Friday, February 19, 2010

maaf sekiranya berbaur lucah.

www.tips-fb.com

aku teringat pedodontics teori kelas, belajar pasal psikologi kanak-kanak.. apa yang aku nak kongsi ialah pasal PSYCHOSEXUAL theory oleh SIGMUND FREUD..



Freud ada klasifikasikan perkembangan psikologi ni mengikut beberapa stages.

1) Oral Stages
masa umur baby 12-18 bulan, libidinal needs concentrate on the desire to eat, sleep, suck and bite..so the oral cavity serves as the erogenous zone for the babies.

2) Anal Stage
masa stage ni,baby can control over the sphincter,particularly anal sphincter

3) Urethtral Stage
stage ni pula sama je macam Anal Stage..this is the transition stage between anal and phallic stage.. 

4) Phallic Stage

ok stage ni lah yang aku agak konpius.huhu sampaikan aku tanya member aku.. betul kah budak kecik umur semuda 3-5 tahun dah ada fantasi dengan opposite sex. There are increase in genital masturbation.
dalam stage ni,characterized by OEDIPUS COMPLEX, ELECTRA COMPLEX, PENIS ENVY and CASTRATION ANXIETY....dalam stage ni juga,libidinal focus in genital organs.

ini semua mitos,kalau tak silap akulah..

OEDIPUS COMPLEX ~ teori ni mengatakan yang budak lelaki sukakan emaknya sampai nak eliminate his own father...dia cuba nak ambil alih tempat ayahnya..in GREEK MYTHICAL, Oedipus ni kills his own father and marries his mother...sampai satu hari,Oedipus sedar yang dia dah bunuh ayah dia sendiri and had sex dengan mak dia sendiri..dan dia pun butakan mata dia.. later,dia dibunuh oleh rakyatnya..dan emak nye juga telah bunuh diri.

ELECTRA COMPLEX~ sama juga teori ni macam Oedipus just in girl's version..this occur because of the differences in anatomy.so bila libidinal shift to the penis,the child develops her first sexual impulses towards her mother... pastu the girl sedar she is not physically equipped to have heterosexual relationship dengan mak dia sebab dia tak ade penis... she desires a penis and the power that it represents.. ok yang ni PENIS ENVY... dia tahu caranya hanya dengan obtain her father's penis...so she developes sexual desire towards her father.. sexual desires to leads to the desires to replace and eliminate her mother... ok perasan tak kalau budak2 kecik masa ni..yang perempuan rapat dengan ayah..yang laki rapat dengan mak.huhu....


tapi bila makin membesar,mereka dah boleh pikir.. so they tend to shift their desire from mother to a woman and father to a man...


PENIS ENVY~ selain dari perasaan si budak perempuan inginkan penis..ini juga adalah perasaan budak lelaki..ada satu kisah itu... katalah si A(budak lelaki) dan si ayah.. tengah memilih buah-buahan..then buah yang kecil dan belum masak ayah nya tolak tepi dan kata useless.. so si A ni pula terpikir,waktu dia mandi dengan ayah dia,dia nampak ayah dia punye anu besar..dia pula kecil aje..maka dia terpikir bahawa dia punye useless..

so secara simboliknya,teori ni nak kata yang penis envy ni refer to the idea that women wish they had a penis, or to refer to anxieties between men about the size of their genitals...

CASTRATION ANXIETY~ ni refer to unconstant fear of penile loss in men..bila kanak-kanak lelaki ni sedar perbezaan antara genital organ perempuan dengan lekai.. dia anggap yang female's penis has been removed..so dia pun takut yang genital organ dia akan di potong juga.. its maybe when his father figure about his sexual desires towards his mother...

5) Latency stage
6) Genital stage


ouh,panjang lebar aku terangkan.hehe..entah pelik betul teori orang ni..well aku saje nak berkongsi bersama.. *wink*
.
 *sumber from google*
*sumber from pedodontics book shoba tandon*

p/s: sekadar berkongsi....=D

12 si gojes suke membebel:

Sendra said... [Reply]

tak faham sgtlahh..

Fatihah Jamil said... [Reply]

saya ada belajar ni baru2 ni huhu. Topic ni menarik huhu

Naiemz said... [Reply]

huhhh lucanhnyerrr

bellar0ssa said... [Reply]

Sendra~


hmmm.ni pasal psikologi kanak-kanak..pe yang diorang pikir seawal umur beberapa bulan dan tahun... itulah contohnya untuk teori-teori tu.. huhu..

bellar0ssa said... [Reply]

Fatihah Jamil~


wah baru belajar juga kamu?psikologi ke?hehe.menarik sebab boleh mendalami pasal orang.

Kak Yonk said... [Reply]

wow !.

(tatao nk ckp ap dh, 'wow' jek.
pes time dpt tao nyh)

bellar0ssa said... [Reply]

Naiemz~


ceh.lucah ka?

bellar0ssa said... [Reply]

Kak Yonk~


huhu,mase kat clas pon barutahu.da lah cm blur2.nak caye ke tak.cm sengal pon ade.hehe.

k.i.w.i said... [Reply]

aku stuju.mse kecik2 mmg rpt ngn mak aku pn.xD n certain parent yg ade ank pair(laki pmpuan), ank diorg msti gurl-abah, boy-mak. hoho

bellar0ssa said... [Reply]

huhu yep sgt2.tapi aku dari kecik rapat dengan mak aku..juz org kate aku anak ayah sebab muke aku cm ayah aku.

MrCongeniality said... [Reply]

this theory is really ridiculous

tanya balik diri korang..
kenapa korang baik dgn mak ngan ayah korang...

adakah sebab nak having sex dgn diorang..??

or sebab korang nak ada penis..?
i dont think so....

this is juz another penyakit mental
yg sgt jrg dijumpai.

and satu lagi point yg menidakkan theory ni adalah... kanak2 yg dilahirkan homosexual....

camner nak explain..? :P

bellar0ssa said... [Reply]

huhu,aku pun found this ridiculous.absurd..n sewaktu dengannya.. this is juz theory.. lecturer aku kata, ada banyak lagi teori..dan memang ada banyak lagi teori yang aku blajar tapi bunyinye riduculous..

Related Posts with Thumbnails