Wednesday, March 24, 2010

Composite restoration ; dapatkan kembali gigi yang cantik.

www.tips-fb.com

salam semua,

hari ini aku nak kongsi sedikit pasal dentistry.
hari itu aku posting conservative dentistry and endodontics kan.
aku ada buat composite restoration.composite ni ialah tooth colour material.so kebiasaannya untuk gigi depan supaya lebih esthetic.. tetapi boleh je nak buat untuk gigi belakang..

sekarang ni dah tak guna amalgam restoration kalau nak tampal gigi ( yang kaler hitam tu). tetapi composite restoration ini agak mahal sedikit..but more worth it lah sebab nampak esthetic.

biasanya kalau tooth fracture kat bahagian depan pun gunakan composite je.

kalau di kolej aku satu gigi lebih kurang RM 8.
kalau di klinik-klinik swasta di tempat aku pula dalam RM 50-60 la..
tak pasti pula harga di Malaysia berapa..

hari itu aku ada buat satu kes tooth fracture ( class I Ellis and davey fracture-enamel). so nak shape kan balik bentuk gigi tu.kene ada nilai kesabaran dan penuh teliti supaya kepuasan pesakit tu ada. yelah sape tak nak cantik balikkan gigi tu..

ada syaratnya, lepas tu tak boleh minum minuman yang ada stains contohnya kopi, minuman berkarbonat etc dalam masa 2 hari sebab nanti menyebabkan discolouration lah.. dan satu lagi keburukannya.dalam masa yang lama, akan ada polymerization shrinkage dan ada gap between restoration dengan tooth surface..so ada possibility untuk develop secondary caries dan staining..

hari tu aku tak sempat nak ambil gambar, jadi apa yang aku nak tunjuk ni semua kes kawan-kawan aku lah.sebab aku first yang dapat kes..lecturer lupa bagitahu kena ambil pre and post operative treatment.

ni aku masa buat root canal treatment


ini juga.


itu semua ialah files yang digunakan semasa root canal treatment.
ini adalah glass bead sterilizer untuk strelize files tu.



KES 1

fracture di dua-dua bahagian gigi tu.
kena restore dengan composite.


satu gigi sudah di restore oleh Johnson.


dan satu lagi oleh Juliza.
dan lihat hasilnya..
perfecta!



KES 2
ada caries di kedua-dua bahagian gigi
so kena excavate dulu caries tu
dan letak base GIC. sebagai thermal insulator.
sebab dah close to the pulp chamber.


restore by Ignatius


sebelah lagi restore by Dharmendra



KES 3

by Ignatius again.
same cases fracture.



KES 4





KES 5

disebabkan oleh dental caries
by Jonah



dentist-to-be
we did our best for your satisfaction
wah macam iklan pula.hehe.




hero india.hehe.
my friends


p/s: ok sekian sahaja untuk kali ini.. sebarang pertanyaan boleh sahaja.. aku cuba nak buat formspring.me teringin jugakan..tapi entah kenapa kena block dengan firewall sengal kat hostel aku ni.. dem betul. reason: hacking? ada ke patut.

22 si gojes suke membebel:

zella y said... [Reply]

nk putihkan gigi camner ye doktor??
hehehhe

Hazzy Ishak said... [Reply]

aku apa persoalan
gigi aku ni jenis jarang & kecik (gg lain aku tak kisah tapi gg depan aku ni ha. sebenarnya aku tak suka gigi aku
hakhakhak

ni ke treatment yg patut aku buat? agak2 berapa kos kat Malaysia?

helena's said... [Reply]

kenapa model tu sume gamba dia..erkkk!hahahaha

gigi cikhel tak tersusun..huhu

sI tEDI said... [Reply]

aku pernah buat sambung gigi!! :P

bellar0ssa said... [Reply]

zella~


huhu nak putihkan gg kene pi bleaching.hehe.

bellar0ssa said... [Reply]

Hazzy Ishak~


yep2 exactly hazzy.kalo jarang kat depan namenya midline diastema.so kene gune composite untuk restore.lecturer aku buat..xnampak langsung beza.aku ingat gigi dia memang perfecta cmtu.

hmm aku tak bape pastilah di malaysia bape.kene survey dulu.len tempat len hargenya hazzy.

bellar0ssa said... [Reply]

helena's~


cikhel.sape? i ke? hahaha..i kan model yang paling cun gitu.

tak tersusun kene pakai braces,hehe

bellar0ssa said... [Reply]

sI tEDI~


Wah yeke ted.nanti pasni kalau nak tukar balik kan..meh dtg jumpe aku.hehe

ber_u_wang said... [Reply]

kalau boleh uncle pon ank putih kan gigi uncle..

enjelinajolipit said... [Reply]

kalo gigit air batu, agak2 dia bole patah semula x?? kena jugak pk kualiti ni

♥♥ eija ♥♥ said... [Reply]

gigi akak memang jarang...

hehe skg nie akak pakai barces pun hehe...dah masuk 8 bulan dah pakai hehe....

bellar0ssa said... [Reply]

ber_u_wang~


uncle. boleh2.. cantik je lepas putihkan gigi.tapi senang juga nak stain balik ni uncle.

bellar0ssa said... [Reply]

enjelinajolipit~


sah2 la leh patah oii.. itukan artificial..manalah boleh nak lawan ciptaan Allah kan.

bellar0ssa said... [Reply]

kak eja~


huhu braces skrg dah macam trend.but great outcome.kena menahan sabarlah..huhu.

Hazzy Ishak said... [Reply]

oh ye ke?
aku tak mo pakai braces sebab gigi aku tak perlukan tu hehe

apa2 pun thanks
bagus gak ada doktor ggi kat sini

fikaryna said... [Reply]

intan..bila nak balik mesia? gg akak nak dapatkan rawatan dr adik akak yg lemah lembut nih..huhu..

bellar0ssa said... [Reply]

Hazzy Ishak~


haha.aku belum jadi dr gg lagi la.. insyAllah lagi bapa bulan..welcome! nanti aku dah keje kat msia aku jemput ko dtg buat treatment dgn aku.hehe

bellar0ssa said... [Reply]

kak ryna~


haha ala kak ada setahun lagi.tahan sikit kak.nanti adik comel yang lemah lembut dan gemalai ini blik msia..hehe.

Hazzy Ishak said... [Reply]

kena bagi diskaun ar...hakhakhak

bellar0ssa said... [Reply]

harga boleh bicang.muahaha.. ala xde hal la. tapi kalau de klinik sndiri boleh la.buatnya aku keje ngn org.haha.kene bodek2 bos dulu kang.muahaha.

Syahira shafie said... [Reply]

Nak tanya lah, kita dah tampal gigi yang pecah, then dia patah balik sebab tergigit chocolate yang keras... Hmm kita boleh tampal balik tak untuk kali kedua ???

Syahira shafie said... [Reply]

Nak tanya kita dah tampal gigi yang pecah bahagian depan , then patah balik sebab tergigit chocolate yang keras... Hmmm agak2 boleh tampal untuk kali kedua ke tak ??

Related Posts with Thumbnails