Friday, June 25, 2010

Lagi kes Buli Melibatkan Kematian, perlukah begini akhirnya?

www.tips-fb.com

salam readers,


aku ingat kisah buli membuli dah lapok. mungkin lapok bagi pihak aku lah kot.ialah aku kan dah deawas.. ehem..hoho.. semalam aku ada baca kisah seorang pelajar MTD ( Maktab Tentera Diraja) Sungai Besi.. buli membuli ni memang melampau bila dah melibatkan bukan sahaja kecederaan malah kematian..


masa aku baca berita tadi pula.. memang sedikit sebak.. bila mengenangkan.. anak sulung berusia 16 tahun ni menjadi mangsa buli sehingga meninggal dunia.. cubalah bayangkan kesedihan mak dan ayah arwah.. anak sulung.. tunggak harapan keluarga.. seolah-olah mati katak.. anak yang diharapkan pulang masa bercuti, tiba-tiba jasad kaku yang diterima kembali.. sudahlah dibuli.. memang agak menghibakan..



tak terpikir ke senior yang membuli tu.. cubalah bayangkan mak kamu di tempat emak arwah.. apakah perasaan kehilangan anak kesayangan di tangan pembuli? cuba bayangkan bila adik ke abang kamu pula ditendang sedemikian rupa.. kejam sememangnya kejam.. walaupun tiada niat.. tidak disengajakan. tapi kalau tak melibatkan kematian pun.. tindakan itu tetap kejam bagi aku.. kalau ada yang salah.. apelah salahnya menegur dengan baik.. tak mahu dengar juga.. gunakan cara lain selain tindakkan kekerasan yang takde keperimanusiaan ni..


dulu zaman aku sekolah.. ade je kes ragging ni.. tapi..janganlah over sangat kan.. entahlah.. kalau dah terkena batang hidung sendiri barulah tahu rasanya.. memang aku agak kesal dengan kes ni.. bertambah sebak bila emak arwah dapat berita kematiannya.. sampai rebah pengsan.. anak sulung beb.. memang tunggak harapan keluarga.. jadi contoh kepada adik-adik..



moga kes-kes sebegini menjadi iktibar kepada orang lain.. nak buli. nak gurau. nak tegur ada batasnya.. jangan main lepas je.. ingatlah.. dia tu anak orang.. mungkin ayah sendiri tak pernah menyentuh sebegitu..inikan pula kita yang tiada apa-apa ikatan..



akhir sekali, moga keluarga Arwah tabah.. dan moga roh Arwah Mohammad Naim Mustaqin Mohamad Sobri dicucuri rahmat dan diletakkan dikalangan hamba-hambaNYA...



p/s: Al-Fatihah Buat Arwah.

22 si gojes suke membebel:

nisya said... [Reply]

senior2 nie ragging coz nak junior takot dengan dorang tapi nie memang melampau. kes buli tak patot ade lagi.

al-fatihah...

[[iidyLL_iceneSS]] said... [Reply]

uiksss...ak tau berita nie..
xtau ar pe yg kementah nie wat..
dl yg kat kdhkn..
b'ulang lg bnde yg sm..

faramira said... [Reply]

mak ayh anta gi RMC suruh blaja.. bukan suruh bunuh org,...

nasik dh jadik bubur...

ape yg boley wat ? MINX MAAF je ke?

NYAWA tetap x ley diganti.

!@##$..rse nk mencarut je kak!

DuniakuAbstrak said... [Reply]

isk..sedih nya..pandai buat pandai la tanggung..

zella y said... [Reply]

pelik betul la..buli ni masih lg berlaku...patutnya cikgu2 tegas la sket...sure skolah tu tau ade nyer buli kat skolah dorang...hebat sgt ke jd kaki buli?? suka2 nak blasah ank org...

smpai dh hilang nyawa mcm ni...xkn nak minta maap...mmg xsabar nak tgk bdk2 tu naik mahkamah...biar padan muka...kan dh gelap ms depan...

Haura Malina said... [Reply]

pena ade kwn dak rmc
mmg dorang ganaz2 sket
ragging terlampau
kali ni sampai mati
tataw nak kata apa la
mmg tak berhati perut punya manusia !

EpoL ღMadd said... [Reply]

Datang singgah yee.. lama tak jengah. ^^"

diyana said... [Reply]

Alfatihah,

nk tunjuk hero pon gak2 lah

nina said... [Reply]

heran betul la budak2 sekarang ni..
kot iya pon marah sound2 cukup la. ni sampai belasah bagai..isk sungguh bahaya..

simpati untuk keluarga mangsa..
a-fatihah ~

♥cutebabygirl♥ said... [Reply]

hukuman berat perlu dikenakan. baru org takot!

Cik Ubi said... [Reply]

name da maktab TENTERA diraja..mase aku masuk palapes dulu pun da teruk kene belasah ngan komander..

puping..ketuk ketampi..raging2 ni biasa la bagi belia nk try jadi askar~memg sakit..

tapi lau yg kuat plus x puas ati dan berhati busuk ade.kua aa brite cani.agak2 lbey truk pun ade kot.

sekadar pndapat..:)

bellar0ssa said... [Reply]

nisya~

buli ni ada banyak jenis.. ada orang just buli sikit2 untuk rapatkn silaturrahim dgn junior.. memang ada pon lepas kene ragging..junior terus cam kamcing gile ngn junior.

bellar0ssa said... [Reply]

iidyll~

ragginng ni dah macam adat.xkn hilang punye sampai bile.yang pasti beragak2 lah kan.

bellar0ssa said... [Reply]

faramira~

kan dah gelap masa depan camtu..dah jadi kes polis.. memang singkat betul akal fikiran.sianlah kat mak ayah.

bellar0ssa said... [Reply]

duniakuAbstrak~

hmm itulah pandai buat pandai tanggung.lain kali fikir sikit panjang2.

bellar0ssa said... [Reply]

zella~

orang kalau singkat sangat akal fikiran.nak sgt tunjuk samseng camnilah.. berpada-padalah kan.. ini.. sampai libatkan kematian anak orang.

bellar0ssa said... [Reply]

haura malina~

hmm ragging ni memang biasakan.lagi2 tentera.. tapi kenelah berpada2.

bellar0ssa said... [Reply]

Epol~

tq singgah =D

bellar0ssa said... [Reply]

diyana~

betol2.

bellar0ssa said... [Reply]

nina~

memang simpati pada keluarga mangsa.. semalam baca berita paal emak dan ayah mangsa. sedih pula. ayah mangsa kata.. dialah harapan keluarga.. menati anak pulang dengan uniform tentera..sebak.

bellar0ssa said... [Reply]

cutebabygirl~

hmm jadikan pengajaran buat semua.

bellar0ssa said... [Reply]

cik ubi~

yep.memang bende ni kebiasaan.cuba semua benda pun kena ada limitnya..

Related Posts with Thumbnails