Tuesday, March 23, 2010

Kenapa jangan tidur petang.

www.tips-fb.com

aku sangat suka tidur petang..
ye lebih tepat sekali lepas asar..
ada sesiapa yang suka tidur lepas asar macam aku?
argh aku gelar aktiviti itu sebagai
-- kuak lentang atas katil---

 
exercise lah tu kan? 
damn it! betul ke orang kata boleh mewarisi
kegilaan? abes lah aku macam ni.. boleh gila.

lebih 40 kali dah aku bantai..mahu hari-hari.
penatlah layan gigi orang masa kat kolej.
aku kena gain balik tenaga aku yang hilang 
untuk belajar di malam hari.
* ceh belajar lah sangat kan *

tapi kalau aku tidur petang.malam sure
aku akan tidur lambat.bila aku tidur
lamabat esok pagi aku malas bangun pagi.
dan akibatnya aku terpaksa bangun pagi.
maka aku tak ikhlas pi kelas.
dan aku sure tersengguk2 macam 
memancing ikan.
argh kene ubah gaya hidup.
dah terlambat ke ni?

hmm aku ada terjumpa di encik google.
katanya: 

Imam Al Ghazali di dalam kitab Ihya Ulumuddin telah berkata: Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ianya membantu ibadah di malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik-baiknya ialah bangun sebelum tergelincir matahari untuk solat zohor.
 
hmm so maksudnya.
kalau nak tidur kenelah sebelum
zohor.bukan selepas asar.

sebenarnya bukan boleh menyebabkan kegilaan.

pernah tak korang alami macam ini,
tidur sedap betul sampai 3-4 jam.
sedar-sedar dah gelap.amik tuala
masuk bilik air.. 
rupanya magrib bukannya dah subuh
ha pernah tak?

nanti orang-orang tua kata..ha itulah
tidur lepas asar lagi.kan
dah mengong otaknya.

hah pernah tak hadapi ini pula.
tidur sedap-sedap pastu mimpi pelik-pelik.
mimpi kene kejar itulah inilah.
kene makan itulah inilah.
aku pernah mimpi aku tengok aku mati.
gerun-gerun.
pernah juga aku mimpi dunia nak banjir.
kena berebut-rebut baik kapal besar.
pastu kena ada token.sapa takde
tak boleh naik
gerun aku..sekali sedar,
amik kau nak isyak dah..

YaAllah aku rasa aku nak gila dah.
hoho.mungkin itulah maksudnya 
mewarisi kegilaan kan.
pandai-pandai je aku.

so kenapa jangan tidur petang:

1) nanti ko cepat membesar sebab nak tahu kenapa? growth hormone banyak waktu petang sebab tu baby suka tidur petang.hehe..bagus untuk tumbesaran..tapi kau dah cukup-cukuplah tu besar.

2) nanti gemuk.sebab patutnya ko pergi exercise!

3) nanti senang tertinggal solat.yelah kalau dah lajak tu kan. tak pun solat akhir waktu.aku panggil solat kembar..sebab asar nak masuk magrib atau pun magrib nak masuk isyak..jadi mari kita cuba elakkan.

4) nanti malam kau tidur lambat.kau tak boleh tidur.esok pagi kau tak segar nak teruskan hari-hari kau yang indah..tak best bukan?

5) nanti ko pening-pening lalat..puasnya tidak..pening lagi adalah.. yelah kalau terlebih tidur tu..same je ngantuk juga..

6) nanti ko buat benda pelik-pelik.contohnya tetiba bangun pi amik tuala ank gi mandi.. haha macam adik aku..sedap je aku gelakkan.

7) mimpi pelik-pelik.. boleh menjadi gila.huhu.

ok sekian sahaja.


p/s: ok rekod hari ni aku tak tido petang yeah!

23 si gojes suke membebel:

helena's said... [Reply]

mak kita kata jangan tido ptg ne boleh gile.hehe

iidyLL iceneSS said... [Reply]

slalunyer org yg bgun after asar msti moody2 punya..mgikut pgalaman la...:P

sI tEDI said... [Reply]

aku x pernah tdo selepas asar.. :P

enjelinajolipit said... [Reply]

member gua zaman skola tido petang. sekali bangun da magrib, dia angkat baldi terus p mandi n siap nak p skolah. hahahahha!

bellar0ssa said... [Reply]

helena's~


huhu kalau bangun2 dah mamai nak pi mandi ngt dah subuh.tak ke orang kata gila.haha

bellar0ssa said... [Reply]

iidyLL iceneSS~


hmm betul2 kadang2 orang yang bangun petang ni.lagi2 slh bangun.jangan ditegur.bahaye..ade yang dijeling semcam kang.haha.

bellar0ssa said... [Reply]

sI tEDI~


haha betul ke ted.tipu2!

Fhad said... [Reply]

aku kalo blk keje ptg mesti aku tdow maghrib aku bgn.. dulu mase skola penah r.. aku bgn tdow trus g mandi pakai bju skola.. sekali mak aku tanye nak g mane? aku cakap r nak g skola.. aku tgk jap bru kol 7.15 malam... hahaha

Nurika Jianie said... [Reply]

sebab skrg masuk mengajar petang , tak sempat der nak tidoq pas asar . adehhh . heheh . oh rindu kat katil . nak pegi tidoq skrg jugak ! heeeee ^^

sweet.ants said... [Reply]

mmg jns tdo ptg sbb mlm bjage..

bellar0ssa said... [Reply]

Fhad~


huhu,ko jangan tidur magrib2.nanti tahu2 je dah sampai tempat kerja kau.haha..

bellar0ssa said... [Reply]

Nurika Jianie~


bagus tak yah tidur ptg.huhu.manusia kene tido malam..hehe.

bellar0ssa said... [Reply]

sweet.ants~


lumrah seorang pelajar =D

zella y said... [Reply]

prnah gak la tdo ptg klu time cuti tu...hahahhaha

tp xbuat selalu sbb klu dh tdo ptg,mlm susah nk tdo hehhehe

fikaryna said... [Reply]

tido ptg mmg x bagus..lagi2 lps asar..kalau tertido..alamat malam kang susah la nak tido..huhu...

nur 'adli azhari said... [Reply]

patut le saye makin gemokk

bellar0ssa said... [Reply]

zella~


kalau time cuti xpela lagi.haha..mlm bantai tido lambat pon takdak hal.

bellar0ssa said... [Reply]

sis ryna~


betul2.nanti mlm tak boleh tido.pastu esok bgn lmbat..pastu ngntuk dlm kelas.

bellar0ssa said... [Reply]

nur'adli azhari~


hahaha..samalah kita =P

fatin said... [Reply]

erk..bila tido ptng tu, time terbangun tu mmg konfius..subuh ke maghrib ni? sbb dh gelap jer :P

tp dah lama tak tido lepas asar..
sbb nk tgk cite indon ptng :D

bellar0ssa said... [Reply]

fatin~


huhuhhu..bestnye.cmnelah nak atasi masalah tido petang ni.susah betul la.

Anonymous said... [Reply]

haha..jgn tdor ptg la,itu blh mbhyakan keshtn kmu..tdor ptg blh mnybabkn kerosakan hati..kshihanny xdpt dpstikn cz aku pun cr mklumt dr google je.haha...tp apa slhnya kta elkn tdo ptg leh gk jg kshtn kta..btol x?? Ha betol3...

Anonymous said... [Reply]

ayat warna kuning tu mmg taknak kasi orang bace ek?
tanye je, sb bile highlight baru nampak..
latar dah putih jadi org rabun mcm ak bertambah rabun jadinye.. tQ~

Related Posts with Thumbnails