Saturday, February 06, 2010

Pengalaman cabut gigi adik kecil..jangan nangis dik..akak dahlah cuak ni dik oi...

www.tips-fb.com

tadi aku dapat sorang pesakit kanak-kanak.. 

TREATMENT:
EXTRACTION of 61 under LA ( local Anesthetic)

wawawawa....kene cabut gigi budak kecik..
cuaknya aku.camne ni..
aku dah cabut banyak gigi masa oral surgery..
mobile ade..firm ade..
tapi bila kena cabut budak keciknya,
aku jadi cuak..camna kalo dia meragam..
melalak..bising satu department..

takpon macam pesakit Asma yang
berlari keluar department dan terus ke
tempat bas..kecoh satu kolej..cmna ni..

Housesurgeon kata,senang je case ni..
sebab gigi susu je kan.. dah mobile pon.

tapi yang aku cuak sangat masa nk
injection nanti..aku takot budak ni meragam..

haiyoo intan,ko pon hari tu meleleh air mata
masa kena inject dengan Dr.Vadivel kan?? 
yes!! aku takut gila..aku meleleh air mata
masa kena inject..masa tu before balik malaysia.
aku nak cabut upper and lower third molar(gg bongsu)
sebab yang upper dah eruot buccally ( ke arah pipi)
so dah menyebabkan buccal mucosa aku de ulcer.
yang bawah dah partially erupted..


ni gambar aku masa cabut gigi,hehe
 



  
parah tak muka aku..menahan takot.hehe.



  
 pejam nak cover takut..

kalau cabut atas.bawah pon kene sebab later
takot SUPRAERUPTION plak yang bawah tu..

ok jauh melalut..
berbalik kisah tadi.
bila ternampak jarum je.
terus budak kecik ni tutup mulut rapat2
tak nak buka.puas aku pujuk.
walaupun hancuss tamil aku gune.

last2 housesurgeon tolong injectkan.
menangis budak tu..

bila aku nak cabut,
dia tengok periosteal elevator yang tajam tu..
dia tak nak buka mulut..
puas aku pikir cmna ni.
aku bagi coklat..
coklat amik..mulut tak nak buka..

last2 aku amik mouth mirror,
aku kata..xde tajam ni..buka mulut..
BARULAH DIA BUKA MULUT..
aku tekan2 kat area dah anesthetized..
aku tanya sakit tak??
dia geleng2..

aku kata try ni plak eh (periosteal elevator)
aku cucuk2 sikit..dia geleng-geleng tak sakit.
aku pon teruskan elevate sikit.
kena hati-hati sebab permanent tooth dia dah
tumbuh kat belakang.. takot disturb eruption.
kene hati2..
aku terus guna forcep..
dan rotate..
cabut..

sambil aku buat tu..aku cakap2 kat adik tu.
sakit tak? takkan..dia geleng2..

gembira dah cabut...=D

 
ni plak gambar kawan aku tengah buat scaling kat patient...
masa posting department periodontics..


p/s: susah nak communicate ngan patient dalam tamil pasar dan hancus..kan best kalo boleh berbahasa melayu..

9 si gojes suke membebel:

Dak Wan® said... [Reply]

Takper ah, atleast dapat tengok suasana kat tempat owang kan?

bellar0ssa said... [Reply]

huhu ye.sambil berbahase tamil..

Fhad Boulala said... [Reply]

ko garang sgt kot.. tu pasal bdk tu takut.. hahahha

bellar0ssa said... [Reply]

ceh,aku punye la ayu ni..mane de garang tau.sampai nk koyak aku rase mulut aku asik sengih senyum je.

k.i.w.i said... [Reply]

wow.nk baut braces ngn kau la tan.
tp sblm tu kau beli la coklat byk2.waha!

bellar0ssa said... [Reply]

ceh.kau mcm budak kecik eh kau.huhu pakai braces pon nak nangis gak ke ko.

k.i.w.i said... [Reply]

just prepare je.aku bace entry braces kau tuh rase mcm sakit gela gaban jek.hohoho.cis kek!aku nk kumpul duit la cmni.start bulan 3 aku xnk ade expenses.sigh~

bellar0ssa said... [Reply]

kiwi~


siyes ko nak pakai braces? huhu.. pakailah.tapi siyesly kene get rady thn sakit dan thn lapar.xboleh da nk bedal makan cm slalu.huhu.keras-keras sume tak boleh gigit dah.

k.i.w.i said... [Reply]

mstila dr.gigi sy xlawa.aha.

Related Posts with Thumbnails