Wednesday, June 16, 2010

Perempuan kena pandai masak atau tidak? ke lelaki tak kisah pon?

www.tips-fb.com

salam semua,

aku ada baca topik hangit ni kat blog faramira.

so mari kita kupaskan bersama.huhu.





perempuan pandai masak ke tak pandai masak yang lelaki nak?

bagi aku.sudah menjadi suatu yang natural atau semulajadi yang seorang perempuan tak kira lah yang akan bergelar isteri mahupun ibu kena pandai memasak. err setuju tak?

tak kiralah majistret doktor kerani.. mesti kena tahu masak...

kalau tak pandai masak.. kena rajin belajar.huhu.. barulah takde malu nanti kena masak dekat rumah mak mertua..hee.

sebenarnya aku dulu takdelah pandai sangat masak.. terkial-kial kat dapur tu.huhu.. tapi sejak aku duk shah alam masa foundation dulu dan nak pula ke india ni.. aku sangat suka memasak.hehe.. kalau tak tahu.. tanyalah member2 yang pandai masak.. tak nak gak..tengok tenet sudeyh.. resepi hujung jari je.hehe.. takpon aku call mak aku.hehe..


kadang-kadang tak cukup pon barang.. men campak2 je..sedap je..hahaha.. sedap ke.? no komen.


bam2 pula setiap kali aku balik malaysia..bila dia nak bertandang umah aku.. ada je benda dia minta aku masakkan.. asah bakat.. haha..


setakat ni, yang dia betul-betul puji.. dan memang asik suruh aku masak je setiap kali balik.. pasta.. mesti dia suh aku masak..tak pernah miss..huhu.. sedap sangat eh bam2? hahaha.. pasta orang jawa..sedaplah.lol



buatnya kan dapat mak mertua yang potong bawang pon cerewet.. banyak songeh.. abeslah..haha. potong bawang sama je..hehe.yeke?  tu baru potong bawang.belum masak lagi.. parah2.


tapi seriously lah..setakat ni aku belum pernah jumpa lelaki yang tak bape nak kisah kalau bini tak reti masak.. err takkan nak order je ek.. lame-lame muak.. sian gak aku tengok si suami tu.huhu.. ala tak sedap mana pon kena belajar masak kan... air tangan bini penting tu.. jangan sampai orang gaji masak lak.silap2 laki cari orang gaji jadi bini no 2..barutahu.huhu


hmm nampaknye aku telah mendominasikan kepada pandai masak...


so ape pendapat kalian..?


nak gak aku dengar pendapat si lelaki tu ha.. mana tahu ada yang tak kisah makan kedai.. makan nasi bungkus..


tapi buatnya dapat laki pandai masak..gemuk beb.hahaha.. best gak kan.


hmm aku kurang setuju gak sebenarnya kalau alasan bini tak sempat masak sebab sibuk sangat kerja. ala takkanlah sampai tak sempat sangatkan..


p/s: mahu komen?

25 si gojes suke membebel:

[[iidyLL_iceneSS]] said... [Reply]

pelik lar if ppuan xmmsk lgsg...
mak ak sll bebel kt ak if xreti nk mmsk..
fifi ak xreti msk..tp xpert kupas bwg...huhuhuhuhuhu
p/s: kim pasta cni skit...

IERA HAJERAH AZMAN said... [Reply]

sebab rumah sentiasa ada org gaji, masak nasik pun tak reti.tp sejak tak ada org gaji, sudah pandai masak macam2 di dapor... perempuan pandai memasak memang sweet :D

faramira said... [Reply]

wah3.. topik hanget dari blog yg hanget ..

kini dibincang kan di blog yg HOWT! br dpt sambutan..kan kak?

sy pon rse laki kesah sgt kalo pompuan tataw masak.. sbb seseorg pernah berkate kat sy..

'kalo boleyh x nk mkn kat luar KECUALI kalo buffdey,or anniversary or penat sgt nk msk lepas balik dari kampung'

ok la.. mcm byk membebel je.. babai~hehe

~suNshiNe~ said... [Reply]

sy memang tak pandai masak...(-.-)

zella y said... [Reply]

i suke sgt masak!!
wlupun bkn semuanya menjadi...
tp i still cari resipi n try masak...
klu dpt masak utk org tersayang lg bahagia hahahha

Sharinginfoz said... [Reply]

hmm kenalah pandai juga, actually tugas masak bukannya pompuan, kalau nak masak itu bonus namanya

Nasi Lemak Pancake?

p.a.n.a ★ ちゃん said... [Reply]

Ibu Malaysia cerewet..
diorang mesti mahu anak perempuan diorang masak..
lelaki Malaysia pon cerewet..
mahu bini pandai masak..

Ibu Jepun tidak kisah anak pandai masak atau tidak..
lelaki Jepun pun tidak kisah..
yang penting, bahagia..

Racism?

helena's said... [Reply]

hahaha mum cikhel kata..kalau kite tak pandai masak sebelum kawen,otomatik dah kawen nt pandai masak..

helena's said... [Reply]

cikhel pandai masak!!!!































telur,,

ravishingpeacock said... [Reply]

kalo da pai bibik jd bini no dua parah 2 haha

fikaryna said... [Reply]

intan, mmg kena tahu..jgn jadi mcm kak ryna..huhu..naya jer..x pandai masak..

pastu g umah mertua, kena masak..main belasah jer..mmg x berapa jadi la..hehe..

so, intan ada masa lagi..tp intan terer kot..huhu..

nina said... [Reply]

aku pon rasa perempuan mesti la pandai masak. karang kalo tiap2 ari nak makan luar pasal tak pandai masak payah la pulak kang. so nak atau tidak mesti tahu jugak masak walau benda yang simple.

mama zharfan said... [Reply]

kena msk jugak eventually, even yg simple2 pun :) at least msk on weekends :)

bellar0ssa said... [Reply]

iddyll~

huhu itulah.tapi aku rasa.sume ni kalau nak ke taknak.klo dah malas tu kan.. hmm memanglah tak jadi pe.

bellar0ssa said... [Reply]

iera hajerah~

huhu tapikan lagi sweet kalau laki yg pandai masak..

bellar0ssa said... [Reply]

faramira~

hehe.. kembung perot asik mkn nasi bungkus la.

bellar0ssa said... [Reply]

sunshine!


huhu takpe ada masa untuk belajar.saye pon kn pandai sgt.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

zella~

yesss contohilah zella sedap tak sedap tu kedua..yg penting kene rajen.klo org puji lg best.haha

bellar0ssa said... [Reply]

sharinginfoz~

hmm bukan tugas perempuan tapi perempuan lah yg paling pandai msk..

er tak juga.kalo rajinlah.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

pana~

kene kahwin dgn orang jepon lah.carikan 2 ke 3.. tamak ni.ghaha

bellar0ssa said... [Reply]

cikhel~


setuju dgn sis lah.hmm memang pon. tulah nama nya semulajadi.huhu.hmm nasi pandai masak tak.haha/.takkan mkn telur je..weeee

bellar0ssa said... [Reply]

ravishingpeacock~

amik bibik jadi bini utk maak je.haha.opss..bahaye2/

bellar0ssa said... [Reply]

kak ryna~

eleh yelah tu.tah2 sdap je akak masak.huhu takpe kak yg penting de usaha nak blajar kan.

bellar0ssa said... [Reply]

nana~

kene jimat gak.huhu.yg simple takpe.asalkan air tangan isteri.berkat2.

bellar0ssa said... [Reply]

mama zharfan~

agree sangat =D

Related Posts with Thumbnails