Friday, March 19, 2010

Apa ada dengan SUSU IBU?

www.tips-fb.com

hi my dear readers and bloggers,



Aku nak bercerita sedikit pasal kebaikan susu ibu ini ataupun orang putih kata breastfeeding.

actually dalam kelas pedodontics hari tu, lecturer akulah ni bagitahu.. so mari aku kongsikan sedikit:

KEBAIKAN yang kena ambil perhatian:
1) can stimulate muscle around mouth and tongue activity 
( sebabnya kalau susu botol hisap sikit je dah continuously keluarkan..so kalau susu ibu..baby kene hisap betul-betul baru keluar susu..dalam masa yang sama akan stimulate muscles)

2) Allows milk to flow on demand
(yang ni macam aku cakap tadi kalau tak hisap takde susu)

3) Allows gravity working correctly on the muscles involved in swallowing

4) milk is more nutritious as it is a complete source of all nutrients, higher percentage of lactoalbumin, rich in sulfur containing amino acids and vitamin C and D.. 
( so sebab tu lah ibu yang menyusukan baby kene menjaga makan sebab semua nutrisi itu juga akan ke baby melalui susu ibu..mahu anak sihat makanlah segala makanan berkhasiat..selain itu susu ibu ini mengandungi nutrisi yang terbaik untuk tumbesaran baby)

5) easily digestable ( ini kalau comparekan dengan susu formula)

6) contains COLUSTRUM!! 
(colustrum hanya terdapat dalam susu ibu bukan dalam susu formula..colustrum ini mengandungi IgA iaitu natural antibody dalam badan. kanak-kanak yang menyusu ibu mempunyai antibodi badan yang kuat)

7) baby akan rasa disayangi sebab full of attention is given by the mother. 

 
KAJIAN:

hmm nak tahu tak.ini aku terjumpa dekat internet..kajian menunjukkan risiko kematian baby dan kanak-kanak kecil di negara membangun meningkat 10 hingga 15 kali bagi yang tak menyusu badan pada usia 3 bulan pertama. kebanyakannya berpunca dari penyakit cirit birit yang serius.. (uih)

dan telah menunjukkan 40,000 kanak-kanak meninggal dunia setiap hari ( 28 orang stiap minit) di negara- negara membangun... sebabnya kekutangan zat makanan.

dan UNICEF dah kenal pasti 7 cara berkesan nak selamatkan nyawa kanak-kanak ni.. salah satunya ialah dengan meningkatkan kadar PENYUSUAN SUSU IBU..

di negara barat mula seperti Amerika dan Eropah,banyak kes SUDDEN DEATH OF UNKNOWN CAUSE (SIDS) atau COT DEATH dilaporkan berlaku..dan kebanyakkan mereka dari kanak-kanak yang menyusu botol!!!!


oleh itu percaya atau tidak..
SUSU IBU BANYAK MENYELAMATKAN NYAWA KANAK-KANAK.

kebayakkan  hari ini, ramai ibu-ibu yang bekerja mengabaikan susu ibu..malah ada kanak-kanak seawal 2 bulan sudah dikenalkan dengan SUSU LEMBU.. adoih..

cubalah jadi ibu yang perihatin demi anak-anak tersayang.. oleh itu, susu ibu harus diambil berat bukan lagi hanya kerana sibuk..hal ini diabaikan.. kan sekarang dah ada macam-macam jenis pump? huhu.

tapi lebih baik sekiranya ibu sendiri yang menyusukan anak..psikologi kanak-kanak juga ada menyatakan bahawa..seawal umur kanak-kanak itu dia mula membina perasaan percaya,kasih dan sayang sebab ibu yang memenuhi kehendak kanak-kanak itu..

sebab itu kalau ada maid..nanti anak-anak akan develop perasaan trust dekat maid..so berhati-hati ok!


oklah setakat itu.sambung lain kali.aku tak larat dah ni.hari ini ada 2 RCT( root canal treatment) patients kena buat.. aku ingat nak buat appointment esok..tapi patient aku datang dari jauh..kesian.itu pun buat separuh je patient kedua tu..next seating will be tomorrow..aku pontent kelas sebab penat sangat..pandai tak?


credit kajian to: sini

ok nak tido..wasalam.

9 si gojes suke membebel:

enjelinajolipit said... [Reply]

aku dari kecik x minum susu lembu. mak aku bagi susu ibu je.


botol susu pon aku takde.

until now aku xleh mnum susu lembu dah. tu lah......

Rara said... [Reply]

really gud info..pntg gk susu bdn ni kn.. :)

bellar0ssa said... [Reply]

enjelinajolipit~


sekarang xminum susu lembu abes tu minum susu ibu? lol

bellar0ssa said... [Reply]

Rara~


huhu,yep..banyak lagi kepentingan..tu baru sikit je..

blueCITY® said... [Reply]

salam n pagi bella,
tido lambat ke apa, komen kat blog akak kul 4 pagi?
study ya, heeeeeee...

mmg susu ibu la yg terbaik..
kwan akak kat opis ni baru 4 bulan anak dia. setiap hari kena pam susu dia keluar n simpan utk anak. kena kerja kan.

byk hikmah susu ibu ni, selain bersih selamat lagi halal kan

jaga diri
xoxo

zella y said... [Reply]

susu ibu mmg paling terbaik...
skrg ni ramai ibu2 bf anak dorang walupun ibu tu bekerja...

bellar0ssa said... [Reply]

sis bluecity~


huhu haahlah.. tido lmbat semalam..ade keje kene buat..ngntuk,segarkan diri blogwalking.hehe..

ye2 sgt betul.susu ibu penuh dengan khasiatnya..

bellar0ssa said... [Reply]

zella~


huhu sesibuk mane pun,kena gak cube yang terbaikkan untuk anak2.hehe.

ceh macam dah ada anak plak cakap.

Fatimah Bt Tony said... [Reply]

Good info.. Nice Blog.. please visit my blog back for more info on beauty & healthy life style.. TQ.. ;-)

http://kedaivitaminfatimah.wordpress.com

Related Posts with Thumbnails