Monday, March 22, 2010

Kenapa kitaran haid atau menstrual tidak teratur?

www.tips-fb.com

terima kasih pada yang sudi baca luahan hati aku semalam.entah kenapa aku nak emo.dan kalau aku emo aku jarang nak post kat blog ni..malu orang baca.hoho..tapi aku rasa macam nak gak publish.. buat muka tebal lah.

btw aku terharu juga ada yang sudi komen entri emo aku.. bila aku emo.spontan je apa aku nak tulis.. ikut hati aku..ayat pun leh tahan bunga..wahahaha..bunga ke weh..

Alhamdulillah..hati aku dah sihat..aku emo tak lama..aku dah lega..aku dah boleh tenang.. aku dah happy.. terima kasih semua..sayang sikit!!! mmmuahh!


sebenarnya ada benda lain juga yang mengganggu gugat pemikiran aku ni.

aku punya kitaran menstrual dah lewat gila dah ni..argh pening aku.. esh lambat menstrual pun nak pening-pening ke? ada orang tanya.. bukan apa aku risaulah..sepatutnya umur cam aku ni dah leh kata patutnya regular lah kan..



so aku tanya makcik google tadi.inilah hasilnya:

ok mula-mula aku nak bagitahu apa yang dimaksudkan dengan irregular menstrual cycle ni.. kitaran normal ialah dengan selangan setiap 28 hari. tapi kebanyakkannya ialah antara 24-35 hari..
dan ada juga yang akan mengalami kurang dari 21 hari atau lebih dari 35 hari..( tapi jarang berlaku) itu mungkin normal.

dan kebiasaannya akan berakhir lebih kurang 5-7 hari..paling normal lah tu.

 jangan ikut.ini salah!!

tahukan kenapa adanya kitaran menstrual ini? 
sebabnya untuk meruntuhkan balik dinding endometrium dan bersihkan balik uterus apabila tidak adanya embryo yang nak di attach dekat dinding endometrium yang dah menebal tu.. ( bermaksiud tiada persenyawaan berlaku antara ovum dengan sperma) alah,semua pun tahukan.. SPM ada belajar ni.huhu.

so apabila isyarat hormon dalam badan ni sampaikan antara satu sama lain maka terjadilah kitaran menstrual.. jika isyarat ini terganggu ataupun tak sampai itulah terjadinya kelewatan kitaran ini.

so antara faktor-faktor yang mengganggu isyarat ini ialah:

1) STRESS ( oh aku tahu kenapa..aku sangat stress lately.hoho)

2) NEW CYCLE ( budak-budak perempuan yang baru sahaja datang haid..belum lagi teratur kitarannya)

3) TERLALU BANYAK EXERCISE
(kalau terlalu bayak exercise boleh menyebabkan havoc dalam sistem badan ni)

4) SISTEM PEMAKANAN YANG TAK BETUL / DIETARY PROBLEM
- boleh disebabkan oleh poor nutrition contohnya terlalu banyak carbohidrat
- atau pun mereka yang mengalami BULEMIA atau ANOREXIA

5) PEMIKIRAN DAN EMOSI ( yang ni mungkin tekanan jugalah)

6) PREMENOPAUSE ( dah nak dekat menapouse cmni juga)

7) MEROKOK ( so stop your smoking habit baby!)

8) HORMONAL BIRTH CONTROL PILL
- yang ni kan kadang-kadang yang aku tahu ada orang nak stopkan dia punya menstrual cycle buat satu ketika atas sebab tertentu pun akan makan pil ni.

9) ALKOHOL BERLEBIHAN

10) UBAT

11) ANXIETY ABOUT PREGNANCY

12) UTERINE ABNORMALITIES ( FIBROIDS/CYSTS/POLYPS)


So camna nak atasi:




kenelah kurang kan stress, jaga pemakanan, berhenti merokok, bersederhanalah dalam bersenam..

tengok macam aku tak perlu exercise pun.

oklah.sekian sahaja untuk kali ini.

p/s: perempuan OH perempuan.


15 si gojes suke membebel:

iidyLL iceneSS said... [Reply]

paling ketara bile stress n emosi xstabil mmg xkn betul punyer..hihihihi

bellar0ssa said... [Reply]

hahaha.. BLAME MY HORMONE!! best tak.weee..

♥♥ eija ♥♥ said... [Reply]

akak pun alami benda sama jugak...

kadang2 jer normal hehe tak rasa sangat, tapi selalu memang akan rasa stress laa hehe

zella y said... [Reply]

staip kali marah2 time period msti ada alasan kukuh "biase lah..emosi lebih time period" hehehhe

fikaryna said... [Reply]

lepas kawen..hormon mmg berubah..akak nya period mmg datang tiap2 bulan..tp date ubah2 sgt..tgh sesuaikan diri sbb ada bendasing masuk dalam badan..haha..

bellar0ssa said... [Reply]

kak eja~


huhu itulah sebab cam cuak juga kenapa lah tak normal kan.

amirah said... [Reply]

nice entri..byk info :)

bellar0ssa said... [Reply]

zella~


hmm huhu bestkan jadi perempuan.lala.

bellar0ssa said... [Reply]

kak ryna~


huhu ye2 memanglah badan terperanjat sebab ada bendasing masuk.lol

Anonymous said... [Reply]

icha lg la...terlebih2 blnnye...kkdg 3-4 xde period...stress sgt ke ak ni ha...?... hmm..

Anonymous said... [Reply]

Aku da 2 bulan tak haid...byak cra da aku buat..tp blom bkesan..

Anonymous said... [Reply]

Hello! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm
definitely enjoying your blog and look forward to new posts.
Here is my web-site - Work from home jobs

Anonymous said... [Reply]

Appreciate the recommendation. Will try it out.
my web site > boligityrkia.net

Anonymous said... [Reply]

Hi there it's me, I am also visiting this website on a regular basis, this site is in fact pleasant and the visitors are truly sharing fastidious thoughts.
Here is my web page - propertyinturkeyforsale.net

sahyra sahira said... [Reply]

Dalam bulan february, dah period 2kali. Tarikh yg berbeza. Dekat pad sekejap ada sekejap takada.

Related Posts with Thumbnails