni.. emm.. kat Malaysia skrg p0n dh xseindah biasa.. dh mula nak jd cm India gamaknye.. sindiket budak2 mintak sedekah p0n dh berlambak..x cukup ngan tu.. 0rg buta yg sepat0tnya mmg kna kesian p0n dh menjadi2. naik meluat plak.. dr ikhlas dh tibu was-was.. bayang kan tiap2 kali lepak kat kdai makan area shah alam ni, ad0 je d0rg mtk sdekah.. ari2 lak tu.. dh tu 0rg yg pimpin tu.. hari ni bwk 0rg len.. s0k bawak 0rg len plak.. family dia ramai yg buta cmtu ke? c0nfused!

IntanBerlian said... [Reply]

anonymos~

hmm setuju sangat dengan apa yang kamu cakapkan tu, kdg2 kite niat baik nak bersedekah. tapi kalaulah sindiket. duit entah ke mana.. bukan ke mereka. memang nak sedekah pon jadi bakar darah je.. nak buat baik pon payah lah macam ni. tapi kdg2 tu bagi je dengan niat sedekah. kita dah jalankan tanggungjawab, selebihnya kalau yang nak menipu tu, urusan dia dengan Allah..

Related Posts with Thumbnails