Sunday, November 29, 2009

ketamilan ku kian terserlah? 5 eggs for breakfast?duh.tidak same sekali!!~

www.tips-fb.com

oral sugery yang tak pernah bosan.
patient keenam merangkap patient terakhir tuk second posting sebab pasni aku g prosthodontics plak.bermain dengan mulut nenek2 dan datuk2..yosh.

beginilah dialog aku ngn patient aku.ade lah cket macam kucing ngn biawak bercakap..

aku: akka ukkarrengge.. *maka dia pon duduk kat dental chair tu*
aku lagi: yenna perechenna akka? 
akka: palle vallikidaa bla..bla..bla..bla.. *yang aku xphm dah.aku phm diye ckp dia sakit gg je*
aku: ingge pakkam akka? munnadi? pinnadi?
akka: ethe..pinnadi..bla3...bla3 *dia tunjuk side belakang..45,44,43 ( 1st n 2nd premolar n canine) pastu aku dah xphm pe dia bebel da*
akka: bla..bla..bla...bla...bla...*aku xphm sepatah haram,muke diya cm pucat gile...takot agaknye*
aku: hmmm akka..pale valli ireka? pale pudingge ok? bhayyam vendaa akka..valiyade.. *sambil terhangguk2 pale aku..geleng2 cket style india dan pujuk2 dia dengan ulang bnde yg same..len aku hanya terkebil2..ntah hape makcik ni bebel sepath aku xpaham dah..sambil aku tertengok2 keliling aku minta belas ehsan batchmate mahupon senior sbg translator aku*
akka: bla...bla...bla...bla... *dia bckp lagi...sbb aku dah terhangguk2.dia yakin aku paham..tah hape yg aku hangguk pon xtaulah*
senior: hah intan!! what happned? what did she said to u?
aku: uh sir...thx GOD..m dying here..pliz translate wat did she say? i didnt understand at all..*wat muke comel*
senior: ouh she said,she scared of needle...n asking u whether u hav to inject her or not. *ouh k*

aku meneruskan procedure injection..makcik tu dah makin pucat..aku bagi sedas injection inferior alvelolar nerve block..cm sakit plak dia..bile aku chek2..xckop lagi anesthetized..bagi lagi mental nerve block.. tggu jap..k bjaye..

now it's time intan!!! aku start elevate mucoperiosteal...sedalam mungkin sebab ni gigi firm..ssh cket..

senior: dats enuff intan..now use forcep.. *hoho melebih2 plak aku elevate* use more energy ok.this is firm tooth..

aku start bg pressure..rotate gigi tu...susah gak..tapi Alhamdulillah..1st n 2nd premolar extracted.. now canine..

senior: canine got long root...so u have to use more power than before..

bile aku nk grip je..dah ckop byk power aku bagi..tapi mesti terlepas..xckop ke??

senior: uh uh...she got no power...*dia bgtau kwn diye* 

cet ini satu cabaran...lebih betol cakap aku xde power..xnampak ke urat2 aku nak terkeluar ni ha??aku pon..sekuat hati aku neh.. hoho..Alhamdulillah.lega..berjaya..lega dan happy sebab patient aku xckp sakit pon mase aku cabut...*big grin*

then aku bagi post extraction instruction..
  1. akka,echi tupa venda ara maninerem ok..? * dont spit for half an hour*
  2. ara maninerem panje kadingge akka... * bite the cotton for half an hour*
  3. suda yeduvum saapedek venda ondre nal.. *dont eat anything hot for 1day*
  4. mattere correctaa saapedek ok akka? * eat medicine correctly ok*
uh.bangge aku leh cakap tamil..hehe.

tetibe ade sorang lecturer panggil aku...

sir: intan, what do u take for breakfast today?
aku: 2 slices of bread with chocolate spread sir...
sir: then how abou lunch n dinner?
aku: no lunch sir..only dinner..i'l cook with my rumate...
sir: whoa.only dat? enuff? no lunch? y?
aku: yes sir, more than enuff...
sir: then,how bout da leftover?
aku: *senyum penuh makna* no leftover.we estimate correctly sir...
sir: ouh u really count da rice uh?? *haha wat lawak ke hape dia ni?*
aku: *senyum lebar2* why did u asked me bout dat sir?
sir: no..i juz wanna know how to lose my weight..dats why m asking u bout dat...*hahaha..kurusnye aku weh,kurus yang mampu menjadi idola beliau gitu.*

afta 10minutes...


iggy: weh intan...tadi sir ty aku breakfast ape...then diye suh aku ckp kat ko..makan byk2.ikut macam aku..makan 5biji telur time breakfast...dia ckp ko kurang energy..

aku: mak aii gile ke hape..mau gemok aku weh...hm ni pasal aku xbape kuat nak cabut gg ke???duh~

gambar sebagai perhiasan semate.

p/s: start pikir mcm mane nak gain power dgn byknye...supaye aku leh cabut sume gigi org within second!!! any idea ppl?

13 si gojes suke membebel:

Farazila said... [Reply]

ala..minum susu kambing jer..kat sna kan byk susu segar kan...
hihihih

fikaryna79 said... [Reply]

intan..akak ngeri bc tugas intan d klinik..hehe..btw jgn lupa mkn banyak2 kat sana..nanti x ckp tenaga nak angkut beg balik mesia nanti..huhu..

bellar0ssa said... [Reply]

to farazila~
huhu,susu mmg byk.segar2 gitu.nk perah sndrik pon ade.haha.

to kak ryna~
hee..ngeri bg yg mndgr dan melihat.tapi siyes kak,kalo akak buat.xde perasaan pon.kejam je rase.hehe.. eh mkn tuk bw beg mmg.tapi mmg xlarat pon.mau lebih 30kg.haha.

tqahamdan said... [Reply]

aku penah bt camni: pagi bekfas roti ngan telur.. lunch x smpt xpe..carik la eggpuff ke hape ke..dpt tosai pon jadik.. dinner 1 cup nasik, supper mkn lagi.. hakhak.. konpem naek.. tp tuh dulu la..skang aku dh tobat..
p/s: tamil ko mmg hebat..kannada aku maseh hampes.. dh la ritu dpt mental patient..sabau jela akak~~

bellar0ssa said... [Reply]

tqahamdan~
huhuhu.skrg ni lunch sgrlah xsempat.pnt gile lah msuk clinical year ni..atpeast dlu de gak rest2.. dah la histel aku jauh.ni de plak prob psl landlord.so kantin ak slalu g tpkse tutup.mhu kebulr aku.haha..

tamil aku semakin hebat.ko bile lagi? mentally retarded..wah2.cbaran atas cabaran.

iEra said... [Reply]

intan.. aku pernah wat cmni..
pagi ns lemak..
lunch ns cmpur..
ptg goreng pisang+kopok lekor+cendol
mlm ns ngn tomyam
tgh mlm.. burger + otak2..
tp aku still underweight... hahaha... npe eh??

bellar0ssa said... [Reply]

haha.weh xie,ko tu sah lah mmg byk gile ulat dan anak beranak cacing dlm bdn ko..sah2lah ko xde nye nk naik2..tu la bela lagi cacing byk2 dlm perot.

tqahamdan said... [Reply]

tan, lunch mmg x smpt pon.. aku g posting tghari ngan telan angen je, dpt2 plak patient xnk co-op..x pon aku tny len jwb len, xpon translator mls nk translate pjg2..mau rase cam ketok seko2 ngan stet kot.. hoho~~papepon sabau jela..nk lebey2 negara org,TT_TT ngan test quiz cam x hengat berlumba lumba.. btw,dis weekend nk release tensen, aku trun manipal nye program, korg ade ke nti?

iEra said... [Reply]

mne de caceng... ish...

bellar0ssa said... [Reply]

tqahamdan~
hmmm tu r tqa mmg payah gile.dah r xphm2..lgi2 skrg aku posting prostho.pnt gile.xsmpat bfast.xlunch.blik2 da pnt.aku tdo.bgn2 keroncong dah perot aku. aku plak rase nk cucuk seko2 dgn segale mnde tajam yang aku ade ni.huhu. sabo2.. patient aku xnk reti plak nak buat movement yang aku suh mase nak amik impression.panas2..xjadik2 mndenye.tnsion weh..aduh.aku nk blik msia,xsbr2..argh.. aku xtrun sane la.jauh beb.aku xde cuti pon leceh nanti..patient aku menanti..

bellar0ssa said... [Reply]

xie~
hoho.dah tu kalo xde cacaing.ade ape?dinasour ke?

epilogseoranghamba said... [Reply]

ish2...dr mula bc..gelak xberenti2 aku..hahahaha..ble than gak tamil ang..hahahahahaha

iEra said... [Reply]

haa... adek bradik dinasor la tu... haha..

Related Posts with Thumbnails