Tuesday, November 03, 2009

oh! indahnye hidup bermain dgn mulut org~

www.tips-fb.com

aku sudah start posting di ODS department..
apekah itu ODS?
ODS~ Operative dentistry...
so sesape yg gg nye ade caries..nk restore kenelah dtg
department neh.ye kawan2 itulah diye keje aku..

hari ni..perkh.dugaan yang xkurang hebatnya melanda aku..
aku kene wat restoration dkt 3 gigi*maksudnye kene tampal gg yg blubang tu lah*
16,17,47 *numbering tooth system*
yang susah dan mencabarnye tuh..
mulut abg nih sgt2 kecik bukaannye..
puas aku ckp ngn diye..

"anna,vaiiyya torengge nalla ireke...ok?"

tah bape kali aku dok ulang ayat2 yg same...
ditambah lagi cabarannye ..lidah anna neh bsr..
dan menyebabkan visibility nk wat cavity tu limited..
aku takut betol time aku tgh wat cavity kt gg tuh
terkene lalu terluka lidah diye...
ditambah lagi..ngn saliva yg sgt byk...duh.
ssh dan mencabarnye...gg 17(2nd right maxillary molar)
bile gg belakang,yg sshnye bile nk msukkan instrument..
ssh gile...smpai aku suh anna tuh ttp mulut jap 2min,
then suh diye nganga seluas mungkin 2min..
so menyebabkan lmbatlah siap...sian gak kat anna tuh.
dah mulut diye kecik je,nk wat cmne ek.

then cabaran seterusnya...isolation.aku kene isolate
cavity yg aku buat dari saliva diye..puas aku isolate,
saliva da terkumpul..cavity tu nk nak letak
zincphosphate base..then kne makesure xde contamination dr saliva.
then nk letak amalgam lagi.duh...bygkan lah 5 cavity aku
kene wat cm2...uh.bkn sng rupenye nk jadik dentist.
hah itu lah diye patient aku...Sakhtivel.

semalam pulak,ade sorg pakcik nih.aku xperasan
diye muslim*muke same je cm india kan*
pattlah diye baik semacam ngn aku...
kes pakcik ni deep caries lesion dkt 14..
puas aku korek2 gune spoon excavator..xleh
nk gune air rotor sbb da deep sgt..n nak wat pulp capping pon.
then agaknye pressure kuat sgt smpai diye ty..nk tercabut ke gg diye.hahaha.
last2.try punye try...dptlah buang caries tu even xdelah sume..
pkcik tu ckp kat aku
"congratulation mdm!"
haha...sbb aku bjaye bersihkan gg diye..
smpat pakcik tu temuramah ngn aku tau x...
aku ty diye...

"english tariyamma anna?"
"konjem2 mdm"
*ouh diye xtau english*

pastu bile dah settle sume tuh...aku suruh la kwn aku bg instruction
dlm tamil...sbb aku xtau nk ckp cmne..kalo aku
yg bg instruction penoh gaye tgn2 dan kaki skali t...haha.
diye dah blik.tetibe pas aku cuci instrument diye dtg blik...

"mdm,coming afta 15days?why?"
"yeah anna,if no pain  we shud replace temporary restoration into permanent one,if pain we shud do other treatment for dat *Root canal treatment* "

siot...anna n tau je pon ckp english.punyelah td aku bantai ckp tamil ngn diye.
itu lah diye patient aku Soukath Ali.

tapikan...kdg2 aku gembira bile patient aku gembira.
sbb aku dah buat diye xde rse sakit.
sbb aku dah buang hitam2 kt gg diye.
aku dah buang taik gg diye.
aku dah tampal gg diye..
aku happy sebenarnye~

generally,
 bau,rupe bentuk mulut org,air liuh org.
dah mnjadi kebiasaan hidup aku.
nk kate geli?
xdelah pulak..pelik gak aku.
ouh adekah aku dah cukup lali
smpai yg busuk kusangke wangi...
indahnye hidup sbg dentist.....

credit to :wikipedia
(A)A small spot of decay visible on the surface of a tooth.  
(B) The radiograph reveals an extensive region of demineralization within the dentin (arrows).  
(C) A hole is discovered on the side of the tooth at the beginning of decay removal.  
(D) All decay removed.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ok...here the FDI tooth numbering system...*tuk sape2 yg nak tahu tu kan.heh*



Adult



Children
 

 
credit to: click here
 
 
p/s: memang indah melihat gigi org*ye aku xberape nak tipu*


16 si gojes suke membebel:

miszcoolrelax said... [Reply]

aku tk0t doct0r gigi...!!!!!~ haha!!~

fikaryna79 said... [Reply]

sy pn takoot..hehe..bkn aper..tgk peralatan dia yg seram..hahah..tp mmg beso jasa intan n d geng sbb selamatkan gg org yg mana masih dpt diselamatkan..

Farazila said... [Reply]

gerun ler..tgk tools dia...
lagi satu penat nk nganga lama2....

aihhh......

Teru teru bōzu(てるてる坊主) said... [Reply]

Sebab ni la aku takuk jumpe doktor gigi...tengok peralatannye sangat mengerikan....terus sihat je....tapi kalau dh sakit wat camne terpaksa jugak pegi...

Nuriman said... [Reply]

aaaa ngeri btol blog ko ni. malas r nak usha blog ko lagi hahahaha

gummybear said... [Reply]

hu3...intan x geli ker tgk gigi org??
yanah tgk gmbar pun dah rase geli..

nant bila dh balik m'sia, boleh la yanah jumpa doktor gigi intan.boleh dpt free..he3..
bukak klinik kat melaka tau, senang sikit :)

bellar0ssa said... [Reply]

to ifi,kak ryna,farazila,teru2bozu

hahaha.ala xyahla takot2.bkn mkn org pon neh.lagi2.dentist comel cm daku ni kot.hehehe.

hmmm tool dentist sgt byk,puas dlu 1st year nk dok hafal.hehehe.

kalo pnt nganga mulut.ttop jap.de patient daku smpi terlelap tau x.huhu.

bese sgtlah klo dah sakit baru nk jmpe dentist neh.hah tu la yg probs nye,huhu..dah teruk baru dtg..ala,daku dlu agi teruk.nurse dtg skolah nk chek gg daku ajak mak skali.gaga.sekali.daku plak jd dntist.ironi sungguh.

bellar0ssa said... [Reply]

to iman~

haha.eleh aku bg ilmu free ni kot.hehe.t ak dah jdi dentist ko kene jdi patient aku ok.ak nk test skill ak.gaga.

bellar0ssa said... [Reply]

to yanah~

geli tu kan tipulah kalo x kan..tp dlu lg teruk.skrg da xde kot.bau pon da lali.haha..lagi2 kalo kne excavate caries yg lembik2 tuh.hehe.wat2 xtau je la.lynkan cmne nk jd dentist plak.da la org2 len pon da truk baru nk dtg..sian kami neh.huhu

huhu insyaAllah t intan buka klinik leh ajak yanah.leh test skil.muahaaha.

k.i.w.i said... [Reply]

wow.best! aku nk jmmpe dentist bt braces!ahaha

bellar0ssa said... [Reply]

to kiwi~

ko nk wat braces ek? meh dtg india.murah2 je..haha.xsmpi rm2k pon.

k.i.w.i said... [Reply]

yeke.terbaik la.tambang g india pn mcm dr jb ke kl, rm26 je kn.
ahaha.

tu la kt sni pn rm4500.
nsb baikla blh bt installment deposit rm1500. then bulan rm125.
:)

bellar0ssa said... [Reply]

to kiwi~

hey kiwi u better chek k.either yg wat kan ko braces tu de master ke x in ortho.sbb my fren tu diye wat dgn bds je..then bile dtg cnikan..wat xray,tunggang langgang root.bds besenye blaja buat removal appliances je xde pon fixed..

hurm.air asia de..pi naik dr tiruchi.hah.pas 3jam smpilah tmpat aku.haha...

Ekako said... [Reply]

Wah seronoknya tampal xsakit.
saya pernah tampal gigi, sampai nangis wooo ;(
i wish you were here

Anonymous said... [Reply]

saya mengalami gigi yang rosak tetapi sudah ditampal dan tidak merasa sakit. Namun gusi saya menjadi bengkak dan bernanah.Apakah ada ubat untuk mengatasi masalah ini atau ada cadangan lain yang lebih baik.tq. doc.

Mohd Zamri said... [Reply]

X geli ke?

Related Posts with Thumbnails