Friday, April 23, 2010

Tips Penjagaan Gigi Berkesan. *senyum simpul *

www.tips-fb.com

salam semua,


entri ini aku post atas permintaan cikhel tersayang..

1) PEMAKANAN

pemakanan mesti dijaga, kalau boleh kurangkan makanan yang agak sticky sebab mestilah ada yang melekat si celah-celah gigi.. aku tak kata JANGAN.. aku kata KURANGKAN.. contohnya: coklat dan apa-apa sahaja yang sticky.. yang kalau lepas makan tu korang tercungkil-cungkil gigi guna lidah ye.

kurangkan juga makan between meals... atau kurangkan craving. ada orang dia tak suka makan nasi tapi suka makan coklat lah. biskutlah.. dan entah apa lagi. kawal sikit nafsu nak mengunyah walaupun aku pun susah nak kawal.haha. ialah bagi chance mulut tu berehat... mulut kalau boleh cakap, dia kata.. asik bekerja je aku 24-7..

seeloknya, minum air putih dan berkumur-kumur setiap kali lepas makan. ini dikatakan penjagaan atau pembersihan gigi sementara.


2) BERUS GIGI

berus gigi selalu untuk gigi yang sihat. kalau boleh berus gigi setiap kali lepas makan macam aku.. haha. tak kisahlah orang nak kata aku freak ke weird ke ape. but thats better.. aku rasa fresh dan bersih mulut setiap kali lepas gosok gigi..

atau Rasulullah pernah katakan..bersugi setiap kali nak bersolat.. lebih baik. kita ngadap Allah macam kita nak mengadap boifren lah.. ada korang jumpa boyfren tak gosok gigi. hah ada ke ek?

atau kalau kurang juga rajin sekurang-kurangnya 3 kali sehari.. pagi, tengah hari dan sebelum tidur.
atau kalau malas sangat 2 kali sehari.. bangun pagi dan sebelum tidur. janganlah sekali sehari je.. teruk sangat tu. seeloknya sebelum tidur pun kena gosok gigi sebab, sisa-sisa makanan yang berbaki dapat dibuang.. jadi takdelah bakteria sempat nak cilok lalu terjadinya karies di situ.

menggosok gigi penting sebab ia menjaga kesihatan gigi dan gusi.

cara yang betul?

seeloknya gunakan vertical technique. gosok ke atas dan ke bawah. atau lebih tepat membulat. (circular motion) hah boleh tak bayangkan macam mana? sekaligus dapat mengurut gusi-gusi sekali. urutan pada gusi penting sebab boleh stimulate blood flow sekaligus menyihatkan gusi.

bukannya horizontally.sebab boleh menyebabkan:
i) lapisan enamel pada gigi terhakis ( abrasion )
ii) the bristles can get into the tiny gap between the teeth and gums.

jangan gosok terlalu kuat. gosok dengan sederhana. supaya tidak melukakan gusi dan menyebabkan lapisan enamel pada gigi terhakis.

bila nak beli berus gigi,
pilih bristles ( bulu2 tu ) yang lembut, nylon dan round-ended supaya tak akan scratch and irritate gigi dan merosakkan gusi. 

duration?
20-30 saat untuk setiap seksyen.

gosok juga lidah kamu sebab nanti boleh menyahkan bakteria yang ada pada lidah yang boleh menyebabkan plaque dan calculus serta mulut berbau..



3) FLOSS DAN INTERDENTAL TOOTHBRUSH



dental floss





interdental brush


dental floss cara terbaik nak keluarkan sisa makanan yang tersekat di antara gigi. juga boleh digunakan untuk membuang plaque yang terbentuk.

nak tahu cara menggunakan floss? klik sini

begitu juga dengan penggunaan  interdental tooth brush.


4) FLUORIDE MOUTHWASH @ MOUTHRINSE
gunakan paling kurang sekali sebelum tidur.. tapi mesti digunakan selepas beberapa minit berus gigi. bukan sebaik sahaja selepas berus gigi.. kerana boleh menyebabkan reaction antara mouthwash and toothpaste.

30minit sebelum dan selepas menggunakan mouthwash ni, jangan makan ok!

seeloknya juga,gunakan yang tiada kandungan alkohol sebab untuk yang sensitive boleh menyebabkan ulcer. aku pernah terkena.. aku tak boleh guna listerine.huhu


5) ELAKKAN MINUM SODA DAN BERGAS

sebab mengandungi acids seperti citric acis dan phosphoric acid. 
asid-asid ini akan slowly react dengan gigi dan hakis permukaan gigi. (corrosive effect on teeth)

banyakkan minum susu, air putih dan jus.

susu = boleh menguatkan jaw anda * apa jaw dalam bm ek?*
air putih = pure dan takde microorganism *kecuali air putih tepi jalan dan tak masak le*
jus = takyah lah banyak2.. manis tu.



6) ELAKKAN MEROKOK DAN TOBACCO CHEWING

antara penyebab utama gigi dan other oral tissue damage.

boleh menyebabkan stains *euww* dan melemahkan gigi so gigi mudah rapuh dan reput.hoho.

paling dahsyat boleh menyebabkan oral cancerdan precancerous lesion.

leukoplakia, squamous cell carcinoma dan pelbagai lagi.


7) CHEWABLE GUMS

ada chewing gums yang tidak mengandungi gula yang sesuai digunakan untuk dikunyah setiap kali selepas makan untuk membersihkan gigi kamu!


8) ELAKKAN PENGAMBILAN ALKOHOL


sebab alkohol boleh menyebabkan irritation pada gusi, lidah dan soft tissues.
heavy alcohol intake can cause oral cancer.


9) BUAT CHECK-UP 6 BULAN SEKALI @ 2 KALI SETAHUN


ini yang terbaik. sebab bolehlah buat scaling ( cleanning of the teeth ).. buang segala plaque and calculus.. tampal gigi mana yang berlubang.

kenapa kena scaling? 
sebab bila scaling boleh membuang segala plaque dan calculus yang terkumpul pada gigi.. nak tahu apa itu calculus? tengok cermin.. ada tak benda keras kaler putih atau kuning atau dah teruk sangat tu kaler hitam pada gigi.. paling biasa di bahagian belakang gigi depan bawah. kalau tak buang boleh menyebabkan gingival recession dan periodontal disease.. so nanti elok2 kene scaling jem kena buat root planning , curretage, mucogingival surgery... err scary kan?


calculus


heavy calculus


recession ( exposed the root part )


recession



mucogingival flap surgery to correct recession



kenapa kena tampal gigi?
sebab kalau tak tampal, akan worsen the condition, caries akan spread ke pulp menjadi pulpitis ----> apical periodontitis ----> periapical abscess ( ada nanah ) atau periapical granuloma ----> periodontal cyst ----> osteomyelitis (bila dah involve bone )----> Periostitis ----> cellulitis ( dah masuk spaces between soft tissue )

hmm ingat caries boleh amik remeh saje?


petanda kau kena lawat dentist!

sakit of kos.

bila kau gosok gigi, start berdarah.. maka, gusi kau tak sihat.. sila jumpa dentist dan buang segala calculus yang berkumpul dalam mulut tu.. jangan di ternak banyak2 weh.. kalau nak gak, cuba kau bau mulut kau sendiri..


p/s: okay tak ni cikhel? huhu


25 si gojes suke membebel:

miss lolly a.k.a luvfareda said... [Reply]

tetibe lak saket gigi bile teng0k gambau2 tuh :P

Ery Farieha said... [Reply]

alahai
bile la nak wat scaling ni
dah tahun2
huhuhuh

mie said... [Reply]

gue plak terasa sakit gigi...
nak kn tggu bella buka klinik gigi la..
br dapat free...
hahahaaa

sI tEDI said... [Reply]

TQ doktor!

nughul said... [Reply]

ngeri laa plak..kena pg check laa lps nie

kenwooi said... [Reply]

the smile is always important =)

aten chan said... [Reply]

jaw = rahang kan kak intan? :p

syleuphoria said... [Reply]

scaling sakittt! tapi lepas scaling kan, gigi nampak cantik~

bellar0ssa said... [Reply]

miss lolly~

erk.haha.pi jumpe dentist lolly.=P

bellar0ssa said... [Reply]

Ery Farieha~


buat2.sekurang-kurangnya 6 bulan sekali.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

mie~


haha nak free punya pasal.habis sume gigi kau dah siap tercabut t.haha.

bellar0ssa said... [Reply]

si tedi~

sama2 ted!

bellar0ssa said... [Reply]

nughul~

mesti syg.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

kenwooi~

second that!

bellar0ssa said... [Reply]

atenchan~


haha.maceh dik!

bellar0ssa said... [Reply]

syleuphoria~

hee..sakit sikit je kan.. takde banyak pon.nak cantik kene sakit.hehe

helena's said... [Reply]

cikhel baca satu persatu okay!haha gigih!

sebenanye macam banyak cikhel tak ikut..macam buat lain lah.hahaha cara gosok gigi pon dah salah..hahahaha

patut gigi tak cantik!

tenkiu doktor giigi!

eza2odette said... [Reply]

terus rasa nak jumpa dentist..biler ek?huuhu

Syukie said... [Reply]

Nak jumpa doktor gigi..tapi swaste mahal lew...
nak g kerajaan nye..x tau lak kat mana and mcm mana :P
hehe~

bellar0ssa said... [Reply]

cikhel~

hehe sama...weee

bellar0ssa said... [Reply]

eza2odette~

hee kak eza. jumpe setiap 6 bulan =P

bellar0ssa said... [Reply]

syukie~

haha alasan tak tahu kerajaan kat mane.swasta memang cekik darah weh..

missy ezzattie said... [Reply]

wahhh!!!info yg sgt brguna!!thanks!!

umij said... [Reply]

salam, nak tanya,
kalau guna mouth wash kan, lepas tu kena kumur ngan air paip or done right away?

tq!

tava tea scam said... [Reply]

very detail explanation and I really admire your dedication to share this valuable information to public .. thank you

to whiten your teeth goto teeth whitening reviews

Related Posts with Thumbnails