Wednesday, March 17, 2010

Please bear with us..because you are definitely in the safest hands..

www.tips-fb.com

salam semua,



Semalam sepatutnya cuti sempena TELEGU NEW YEAR.huhu
aku telah merajinkan diri ke kolej untuk ambil instruments aku yang tertinggal dalam lecture hall.

so alang-alang dah sampai kolej tu,terus pergi department ORAL SURGERY..

memandangkan kuota kerja sepatutnya kena 20 pesakit dan aku baru je ada 6 orang.sikit gila T_T

ramai juga pesakit.Alhamdulillah aku dapat dua pesakit semalam..dan cuak betul sebab dah lama aku tak bagi injection local anesthetic kat pesakit aku ni.huhu..selalu adalah senior tolong-tolong tengok..tapi semalam semua pun sibuk semacam..

PESAKIT PERTAMA
whoa Gred III mobility of 33 ( left lower canine / gigi taring belah kiri bawah ) dah ni..senang sangat..aku rasa kalau aku nak jentik pun boleh.hehe..tapi sakitlah kan..

then aku bagi injection Local Infiltration kat gg tersebut..tunggu beberapa minit..tak perlu nak elevate mucogingival tissue ( koyakkan gusi keliling gusi,supaya mudah nak grab gg tu gunakan forcep dan cabut ) sebab gigi tu dah ada recession pun..

then rotate gg dan cabut.. compress socket and give instruction kat pesakit.

PESAKIT KEDUA
pesakit ni agak bising dan kecoh..yelah makcik berumur 67 tahun..dia nak cabut gigi yang ada 4 je tinggal.. sebab dia nak buat gigi palsu.. aku cakap tak boleh cabut semua..bahaya.then dia bebel-bebel lagi..degil.. 

aku pun panggil lecturer aku..dan lecturer pun cakap..it's ok u can extract all. 4 teeth. makk aii terkedu jap aku.. sebab lain-lain quadrant..

aku pun bagi je injection kat semua gigi..local infiltration kat gigi 13 ( right upper canine), 23 ( left upper canine ), 24 ( left upper premolar) dan 25 ( left upper premolar).. lecturer kata tak perlu bagi injection dekat bahagian palate ( langit-langit)... ok aku tak bagi..

yang ini kena elevate mucogingival tissue, atau bahasa kasarnya koyakkan dan longgarkan sikit gusi-gusi disekeliling gusi..sekali makcik ni kata sakit..

hmm maybe aku tak bagi injection on palatal side..so aku pun bagi injection Greater palatine nerve block.. injection ini akan paralyzekan  terminal ending of greater palatine nerve yang supply those teeth roots.. 

after few minutes, dah numb..baru aku sambung balik..ouh man,darah dah banyak gila..cuak pun ada..hoho.. ok2 maintain cool.. bersihkan dulu semua darah-darah tu..

tiba-tiba  makcik ni cakap something dlm tamil.aku tak paham..banyak ragam.bukan sakit dah pun.dia just kata da pressure kat jaw dia..ouh makcik memanglah.. lecturer kata sambung je..cabut..

aku cabut sekaligus semua gigi.. tak goyang mana..tapi Alhamdulillah berjaya.. =D

disebabkan adanya interdental bone ( tulang antara soket gigi )..so kena patahkan guna bone ranger.. sebab nanti kalau dia heal.. nak pakai gigi palsu tak boleh nak adapt betul-betul dan menyebabkan sakit.. n later kena buat alveolaplasty.. 

so dan crash the interdental bone, put suture.. aku belum ada lagi keberanian nak buat tu..so senior aku sambung... =D

macam biasa instructions yang aku bagi..(dah hafal dah dalam tamil)..hee:
1) sudaa yeduvum sappedek venda oro nal ( semua yang panas2 jangan makan 1 hari )
2) ara maninerem panje kadingge ( gigit cotton selama setengah jam )
3) echi tupa venda ara maninerem ( jangan meludah selama setengah jam)
4) mattere correcta sappedek ( makan ubat betul-betul )

yep,please bear with us =D
because you are definitely in the safe hands.


nak share satu kisah kawan aku..gigi pakcik tu memang dah goyang gred III.. lepas bagi injection kena tunggu bebarapa minit untuk LA itu work.. so, agaknya entah hape pakcik tu dok buat.. tahu-tahu aku nampak dia dah siap keluarkan gigi tu.haha..pakcik tu cabut sendiri je..gelabah kawan aku..huhu.aduhai.

sebelum aku balik,
ada satu kes unik.. seorang pesakit datang dengan komplen pasal susah buka mulut ( trismus) sebab ada penyakit ORAL SUBMUCOUS FIBROSIS dan ada sakit gigi..

lecturer aku prescribed ubat dan suruh balik dulu..sebab tak boleh buka mulut..then makcik tu pergi komplen dekat mr.principal yang doktor taknak cabut gigi.. principal kata takpe,makcik ni nak..proceed case.

hmm,pastu ape lagi terjerit-jerit satu department makcik ni jerit..aiyoo kan dak kata suruh balik makan ubat dulu makcik..degilnya lah hai..

nasib baik lecturer aku pro..hmm itu pun kena marah dengan lecturer juga makcik itu.terkedu aku tengok.. bukan takat kene marah..mahu bapa orang pegang kaki tangan makcik tu..tak sanggup aku tengok dah, aku pun blah balik..



p/s: maaflah kalau ada term medical atau pun dental yang tak jelas.. =D tahniah kepada yang membaca tanpa berkelip sampai habis...aku kagum dan bangga..hoho..yang tak habis tu..ceh kecewa aku kau baca tak habis.lol.

16 si gojes suke membebel:

dr hakim said... [Reply]

mantabh dah start clinical wehhhhhhhhh

Nurika Jianie said... [Reply]

YEAH berjaya baca sampai abes !
part yg term2 tu sume memang kurang ngerti la ,
pastu smpai kat part instruction in different language tu lagi kurang ngerti jadinyer .
hehe .

p.s : tetibe teringat kat kwn yg baru fly g india 12mac aritu . huhu

wawan said... [Reply]

huih! first time baca pasai dentist buat kejaaaaa


menyeramkan bab² darah ni~

bellar0ssa said... [Reply]

dr.hakim~


huhu lama dah aku start la roy.nak jdi patient aku?haha

bellar0ssa said... [Reply]

Nurika Jianie~


huhu takpe2.kalau tak paham boleh tanya.xmo tanya encik google kan ade.hehe..

tq sudi bace sampai abes ika.muuah cket.

kawan fly mane ika?

bellar0ssa said... [Reply]

sis wawan~


huhu mula2 memang intan pun rasa nak pengsan.hehe.tapi lame2 get used to it =D

jane said... [Reply]

aku takut darah wooo

































pulak tu darah rendah












































kalau nmpk darah yg membanyak tu

























pitam

































ttbe takut



























tp



































kali terakhir








































jmpe dktr gigi






















ms 10 tahun































gile hebat gigi aku


































ngahahahhahhahaha~



























...........































byeeeeeeeeeeeeeee!!!!

zella y said... [Reply]

seumur hidup zella xprnh lg jmp doktor gigi...takut...nsib baik gigi xwat perangai hehehhe...

wah! pandai bahasa tamil erk??

"yenna porengge?" hahahhahah

eza2odette said... [Reply]

muahahaha..dah terer dah cik doctor nih XP

tolong buat bleach kat gigi akak!

**puji dulu..baru leyh mentak memintak..discount (^^)

ana zara said... [Reply]

waa.. interesting nye. buat aa post cmni lagi.. suka..

MiSz MaNja said... [Reply]

dr. g2 ea? kalau nak wat pendakap g2 sakit x? huhu.. sekarang ni kos utk pendakap g2 anggaran berapa ea?

Aus MeLankoLik said... [Reply]

serius aku x berani buat sme kerje2 tu .

bellar0ssa said... [Reply]

Jane~


huhu, lamenye tak jumpa dr. gg dah? meh jumpa aku nak?

kau ingat aku tak takut darah.haha takut gak weh.tapi sekarang dah ok.leh tgk ngn jayanya.

bellar0ssa said... [Reply]

zella~


jom ckap tamil nak?muahaha.ala sikit-sikit leh lah zella.

hmm kena selalu chek dr..kadang2 tak sakit tak semestinya tak meragam.huhu

bellar0ssa said... [Reply]

ana_zara~


hehe coming soon.pasni nak carita pasal buat composite restoration dgn bleaching plak.

bellar0ssa said... [Reply]

misz manja~


huhu honestly sangat sakit pakai pendakap gigi @ braces ni..ade buat satu entri pasal braces..bertajuk BRACES OH BRACES..mari lah bce,huhu..

kene amik risiko untuk menahan sakit dan lapar..tpi lama2 get used to it =D

harge tak sure lah kalau di malaysia..sebab aku pakai di india..huhu.

Related Posts with Thumbnails