Monday, June 14, 2010

Kenapa perlu cabut gigi sebelum pakai braces @ pendakap gigi | kenapa terjadinya RELAPSE selepas memakai braces?

www.tips-fb.com

salam semua.

lama aku tak post dentistry kan..
disebabkan ada yang menanyakan aku soalan di formspring. kali ini baru aku ada kesempatan nak buat entri pasal ni.. tapi tak delah proper sangat k...

soalannya:
kenapa kena cabut gigi dulu sebelum buat orthodontic treatment ( braces @ pendakap gigi )? 


selalunya chief complaint disebabkan oleh crowding ( gigi berlapis ), anterior proclination ( jongang ), spacing, irregularly placement of teeth, bite correction, midline correction dan soft tissue profile.


so apa yang aku belajar.. ceh baru lepas buat exam ortho. tadi.hee. ingat lagi ni sikit2...


extraction memang diperlukan kalau space needed 2.5mm and more.. kalau setakat 2.5mm and less boleh gunakan proximal striping.. ataupun slicing bahagian kiri dan kanan gg tertentu..






ada macam jenis masalah gigi ni.

lagi-lagi kalau kes crowding.. memang perlukan banyak space..jadi nak create that space kena lah extract gigi dan kebiasaannya ialah gigi first premolars on both sides..  kenapa gigi premolar? sebab kalau gigi premolar.. their location in the arch is such that the space gained by their extraction can be utilized for correction of both in anterior and posterior region.. so easily nak tarik gigi depan ke belakang.. (contohnya kes jongang)


crowding

sekiranya tak nak juga cabut gigi. at the end of the treatment nanti tak dapatlah kepuasannya atau apa yang kita mahukan.. contohnya.. tak dapat nak betulkan jongang mahu pun gigi berlapis kalau dah tak de space..


anterior proclination (jongang)

jadi bagi aku, kalau sesiapa yang nak buat braces.. the specialist akan tanya dia apa yang dia mahukan? apa yang dia nak betulkan.. dan kemudian specialist akan tanya.. kalo kamu sanggup cabut atau tidak sekiranya kes kamu diperlukan.. atas persetujuan kamu, barulah treatment boleh diteruskan.. kalau tidak seperti yang aku katakan tadi.. the finishing nya kurang esthetic..

bila dah tak cukup ruang.. kenalah cabut gigi.

tak semua kes kena cabut gigi nya.. kalau ada space.. boleh saja.. banyak juga cara lain untuk regain space tetapi sekiranya boleh.. specialist akan sedaya upaya untuk elakkan extraction sebab nak preserve that particular teeth.

contohnya:
proximal stripping
expansion 
(biasanya budak kecik yang sedag membesar boleh lah gunakan growth modification, kalau dewasa kenalah undergo surgery @ orthognathic surgery)
extraction
distalization
( tarik gigi molar kebelakang)
uprighting the molar
derotation of the molars
proclination of anteriors


seterusnya:
kenapa ada nya RELAPSE?

relapse adalah perkara yang paling ditakuti oleh pemakai braces.. ape taknya.. dah menahan sakit pakai bertahun.. dengan harganya yang mahal.. then gigi boleh pula kembali kepada yang asal sedikit demi sedikit..

tetapi perkara begini tidak dapat dielakkan..

sebab itu perlunya memakai retainer selepas end of braces treatment.. paling kurang setahun untuk 24 jam setiap hari.. dan kemudian..retainer dimestikan untuk dipakai setiap kali pada waktu tidur for the whole life.. yess ppl..! waktu mlm lagilah gigi mudah bergerak.

atau boleh juga memakai permanent retainer ( bahagian lingual).. tapi yang ni senang lah berlaku pengumpulan makanan, plaque dan mungkin jadi caries kalau tak dibersihkan dengan betul.

gigi berkemungkinan kembali ke lokasi asalnya sebab adanya transseptal fibre..


maka sebab itulah umur yang ideal untuk ortho treatment seawal umur 7 tahun dan ke bawah.. pada waktu ini gigi permanent semua baru nak tumbuh.. and boleh guide the alignment dan growth of the mandible and maxilla.. boleh avoid extraction dan surgical treatment.. dan buat growth modification...


*gambar ihsan pakcik google

p/s: aku terangkan mana yang mampu je ok =D
aku dapat beatiful blogger award dari khazliqah dan missxidi.. heee tq ye korang!!!!

14 si gojes suke membebel:

faramira said... [Reply]

huwaaa! takot nyer kalo relapse balik! nnt jadi class 3 balik! x mahu~~ ekekek

kes upper jaw sy..non -extraction>>> procline kan anterior teeth..

lower jwa lak.. gigi bakal dicabut! takot nyer! wawawa

adrinaqamarina said... [Reply]

ouh,,,rina tau jugak sebab salu kne teman membe pegi jumpe dentist every week...
=)

wawan said... [Reply]

memang akan relapse.. gigi depan saya jarang balik after 1months tak pakai retainer.. kawan saya pun macam tu jugak then dia pakai braces balik.. saya tunggu laaa nanti ada duit baru pakai retainer balik hehehehe

Anonymous said... [Reply]

Dr aku pun ade explain psl retainer.nsb baik la kos treatment include skli ngn retainer.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

faramira~

huhu class III ke dik.. kalo tanpa surgery namanya camouflage.. huhu mask the malocclusion dengan cara bawa gg atas ke depan dan gg bawah ke belakang..huhu

bellar0ssa said... [Reply]

adrinaqamarina~

huhu xpakai ke dik?

bellar0ssa said... [Reply]

kak wawan~

akak kene pakai cepat2 tau.huhu kalo tak makin teruk..

bellar0ssa said... [Reply]

anon~

huhu yep2. memang wajib pon retainer ni for retention n prevent relapse.

Anonymous said... [Reply]

kwan slalu ejek ak jongang ! gigi ! gigi mkin tkeluar , rse nye bleh ke ak na btolkn gigi ?

Anonymous said... [Reply]

Kalau spacing, kenapa perlu cabut gigi? Bukan makin jarang ke?

Anonymous said... [Reply]

kalau nak pasang retainer tu brape ye harga nye??

Anonymous said... [Reply]

klau relaps,nk psg bracers blk blh ke?

cHeNtA loVa said... [Reply]

Gigi saya spacing...kena buat braces ke...

cHeNtA loVa said... [Reply]

Gigi saya spacing...agak2 berapa batang kena cabut

Related Posts with Thumbnails