Friday, January 01, 2010

Mari belajar membuat roti....!!

www.tips-fb.com

ape aku buat dekat rumah? yo.. makan semakin banyak.. masak semakin galak.. berat badan juga kian naik..hoho... aduhai..cmne nak maintain berat badan jangan naik-naik... ade petua yang best tak? akui tak nak diet-diet ni..

well beberape hari lepas.mama kejut awal 5pagi sebab nak buat roti..

cam best gak lah nak buat roti sendiri.. semangat pon ada walaupun aku terpisat-pisat ngadap tepung depan mata...

ni aku bagilah resepi nye..sape nak try dipersilakan..setakat ni dah 3 kali mama buat sejak aku ada kat rumah ni.. laku beb..lembut gile.kalo wat bisnes kompem laku..

tapi ni semua dengan bantuan 3in1 ( ketuhar + Alat Pembuat Roti + Pembakar roti / Oven + Breadmaker + Toaster) NOXXA.... ( from AMWAY PRODUCT)


kalo kesuntukan masa memang sesuailah sangat.. dalam masa 2jam boleh siap roti ni... dah lah lembut... sedap plak tuh...


inilah 3 in 1 OVEN + BREADMAKER + TOASTER
brand NOXXA...
berharga: RM 1500

 
NOXXA...
tak rugi beli oven ni...

 
ni bahagian dalam dia....

 
bersama dengan oven ni...dapat sekali mixer atau mangkuk
penguli dan penyukat...
so senang sikitlah kalo nak sukat2 tepung sume tuh..

 
see,inside da mixer...

RESEPI:
300 ml air + sebiji telur
secubit garam
2 sudu susu tepung
2 sudu gula
2 sudu lemak sayur
4 cawan tepung gandum / 2 cawan tepung gandum + 2 cawan tepung roti
sedikit approval
setengah peket mauripan

CARA-CARANYA:
1) campurkan semua bahan-bahan tadi kat dalam bekas penguli. dan uli selama setengah jam..
(kalo ikutkan ade lah program or set yang sepatutnya digunakan kalo guna oven ni,tapi kalo xde pon.sile lah uli dengan betul dan sebati bahan2 tadiu ye)

2) selepas uli...keluarkan tepung yang dah siap diuli tadi..

dah siap uli...

3) then, buat lah bulat kecik2 ikutlah besar mane nak kan..



3) aku suke kalo letak intinye kaya or kacang merah..so mama dah beli yang dah siap je.. senang dan sedap..


 kaya...

 
 kacang merah...



isi kan lah inti nye kat dalam bulat2 kecik tadi...



then gelek tepung yang dah berisi inti tadi... nak bezakan kaya dengan
kacang merah..mama gelek yang kacang merah ni lebar2...



yang kaya ni gelek panjang2...

4) pas dah gelek2...pastu kite wat bentuk plak dekat roti2 ni...


yang kacang merah tadi ni...



then gulungkan tepung ni...



yang kaya plak wat tocang...



dah jadi tocang...

5) susunkan kat dalam dulang...



6) bakar dalam oven...
panaskan dulu oven selama 5minit...
then bakar 200 degree selama 15 min ( kalo saiz besar)
11minit (kalo saiz kecik je)



 see dah siap...

 
sedap weh... memang lembut..even dah sejuk pon still sedap dan lembut..

bukat takat tu je.. kalo asingkan,lepas buat bulat2 kecik2 tu..biar  naik sikit,
then goreng.,,n buat pau sambal... sedap.

p/s: ada sesape nak cube?? haha..



10 si gojes suke membebel:

shyna said... [Reply]

nmpk sedapnye roti2 nie..hehe
husna angkat tangan nak cuba!=)

::smaku:: said... [Reply]

wahhhhhh...nampak cam sedap weh!
Intan hebattttt!!

Uruchimaru @ kf said... [Reply]

ape name roti nie?

bellar0ssa said... [Reply]

to shyna~
huhu yeah.sile cuba.dah berjaya leh wat bisnes.hehehe.. pastu jgn lupe msuk dlm blog ok.

to smaku~
huhu nampak dah sedaaapp.lum rase lagi tu.huhu

to uruchimaru~
hmm ni roti intan berlian namenye.haha.

kOkO cokeLaT said... [Reply]

owhh kagumnye kamu pandai buat roti, ni bole meniage kat India ni...ekekekeke

eza2odette said... [Reply]

wahh hebattnyer!!! nak try2, tapi kena kumpol duit beli oven utk umah sewa dulu. hehehehe..pandainyer dentist ni jadik chef pula (^^)

bellar0ssa said... [Reply]

k0k0 cokelat~
lol.t la saye berniage depan umah.xpon kt india ni.haha.

bellar0ssa said... [Reply]

eza2odette~
hahaha.mehlah try.ala xyah gune oven tu pon boleh.tp make sure sebati ok.
ehem,t leh buka bakeri kat bawah klinik.haaha

norina hakimi said... [Reply]

waaa..intan cayalah!!! nampak sedap roti tu..nnti bole la buat kat salem nnti..mesti laku:)

bellar0ssa said... [Reply]

hahaha kat slaem nak wat leh la t wat kedai?jual.

Related Posts with Thumbnails