Tuesday, February 23, 2010

bagaimana nak dapatkan anak lelaki atau perempuan ikut kitar haid..*khas buat wanita* laki nak baca pun boleh saja.

www.tips-fb.com

ehem,aku terbaca ini di blog kak ryna (fikaryna)
lama dah aku baca.aku save sebab berguna ilmu ini.
hehe.

so, aku rasa mungkin ramai lagi yang tak tahu
menahu pasal ini.maka dengan itu.
kak ryna, intan minta izin ye.
nak berkongsi ilmu dengan bloggers lain.

 
comelkan.rasa nak gigit-gigit je pipi dak ni.

Dr. Hamid Arshad's ovulation guide for baby's gender

Original Message Excerpts from Dr.Hamid Arshad's Q&A article : 
Sang isteri mahupun sang suami sekalian..bolehlah membuat pengiraan dari tarikh sang isteri datang haid. Contoh pengiraan adalah seperti dibawah, :-


 
bukan ini.hehe.



KALENDAR KESUBURAN BULANAN 
( cth; sekiranya haid sang isteri jatuh pd 1hb )


Hari Haid : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ( 10hari )


Hari Subur ( Anak Lelaki ) : 11,12,13,14,15,16,17 ( 7 hari )


Hari Subur ( Anak Perempuan ) : 18,19,19,20,21,22,23 ( 7 hari )


Hari Tidak Subur : 24,25,26,27,28,29,30 ( 7 hari )

Berdasarkan kalendar di atas, Puan-puan bolehlah sesuaikan dengan tarikh terakhir haid puan-puan bagi mendapatkan tarikh yang sesuai untuk bersama suami bagi mendapatkan anak. Sekiranya haid Puan jatuh pada 23hb, maka sesuaikan dengan kalender tersebut di atas. Tulislah tarikh tersebut dengan tulisan kecil di bahagian atas kelender tersebut, supaya Puan mendapat tarikh yang sebenar untuk bekerja keras bersama suami.
Walaupun masa haid Puan hanya selama 6 atau 7 hari, tetapi telur akan mula berfungsi selepas hari ke 10.

Jadi pada hari ke 11 hingga 17, Puan dalam keadaan subur yang amat sangat dan kemungkinan untuk mendapat anak lelaki adalah cerah.

Mulai tarikh 18 hingga 23, adalah hari-hari untuk mendapatkan anak perempuan

Bila tiba pada hari tidak subur di atas 24 hingga 25 ( lagi seminggu nak period ) puan akan rasa sakit-sakit badan, sakit kepala dan moody. Itu salah satu tanda puan akan didatangi haid dalam masa seminggu dan waktu period semula akan jatuh pada 30hb ( selalunya akan tercepat atau selewat sehari ) dari tarikh period terakhir.


credit to: kak ryna


 
comel.
tingginya pampers.
leh jimat.
gune kulit tembikai je.

sumber gambar : pakcik google



p/s: kita merancang tapi Allah jua yang menentukan.huhu.. ilmu ini belum lagi berguna untuk aku..sekadar berkongsi dengan para bloggers yang sudah berumahtangga.. 

19 si gojes suke membebel:

fitri oh fitri said... [Reply]

la. nth la.
tp ada cara kot. xigt.





http://www.fitridzulkifli.blogspot.com

1tomyam said... [Reply]

bagus info ni, terima kasih, boleh tambah ilmu...btw cute la pulak baby dlm tembikai tu...hehehe

kenwooi said... [Reply]

oo.. interesting.. =)

kenwooi.com

bellar0ssa said... [Reply]

fitri~


huhu cara pe fitri.

bellar0ssa said... [Reply]

1tomyam~


hehe.sama2.nanti boleh praktikkan.=P
hmm baby sume comel.aha

bellar0ssa said... [Reply]

kenwooi~


=D

Farazila said... [Reply]

oo.ye ke..tenkiusss...

zella said... [Reply]

nanti klu dh kawen..boleh la try tips ni hehehe

retro lover said... [Reply]

good info.tp xtaula bila dapat praktikkan ilmu ni..haha

bellar0ssa said... [Reply]

farazila~


welcome dear.

bellar0ssa said... [Reply]

zella~


haha.ye mari kita try.t zella try dulu ok.sebab intan lambat lagi.hehe.

bellar0ssa said... [Reply]

retrolover~


huhu dah kawen nanti praktikkan ok?kalau dah berjaya bgtahu saya.haha

eza2odette said... [Reply]

penah baca pasal info ni.. bila la leyh praktikkan. wahahha--intan baca teori nak dapatkan anak ikot gender cara cina purba.

http://4.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S0QD4aOcNaI/AAAAAAAACeU/qrMRwQwtIh4/s1600-h/teori+bayi+lelaki+atau+perempuan.jpg

menarik jugak.heheehehe

bellar0ssa said... [Reply]

wah.thx kaka eza..hehe.. info menarik kta kene save.praktikkan bile mase yang sesuai dtg.haha,

Terbang Bersamaku said... [Reply]

info yg berguna jgk nie ut sy dimasa depan nnt...hehehe..tahnks ye sudi share...:)

nad_dd257 said... [Reply]

wah.. bagus ni.. boleh cuba nanti.. tenkiu.. ^_^
nad nak kgsi jugak ngan my member kat forum bole?? hikhik..
hmm kalo tak silap ade lagi 1 cara.. tapi nad tak ingt.. :p

Anonymous said... [Reply]

Gud info... Tengkiu...

Anonymous said... [Reply]

Blh try nie..hihi..insyallh,me n hubby tingin sgt nk bby..

Anonymous said... [Reply]

salam kalau kita period 3hari je sama juga ke telur berfungsi selepas hari ke 10?

Related Posts with Thumbnails