Saturday, February 20, 2010

Contest weekend @ sheffield :True meaning of Love

www.tips-fb.com

aku tertarik dengan satu contest dari joegrimjow.
entry ini untuk contest weekend @ sheffield
 
sila klik gambar untuk ke blog joe.
 
Tajuk entri aku
TRUE MEANING OF LOVE

mungkin entri aku ini hanya entri murahan yang tak mampu menang walau sepound pun dari joe.tapi aku terpanggil nak hantar entri ini bila aku tengok tajuk entri ni.. menang bukan segala-galanya bagi aku walaupun mestilah semua orang yang masuk nak menangkan.tapi aku nak juga berkongsi the true meaning of love..




aku nak kongsi kisah mak dan ayah aku.. sepanjang aku hidup,aku terlalu kagum dengan kedamaian dan keharmonian rumah tangga yang mak dan ayah aku bina..orang kata, keluarga penting bagi menggambarkan tumbesaran dan pencapaian sang anak.. yess,aku dengan bangga nya nak cakap,yang apa yang aku ada sekarang adalah impak yang sangat besar dari keluarga aku...

masa aku kecik-kecik dulu,tak adelah mak aku nak cerita sume kisah-kisah cinta mak aku ngan ayah aku.tapi bila aku dah makin membesar..mak aku pon tengok aku ke adik aku ke dah mula ada buah hati..pe lagi start lah dia pun nak share.hehe..

mak kau kata,mak dan ayah aku kenal sebagai abang dan adik angkat.. ceh itulah orang kata,kalau angkat-angkat ni sure ada yang terangkat nanti..hehe.. dulu ayah aku kerja sebagai pembantu makmal.. memang hidup susah sebab ayah aku pun dari kluarga susah.. ayah aku ni dah macam rupe hero hindustan sikit.. tu mak aku tertarik..dan mereka berkawan selama 6 tahun,baru bertunang.. dan Alhamdulillah tetap kekal bahagia sampai sekarang.. sekarang ni dah hampir 26tahun mereka berkahwin.


pada awal perkenalan,ayah aku ni seorang perokok..then,mak aku kata..kalau nak kawen dengan MAS.. abang kena berhenti merokok..guess what,ayah aku tegar betul..berusaha untuk berhenti merokok sedaya mungkin... dan akhirnya sampai sekarang..ayah tak prnah dah sentuh rokok..=D

dulu ayah ramai peminat..ayah banyak kali dapat surat layang atau surat cinta dari perempuan.. then ayah tak buka langsung terus bagi kat ma.. huhu..ma pula pelik,ma cakap..ayah kata buat apa nak baca..MAS lah baca.huhu...

awal perkahwinan..hidup mak dan ayah aku susah sangat.. pernah ayah aku naik motor yang pancit selama 2 bulan..bawa je slow sampai tempat kerja..dah lah jauh ma kate..sebab kekurangan duit masa tu..bila balik nanti ayah beli mi goreng..makan denga nasi..hampir setiap hari..then ma pelik lah..kenapa hari-hari beli mi goreng je..bukan lauk lain.. satu hari ma buka wallet ayah..terjumpa slip gaji ayah.. gaji ayah hanya tinggal RM 80 je sebulan selepas tolak hutang bank.. ma terperanjat.. ma terus tanya ayah..kenapa gaji tinggal skit macam ni..tak bagitahu mak aku pon.. then ayah aku jawab..itu dulu buat pinjaman kat bank sebab nak kahwin dengan mak aku.. mak aku sedih sebak dengar..ayah aku tanggung susah sorang2.. mak aku kata napa tak bagitahu dia..ayah kau jawab..dah jadi tanggungjawab dia.. tak ape..biar dia tanggung sorang.. masa mak aku cerita,tanpa aku sedar air mata aku mengalir..betapa ikhlasnya dan dalamnya cinta ayah kat mak aku... sikit pun ayah tak komplen apa2.. 

pernah sekali ma pergi jumpe bekas kekasih ma,untuk settlekan pasal mereka..sebab ma dah ada ayah.. then ayah dapat tahu..ayah sedih.. ma minta maaf dan terangkan kenapa.. ayah just cakap.. satu je aban gminta.."mas jangan tinggalkan abang" ma terperanjat,sebab ayah bukan nak kata jangan buat lagi ke pe..

susah ayah dan ma masa tu aku sikit pun tak mengerti.. yang aku tahu,minta itu dan ini.. ayah suka berniaga.. cakap je ape dia.. ikan,ayam,sayur, barang-barang kraftangan even berniaga air dan goreng pisang kat pasar ramadhan.. tapi ayah aku ni terlalu baik sangat hatinya.. ma kata ayah kalau berniaga tak akan kaya.huhu.. sebab kalau orang beli sebungkus air ayah bagi satu free air.. orang nak beli barang, orang tak tawar lagi ayah aku ni dah turunkan harga.. 

sekarang ayah aku bercucuk tanam..tanpa aku sedar.. dah 7 kebun ayah ada.. aku tak pernah tahu semua tu.. entah dah berapa puluh ekar.ayah dah ade pekerja sendiri..ma selalu kata,ma bangga dengan ayah..kesabaran ayah yang tinggi tu buat mama makin sayang kat ayah..ayah walaupun tak ada pelajaran yang tinggi ayah sangat tabah dan rajin mencari sumber pendapatan.. Alhamdulillah berkat kerajinan ayah, sekarang ayah dan mama boleh dikatakan hidup senang... susah-susah ayah..bila ma gaji.sikit pun ayah tak tanya pasal gaji mama.. malah bila jualan ayah banyak ataupun baja ayah ramai orang order.. duit itu terus ayah bagi dekat ma...

 


aku perasan yang mak aku kadang-kadang agak emo dengan ayah.. sumpah aku tak pernah nampak ayah marah mama even tinggikan suara dekat ma.yang aku dengar hanya gurauan ayah sebagai penghibur ma dan kami.. aku selalu nampak ma marah gak.. tapi tak lama pun.mesti lepas tu ma tersenyum dek gurauan ayah tu.. betapa bahagianya.. ayah lah orang paling sabar yang aku pernah jumpe..orang paling baik hati aku pernah jumpaa..aku sampi terpikir,aku nak kahwin dengan orang yang macam ayah.. ouh yeah.ini bukan ELECTRA COMPLEX ok..

huhu,setiap kali ayah call aku kat india..ayah mesti cakap.. nah ni bini kesayangan ayah nak cakap dengan along... huhu.sweet je aku dengar.. bila aku kat rumah,ayah masuk-masuk rumah nampak aku dan adik2.. tak nampak kelibat mama... ayah msti tanya..mana buah hati ayah? mana bini kesayangan ayah?huhu...
 
Kasih sayang mak dan ayah aku memang terlalu melimpah ruah..hidup susah senang bersama.. ketabahan na kmembesarkan kami semua dengan penuh kesulitan.. seingat aku..terlalu jarang ayah aku ni nak berganti baju.. kalau tak mama yang belikan mahupun aku yang belikan.. ma pula,aku ingat lagi mama nak beli jam tangan.. pikir-pikir banyak kali then dia letak balik.. ma kata,kadang2 bila kita dah ada anak ni.. kita kena pikir anak-anak lagi penting...sebab kalo aku balik msia mesti banyak gak nak guna duit..huhu.. then satu hari tu aku pun belikan lah jam yang iras2 mak aku berkenan tu.. yang sama dah sold out.. even agak mahal cket.aku nekad je nak belikan.masa aku bagi tu.aku rasa nak freeze kan je masa.nak tengok lama-lama kegembiraan mak aku.huhu....

ayah aku ni macam lelaki melayu terakhir.. huhu,kalau ayah aku makan mesti nak mak aku teman sebelah,,betapa romantiknya ma dan ayah aku.. pernah sekali,mak aku gi meeting.. mak aku pesan.. nanti bagi ayah makan.. bila ayah balik, aku hidangkan makanan.. tapi aku terlupa nak keluarkan sayur dalam tudung saji..bila mak aku balik tengok sayur faveret ayah aku tak bersentuh.. mak aku tanya..ayah aku jawab.. laa along tak keluarkan pun.. perh.. ayah aku memag kene layan macam raja.hanya mak aku je yang tahu cmne nak layan.huhu... cmne pun lauk dah hidangkan..selagi mak aku tak ada.. ayah aku tak akan makan.. mcm tu gak mak aku, mak aku mesti kata...makan dululah..mama tunggu ayah...aku selalu terpikir..mampukah aku layan suami aku sebegitu tabah dan sabar nanti.. mampukah aku dan suami aku sebahagia,seharmoni,seromantik itu nanti...huhu..
 
sekarang aku rasa aku dah dewasa.. aku dewasa jauh dari mak dan ayah aku.. aku rasa emo bila pikir-pikir.. aku nak duk bawa ketiak mak aku lagi.aku rindukan zaman kanak-kanak aku.. aku tak nak dewasa..dari form 1 aku duk asrama.. sampai masa aku ke india.. dan lepas ni aku dah 24tahun.dewasa.tak lama lagi aku mungkin berkahwin..pernah satu ketika,mak aku tetiba kata,ma rindukan along..mak aku nangis..aku tanya napa ni ma..ma kata,along makin lama makin besar.. jauh dari mama..lepas ni kahwin.ma rase anak mama makin lama makin jauh sebab masing-masing dah membesar..masa tak sama dah macam dulu lagi... hmm pasni aku tak nak dah jauh-jauh dah dari mak ayah aku.. mereka makin lama makin berusia.aku nak balas jasa semampu mungkin walaupun aku tahu takkan sikit pun terluak.sebab terlalu banyak jasa mereka..

oklah,kalau nak ikutkan terlalu banyak yang aku nak kisahkan di sini.. harap joe tak bosan membaca..harap juga judges tak pening pale bace..huhu =D

 
sekadar berkongsi.



p/s:cinta terlalu indah bila diungkap..cinta terlalu istimewa bila yang diungkap menjadi kenyataan ..cinta lebih bermakna bila dirasa melalui hati yang ikhlas.. tiada seorang pun yang sempurna..baik lelaki mahupun perempuan..maka kesempurnaan itu dilengkapi antara satu sama lain.. kalau tak lengkap juga.itu kan fitrah manusia...=D

4 si gojes suke membebel:

joegrimjow said... [Reply]

okes#lulus da ni
huhu
nanti ku buat review yek
thx join

Mknace said... [Reply]

:) :) :)
nice story

bellar0ssa said... [Reply]

heh,thx joe!! =D welcome!

bellar0ssa said... [Reply]

Mknace~


thanks alot=D

Related Posts with Thumbnails