Wednesday, February 10, 2010

Braces OH Braces

www.tips-fb.com

kenapa aku rasa macam nak cabut je balik braces ni..
oh braces.. aku baru saja pakai kau 5 hari lepas..
tak sampai seminggu pun lagi..


 
 the beginning


aku yang gatal nak pakai..hoho..amik kau.rasakan lah..
actually gigi aku ada gap..and deep bite..
orang memang tak akan perasan sangat 
pun kekurangan gigi aku ni..
bam2 kata buat apalah nak pakai..
ok je i tengok u ni.. comel je *kembang kempis i*
kenapa? korang tak nak admit aku comel? 
takpe aku tak kisah.


 
 aku cuba menahan sakit
aku pikir-pikir punyalah lama nak pakai ke tak
sampai kawan-kawan aku dah setahun pun pakai.. 
dah cantik gigi mereka.
oh gosh,self-conscious aku terlalu kuat.


maka aku pun decide, nak pakai lepas balik malaysia,
sebab before balik msia bam2 tak bagi.
ceh ingat hodoh sangat ke aku pakai braces.
then,tup2...sugar daddy i tak masukkan duit lagi..parah i macam ni..
damn it lah.! ikutkan hati nak je tukar sugar daddy ok.
aku tak boleh dah nk delay ni,sebab treatment aku kena setahun setengah.
aku pun ada bapa lame je kat sini..tak sampai 2 tahun.*aku harap*


 
sumpah sakit!
dah macam alien dah aku ni.


baru berapa hari pakai..
SUMPAH sakit gila weh!! sakit sangat..
waaa....waaaa...aku rasa nak cabut besi-besi kat gigi aku.
dah 5 hari aku tak makan nasi..aku tak boleh nak kunyah.
sakitnya jiwa bila nak makan tapi tak boleh.
tengok meleleh air liur.
bubur nasi pun aku telan je..
semalam aku masak spagetti pun,aku hanya mampu menelan.
habislah sistem penghadaman aku ni
the rest aku suruh rumate aku bedal.
ulcer melambak kat mulut aku..
entah berapa tak terkira.semua gara-gara besi 
yang mencucuk..dah rasa macam
ada pagar berdawai duri pula.


 
 yeah.inilah hasilnya!
gorjes tak aku weh?


then aku rasa aku lah pompuan paling hodoh bergigi besi
kalau nak minum air,kena ada tisu.
makan kena ada tisu.
meleleh.macam mulut bocor.hoho
lepas makan kena berus gigi terus,
ada pula terselit sana sini.
ok aku tahu aku sangat hodoh 
*buat masa sekarang*
sebab tak dapat nak adapt lagi.


ok intan tabah2..cuba pikir the optimis ok?
lepas ni..gigi kau cantik..kalah model ni..hoho.
ok ok dah terpujuk sikit dah ni..
nanti ko jadi dentist kan..nak paling spesifik lagi..orthodontist kan.
pesakit kau kata,wahhhhh cantiknya gigi doktor!!
hahhhh..kan terpujuk dah tu intan.


treatment kat malaysia tu mahal.
macam kawan aku buat braces,rm3-4ribu ringgit.
sudahlah yang buat belum tentu ada MDS..
then,bila sampai india x-ray..root gigi lintang pukang.
terpaksa buat treatment sekali lagi.


kat india,disebabkan kami foreigner.. kena mahal sikitlah
tapi still kira murah tu.. aku buat braces RS17000 
(lebih kurang RM1200)
tapi local lagi murah.RM 500 leh dapat dah  
*diskriminasi*
dah lah yang buat orthodontics yang hebat-hebat.


p/s:ada sapa-sapa nak pakai braces.siap sedia untuk menahan sakit dan menahan lapar.

37 si gojes suke membebel:

fikaryna said... [Reply]

uih..akak baca pun da saket..tabahkan ati eh..lama2 used 2 it la..jgn x makan pualk..makan yg lembut2..sup2 ker tau..

blueCITY® said... [Reply]

salam intan payung, heee..

mahal tak wat braces2 nih?
berapa riban?
sakit tak?
heeeeeeeeee
muka jadi comel tak kalo ada besi tertempek kat gigi tuh?
akak nak je wat,
tapi gigi akak tak lah jarang2,
cuma nak kasi cun mcm org korea punya gigi,
lallalalal...

akak selalu g wat scalling jerk
egeggge
dah lama tak buat pun

ana_zara said... [Reply]

waaahh.. murah nye treatment kat india.. ni yang x sabar nk g sana ni..
nk tanye, kalu rawatan putihkan gigi brape kos nye eak?? kat malaysia n kat india..

sI tEDI said... [Reply]

mula3 je kot. lama2 dah biasa ok lah!

bellar0ssa said... [Reply]

kak ryna~


cuba untuk jadi tabah kak.makan bubur pon dah sakit2.huhu ada kawan kate dah senget2 mulut,hehe.,btw thx kakak cantik.

bellar0ssa said... [Reply]

Kak blue~


kalo compare kan ngan malaysia,india lah lagi murah kak.. kalo msia yang besi je dah 5ribu.kalo kat india..leh dapat dlm rm1200 je.. kalo nak yg ceramic-kaler putih so xdelah buruk gile kan..dlm 3ribu ringgit..kalo kt msia mahu 8-9ribu..

huhu mula2 rsa hodoh gak la kak.tapikan,member2 kate nampak manis plak kalo senyum.haha..


jeles gak.orang korea cantik2..

bellar0ssa said... [Reply]

ana_zahra~


huhu.mmg murah,mehlah dtg india cpat.
bila duk india baru rasa selalu gole jumpe dentist...

ouh bleaching eh? hmm tak pernah ty plak bape kos nye.. tapi ade buat kat patient.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

sI tEDI~


yeh.tabah2..thx ted!

kak cabai said... [Reply]

ala kesian nya kak cabai tengok adik... tak per tahan sakit tu.. nanti gigi dah cantik... adik pun hepy

eija ^_^ said... [Reply]

kita serupa lah adik :)

akak memahami sangat2..

sekarang nie akak masuk 5 bulan akak pakai braces..

gigi akak pun jarang jugak... memang mula2 pakai hanya tuhan je tahu perasaan kita kan :)

akak paham, insyallah lama2 adik mesti ok..
akak dulu mula2 pakai luka habis bibir yang bahagian dalam sebab kena besi tuuuu...

sabar yekkk...

bellar0ssa said... [Reply]

kak cabai~


tahu xpe.sakit betol.mak kate,nak cantik nye paal nak tak nak kenelah thn..thx kak!

bellar0ssa said... [Reply]

kak eja~


hmm sakitkan kak.adeh memang tak thn da.ade rasa mcm nk cabut balik besi2 ni.. akak da pakai 5bln? hmm intan nak adapt kan ni pon entah bile.. takpe2..tabah2..

memang lah luka2 dlm mulut ni.. penuh dgn ulcer.. nk makan sakit.huhu..

kenwooi said... [Reply]

you have to be patient.. i've been thru as well.. braces and its painfulness.. haha.. one day it'll be all over =)

kenwooi.com

nourelain badaruddin said... [Reply]

he3. lame2 elok lah 2.. mule2 je rase saket. kite da setahun lebih da pki braces.. :)

bellar0ssa said... [Reply]

kenwooi~


wah.seriously? now u surely got a nice set of teeth.like a model? =D ppl said,beautiful is pain.

bellar0ssa said... [Reply]

nourelain badarudin~


wah,bape lame lagi pakai braces ni.huhu.. cepat2lah setahun.nk get rid sume rase kurang selesa ni.thx=D

nourelain badaruddin said... [Reply]

midyear ni start pkai retainer. then ujung tahun ni, i'm FREE!! XD

Dental Style and health said... [Reply]

Seperti nya menderita teramat sangat...:)

fya zainal said... [Reply]

aku pun terasa mo pakai braces..
susah ka??

bellar0ssa said... [Reply]

nourelain badarudin~


nk buka braces dah.*jeles*

bellar0ssa said... [Reply]

Dental Style and Health~


berat mata memandang.berat lagi bahu yang memikul.=D

bellar0ssa said... [Reply]

fya zainal~


hmm xsusah tapi kene get ready untuk menahan sakit.huhu... dan juge xdpt nak mkn cm biase..=D

wawan said... [Reply]

beauty is pain ok?
dulu pun saya penah pakai.. nak dekat 2tahun jgk la..

bertahan je ok? saya pun dulu memg terketanq-ketaq nak pakai sb bila pakai braces nampak cool.. tapi bila dah pakai.. allah je yg tahu betapa azabnye kan?hehe

exchange link ok? muah!

bellar0ssa said... [Reply]

huhu dulu pernah ada trend pakai braces kan kat malaysia.sape pakai dia rasa cool.hehe.tapi yang pka je tahu betapa siksanya nak menahan...

husna zulkeflee said... [Reply]

omg , i rasa takut nak pakai braces .1.2.11 ni i ada appoinment dgn doktor gg . i takut ni , haha .

anysa adieba said... [Reply]

hye kakak!
saye pon pakai braces jugak..
tak sakit sangat pon...
mula2 ja rasa sakit n rimas..
dah lame , biase la...

Intanberlian said... [Reply]

wawan~


huhu kak wawan. memang sakit tapikan memanglah nak cantik kene sakit. haha tapi bila lama2 dah ok.. dah biasa..

Intanberlian said... [Reply]

husna~ huhu takpe. kejap je kurang selesa dear. skrg dah buka. dah puas hati hehe.

Intanberlian said... [Reply]

anysa adieba~
haha dik mula2 je rasa kurang selesa lama2 ok kan..

++miza++ said... [Reply]

murah sangat braces kt sane..
tp..
saye pakai braces x saket pn..

Anonymous said... [Reply]

intan, i'm on my way nk pakai braces.. mane satu yg lbh baik.. pls let me know. tqvm dear... :-)

nabila said... [Reply]

akak , saya ragu-II , adakah tmpat gigi yg tercabut tuhh akan sentiasa terlopong ? please

Intanberlian said... [Reply]

Hi nabila. Kalau gigi dicabut utk pakai braces. Ia sepatutnya takkan melopong je. Huhu nanti dentist akan tarik gigi yg ade utk menutup ruang tersebut. ><

Intanberlian said... [Reply]

Depends pada kes u. Kalau kes agak teruk biasanye just the normal braces or self ligating braces ><

Ummi Shaheira said... [Reply]

Akak cita buat saya tak berani nak pakaii. nak pakai nak samakn gigi :(((

- www.shirawhatever.cbox.ws-

Anonymous said... [Reply]

Salam.akak teringin nak pakai but mesti lama kan,,huhu mesti sakit kan .klau hospital agaknya lama tak tunggu giliran.

Anonymous said... [Reply]

hai saya pon ada masalah deep bite and mcam nak pakai braces juga. so awk kena cabut gigi x?

sbb sy dah buat consultation dr, satu dr kate kena cabut 4 gigi, satu lgi dr kata kemungkinan xperlu cabut.or klu perlu pon myb 2gigi je.. confius plak..

Related Posts with Thumbnails