Saturday, January 09, 2010

Suka kah engkau membuli dan dibuli? oh zaman tok kaduk ku.

www.tips-fb.com

hi bloggers..
semalam aku balik-balik je rumah,mama cakap adik aku sheela yang baru saja masuk di sekolah SMKA SHARIFAH RODZIAH tu melalak..melalak tu bukannya menyanyi atau menyalak.tapi menangis.tah nape mak aku kata dia tak tanya..sebab dah muncung 2-3 depa..


aku pon masuk tengok dia tengah layan BOYS OVER FLOWER.. best weh cerita ni.. aku ada crush dengan : So Yi Jung aka  Kim Bum...he's so cute..tapi hero dia Goo Jun Pyo aka Lee Min Ho pon hot..haha.. hmm tapikan aku macam lagi suke JAPANESE version..HANA YORI DANGO... esh melalut plak.aku bukan nak cite pasal ni lah labu..


hmm setelah aku tanya-tanya kat adik aku,dia kata senior marah dia..baru second day kat sekolah dah kena marah.. dia nak minta signature tapi tak sebut nama senior,senior kata " weh kitorang ni dah senior ok.ko tu baru form 1...respect ar sikit" adik aku ni pon terperanjat lah kan... "sorry kak" si senior yang kerek semacam ni pon jeling kaw2 kat adik aku... pastu apa lagi dia kena marah aku pon tak pasti.. uish adik aku baru kena jeling sikit je tuh..huhu..


puas aku dok pujuk-pujuk adik aku.."adik tak nak sekolah sana dah,semua pon jahat-jahat." puas aku pujuk-pujuk adik aku.. semua sekolah pon sama lah dik oii... seniority ada dimana-mana je.. nanti seriously ko dah senior pon macam tu lah.. " tak adik tak nak wat camtu" huhu...ok kita tengok lah nanti.. 


bukannya apa.kadang-kadang aku rasa macam nak baling je senior yang suke buli-buli atau nama lembutnya kan bermesra dengan junior.. tapi aku pikir-pikir balik itulah yang aku dok ingat-ingat..lawak pon ada.. pastu bila aku senior aku plak bermesra dengan adik-adik aku.. ala lama-lama budak yang aku dok kenakan tu terus kamceng ngan aku.. 


sebenarnya bila kita duduk asrama ni,mengajar kita jadi seorang lebih kuat..boleh bergaul dengan pelbagai ragam orang dan sesuaikan diri sebaiknya..nanti dah zaman uni tak da lah orang kata anak manja lagi duk bawah ketiak mak.. bukan tu je..belajar menghormati orang yang lagi tua lah..


masa form 1 dulu,aku ni tak pasal-pasal kena panggil dengan senior.ada ke patut dia kata aku buat GENG..dah pekehal nye lah.siap ada nama.. SIX SUPER GIRL..amacam cool tak? hahahha.hampas.tak da pon lah.kalo aku nak buat geng aku bagi nama lagi gempak lah wei... xda lah LAME sangat-sangat.. toca sana -sini.aku ni jenis malas nak layan..diamkan ajalah. nanti dia dah penat dia suh aku pergi.. hehe.yang lain ada lagi.. kalo kene bebel dengan senior..ko buat-buat bodoh je.jangan nangis plak..


bila aku dah senior lagi best..aku ni tak suka buli orang..seriously.,.tak caya? muka aku yang comel lagi lemah lembut dan lemah gemalai ini..mana ada muka pedajal orang..huhu..aku tengok je member-member aku ni.. serious lah..aku tak buat..ala setakat iron baju sikit-sikit..basuhkan baju selai dua.. amikkan makanan semangkuk..belikan makanan kat koop.. see mana ada aku buli..aku minta tolong.. pastu nanti aku upah seposen dua..


banyak yang aku tengok.yang paling lawak... junior ni kena tiup kipas sampai pusing..sian lak aku tengok dia tiup tak pusing-pusing kipas tu.. aku pon switch on kan suis kipas tu..see dah pusing.. semua pon tepuk tangan.. member aku ni punyelah hampas..diua suh plak budak ni tiup sampai stop.. tertiup-tiup dia.. ok meh aku tolong.. aku switch off kan suis tu balik.. 


bila kenang-kenang balik memang best zaman sekolah lagi-lagi duduk asrama.. banyak keja kebajikan aku buat.. basuh tandas? pungut sampah? ala itu pahala banyak dapat.. exercise free..huhuhu.. 


bila aku pindah sekolah masa form 4.. tah napa aku ni cikgu suruh jadi prefect.. sah memang muka aku ni nampak baik dan alim lagi sopan..tu cikgu suruh jadi prefect.. huhu.. aku cuba reject tapi tak berjaya.. sah aku ni memang sangat comel sampai cikgu tak bagi aku reject.. ni lah prefect tak guna macam aku.. malam-malam pecah common room nak tengok tv.. pegi class lambat..bile cikgu datang check blok.." cikgu-cikgu saya dah check dah sume tadi.dah kosong" cikgu punyelah bangga ada anak murid yang rajin macam aku.tak suruh pon dah buat.. padahal rambaut basah lagi pas mandi..


jadi kesimpulannya,aku pon cakaplah kat adik aku.. zaman sekolah tempuh dengan sehabis baik sepenuh jiwa raga.. nanti dah macam aku ni..rasa nak balik je sekolah sekarang juga..tapi aku tak nak amik sekali lagi SPM.. cukuplah sekali.huhuhu.. kalo senior tak suke janganlah buat.. dia marah diamkan aja..dia minta tolong buatkan aja.. tapi kalo rasa nak femes, try lah lawan..sure femes..sume orang pon nak toca ko.. berguna tak nasihat aku? seboleh mungkin jauhi masalah..nak nakal sekali sekala tunggu masa yang sesuai..ni baru form 1 belajar betol-betol.. nanti sampai form 5 bila budaya belajar tu dah ade.boleh lah selit-selitkan kenakalan ko.. tapi nakal-nakal macam mana pon..JANGAN SESEKALI KURANG AJAR DENGAN CIKGU... ngat 1 tu je k dik?




gambar zaman sekolah aku ni..korang jangan gelak guling-guling ok..aku nampak cam hodoh tapi aku cantik sebenarnya..korang rabun kot..hahaha.



aku zaman kanak-kanak hingusan



ni SEK.KEB PAYA DALAM.. mase ni aku dah tak
hingusan lagi dah.tapi orang lain semua berhingus beb.



ni masa aku sekolah SHARODZ...
hmmm spek mahal aku tu aku dah hantar kat arkib wat pameran.





jangan dicari aku yang mana..aku pemalu..
ni zaman tok kaduk aku..



ni aku dah pindah STF... aku prefect yang bergaya tak?haha





sports day rock bebeh!!
anum anum gagah berlari..
anum anum majukan diri
mari kita sorak... ANUM!!!!
*ikut rentak lagu papa yoko*





dinner..yang laki dua orang tu idaman malaya..
yang lain semua dah pupus kat sekolah aku..



muke aku yang comel tenggelam.



masa ni aku dah kat KUTPM shah alam..





bersama-sama housemate aku kat shah alam



last kopek...ni zaman kat INDIA.. mak aku kata
aku dah ada gaya india..yeke? tipu gile..
aku lah perempuan melayu terakhir..


p/s: ouh indahnya zaman sekolah.. bile lagi aku nak rasa zaman sekolah?



24 si gojes suke membebel:

farah said... [Reply]

memang macam tuu pun life kat ostel :)
dah pernah rasa dahh .
tapi pasal tk thn , keluar juga dari sekola it akhirnya .
HAHA

sukiminna said... [Reply]

memang macam tu..kalau kat sekolah seniority lagi cam shial.tapi kalau masuk U ok sket kot..sume pun wat hal masing2. time orientasi tu je la senior2 nak tunjuk lagak jap..tapi pastu sume pun jadi sama level jek.

tapi kat sekolah aku dulu lagi truk. siap malam2 pggl masuk bilik. tutup lampu ramai2 senior debuk. mmg kaw2 la kena. senior kecik2 kering2 je.tapi sebb ramai. klu lagi melawan teruk la kena.tapi alhamdulillah aku xkena sbb aku tak amek port sangat ngan dorang.seb bek aku dulu dak baik join geng2 ulat buku

dilot said... [Reply]

tak pernah ada pengalaman duduk asrama..

kalau dengar adik dilot cerita..mm...separuh cara dieorg boleh diterima..tapi kadang2 macam melampau sangat...

tp alhamdulillah..masuk matrik dan uni tak ada masalah ...

nur 'adli azhari said... [Reply]

hye!
saje walking
nice blog!

mmg betol tyme sek la kite balaja jd lbey kuat...kita x nmpk dlm mse tdekat tp kita leh rsa ble kita dah kua dr sek tu..huhu..skema lak komen ni


follow

iEra said... [Reply]

haha.. aku rindu zaman skolah weh...
dibuli dan mmbuli.. tp aku lgi byk dibuli sbb ble da senior aku mleh nak amek port ngn junior, kaki repot...

plg xleh lupe, senior aku suh trn dewan mkn amek air panas... dalam baldi weh! die nak mandi air pns... tebal mke aku trn.. tp ble pikir2 blk skrg... lawak gle suma tu.. haha..

dem.. i miss school so much..

bellar0ssa said... [Reply]

farah~
haha.dulu intan nanges2 nak kuar.mama tak bagi.. so tahan je lah nak tak nak.tapi skrg alhamdulillah dah leh duk sampai india.=P

bellar0ssa said... [Reply]

sukiminna~
sekolah kalo laki aku rase memang main debik debuk je.. kalo sekolah aku ni semua pompuan memang xdelah sampai debik debuk.mulut lancang je cm longkang.. so tahan je lah.abes air liur berenti la.
hehe bagosnye si ulat buku..

bellar0ssa said... [Reply]

dilot~
kadang2 memang melampau tak masuk akal..sikit-sikit sudahlah sekadar mengeratkan silaturrahim.huhu.. tapi pengalaman tu mahal betol harge nye.

bellar0ssa said... [Reply]

nur 'adli azhari~
tq sudi singgah.huhu... memang.memang. sangat2 setujulah.. nanti bile lepak2 dengan member. itulah yang kita dok gelak guling2..

bellar0ssa said... [Reply]

xie~
aku pon rendu sekolah sgt2..huhu amik air satu baldi.patutnye dajal cket ko ludah lah cket.hahaha

cik EPAL said... [Reply]

tak suka kena buli..heee

bellar0ssa said... [Reply]

tapi suke membuli.yosh cik epal!

iEra said... [Reply]

pe barang ludah.. aku tuang kuah megi ayam dlm baldi tu.. haha... bia die mandi pastu bau megi..

amalhaj said... [Reply]

assalamualaikum doc!
jaman buli dah abis ditelan jaman. dulu paling hebat bile ade minggu orientasi.......
teman sokong cakap mak doc, memang dah ader ruper heroin bollywood....

fikaryna said... [Reply]

huh..x suka sek asrama..homesick lg banyak antu..huhu..

Teru teru bōzu(てるてる坊主) said... [Reply]

biasela tu.....bila ingat2 balik seronok gak mase zaman sekolah....kat sekolah dulu ade ladang cause blajar kt sekolah teknik pertanian...ambik buah kat ladang,pancing ikan , bakar ubi kayu, pecah bilik tv tengok movie malam...seronok rasenye... dari segi kene buli.. takde sangat la tapi hati kita kene kuat dan hadapi dengan senyuman...

ASaDa RyutaRo said... [Reply]

x pernah rasa kena buli.. hehe :P
sebab abg2 senior nk ngorat akak aku. so diorang pun baik2 la ngn aku.
hahaha..

bellar0ssa said... [Reply]

xie~
huhu.dahsat2.tp kalo akulah jdik senior aku tgk berminyak2 je air tu.aku suh ko yg mndi.haha

bellar0ssa said... [Reply]

amalhaj~
huhu.mmg sgt best.lgi2 kene amik signature senior kan. seronok lah gak.haha..

opssi mane de rupe heroin bollywood.cet.

bellar0ssa said... [Reply]

kak ryna~
hehehe.ala kak mane de antu.haha

bellar0ssa said... [Reply]

teru-terubozu~
kalo nk di ingat memang lah terlalu banyak.sah xkan pernah abes kalo nak cite.stuju lah.duk asrama byk ajar kite jadi insan yang kuat.

bellar0ssa said... [Reply]

asada ryutaro~
hahaha memang xleh blah.ko ade baiknye teknik nak elak dari kene buli.

norina hakimi said... [Reply]

nina penah gak kene buli..tp x teruk smpai trauma..lawak ade la..hehehe...

bellar0ssa said... [Reply]

yang lawak tu yang best kan nina?haha

Related Posts with Thumbnails