Saturday, January 02, 2010

Epilog hati aku?

www.tips-fb.com

last khamis aku pi shah alam.. nak hantar barang2 adik aku yang banyak gile tu.macam orang pindah rumah gamaknye.. pastu bile aku sampai sane.aku rase macam rendah diri ade..sakit hati ade.. tah macam perasaan dowh de..

aku tengok ade macam-macam kat sane.. agak2 kalo dah lapar tengah2 malam tu kan.. dah lah tak masak.leh je pi kedai-kedai makan kat luar tu.macam2 ade.kedai mamak melambak2.. kedai org kelantan..kedai nasi lemak. kedai sup..dan tah hape2 lagi...macam cendawan tumbuh merata2..



cube kalo kat india:
aku kalo lapar tengah2 malam.plak tu tak masak kan.. memang aku bantai megi jelah.itu yang ade. nak harapkan kedai mamak kat luar? kedai makan kt sane? haram jadah. name je india..x ade nye kedai2 mamak kat tempat aku.. kalo berani ko makanlah kedai2 tepi jalan tu.. pastu ko leh kuar masuk toilet..bawa bantal tilam dalam tu pon xpe.. then ko leh pilih lah. nak kene gastrik ke cirit birit..pilih je..

ade kedai motor..kedai topup..kedai perabot.,.salon rambut..supermarket..hypermarket.low market..sume jenis market ade..dan tah hape lagi kedai yang aku xbape nak perasan..

kalo kat india:
hmmm nk pi town? naik lah bus ke auto yang macam roller coaster tuh.. mau 45min baru smapi.kalo pecut lah.kalo xpecut..mau sejam..

kawasan punyelah damai..tenang..aman..udara leh thn bersih.. 

kalo tempat aku *ceh dah ngaku tempat sendiri*
hmm udara segar yang sangat menharu birukan hidup aku.. hancing xleh blah..sane sini habuk.. jalan tak berturap merata2.. kalo nk tengok org berak ke kencing tepi jalan.. aku sampai tak terkira dah bape banyak dah aku tengok.adeh.. patot makin gelap hati aku..bukan aku nak tengok.. ade sekali aku pi kedai runcit.. cun2 pas aku kuar kedai..depan kedai.. anak makcik tu berak..makkk aii... berapi dowh tengok.seb baik budak kecik..

then,malam tuh sempat lagi round2 area uitm shah alam.. kagumnye aku. sah memang macam rusa masuk kampung dah ni.. setiap fakulti besar2.. cm best.. memang lah environment yang best kalo nak study. kalo ko belajar kat malaysia tapi xgunekan semua kemudahan yang ade sebaik mungkin..xbelajar dengan betol.. terus terang aku ckap ko memang bodoh dan xtau bersyukur..library bapak besar..lebih besar dari uni aku weh..

mak aku sempat tanya : "long kat india cmni x long? cantik tak malam2...? *sebab lampu cun2 malam2 kat uitm tuh* perkh....soklan cepumas beb...!!
"hmm ma,tempat along kalo sinag pon dah macam rumah hantu..bayangkanlah kalo malam plak ma "
 "ala siannye anak mama..takpe,t along sambung master kat malaysia ek"
 uh uh.aku dah kawen ke dah tua kot mase tuh.xde dah nak enjoy zaman uni aku kot..
kalo kat india:
kelas aku xyah cakaplah..dulu aku junior mengalah xde class sbb nk bg senior(final year) mcm aku sekarang lah..junior aku xde klas kalo kitrg dah gune..dah satu je kot kelas yang ade projector tuh..
library plak buku alahai ciputnye.. then kalo exam week.library dijadikan exam hall..
kalo pintu gate besar2 kat msia..kolej aku..uh.,xde pintu gate pon.dah kene runtuh sbb nak buat jalan..

tapi..yes., BIGGEST TAPI....

aku bukan tak bersyukur.aku bersyukur dengan pe yang aku ade.. Alhamdulillah atas sume nikmat yang Allah berikan kat aku.. INDIA lah yang banyak ajar aku ape erti kesabaran..ape erti dugaan..susah payah hidup kat india banyak mendewasakan aku.. bila mak aku kate sian kat aku kan.. aku jawab..ape ma..along syukur sangat2.. kalo aku xg india..aku mungkin tak setabah ini..masalah pe aku ade.aku cube atasi sendiri. aku berdikari sepenuhnya..dari segi emosi, fizikal, mental sumenye.. termasuk soal kewangan..aku tak nak menambah beban kat mak ayah aku.. sedaya upaya aku cuba wat sendiri tanpa susahkn mak ngn ayah aku..

kalo xade org2 kat india ni..mane mungkin aku dpt wat praktikal dengan jayanya..belajar menjadi dentist yang terbaik.. orang india sinilah yang melengkapi hidup aku sbg dentist.. ade org malaysia yang sudi di rawat oleh pelajar mcm aku? uh uh  A BIG NO..!! dont think so..
kesusahan diorg yang wat aku makin tabah...
mama kate kite jangan terlalu memandang ke atas.. menjadikan kite manusia yang tak bersyukur..tapi pandang lah ke bawah..masih ramai lagi yang susah dari kite.. 
 dan sebenarnya..kenangan yang pahit itulah yang akn aku kenang sampi bile2.. 

p/s: yang pahit itulah indah orgt kate...

15 si gojes suke membebel:

Uruchimaru @ kf said... [Reply]

org kate jauh prjlnan luas penglmn ..!

ni ko cuti ke abis terus ?

bellar0ssa said... [Reply]

lorr aku cuti la kf, aku de sethun stgh ag ni...

Fhad Boulala said... [Reply]

makcik.. hujan emas di tempat orng, ujan batu kat umah sendri.. kalo bocor sile tampal.. hahaha.. buruk mane pun tempat ko blajar yg penting ko kat obersea.. hahahah

Uruchimaru @ kf said... [Reply]

oic..!bgusx2

bellar0ssa said... [Reply]

huhu org slalu ckp..wah belajar kat india. tp yg menanggungnye ni.duh. kalo pikir2,msia berganda bestnye.tapi tu r.. bak kate kf kauh perjalanan luas pngalaman.hohoho.

baikler aku tmpal gunje gam gajah,

iEra said... [Reply]

"kalo ko blaja kat msia tp x gunekan kemudahan yg ade sebaik mungkin..xbelajar dgn betol terus terang aku ckp ko mmg bodoh dan xtau bersyukur"

pergh.... ayat... terasa gua beb.. haha.. lib utm 5tingkat kot..tp ble kira bpe kali aku msk.. da taun 4 br thegeh2 cari buku nak siapkan fyp.. kah3...
smetimes, ble blaja tmpt susah.. we learn much better kot since there's nothing there yg ble lalaikn kte.. huhuhu...

bellar0ssa said... [Reply]

xie.siyeslah.bile g tempat susah baru nampak yang senang2..haha. agaknye.tah2 kalo aku kat msia lum tentu aku gune lib tu kot.kat india leh plak berbuih2 ckp best.,tu la manusia mcm aku ni.xreti2 syukur.huhu

iEra said... [Reply]

haha... stndart r beb.. dei... esk kn g lib r cmneh... haha...

ms aku kat matrik dlu.. (time rajen).. komplen lib xde buku... skrg amek ko.. pnh rak,tp x trase nak pg pinjm pon.. huhu.. dkk jb.. cmni le jadi.. hancor.. (salahkan tmpat,sdgkan org len ble je blaja) haha.. :D

eza2odette said... [Reply]

da lama tak jln2 kat blogni..wahh,sgt terharu dgn ketabahan anda..huk2.Tahniah2, atleast dah smpai final dah, semuga graduate ngan jayanyer ye.

p/s:tafaham knapa gov anta student kita kat tmpat y kurang facilities++equipment. sgt kesian la.
huk2..pape uitm mmg rowckk.hehehe

bellar0ssa said... [Reply]

xie~
tu r.kalo xde komplen.da de dpn mate buat2 xnampak.haha.xpela.aku pon cm2 kot.hehehe,

bellar0ssa said... [Reply]

eza2odette~
huhu.tq eza.. hmm insyaAllah akn cube jadi semakin tabah.nk grad.pastu praktis kt msia.gerun gaklah nk keje kt msia neh.huhu

hmm gov anta tempat2 cm2 supaye stdent xlupe diri kot.kalo x.xabes blaja ag da plan xnk blik msia.huuhu.

guardog said... [Reply]

ak pon emo gak when i go penang lawat tempat diaorg. hahaha.

bellar0ssa said... [Reply]

haha.emo ni memang xleh ditahan la teckpei.

norina hakimi said... [Reply]

huhuhuhu...nina gelak sensorang baca entry nih...btul la ape yg intan ckp tuh..bile balik m'sia nih, rasa mcm rusa masuk kampung...jalan2 naik kete kat m'sia nih pun dah cukup hepi,senyum sepanjang masa(especially time mula2 sampai m'sia)...xde bau busuk,makan sedap2,dll...even org india ni kdg2 irritating,asyik buat org marah,busuk,kotor,dll,tp satu kelebihan india:- patient....
intan, kita hampir survive india, lagi 2 tahun(lebih kurang)....semoga kita sama2 berjaya jd doktor..chaiyyok!

bellar0ssa said... [Reply]

huhu ye nina we r survivor.. bile dikenang-kenang balik mule2 sampai india.. mcm nightmare kan.. kalo leh takot nak kenang balik sebab nak cepat-cepat balik msia..ye 2thn lagi. rase mcm xlame tapi nak hadap nye.huhu.. xpe kte gunekan mase sebaiknye. sbb pasni bile lagi nak dtg india.

Related Posts with Thumbnails