Saturday, March 20, 2010

Tooth Bleaching; ada sesiapa nak putihkan gigi?

www.tips-fb.com


hi my dear readers,

  saje tayang muka aku awal-awal.lol

Gigi anda kuning? gigi anda ada stain? kemungkinan disebabkan rokok,mahupun kopi dan seumpamanya..

stains ada dua jenis: intrinsic dan extrinsic stains

INTRINSIC STAINS:
1) penyakit - ada penyakit yang boleh menyebabkan gigi stains contohnya Alkaptonurea, disease of enamel and dentin
2) ubat - Tetracycline stains
3) fluorosis (di India ada banyak kes ini biasanya disebabkan oleh high concentration of florine in water)
4) Trauma
5) dental caries
6) Aging

EXTRINSIC STAINS:
1) Plaque
2) makanan dan minuman
3) rokok
4) poor oral hygiene
5) metallic stains
6) excessive mouthwash

ok,hari itu aku ada buat satu kes bleaching..

Apa itu BLEACHING?
bleaching is a procedure which involves lightening of the color of tooth through the aplication of a chemical agent to oxidize the organic pigmentation of the tooth

~ ia bermaksud memutihkan gigi yang sudah discoloured dengan mengpalikasikan bahan kimia ke permukaan gigi tersebut,


 kes bleaching aku.
yang sebelah tu assistant aku.
perkenalkan
Ignatius Niap



pesakit aku..nampak tak gigi dia yang ada stain tu
yang kecik sikit tu dah buat crown cutting
sebab nanti nak buat composite crown



isolate bahagian gigi yang nak dibuat bleaching
menggunakan rubber dam.
so boleh increase visuality and accessibility.
serta bahan kimia yang digunakan takdelah
masuk mulut pesakitku.
kena berhati-hati untuk elakkan
dari terkena gingiva dan soft tissue.



tadaaaaa~
inilah hasilnya..putih berkilat tak.
setelah selesai,kene polish pula..
hehe..ada sesiapa nak menjadi pesakit aku?

murah saja kat kolej aku.
adalah dalam RM 15.huhu



yang berikut adalah pesakit kawan-kawan aku:

credit to Jidhin George
tak bape nak clear stains tu
sebab intrinsic.
dan kolej aku nye bahan-bahan 
takdelah advance sangat.
amybe kene ada xenon plasma arc light ke,
takpon Argon laser ke,
atau diode laser light.

lagi canggih lagi best harganya.
tak gitu?



credit to: George
yang ni tak banyak mana stains tu..


p/s: oklah untuk kali ini...=D

26 si gojes suke membebel:

ber_u_wang said... [Reply]

gigi uncle pun dah kuning.. boleh gi cuci ni..

** a i l y ** said... [Reply]

rm15 sebatang gigi ke?

** a i l y ** said... [Reply]

sakit tak??

enjelinajolipit said... [Reply]

mahal ke tidak? aku rasa aku ada calon pesakit utk ko.

SYUHADAH said... [Reply]

ade beza ke bleaching ngn whitenig?
bkn kalo kte dh buat sekali kne buat lg ke 2 3 bln after tu..kalo x lg kuning?

bellar0ssa said... [Reply]

ber_u_wang~


uncle!! huhu marilah dtg wat bleaching dengan intan.hehe

bellar0ssa said... [Reply]

** aily ** ~


tak sakit aily..huhu jgn risau..

hmm takdelah semua gigi yang dah di isolate tu lah RM15..tapi kat msia mahal la..

bellar0ssa said... [Reply]

SYUHADAH~


hmm samalah tu syg.. tapi bleaching lebih kepada dental term.. hmm kalau dah buat sekali memang akan kene buat lagi.bukan sebab nanti makin kuning..tapi sebab kita kan consume alot of food yang ada banyak pewarna.. cthnye air,lauk pauk etc jadi semua tu akan contribute to staining..bile gg kuning..xnampak sangat..tapi kalau dah putih melepak..jelas kan... so kene lah maintain..

shading plak bukan sng nak pilih..

bellar0ssa said... [Reply]

enjelinajolipit~


haha sapa ko nak calonkan jadi pesakit aku tuh?

Aqma eUcaLypTus GurL said... [Reply]

intan... nak buat.. nak buat... huhhu... kan bagus kalo intan dah kat malaysia... leh pergi ke dentist tanpa takut2.. hehehe...

dr hakim said... [Reply]

intan...mahu cuci gigi...weee

hans said... [Reply]

dekat mana kolej ko?
aku nak cuci gigi lah

Anonymous said... [Reply]

Cool..

Try this blog,read few entries..i found it very funny and interesting!

www.fdausamad.blogspot.com

Seriously!

bellar0ssa said... [Reply]

Aqma~


huhu... siyes ni tak takut jumpa aku ni aqma..aku ganaz tau..muahahaha..

bellar0ssa said... [Reply]

Dr hakim~


roy meh dtg india..hehe

bellar0ssa said... [Reply]

hans~


kat ujung india..tgh panas gila ni.nak dtg? pakai lapis2 uv protction dulu.hehe

bellar0ssa said... [Reply]

hans~


kat ujung india..tgh panas gila ni.nak dtg? pakai lapis2 uv protction dulu.hehe

Farazila said... [Reply]

erm...

x sakit ker??
gigi nipis x nt??

ad'ezalwin said... [Reply]

RM15??? GERRRKK **WINK**$$ bersinar mata..hahaha-bukan gigi je. adoi..kena pk nak beli tiket flight g india lah gini-huuhuuhu

fatinshah said... [Reply]

org ckp putihkan gigi x elok sbb nipiskan gigi..betoi x???
tp i nak putihkan gigi i yg mmg kunin ni~sbb consume byk nescafe kot :(

brat2104 said... [Reply]

Kalau dah buka klinik/keje kat KL gtau ye.. nak minta tolong putihkan balik..

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply]

simpan hasrat n simpan duit la wat bleaching ni...slalu gosok gigi pn stil kuning lg..cmne ni...

salam singgah yer...

nasriahns said... [Reply]

guys! sape tahu are kedah kt mna boleh bleaching gigi, lma dh cari x jumpe.. :)

Anonymous said... [Reply]

akak kat mna boleh buat bleaching ni ye??? kat hospital boleh jugak kan ??

Anonymous said... [Reply]

ermmm skit ka ar kalau mau blach gg ne?

SITI AKBARI MOHD AMIN said... [Reply]

Salam Intan..
Kolej kat mana yg RM15 tue?
Nak g wat jugak la... ^_^

Related Posts with Thumbnails