Saturday, March 06, 2010

Kenapa baby menangis selepas dilahirkan?

www.tips-fb.com

entri lepas aku ada tanya kenapa baby menangis sebaik sahaja dia dilahirkan ke dunia.. ada yang mengatakan sebab itu menandakan kesempurnaan baby tersebut..yep mungkin betul.tapi tak semua baby tang lahir itu sempurna.. ada yang ada cleft lip, cleft palate (sumbing) dan pelbagai jenis penyakit lagi.. jadi kesempurnaan itu mungkin kurang tepat...




dan tak boleh blah bila fhad kata sebab nampak ayah dia hensem.hahaha.lawak lah kau fhad.. tapi patutnya baby nampak doktor dulu apa..haha.



 
tipikal seorang ayah..fhad kau jangan jadi macam ni.lol




ok sebenarnya, tahun lepas aku ada belajar pasal benda ni sikit..berkaitan dengan general medicine..
ini berkaitan dengan anatomy of heart.








ok, ini aku dah tunjukkan gambar jantung... nampak tak itu.. DUCTUS ARTERIOSUS..

ductus arteriosus ini ada waktu baby dalam kandungan..ductus arteriosus ini ialah saluran komunikasi antara aorta dengan pulmonary artery.






It allows most of the blood from the right ventricle to bypass the fetus' fluid-filled lungs..so nanti dia akan protect lung dari overworked..masa ni lung tak fully expand lagi.. 

so bila baby lahir..normally the duct closes soon after birth as the child cries and expansion of the lung occur..

jadi betullah,sekitanya baby tak menangis within 30seconds after birth..shud be something wrong with baby's heart or lung... kita boleh juga stimulate baby tu untuk menangis by rubbing the baby...

tapi sekiranya ductus arteriosus ni tak tutup after birth, around 4-10 days after birth..boleh menyebabkan penyakit PATENT DUCTUS ARTERIOSUS (congenital heart disease)...







banyak komplikasinya..antaranya: cardiac failure, pulmonary hypertension, rupture of ductus...etc.



UPDATED: 

ok aku edit sikit sebab ada yang minta tolong explain not in medic term.
aku cuba:

maksudnya,sewaktu baby dalam kandungan ibu.. peparu baby belum full-developed lagi.. maka untuk mengurangkan overworked dekat peparu.. adanya ductus arteriosus itu..iaitu saluran yang menyalurkan darah terus ke aorta.. sepatutnya dari belah kiri jantung akan terus di pump ke peparu..dan dari peparu ke belah kanan jantung..dari belah kanan terus ke seluruh badan untuk pertukaran oksigen.. dalam kes si baby ini.. ductus ini tolong sikit,dari belah kiri jantung ada yang di pumpkan terus ke aorta..aorta ni pula terus pump ke seluruh badan..kiranya tak pergi peparulah..so kuranglah sikit kerja peparu... 

then,bila baby lahir.. sewaktu kali pertama bernafas dan menangis..peparu mula mengembang dan sekaligus ductus ini akan tertutup secara perlahan selama 4-10 hari.. sekiranya ductus ini tak tertutup maka terjadinya banyak komplikasi...

harap penjelasan aku jelas.


 
bersedia menjadi seorang ibu? dan ayah?

gambar ihsan pakcik google


p/s: kalau ada tersalah minta tunjukkan ye... =D

9 si gojes suke membebel:

saya_arief said... [Reply]

menarik..saintifik nye p'jelasan.
kalo explain lam bhse kampong..?

MrCongeniality said... [Reply]

well...very informative entry

but...
from what i read annd heard
from our religion point of view..

tidak akan keluar seorang anak adam ke bumi..melainkan ader syaitan yg menanti.

sebaik sajer baby tu kuar...syaitan akan menyucuk montot baby tu lalu menyebut kalimah "laisallah" yg bermaksud tiada Allah..

jadi sebab tuh la..lepas jer baby kuar....perlu diazankan or diqamatkan...

wallahua'lam

joegrimjow said... [Reply]

hoho
banyak berguna ni
thxs

bellar0ssa said... [Reply]

saya_arief~


saya explainkan sikit dalam bahasa kampungnye ye..saye edit balik entri ini..

bellar0ssa said... [Reply]

MrCongeniality~


hmm,baru pertama kali dgr pasal itu..thx sebab share=D

memang ada logiknye.sebab baby yang baru lahir itu sesuci kain putih..kita yang kene mencorakkan dia.maka seeloknya baby itu didengarkan dengan alunan suci azan mahupun iqamat..

k.i.w.i said... [Reply]

wahhh nk share ah.mase aku lahir,omma aku ckp aku lahir dlm lapisan,lbh kurang mcm kepompong.
nsb baik umur aku pnjg,nurse tu bukak lapisan tu then baru la dga aku nangis.

omma aku ckp lg,jiran aku ank die pn mcm aku gk.lahir2 je ade kepompong.tp nurse mase tu xpro,so panic.then anak die mati lemas dlm lapisan tu.

smpi skng omma aku simpan lapisan tu.
sekian.

Aus MeLankoLik said... [Reply]

hohohoh,
pale aku ade weng2 sket mase bace..
kekeke..
tapi aku faham la..
hahaha..
ductus muctus tu sket2..
kekeke..


tapi kalau ikut nenek aku ,
dia kate , b4 kite lahir kan kite dah berjanji setuju hidup di bumi breape lame..
setelah kita setuju baru keluar dari perut..

dah kuar dari pertu baby nangis sbb menyesal terima janji hdp di dunia sekejap sgt..
hehehe

tu kate org tua2 dulu la..
hehe

bellar0ssa said... [Reply]

kiwi~


huhu aku tak tahu ape itu lapisan pada term medic..

tapi aku rasa placenta barrier.placenta ni yang envelope baby dalam rahim ibu. placenta yang protect baby dan bagi nutrition pada baby..

bila baby lahir,placenta kene dibuang sama.. kalau tak terkluar masa baby keluar,kene buang secara manual.. iaitu dengan seluk tangan dan cabut..memang sakit..

placenta ni~ uri

bellar0ssa said... [Reply]

Aus Melankolik~


hmmm kata-kata orang tua ada saje maksud disebaliknya.huuhu.. thx share aus..huhu,actually cam ada logik.huhu.

Related Posts with Thumbnails