Saturday, February 13, 2010

If you don't open your mouth, I'll slap you!! GILA GARANG TAK? hoho.

www.tips-fb.com

aku masih di department pedodontics.tapi sedih tak ramai pesakit.. tadi ada budak kecik bernama RIA.. dia uncooperative la.. sian member aku tu.dia tak nak buka mulut langsung.barangkali takut dengan bunyi air rotor tu..

 
 hehe..bergambar di pedo department..
bersama batchmates aku.


puas dipujuk..tak juga jalan. lama jugalah.akhirnya minta bantuan Dr.Vinola (MDS staff).


well,dekat department pedo ada satu bilik dipanggil "toucher room" bilik yang diselubungi langsir gelap..


hehe.bilik ini khas untuk budak-budak yang meragam..melalak..menangis tak henti-henti..menjerit dan tak berikan kerjasama langsung..


yang pasti bila dah dalam bilik ni mesti budak-budak ni akan beri kerjasama.miracle kan?haha..


mak ayah yang datang tak boleh masuk.hanya student dan staff je boleh..


ada seorang attender (anna) kat department yang sangat garang.. member-member aku kata,anna ni selalu lah yang jadi tukang marah budak-budak ni bila dalam bilik gelap tu..even slap them.. aku tak pasti lah pasal slap tu..sebab tak pernah tengok pon.setakat ni patient aku sume cooperative je..


then kisah patient member aku tadi,Dr,V masuk dalam bilik tu,

"i'm a strict person! don't cry!! open your mouth!! if u dont want open your mouth i'll slap u!!! "

haha.maka tiba-tiba budak tu pun terus cooperative..sebab takut agaknya..


tapi bila aku baca-baca balik textbook aku.memang ada pun teknik dan cara macam tu yang diaplikasikan. sebab kalau terlalu berlembut..tak jalan juga..


aku adalah borak-borak dengan RIA (pandai budak ni cakap english)..aku nasihat sikit cakap jangan nangis..tu pun sebab nak cuba lah nak amik hati adik tu...

 "nah,take this..(aku bagi gula-gula sebiji)..dont tell your mom ok? it's a secret..only between us ok? make sure u hold this sweet along this treatment" and yess memang dia dok genggam je gula2 tu.huhu...
 "wow so nice your dress? who bought for u?" "mama" she said and smiling..
" see my dress.. i got one too.but not really nice as yours.. cud u plz ask your mama to buy 1 for me..like this one" aku tunjuk2 baju dia.. senyum dia pandang mak dia.. kebetulan aku pakai baju chudidar plak..(baju tradisi india)
 "hey RIA,come here..want to tell u something.. among all of them..which uncle u like the most?" saje aku tanya.haha.. uncle refers to member-member aku.. then she point her finger.to IGGY..lol.
"ok now, *aku bisik kat dia* which one u dont like?" *dia bisik-bisik kat aku* "him.." sambil tunjuk kat JOEL..member aku yang buat kes si Ria ni..hahaha..poor joel..

 
kiri: gambar george and special case dia.
kanan: RIA with me ang iggy.


bila Ria nak balik da... tetiba aku nampak dia datang kat rah kitorang..aku ngat nak jumpe Joel..then dia approach aku.. "akka,m going back...bye!! " huhu...sampai kat downstairs terjumpa lagi..still dia cakap gudbye kat aku..


then iggy said..see..the power of sebiji gula2..haha... aku yang dia appreciate..bukannya joel..=P


well,child can be managed by the following methods:

1) Audio analgesia
pasang apa-apa muzik untuk kurangkan stress...and juga boleh reducekan pain.. kalau perasan,kebanyakan private klinik,akan pasang muzik-muzik ni.. hmm kt india lah..malaysia aku tak pasti..

2) Biofeedback
yang ni boleh lah pasang alat untuk detect certain physiological processes associated with fear.
contohnya: electroencephalogram

3) Humor
yang help to elevate the mood which help the child to relax..contohnya macam borak-borak ke.. bagi motivasi..alihkan tumpuan kanak-kanak ni..macam pasangkan tv ke..etc

4) coping
ni macam humor juga.. built trust and relationship dengan kanak-kanak.. calm and reassure themselves yang everything will be fine..

5) voice control
yang ni..kita boleh lah tukar suara dari gentle to firm..so kita tukar pitch suara kita ek..jadi tegas sikit ke..

6) hypnosis
wtfish?gaga..cmne aku nak belajar wat cmtu ni..

7) Aversive conditioning
ouh yg ni kena ada parents consent.. ada 2 cara

  • HOME (hand over mouth exercise)
          yang ni, kita boleh tutup mulut kanak-kanak ni..and bagi warning ke pape lah.. ceh dah macam   
          penculik plak.huhu.. then bila dia dah kurang menangis tu,dh tenang..baru buka mulut dia..tapi pastikan
          tak obstruct airway.
  • Physical Restraint
          yang ni,patient kene dudukkan kat atas pangku mak,then one of mother's hand is placed on child's
          forehead while the other's hand kat wrist kanak-kanak itu.ada dua cara...passive and active.

         a) kalo active, mak ayah dentist atau nurse yang pegang.
         b) kalo passive guna restraining device.

tapi biasenya ini digunakan untuk handicapped patient lah...


p/s: nak belajar psikologi kanak-kanak..tapi kena memahami diri sendiri dulu.ceh,

17 si gojes suke membebel:

Aidi-Safuan said... [Reply]

hynosis tuh ape kah? explain plz~

bellar0ssa said... [Reply]

aidi-safuan~


sorry..salah eja.actually hypnosis..=D

░♥si lampu neon♥░ said... [Reply]

waaaaaaaaaaaa ganas giler seh!!! hahaha ko kerja ape weh? dentist ke? huhu aku taknak la g dentist lagii kalau ceni hahaha

zella said... [Reply]

wah!! ade misteri ape dlm blk tu smpai bdk2 boleh bg kerjasama ni...hehehh

Dak Wan® said... [Reply]

Kat klinik swasta ada muzik2 ni.... kat klinik kerajaan? Muzik org menjerit ada ah! Hahaha.


(private RM100++, govt RM2 jewr)

Fhad Boulala said... [Reply]

hahaha.. kalo aku pun aku geram.. bukan takat slap je.. i'll bite u.. hahaha.. tapi ok lah.. ko cun kot mesti bdk tu suke ko nye... hehehe

bellar0ssa said... [Reply]

si lampu neon~


hahaha.ala,aku keje sebagai pencabut gigi orang..ok x? eh kalo dentist comel2 kenelah g jumpe.keh2.

bellar0ssa said... [Reply]

zella~


hahaha.misteri itu hanya ehem dentist je yang tahu.lalala.

bellar0ssa said... [Reply]

Dak Wan~


hehe.kerajaan sangat2 bizi.kalo private tenang dan aman je..

ouh yes.hargenye tentu sgt berbeza.. kos beli cd lagu lagi.lala.

bellar0ssa said... [Reply]

fhad~


payah deal ngn budak2 kecik ni.lagi bawah 5thn.huhu..

thx puji aku.gagaga.

miss lolly a.k.a luvfareda said... [Reply]

UISH.

MENARIK OH~

bellar0ssa said... [Reply]

miss lolly~


nak jadi pakar kanak2 ke.huhu

shah said... [Reply]

saya nak tanya sikit:
pagi tadi saya bawa anak saya buat panaromic x-ray di hospital. dari filem tersebut doktor kata ada secondary central incisor (upper teeth) sedang tumbuh (my daughter is 8 years old). maksudnya ada 2 gigi pada satu tempat. Doktor cadangkan minor operation utk buang gigi tersebut. saya cuba cari maklumat tersebut di internet tapi tak berjumpa. kalau adik arif boleh tolong explain.

bellar0ssa said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
bellar0ssa said... [Reply]

shah~


salam sis,hmm secondary central incisor erupt masa umur 7-8 tahun.so dah sememangnye patut erupt.ape chief complaint sis jumpe dentist.adekah sebab sakit ke atau gigi berlapis? kalau gigi berlapis,mybe sebab retained deciduous tooth.sbb gg xboleh nak erupt for certain reasons..jadi untuk elakkan sebarang malocclusion.. dan irregular arrangement of teeth.kene cabut gigi deciduous (susu) tu.. minor surgery tu maksudnya extraction ke sis?

satu lagi.saya nak ty gigi susu tu masih ada ke atau tak ada? kalau gigi susu tak ada tapi gigi permanent tak erupt.itu kene buat opeculectomy.. kene incised sikit gingiva over the site of permannet molar to be erupted. itu kalau tak ada gg susu.

tpi kalau ada gg susu juz extract gg susu.permanent molar boleh erupt into its own place.

hatikukata said... [Reply]

macam mane nk galak kn anak2 gosok gigi? bg la tips :)

IntanBerlian said... [Reply]

hatikukata~


huhu, boleh galakkan dengan bawa kanak2 pergi klinik kak.. biasakan dengan suasana klinik. kalau boleh ke klinik gigi tuk kanak2 supaya mereka lagi selesa, kalau nak gosok gigi tu gosok bersama2 sama ada pagi atau malam.. banyakkan bercerita keburukkan kalau tak gosok gigi.. akak tunjukkan contoh kalau tak gosok gigi, then bagi syarat dekat anak2 kalau gosok gigi baru boleh makan coklat, itupon lepas makan coklat kene gosok gigi atau pun berkumur2... belikan berus gigi yg menarik.. ubat gigi yang ada perasa kalau umur kecik2 lagi tu.

Related Posts with Thumbnails