Saturday, November 28, 2009

Kekejaman yang menjadi2...yosh!!

www.tips-fb.com

oral surgery...oral surgery...oral surgery....
mula2 aku dengar macam gerun gaklah.. tapi memang gerun pon.nak bermain dengan injection.dlm mulut orang pula tu..nak cabut2 gigi orang..bunyi mcm gerun tapi indah sebenarnye..hahaha..

patient pertama,kedua,ketiga sume nye ok..sebab dapat pon dah gigi yang ade grade 2 or 3 mobility...xyah gune banyak sgt power...

patient keempat aku...deaf and dumb..cabaran..firm plak tu..aku berjaya bagi inferior alveolar nerve block.. n cabut gg firm 31 ( right mandibular cntral incisor)...tapi..aku tak cukup power nak cabut gigi 38 (right mandibular third molar/gigi bongsu)...mak ai...susah gile weh..aku cube gak...sampai dah sakit2 dah tangan aku..xboleh juga..last2 senior yang tolong..kuar2 sume urat2 diye cabutkan third molar yg firm tu..tapi patah gak root cket.senior kate,third molar jarang diorg dpt kes ni..memang susah..dia laki bolehlah..tenaga lebih,,aku?? duh..lemah gemalai.. punyelah dahsat kan.sampai patient aku syncope ( commonly faint) ni mmg common kalo dlm emergency dentistry..nasib baik ade lecturer..doctors..memang panik gak lah aku..

SYNCOPE = biasenye bile patient takot ke kan..anxiety.. blood flow increasingly directed toward skeletal muscle.. (mcm fight-or-flight tu..kalo ade bhaye kan,body kite tend to respond mcm lari ke..lawan blik ke) tapi in ths case..no muscular movement..) so nanti the increased blood volume in skeletal muscle remains there,so decreased the venous return to the heart and as well as to brain..maka,jadilah syncope..

patient yg kelima,aku dpt GROSSLY DESTRUCTED teeth.. crown dah almost sume xde..mule2 aku ragu2 gak nak amik kes ni..macam susah je.. tapi senior ckp.."go take that case,only from experiences u'l learn all those things" ok..aku dengan muke berani dan penuh konfiden ni..aku bagi injection..elevate mucoperiosteal flap(gum surround the tooth) dengan kejam dan jayanya..dah lah patient aku hypertension..arghh byk gile darah..this part aku memang benci betol.. pas aku elevate dengan dalam..aku amik forcep..grip gg tu firmly..and gune buccally movement..sepenuh tenage aku ni..gg tu pecah sbb mmg dah reput.. berjaye gak extract..bangga jap..kekejaman aku menjadi2 sejak masuk oral surgery....haha...opss.


p/s: dalam dentistry bile nak extract gigi..yang paling penting injection technique of Local Anesthetic..kalo LA work..itu berita yang sangat baik..patient tak sakit//aku boleh jadi sekejam mane aku nak....hehe=P.. but once patient kate sakit mase ko cabut gg tuh..abeslah.. your profession might be gon after he telling others bout dat....yela..sape nak datangkan kalo dentist buat sakit...

4 si gojes suke membebel:

::smaku:: said... [Reply]

weh gile best! haha. tapi serious aku xleh bt cam ko. memerlukan kekejaman. hoho :P

zaiMi said... [Reply]

btul2.. aku xkn gi dh klinik gigi tu kalo die buat sakit.. haha

cik EPAL said... [Reply]

dah lama tak jumpa dentist :)

bellar0ssa said... [Reply]

to smak~
huhu,aku sgt lembik mase mule2 ok.smpi aku ternangis time slh inject.but now.aku da ok.n kejam sekali.hehe.

to zaimi~
mostlt gomen klinik la.sbb patient ramai kan.so afta LA,dia suh kuar dulu.on da time nk extract.da abes da effect LA tu kot.tu yg sakit tu.

to cik epal~
meh la jumpe intan.haha.

Related Posts with Thumbnails