Saturday, July 10, 2010

Multiple periodontal abscess in diabetic patient berserta gambar

www.tips-fb.com

Salam readers,


kali ini aku nak share sikit pasal PERIODONTAL ABSCESS.

particularly in uncontrolled diabetic patient..

gambar-gambar kat bawah ni ialah gambar-gambar special case kawan aku..



Multiple Periodontal Abscess in Diabetic Patient













priodontal abscess ni boleh ada atau pun terjadi pada mana-mana individu yang tak tahu menjaga kebersihan mulut mereka.. tetapi akan lebih teruk terjadi pada uncontrolled diabetic patient...



kiranya diabetic patient ni more susceptible to get this kind of abscess..



kenapa?


sebabnya, diabetic patient akan mengalami decrease flow of salive in mouth.. dan menyebabkan mulut menjadi kering.. kadangkala hingga menyebabkan mouth and tongue burning sensation.

dry mouth in diabetic patient disebabkan oleh,

1) kesan atau side effects ubat-ubat yang dimakan
2) meningkat kandungan glukos dalam darah atau hyperglycemia
3) dehydration


bila mulut kekurangan saliva @ air liur,

maka akan prone to dental caries @ decay pada gigi.


pengumpulan plaque berlaku pada gigi.


senang berlaku bacterial infection dalam mulut.


untuk mengelakkan hal ini, diabetes kenalah di control, frequently rinsing the mouth using medicated mouth rinsed, gosok gigi setiap kali after meal, antibiotic, dan penjagaan kerbersihan mulut dengan sempurna.


bila pesakit diabetes boleh buat appointment dengan doktor?

1) seeloknya awal pagi untuk mengurangkan stress
2) appointment mesti sependek yang mungkin juga untuk mengurangkan stress
3) makan ubat dan food mengikut jadual yang sepatutnya sebelum berjumpa doktor/dentist
4)treatment mesti di postpone untuk uncontrolled diabetic patient tetapi abscess mesti kene treat right away.
5) jumpa dentist selalu untuk cleaning dan check up.



p/s: sama-samalah kita menjaga kesihatan :-D

15 si gojes suke membebel:

EpoL ღMadd said... [Reply]

agak gelimat di situ. huhu ^^"

♥♥ eija ♥♥ said... [Reply]

singgah dulu kat sini :)

[[iidyLL_iceneSS]] said... [Reply]

woooo....bl sbut diabetes nie,wat ak t'igt posting kat hosp t..

mmg severe gl bl bab mata plak..
xsangka gg n gusi pn bley effect..

En. Reen said... [Reply]

Tu gusi ke lemak gigi??
ekekekek nyum2~~

wawan said... [Reply]

ha'ah laaa
lama dah nak tanya benda ni.. tapi asyik lupa jaaa

kalau pesakit diabetes cabut gigi.. luka depa buleh sembuh cepat macam orang lain kah? sebab diabetes kan tak buleh luka? dari dulu lagi dok musykil.. tolong jawab sat cik doktot =P

nina said... [Reply]

akak..
apsal kalo tuk patient down syndrome dentist request full blood count dia dulu before treatment?

bellar0ssa said... [Reply]

Epol~

huhu baru tengok dalam gambar tu.heee

bellar0ssa said... [Reply]

kak ejA~

heee maceh kak.

bellar0ssa said... [Reply]

iidyll~

hmm huhu systemic disease ni memanglah camtu dear..

bellar0ssa said... [Reply]

En.Reen~

hahahhaha..rasa-rasanya?

bellar0ssa said... [Reply]

wawan~

hmm kak. tak kak wound healing diorang agak delayed.. so kena lah control diabetic tu. so bila dah control baru leh undergo treatment.itupon still kene sediakan blood supply and pack untuk control bleeding tu nanti.

bellar0ssa said... [Reply]

nina~

rasanya nak check kalau2 ada pre existing leukemia kot dik.huhu

Anonymous said... [Reply]

Awesome site, I had not come across intanberlian87.blogspot.com before in my searches!
Keep up the wonderful work!

Anonymous said... [Reply]

Hi there,

I have a inquiry for the webmaster/admin here at intanberlian87.blogspot.com.

May I use part of the information from this blog post above if I provide a link back to your website?

Thanks,
Oliver

Anonymous said... [Reply]

Greetings,

Thanks for sharing this link - but unfortunately it seems to be down? Does anybody here at intanberlian87.blogspot.com have a mirror or another source?


Thanks,
Peter

Related Posts with Thumbnails