Wednesday, February 03, 2010

Apa itu Nursing Caries? Sila ambil perhatian wahai bakal ibu dan ayah~

www.tips-fb.com

semalam dan hari ini kelas pedodontics aku belajar pasal NURSING CARIES or BABY-BOTTLE CARIE..

ape itu NURSING CARIES?
kalo ikut buku teks aku, definition by WHO(world health organization)-

defined as the present of one or more decayed teeth,missing teeth (resulting of from caries), or filled tooth surfaces in any primary tooth in a child age 71 months of age or younger.

paham tak semua? kiranya nursing caries ni adalah severe form of dental caries yang occur in infants and toddlers.. dari baby sampai lah kat budak kecik yang baru nak bertatih..biasanya affect the anterior primary teeth of children 2-5 years of age. 

HOW DOES IT OCCURS? HOW TO PREVENT IT?

ok ni perhatian buat semua ibu-ibu dan emak-emak sekalian..kita leh prevent nursing caries ni.. 


1) orang kata susu ibu is the best of choice for babies.yes! breast-feeding is an ideal choice for an infant since mother's milk contains all necessary ingredients that helps in balanced upbringing of the newborn baby.. so sebab itu lah.keep breast-feeding the baby for at least 4th - 6th months of age. biasenya kalau susu formula ni dah ada tambahan gula gak.tu yang tak bape elok..


2) perasan tak biasanya, bila anak menangis malam-malam je,mesti mak dia ke ayah bangun tidur then buatkan susu untuk baby.. pastu dia biarkan baby minum susu sampai terlelap..then susu letak sebelah..bila baby bangun..bagi lagi sampai dia lelap... ok salah cara ni..


kita tak boleh ajar anak macam tu, make sure keep the milk in da bottle during the day and night ajar anak guna kan pacifier atau puting getah tiruan tu.

 


kenapa malam tak boleh bagi susu kat baby sampai dia terlelap.. kalau anak itu tak ada gigi, tak ada masalah sebab takde gigi maka tak de lah caries!!

tapi kalau ada gigi.. maka ade kemungkinan untuk ada caries..kenapa?
sebab during sleep,the quantity of saliva decreased..and the milk whether with sugar or without r(susu ibu pon xboleh lah) remains.. no saliva tu flush it out from teeth surfaces.. and jadilah decay..ni maksudnya..


so ingat,no bottle containing liquid other than water during night time and also avoid breast-feeding during night time.

3) Ada mak ayah yang ajar anak hisap puting getah tu dengan dipped it into honey..this is so wrong darling.!! this is the worst thing to do to your child teeth.. 


4) Jangan ajar anak minum jus atau air-air manis dari botol susu..biarkan dia minum sendiri bila dia dah pandai gunakan cawan atau pun sudu.. kalau boleh biar anak berhenti gunakan botol at the age of 12-14 months..


5) bila anak dah tumbuh gigi..ajar dia dengan membersihkan gigi selepas makan..sama ada gunekan wet gauze atau pun berus gigi lembut.. bila dia dah terbiasa..senang nanti.. kumur-kumur selepas makan pun takpe sebagai permulaan.. 


6) Bawa anak berjumpa dengan dentist atau pun pedodontics(pakar gigi kanak-kanak) as soon as they have some teeth..jangan lewat-lewat..



BAGAIMANA  NAK KENAL NURSING CARIES.
  • white spots on the teeth
  • early development of cavities (brown areas on the tooth that leads to tooth destruction)
 
see,the white spot..n brown discolouration
yang ni dah jadi black da...

 
yang ni dah menyebabkan the crown fracture 
or chipped off.





BAGAIMANA NAK TOLONG ANAK ANDA TO FORGET ITS MILK-BOTTLE?
ade 3 cara:
  1. drastik sekali,buang botol susu ke dalam tong sampah at the age of 12 months.
  2. dilute kan susu dengan air sedikit demi sedikit dalam tempoh 2 minggu.. selepas tempoh itu,susu akan bertukar kepada air sepenuhnya.
  3. kurangkan kuantiti susu dalam botol until the habit stop.
  4. gantikan botol dengan cawan yang ada tip tu..
 


lecturer aku kata, ramai mak ayah yang komplen..napa nak berabis banyak-banyak duit hanya kerana gigi susu..? nanti exfoliate juga kan?
itulah dia masyarakat kita.. kalo tak sakit tak jumpa dentist.. even dia dah noticed ada nye black coloured lesion ke..brown dot surface ke kat gigi dia mahupun anak-anak dia.. kesedaran ini sangat penting.kerana walaupun hanya dental caries yang kecik..nanti lama-lama progress jadi macam-macam penyakit.. 


contohnya, 
  • caries boleh jadi pulpitis ( dah involve pulp---hah da sakit berdenyut-denyut lah ni)
  • boleh ak jadi periodontitis ( masa ni gigi pon dah goyang-goyang,ada dentist cabut aje tapi sebenarnya boleh lagi preserve tooth ni)
  • boleh gak jadi periapical lesion..masa ni adelah abcess,granuloma,cyst... ( time ni dah bengkak-bengkak gusi..ada nanah dan sebagainya )
  • lagi teruk jadi osteomyelitis (ni dah involve bone )
  • then boleh spread jadi cellulitis.
  • dan banyak lagi masalahnya..

    macam budak-budak kecik..gigi susu tu penting.so kene treat.
    • nak guna untuk makan..kalau si kecik nak makan sakit,kunyah pon ade sensitiviti..nanti akan affect eating system anak-anak.. (tu yang kurus je budak-budak ni)
    • affect cara bercakap 
    • rendah diri dengan rakan sebaya
    • affect cara swallowing ( sebab bila swallow tongue position kita ada di belakang gg depan bawah )


    TREATMENT?


    FIRST visit help to evaluate child's caries risk


    kalau obvious decay present kene gune STAINLESS STEEL CROWN or VENEERED CROWN.

     

      
    see da perfection after veneer crown.
    mor esthetic compare to stainless steel crown..


     
    stainless steel crown...


    Kalo dah sampai pulp chamber, extraction maybe need to be considered


    p/s: sebagai dentist-to-be daku menyeru semua..marilah kita sama-sama menjaga gigi ye.. 
    p/ss: daku nak pakai braces sooner..hehe..

    8 si gojes suke membebel:

    nur 'adli azhari said... [Reply]

    ngeri tgk gigi2 tuh!

    fikaryna said... [Reply]

    paham2..mmg banyak yg x tau dan ambik mudah..info yg sgt berguna..tq adik comey..huhu..

    Farazila said... [Reply]

    good info....

    nt leh ajar anak2 buah....

    bellar0ssa said... [Reply]

    nur 'adli azhari~
    huhu bygkan lah daku yang nk ngadap hari2 ni..

    bellar0ssa said... [Reply]

    kak ryna~

    huhu..ikot tau utk baby akak nanti.hehe..mesti gg kene cntik je tau.

    bellar0ssa said... [Reply]

    farazila~

    mesti2.hehe.tq sudi singgah~

    hatikukata said... [Reply]

    OMg.. ye masyarakat melayu sgt x ambik berat.. :(( sy slh satu org nye..
    kalu dh cwon facture @ clipped off .. biase nye ape dokter akan buat ek?
    akak nk bwk anak jumpe dokter la.. tp kite kena tau jgk kn..

    IntanBerlian said... [Reply]

    hatikukata~


    salam kak, biasanya kalau gigi tu dah teruk sangat chipped off boleh sahaja sama ada letak GIC kalau gigi susu lagi, kalau gigi kekal dah tumbuh booleh gune composite kak.. dari kecik kene jaga kak.. bawa ke klinik dari kecik.. baru boleh melatih budak kecik menjaga gigi =D

    Related Posts with Thumbnails