Saturday, April 30, 2011

Bahayanya Teeth Whitening @ bleaching dan Alternatifnya BriteSmile!

www.tips-fb.com

As Salam Readers,


Semalam aku ada post tentang apa itu tooth bleaching atau nama lainnya tooth whiteningkan? Then, aku terjumpa satu video tentang bahayanya Bleaching ni,  So aku nak berkongsi dengan kamu-kamu di sana,





Buat mereka yang tak boleh nak play video ni, aku mention kan di bawah ini ok?


Is tooth bleaching really worth it?

why do you want to bleach your teeth?

tobacco?

yellowness?

Faded teeth?

Genetically bad teeth?

But Do u know the harmful effect of bleaching?

Even Professionally?

Teeth bleaching can cause Sharp pain to the gum
Sensitivity to the teeth
Tongue Cancer
Tooth thining
Brittle teeth

But don't you thing that u can't get your teeth bleached, you will have some of the side effects but none of the major ones ( cancer tu bukan major ke? lol)

How do you avoid the MAJOR effects of tooth bleaching?

Simply, use LASER BLEACHING!

It may cost a little more but it's worth lossing the risk of tongue cancer isn't it?

CREDIT: ExplainerPro01.


BRITESMILE TECHNIQUE
Ada satu teknik yang agak terkenal sekarang bernama BRITE SMILE. Walaupun harganya yang agak mahal tetapi mungkin berkesan dan selamat. 

Telah dibuktikan bahawa Brite Smile ni selamat, effective dan last for years.

  • selamat untuk tooth enamel
  • selamat untuk gusi
  • selamat untuk gigi yang telah di tampal ( restorative material in the filled teeth)

Brite Smile menggunakan teknik Blue-Light Technology di mana ia menggunakan lower active ingredient. BriteSmile's whitening gel contains hanya 15% hydrogen peroxide dan pH value yang compatible with tooth enamel. Jadi pesakit hanya akan mengalami sedikit atau tak ada langsung tooth sensitivity ni. Kalau nak dibandingkan dengan tooth whitening material yang lain. ia mengandungi lebih kurang 35-50% hydrogen peroxide.

Brite Smile ni safe dan gentle sebab no laser, no heat digunakan.. Hanya Blue-Light technology. Blue-Light ni bukannya Laser tapi ia adalah specially designed lamp. It works with the whitening gel to accelerate the whitening process. Gel ini special untuk Light ni, so dalam masa 1 jam boleh dapat effect yang sangat berkesan. This Light has been clincally proven safe for tooth, gum, skin and soft tissue. So tak perlu risau akan side effects nya ye.

Brite Smile safe untuk mereka yang berusia 14 tahun dan ke atas.


Bagaimana BriteSmile Works?



BriteSmile gel disapu pada permukaan gigi dengan berhati-hati


Blue-light diaktifkan, selama 20 minit. Kemudian akan diulang 2 kali lagi sebelum mendapat hasilnya.


Gigi dah putih macam mutiara! sparkling smile!



bawah ni comparison antara treatments yang available. aku copy paste je dari website BriteSmile.



BriteSmile

At-Home TraysStripsToothpaste
Treatment
Time
1 hour66 hours7-30 days1 month
Whitening
Improvement
an average of 8 shades6 shades3-4 shades1-2 shades
Notes
  • Consistent, long-lasting results
  • Safe and comfortable
  • Messy
  • Uncomfortable
  • Older technology
  • No immediate results
  • Uncomfortable
  • Inconsistent tooth whitening
If you stop using the toothpaste, you can lose the results you've achieved.




Antara Klinik yang menyediakan perkhidmatan dan rawatan cara BriteSmile ni ialah KLINIK iSMILE di Petaling Jaya,  dikendalikan oleh Dr. Ong Nguk Jean dan Dr. Amy Chin Mei Kuen Graduan dari Universiti Malaya.



HARGA?

  • kalau nak tahu harga dekat Klinik iSmile ni kenelah tanya sendiri ye
  • Ada yang aku terbaca, kosnya lebih kurang RM 1,300- 2,400.


Ok, Sekian sahaja.. Aku harap post ni banyak membantu buat mereka yang mahukan treatment pemutihan gigi ini ye.



p/s: Teringin nak senyum macam Tyra Banks! hahaha.

6 si gojes suke membebel:

EpoLįƒ¦siKunang2 said... [Reply]

Mak aii.. harganya pun boleh tahan.. huhu..

p/s : Braces kalau kedudukan gigi bawah sedikit herot saja, agak2 kos mahal tak?

lianalovekhairi said... [Reply]

erkkk...takut tgk video tu,huhuh

Intanberlian said... [Reply]

Epol~


huhu memang dekat Malaysia treatment gigi agak mahal. huuhu. pasal braces tu, harganye depends pada complicated ke tak, material nye pol. huhu. so kalau nak buat kene de conslutation dengan dentist baru boleh tahu berapa kos semuanya.hehe

Intanberlian said... [Reply]

lianalovekhairi~

huhu takot sebab tengok tongue cancer tu kan.

zullnadz said... [Reply]

bahaye gak ekk pakai whitening tu takotnye huhu

Anonymous said... [Reply]

hi...if guna whitelight..produk yg ade guna letak kat mulut then ade cahaya...bahaya x?

lg satu kenapa gigi bwh..bahagian yg dlm gusi blh hitam yer...uwaaaa

Related Posts with Thumbnails