Tuesday, April 27, 2010

Resepi mudah Kuih Cara Manis. mesti cuba!

www.tips-fb.com

salam semua,


tepat pukul 10.30 malam semalam. aku dengan pipa takde keja.saje test skill memasak kuih2 tradisional.cewah.. haha.. padahal senang je pon nak buat kuih ni.

aku ngidam lah.


 tayang awal-awal gambar.hehe


mak aku kata, baguslah.ngidam tak dapat beli.. belajar buat.

persediaan untuk kahwin.lol.


RESEPI

1 cawan tepung gandum*
1 cawan susu ( nak sedap guna santan lagi best )*
1 biji telur*
sedikit garam*
sedikit gula*
pewarna hijau*
2 sudu minyak masak*
minyak secukupnya
gula secukupnya


CARA-CARANYA:

1) campurkan semua bahan-bahan bertanda * dan kacau.. nak lagi senang..sila blender kesemuanya sehingga sebati..




2) panaskan acuan dengan api yang kecil.. sapukan sedikit minyak pada lubang-lubang acuan.
3) tuangkan bancuhan tadi ke dalam lubang acuan



4) masukkan sedikit gula ke di tengah-tengah setiap bancuhan tadi ( setiap lubang acuan )
5) tutup acuan tadi dengan penutup periuk dan biar hingga masak.



agak buruk sikit rupanya.


bolehlah korang cuba. kalau ada cetak dah siap. kalau takde, nak guna pencetak kuih bahulu pun layan je lah..



p/s:  sedap tak tipu..
malam ni nak buat kek banana choco plak =D

14 si gojes suke membebel:

hanie@nisya said... [Reply]

waaa... sedapnye kuih cara... nanti nak try la :) thankz untuk resipi

Aqma eUcaLypTus GurL said... [Reply]

nih bukan blog Dr gigi nih.. nih blog chef Intan nih... keh3....
peace no war!!

♥♥ eija ♥♥ said... [Reply]

waaa
akak pun suka makan kuih niee

kuih nie wajib time masa puasa jer hehe
sebab senang dapat...
waaa adik dah dapat wat kuih nie kalah akak hehe

Sesayang_Andox said... [Reply]

nak jugak.. ;p

mie said... [Reply]

fuyoo!!!!
order satu dozen kuih cara....
hehehehehheeee

✖sLap mE pLz!™✖ said... [Reply]

xsgka.. hehe
pndai masak ea...
ke pndai wt resepi je??

mysara said... [Reply]

woa... sedap2 pandai dr gigi masak eh.. ne kire full package sape amek jdik menantu neh... haha

zella y said... [Reply]

sempat juga doctor wat kuih ye hehe...

kalau letak inti boleh x?? =p

deqyalalink said... [Reply]

adekah beliau berasa manis sehingga terkencing? tapi boleyla sow mak try..heheee....mak, buatkan kuih cara mak !!

Hazzy Ishak said... [Reply]

kalau guna daun pandan lagi best
ada ke daun pandan kat india...heh he he

helena's said... [Reply]

gigih betul budak intan nih masak,bg lah sikit ha..suke gak kueh nih tau..

bellar0ssa said... [Reply]

@ hanie~ huhu jngan lupa try ye dear. sama2


@Aqma~ hehe aqma 2 dalam 1 lah ni


@kak eja~ itu yang tengah ngidam ni kak.. alah kak kita buat simple2 je.. akak tu lagi dahsat tau.huhu


@sesayang_andox~ hhuhuhu nak amiklah bau.hehe


@mie~ mahal ni nak post dari india.hehe


@slap me pliz~ hehe tengok oranglah..huhu


@mysara~ opssi. janganlah cmtu. malu i.lol.


@ zella~ eh boleh kot.huhu macam buat cara berlauk tu kan..


@deqyalalink~ buat sendirilah anak dara.huhu


@hazzy~ takde daun pandan kat india..serai pon tak jumpe! huhu sedih2..


@cikhel~ haha. gigih pon sebab dah ngidam.tak baik kempunan ni kak.

[[iidyLL_iceneSS]] said... [Reply]

time bulan posa nie bula pekena sedap gak oo...
jd xsbr2 nk bukak pose..
huhuhu
alamak...tmengidam plak....

bellar0ssa said... [Reply]

iidyll~


waaa aku tak balik lagi tahun ni. sedihnye.aku tengah exam time pose tu.. sahdisnye.

Related Posts with Thumbnails